Zobacz pełną wersję : Soligor AF 28-210 1:3.5-5.6 MC czy Canon EF 80-200 1:4.5-5.6 II
MK_RasputiN
25-10-2005, 13:27
Witam, mam zamiar zakupić jakiś obiektyw do portretów i do fotografowania sportów samochodowych. W tej chwili stoję przed wyborem:
Canon EF 80-200 1:4.5-5.6 II
Soligor AF 28-210 1:3.5-5.6 MC
Za bardzo nie wiem co wybrać- który z obiektywów polecacie?
PS. Proszę o to, żeby nie pisać abym dozbierał do czegoś lepszego :)
Pozdrawiam
Na pewno nie bierz Soligora - ultra zoom, wolny i o kiepskiej jakosci.
Zamiast Canona 80-200 wez Canona 55-200 - bedziesz mial USM czyli do sportow lepiej, poza tym to szkielko jest czasem nawet chwalone tu na forum.
MK_RasputiN
25-10-2005, 22:40
Są to obiektywy, które mógłbym kupić na allegro za mniej niż 400pln. wiem, że często trafiają się okazje i można kupić canona 55-200 USM za niewiele wieksza kasę, ale niestety muszę kupić jakiś obiektyw do końca tego miesiąca (chodzi mi o odliczenie podatku :) )
Nie moge nic powiedziec na temat trwałości i jakości wykonania Soligora bo nie miałem go nawet w ręku, ale moja uwagę przyciągnął ponieważ jest stosunkowo jasny w porównaniu z konkurencją.
Robson01
25-10-2005, 23:31
NIe jest on ani jaśniejszy ani ciemniejszy na tle innych tego sortu szkieł. U niego zaczyna się co prawda od 3.5 przy 28mm, ale przy 80mm będzie tak samo ciemny jak wymieniony przez Ciebie Canon.
MK_RasputiN
26-10-2005, 10:18
NIe jest on ani jaśniejszy ani ciemniejszy na tle innych tego sortu szkieł. U niego zaczyna się co prawda od 3.5 przy 28mm, ale przy 80mm będzie tak samo ciemny jak wymieniony przez Ciebie Canon.
No tak, rzeczywiście- przecież soligor zaczyna się od 28 .
Kurcze, mam teraz straszny dylemat- z jednej strony chciałbym kupić coś lepszego, ale w tej chwili moja sytuacja finansowa nie pozwala mi na to :(. Nie mogę też za bardzo czekać bo chodzi mi o odliczenie podatku i zakup musze zrobić jeszcze w tym miesiącu. Jeżeli któryś z szacownych forumowiczów handluje obiektywami z fakturami :twisted: to proszę o szybki kontakt na priv.
Pomysl sobie ze obiektyw nie kupujesz na pare miesiecy, nawet nie na rok - wydaj pieniadze raz a dobrze i kup jakis porzadny, ktory psluzy ci pare lat.
Nie ma co sie spieszyc i naciskac z powodu odliczenia podatku. 300zl do odliczenia to nie az tak wielka kwota w porownaniu do jakosci kilku tysiecy zdjec ktore mozesz zrobic przez pare lat lepszym obiektywem.
Wg mnie powinienes darowac sobie pospiech i dozbierac na cos co ci pare lat posluzy a nie cos, co po pierwszych zdjeciach moglbys miec ochote wyrzucic :roll: . A i ze sprzedaza takiego bylby problem.
Kto wydaje pieniadze w pospiechu ten najczesciej placi dwa razy.