PDA

Zobacz pełną wersję : Grupowe slubne zdjecie pod kosciolem - jak ustawic gosci ?

ElSor
16-04-2010, 15:41
Zostalem poproszony przez znajomego o robienie zdjec na slubie jego corki (oczywiscie jako glowny fotograf). Patrzac na rozne galerie probuje ogranac wszystko, tylko ze mam problem z tym aby rozszyfrowac jak dokladnie ustawic wszystkich gosci na zdjeciu grupowym pod kosciolem. Wiem ze rodzice Mlodego maja stac przy Mlodej i odwrotnie ale gdzie na zdjeciu ustawic swiadkow i druzyne oraz rodzine mlodych (babcia, dziadek, wujek, ciocia, brat siostra) ?
Zagadnienie nr 2 czy pary ustawiac tak by dziewczyny staly/kucaly przed chlopakami czy obok siebie ?

Wiem ze moze byc bardzo ciezko dopilonowac by wszyscy stali jak nalezy ale chcialbym wiedziec do czego dazyc i co jest najwazniejsze na grupowym. Chetnie wyslucham Waszej opinii - bardziej doswiadczonych w tym temacie oraz chcetnie zobacze jakies przyklady.

suchyHc
16-04-2010, 16:04
Pary razem, ale kucają raczej faceci, bo jak kucną dziewczyny, to możesz mieć problem z widokami spod sukienek :mrgreen: Rodzice blisko młodych. Reszta spontan i tak wszystkich nie ustawisz, jak to będzie kilkadziesiąt osób. Zrób parę dubli :p

oszczepnik
16-04-2010, 22:52
I zawsze będziesz miał kilka ciotek czy wujków, którzy będą mieli dość po 30 sek ustawiania:) Ale nic to, muszą czuć w Twoim głosie, że wiesz co robisz i to ma brzmieć pewnie (nie znaczy krzyczeć !:)) Musisz oznajmić gościom po uroczystości, że zapraszasz ich do zdjęcia grupowego, ustawić młodych i rodziców a resztę tak żeby mieścili się w kadrze i wszyscy byli widoczni. Jeśli kogoś nie widzisz nie bój się tego powiedzieć na głos i poproś o przesuniecie. Aha koniecznie kilka strzałów i spokojnie:)
pzdr

marekb
16-04-2010, 23:27
ustawiaj jak najszybciej bo po minucie ci się rozpełzną;) młodych, rodziców a resztą się nie przejmuj, chyba że masz 20 gości to się wtedy możesz bawic

streaker
21-04-2010, 22:33
ustawiaj jak najszybciej bo po minucie ci się rozpełzną;) młodych, rodziców a resztą się nie przejmuj, chyba że masz 20 gości to się wtedy możesz bawic
Hehe... kwintesencja :D Z tym, że do rodziców dodałbym jeszcze świadków.

Reszta jak spomniano w porządku dowolnym tylko żeby się mnie więcej po równo rozłożyli po obu stronach, bo będzie ci jedną stroną kadr ciążyć.

Jeśli młodzi się wyraźnie upomną, że chcą np. babcię z nimi, to oczywiście wyciągamy panią do przodu, jeśli nie - widocznie nie chcą ;)

I pamiętaj - to ty tam rządzisz w tej chwili, jeśli ktoś jest przysłonięty i go nie widać, wyraźnie zwracasz się do tej osoby i mówisz co ma robić (panią w zielonym z mężem proszę na dół na prawą stronę, etc.)

W sumie prosta sprawa, tylko musisz nie bać się ludzi i być pewnym siebie :)

arturs
21-04-2010, 22:52
ostatnio gdzieś przeczytałem żeby poprosić wszystkich żeby tak starali się ustawić żeby widzieli Cię OBYDWOMA OCZAMI.. i to ma sens..

ElSor
21-04-2010, 23:06
Dziekuje wszystkim za rady - zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce ;)

Husky
21-04-2010, 23:08
Nie rób zdjęć grupowych pozowanych.

mtata
21-04-2010, 23:18
Musisz oznajmić gościom po uroczystości, że zapraszasz ich do zdjęcia grupowego, ustawić młodych i rodziców a resztę tak żeby mieścili się w kadrze i wszyscy byli widoczni. Jeśli kogoś nie widzisz nie bój się tego powiedzieć na głos i poproś o przesuniecie. Aha koniecznie kilka strzałów i spokojnie:)
pzdr

Mała rada: ustal jeszcze przed ślubem z PM, że będzie takie zdjęcie i poproś, żeby zaraz po wyjściu z kościoła a przed składaniem życzeń to PM poprosiła gości o zdjęcie a nie fotograf!
Goście mogą zlać gderanie kolesia z aparatem a PM raczej nie odmówią :)
A moment na zrobienie jest jedyny i niepowtarzalny - później wszyscy Ci się rozlazą i ich nie pozbierasz...

michal_sokolowski
21-04-2010, 23:34
żeby takie zdjęcie nie było kiszką trzeba się wykazać fantazją.
taka zwykła "pozówka" troszkę trąci myszką.

pokombinuj.
ja mam w głowie parę pomysłów ale nie powiem, wrzucę sample gdzieś w maju/czerwcu.

Sergiusz
21-04-2010, 23:40
I pamiętaj o megafonie :-D