Zobacz pełną wersję : lustrzanka do 1500 zł...??
marcinko
17-04-2010, 13:03
witam
Kolega własnie mnie poprosił, żebym mu pomógł przy wyborze lustrzanki.
Lecz ze sprzętem juz dawno jestem w tyle dlatego postanowiłem napisać....
chodzi o prosty aparat (może nie koniecznie Canon) do użytku codziennego imprezy, spacery i co tam będzie mu się chciało :)
budżet jaki na to chce przeznaczyć to max 1500 zł. Co polecilibyście w tych cenach..??
pozdrawiam Marcin
Ma juz do tej lustrzanki obiektyw?
Pomijajac reszte drobiazgow.
Canon 20d, 30d.
Z kitowym obiektywem na poczatek a jak cos zostanie to moze i 50mm 1.8.
Na poczatek to idealny sprzet zeby sie dowiedziec czego mu brakuje.
Jesli bedzie faktycznie chcial robic zdjecia.
Podobny watkow pewnie troche odkopiesz.
marcinko
17-04-2010, 13:22
nie nie mam obiektywów zadnych...
poprosu chce na swój urzytek kupić sobie lustrzankę a nie kompakt.
a co powiecie o 1000D chyba tez coś w tych cenach...?? co lepiej 20d(30d) czy 1000D
bernard78
17-04-2010, 13:26
1500 zł rozumiem, że z jakimś obiektywem... i możliwy jest sprzęt używany, ciężko będzie coś fajnego, nowego... co prawda nie wiem jak cenowo 1000D się przedstawia...
w takiej cenie to Canon 450D z jakimś kitem, albo Canon 30D
osobiście bym wybrał w takim przedziale cenowym 30D, może starszy, ale SOLIDNIEJSZY i "wyższa półka" :-D
marcinko
17-04-2010, 14:22
1500 za wszystko...
narazie jakoś mam tylko dwie opcie Canon 1000D lub Nikon D3000 jakoś podobnie stoją...
co sądzicie..??
co do innych systemów to nie bardzo się oriętuję...
bernard78
17-04-2010, 14:25
to proponuje Canon 1000D i nie dlatego że to jest forum Canon, ale mi bardziej przypadła do gustu kolorystyka zdjęć jakie z canona wychodzą...
marcinko
17-04-2010, 14:34
powiem szczerze ze tez bardziej jestem za canonem ale tylko dlatego ze miałem 400D a później 50D którą musiałem sprzedać :( troche mi tęskno za nią :( hehe
wracając do tematu to na ceno.pl znalazłęm właśnie to: http://www.ceneo.pl/1558000
Canon EOS 1000D + 18-55mm IS za ok 1500 zł
i jądze ze cieawa propozycja. tylko najlepiej jak by mógł nią jeszcze do ręki wziąć
co do tego Nikona... to coś podobnego.. http://www.ceneo.pl/2748524
Nikon D3000 + 18-55 VR za ok 1400 zł
Bogdan56_Ch
17-04-2010, 15:00
Myślę że za tą cenę to dobry wybór, nie ma co za bardzo kombinować bo można wtopic. Jak dla mnie Canony 30D i 40D to wielka niewiadoma, a to dlatego że niełatwo będzie kupic malo używany sprzęt.
bernard78
17-04-2010, 15:09
Może poza tematem, ale...
..dzisiaj mój kolega dorwał w ELEKTRO WORLD w łodzi 40D z obiektywem 17-85 IS USM
stał w gablocie za 4300 zł, kumpel zażartował że 2700 może dać, a pani poprosiła kierownika! Pan zaproponował mu 2900 zł!!
Kumpel wyszedł jako szczęśliwy nabywca nowiutkiego 40D z obiektywem i dwuletnią gwarancją (poinformowano go, że na paragon 24 m. a na fak.VAT 12 m)
w aucie dopatrzył się jeszcze że w slocie tkwi karta 1 GB PRETEC!! :-D
..musisz popatrzeć w marketach z elektroniką może trafi sie jakieś 450D, zawsze lepsze jak 1000D
tylkoNikon
17-04-2010, 15:20
C1000D ma lepszą ergonomię (wszystko co potrzeba można poustawiać na obudowie) od N D3000 - tu niestety trzeba w menu wchodzić, kolorystyka też po stronie Canona, w Nikonie natomiast lepszy AF - podsumowując wybrałbym C w tym przypadku
Też wybrałbym 1000d z kitem 18-55IS.
Jedrzej79
17-04-2010, 16:16
Jak chcesz nowy na początek to kupuj zdecydowanie C 1000D + 18-55 IS. Jest w cenie jaką chcesz zapłacić.
Moim zdaniem jak kupowac Nikona to tylko i wylacznie od modelu D90 w gore. Nizsze modele (D3000, D60, D5000 itp.) nie mają silniczka autofokusowego, wiec nieuzyteczne jest do nich wiele obiektywow nikona (glownie stalogoniskowych), w tym np. nikkor 50 1.8, ktory jest prawdpodobnie w wiekszosci przypadkow pierwszym obiektywem (po kicie), ktory jest kupowany i daje duzo mozliwosci (bo jest dobry, jasny i bardzo tani, tak jak canon 50 1.8)
Dla mnie to jest zdecydowana przewaga Canona w tym segmencie aparatow, ze nie ma problemow z uzywaniem obiektywow, dlatego jak ktos mnie o to pyta to odradzam tansze niz D90 Nikony zdecydowanie!
1000d stanowczo odradzam, bo ma cienki system AF. Kupiłbym używane 450d z kitem lub nowsze body z serii xxxd. Natomiast jeśli znajomy nie chce kupować dodatkowo żadnych jasnych obiektywów - chociażby bardzo taniego C50mm/1.8 - to zastanowiłbym się nad serią G canona. Wiele osób kupuje lustrzankę, bo słyszało że dają lepszą jakość zdjęć. Nie potrafią jednak powiedzieć, w czym ta lepsza jakość się przejawia. Nawet jak już zobaczą zdjęcia;)
Jakiś czas temu stałem przed takim samym wyborem. Kupiłem 20d(900zł)+ 28-105 f.3.5-4.5 USM II (450zł). Lecz po jakimś czasie zmieniłem obiektyw na Sigme 17-70 (oczywiście droższą) bo brakowało mi szerokiego kąta.
Jak dla początkującego mogę smiało polecić taki zestaw!
20d ma swoje lata. Teraz bedziesz miał ciężko kupić coś w naprawde dobrym stanie,lecz warto próbować .
wojtek_j
17-04-2010, 17:53
Kolego coś się zakręciłeś w pytaniu.Nie jest wstydem pytać na forum wstydem jest oszukiwać :) napisałeś że kolega Cię prosił a w 2 poście piszesz że nie mam obiektywów.Ja także polecam używkę 450d.
JonathanStrange
17-04-2010, 18:06
Miałem Nikona D40, którego mi skradziono. Zebrałem pieniądze - niewiele i stanąłem przed wyborem jeszcze raz. Po przeanalizowaniu wszystkiego stwierdziłem że nikona nie kupię niżej niż D90 na którego mnie nie stać. Wybrałem tak jak wiele osób poleca/polecało 450D. Póki co czekam na niego, ale to chyba dobry wybór. Z 20D/30D łatwo oszukać z przebiegiem a że aparat wytrzymały to nie wiedać po nim.
marcinko
17-04-2010, 19:55
dzięki za pomoć, przekazałem wsio kumplowi. Ogólnie jest tak.
1 miejsce C 450D
2 miejsce C 1000D
3 miejsce N D300
i sądze ze jak kupi 450D to bedzie zadowolony. ja miałem na początku 400D i świetnie mi służył a dziś służy mojemu znajomemu któremu go sprzedałem :)
Ma się rozeznać i obmacać wyżej wspomiane modele :)
pozdr
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
@wojtek_j przepraszam za literówkę. Wybaczysz...??
tomek20stencel5
17-04-2010, 20:39
Ja kupiłem 30D i jestem bardzo zadowolony. Wiem, że sprzęt trzaskał na ślubach, ale mnie to nie przeszkadza, jest w ładnym stanie, działa super, więc się niczym nie martwię i cieszę się że tak zrobiłem i na twoim miejscu też bym 30D kupił.
marcinko
18-04-2010, 13:04
jak miał bym kupować dla siebie to kupił bym nową 50D bo z 7D nie wiele się różni. a przynajmiej tak wyczytałem. Mogę sie oczywiście mylić. a co od kumpla to jak kupi 450D to będzie zadowolony tak samo jak z 1000D...
Ogółem to o N d3000 proponowałbym zapomnieć.... nawet na spacery
jak już to tak jak koledzy pisali wyżej, świetnym wyborem na początek będzie C 450D z kitem IS. Mniejszy i [chyba] lżejszy od 30D.
30D nie ma czyszczenia matrycy-co dla początkującego może być to trochę denerwujące.
Jedrzej79
18-04-2010, 15:25
dzięki za pomoć, przekazałem wsio kumplowi. Ogólnie jest tak.
1 miejsce C 450D
2 miejsce C 1000D
3 miejsce N D300
@wojtek_j przepraszam za literówkę. Wybaczysz...??
Chyba D 3000, bo D 300 to już górna półka (prawie 5 tys. PLN).
;-)
marcinko
18-04-2010, 19:23
@Jedrzej79: tak zgadza się:) moja kolejna literówka :)
newcastle26
22-04-2010, 23:03
[QUOTE=marcinko;804109]
1 miejsce C 450D
2 miejsce C 1000D
3 miejsce N D300
QUOTE]
a moze przekonaj kumpla niech dolorzy 400 zl i kupi pentaxa k-x + 18-55
moim zdaniem sporo lepszy od w/w aparatow
w tej klasie aparatow nie znajdzie niz lepszego za te pieniadze
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/pentax-k-x-dal-18-55-mm-czarny.bhtml
pozdrawiam
a moze przekonaj kumpla niech dolorzy 400 zl i kupi pentaxa k-x + 18-55
moim zdaniem sporo lepszy od w/w aparatow
w tej klasie aparatow nie znajdzie niz lepszego za te pieniadze
Jak go bedzie przekonywał niech też powie jakie są u Pentax'a ceny obiektywów. Akurat dla amatora ;-)
niech sobie 'kumpel' ;-) kupi używanego 20/30D albo kompakta
zawsze bawią mnie tematy w których ludzie podają jakieś najniższe możliwe stawki za które cieżko mogą kupić dobry kompakt (albo najtańszą lustrzankę amatorską) i potem kręcą nosem jak ktoś im używki zaproponuje :)
Jak go bedzie przekonywał niech też powie jakie są u Pentax'a ceny obiektywów. Akurat dla amatora ;-)
to ceny obiektywów pentaxa są jakoś wyższe?? jak porównujesz cokolwiek z pentaxa to przykładaj do canonowych eLek a nie do najtańszych szkieł - pentax umie robić naprawdę świetne szkła... i trzeba popracować z tym systemem żeby wiedzieć o czym mówię.... dodatkowo jakość KIT obiektywu zwłaszcza II generacji który jest w zestawie bije na łeb canonową klasę średnią a porównywanie do KITa canonowego w ogóle nie wchodzi w grę.
ale mi wyszło niegramatycznie - miało być tak:
zawsze bawią mnie tematy w których ludzie podają jakieś najniższe możliwe stawki za które mogą kupić jedynie dobry kompakt (albo najtańszą lustrzankę amatorską) i potem kręcą nosem jak ktoś im używki zaproponuje, albo że w najtańszej lustrzance AF jest słabawy.
sprocket73
23-04-2010, 08:07
A soniaczka nikt nie poleca ?
SONY A200+18-70 od 1499zł na ceneo.
to ceny obiektywów pentaxa są jakoś wyższe?? jak porównujesz cokolwiek z pentaxa to przykładaj do canonowych eLek a nie do najtańszych szkieł - pentax umie robić naprawdę świetne szkła... i trzeba popracować z tym systemem żeby wiedzieć o czym mówię.... dodatkowo jakość KIT obiektywu zwłaszcza II generacji który jest w zestawie bije na łeb canonową klasę średnią a porównywanie do KITa canonowego w ogóle nie wchodzi w grę.
Używałem k200d prawie 2 lata. Nie uważam,żeby kit pentaxa różnił się pod względem jakości fotek od canonowskiego IS. Dokładnie to samo. Jedyne co to stare kity dodawane do k200d były lepiej wykonane. Te które dodają już do k-x są tak samo plastikowe jak canonowskie i wszystkie inne.
Tak jak piszesz. Pentax robi udane szkła. Tylko mówimy o gościu , który chce wydać na puszkę z kitem 1500 zł. A ty wylatujesz z porównaniami do elek. Pentax dla amatoró nie chcących wydawać kroci na obiektywy nie ma do zaoferowania nic poza kitami.
Canon ma szkła topowe, ale również coś taniego i przyzwoitego optycznie dla ludzi, którzy chcą użyć sobie np. jasnej stałki (28 czy 50, ew. droższej 85) za małe/stosunkowo małe pieniądze. A taki zestawik stałek (podobny) u Pentaxa to grube tysiaki.
Także proponować Pentaxa osobom, które z trudem wydają 1500 na sprzęt to nieporozumienie. Bo pewnie prędzej czy później większość chce sobie pofocić czymś jasnym i niezłym optycznie.
psl - jakbyś przeczytał ze zrozumieniem co napisałem to by nie było tematu
sprocket73 - soniak a200 to jakość kompakta raczej niż lustrzanki
newcastle26
23-04-2010, 19:37
Używałem k200d prawie 2 lata. Nie uważam,żeby kit pentaxa różnił się pod względem jakości fotek od canonowskiego IS. Dokładnie to samo. Jedyne co to stare kity dodawane do k200d były lepiej wykonane. Te które dodają już do k-x są tak samo plastikowe jak canonowskie i wszystkie inne.
Tak jak piszesz. Pentax robi udane szkła. Tylko mówimy o gościu , który chce wydać na puszkę z kitem 1500 zł. A ty wylatujesz z porównaniami do elek. Pentax dla amatoró nie chcących wydawać kroci na obiektywy nie ma do zaoferowania nic poza kitami.
Canon ma szkła topowe, ale również coś taniego i przyzwoitego optycznie dla ludzi, którzy chcą użyć sobie np. jasnej stałki (28 czy 50, ew. droższej 85) za małe/stosunkowo małe pieniądze. A taki zestawik stałek (podobny) u Pentaxa to grube tysiaki.
Także proponować Pentaxa osobom, które z trudem wydają 1500 na sprzęt to nieporozumienie. Bo pewnie prędzej czy później większość chce sobie pofocić czymś jasnym i niezłym optycznie.
bardzo dobra stalka (np: 50mm 1:1,7) to koszt rzedu 200 zl wiec nie przesadzaj ze to grobe tysiaki
oczywiscie "mowie" o stalkach do pentaxa
bardzo dobra stalka (np: 50mm 1:1,7) to koszt rzedu 200 zl wiec nie przesadzaj ze to grobe tysiaki
oczywiscie "mowie" o stalkach do pentaxa
Mówisz oczywiście o obiektywie manualnym bez styków. Ja oczywiście mam na myśli szkła z AF. Znowu - warto powiedzieć wszystko, a nie tylko "stałka 1,7 50mm kosztuje 200 zł". ;-). Przerabiałem obiektywy manualne z braku alternatywy (te ze stykami). Pobawić się można, ale na dłuższą metę nieciekawie.
W sumie heliosa kupisz taniej.