Zobacz pełną wersję : Najbliższe jakościowo szkło...
Janek___
25-10-2005, 12:33
Witam
Mam pytanie. Chciałbym kupić zooma Canona EF 24-70mm f/2,8L USM. Jest drogi (ok 5300) dlatego zastanawiam się nad "zamiennikami" Sigmy i Tamrona
Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG 1999 zł
Sigma 24-70mm f/2,8 EX DG Macro 2151 zł
Sigma 28-70mm f/2,8 EX DG Macro 1525 zł
Tamron SP AF28-75mm f/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro 1599 zł
Jak myślicie, który najlepiej zastąpi Canonowskiego zooma. Kwestia pokrywania się zakresów ogniskowych to plan drugorzędny. Bardziej zależy mi na jakości... Może ktoś z Was używa jednego z tych szkieł?
Pozdrawiam
Janek
[QUOTE=Janek___]Witam
Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG 1999 zł
Sigma 24-70mm f/2,8 EX DG Macro 2151 zł
Sigma 28-70mm f/2,8 EX DG Macro 1525 zł
Tamron SP AF28-75mm f/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro 1599 zł
Zważywszy na cenę i wykonanie poszczególnych to zdecydowałbym się na 24-70 sigmy lub Tamrona 28-75.
Sigma wg mnie ma tylko jedna wade mocowanie filtra 82mm.
Jeśli chodzi o 28-70 Sigmy to jej wykonanie nie jest zbyt dobre (jestem posiadaczem starszej wersji 28-70- bez oznaczen) i bardzo ubolewam nad tym, że wykonanie w porównaniu do tej starej sigmy jest dużo gorsze.
Takich wątków jest tu już cała masa, wystarczy użyć wyszukiwarki i generalnie wynika z nich, że najlepszym wyborem jest Tamron. Tyle że tak naprawde o tych Sigmach nikt nic konkretnego z własnego doświadczenia nie potrafił powiedzieć i w sumie ja też mam podobny dylemat - wybór głównie między Sigmami z dłuższym końcem, najbardziej kusi mnie 24-70.
A ceny które podałes troche kosmiczne są ;)
Robson01
25-10-2005, 12:52
Bez wątpienia żadne z tych szkieł nie nadaje się do macro - nie z tą skalą odwzorowania. Natamiast tak cenowo jak i jakościowo reprezentują one podobny poziom. Z pewnością większość osób poleci Ci Tamrona jako alternatywę dla Canona. W jego przypadku (Canon) to loteria. Możesz trafić kilka nieszczególnych egzemplarzy, ale jak znajdziesz ten "właściwy" to z pewnością nie zamienisz go na żadne Sigmy czy Tamrony. Kwestię ceny pomijam.
Witam
Mam pytanie. Chciałbym kupić zooma Canona EF 24-70mm f/2,8L USM. Jest drogi (ok 5300) dlatego zastanawiam się nad "zamiennikami" Sigmy i Tamrona......
Janek
Osobiście używam Tamrona i uważam że jest bardzo dobry pod względem optyki. Oczywiście mechanicznie to nie to co Canonowska eLka ale moim zdaniem jest całkiem dobrze.
Miałem jakiś czas temu możliwośc pobawienia sie na swoim body (EOS 10D) obiektywem EF 24-70/2.8 USM L i przyznam że sie załamałem kompletnym brakiem ostrości przy pełnym otworze. Pewnie co poniektórzy zaraz mnie zlinczują ale uwierzcie że na zdjęciach które były robione przy czasach wykluczających poruszenie nigdzie w kadrze po prostu nie było śladu ostrości. :( Owszem po przymkniecu do 4.0 było juz dobrze ale przy 2.8 to po prostu masakra. Obiektyw był nowiutki choć według mnie musiał być uszkodzony.
Właściciel za żadne skarby nie chciał przyjąć do wiadomości faktu że obiektyw jest wadliwy - może jak wydam tyle kasy to też bedę go widział w różowych kolorach? :)
Co do sigmy to z własnego doświadczenia wiem co oznacza niekompatybilność jej obiektywów z nowszymi body.
Janek___
25-10-2005, 15:21
Co do sigmy to z własnego doświadczenia wiem co oznacza niekompatybilność jej obiektywów z nowszymi body.
Sugerujesz, ze Sigmy, ktore napisalem moga nie byc kompatybilne chociazby z Canonem 350D?
Pozdrawiam
Janek
Janek___
25-10-2005, 15:40
Jeszcze znalazlem cos takiego
Tokina AF 28-80mm f/2,8 AT-X PRO (Canon) Cena ok 2500 zl
ale nie mam pojecia w ogole o szklach tej firmy
i taki tamronik: http://www.tamron.pl/28_105pro.html
ale jego cena chyba jest ciut wyższa....
mxdanish
25-10-2005, 15:50
Niedawno poszedłem do sklepu fot żeby się pobawić obiektywami sigmy (do 20D) i jak wyciągnąłem body to koleś od razu powiedział,że na moim miejscu nie pchałby się w sigmę tylko w ''oryginalne'' canona :(
Że niby 20D to wredne body ;)
Co do 350D - żadnych zastrzeżeń nie miał. ''Śmiało można brać'' powiedział :)
Te zastrzeżenia (o kompatybilności z cyfrowymi body) dotyczą jak mi sie wydaje starszych obiektywów Sigmy. Wszystkie 3 wymienione w pierwszym poście to szkła z 2004 roku więc nie sądzę żeby sprawiały kłopoty. Chyba wszystkie z serii DG i DC powinny poprawnie współpracować z nowymi cyfrowymi puszkami.
Warto dodać jeszcze obiektyw Tokiny 28-70 Pro SV. Cena atrakcyjna (ok 1300zł na allegro). Jakość wykonania bardzo dobra, optycznie też jest to dobre szkło.
Miałem jakiś czas temu możliwośc pobawienia sie na swoim body (EOS 10D) obiektywem EF 24-70/2.8 USM L i przyznam że sie załamałem kompletnym brakiem ostrości przy pełnym otworze. Pewnie co poniektórzy zaraz mnie zlinczują ale uwierzcie że na zdjęciach które były robione przy czasach wykluczających poruszenie nigdzie w kadrze po prostu nie było śladu ostrości.
Po prostu trafiles na wadliwy egzemplarz - bylo o tym na forum.
A ze wlasciciel nie chcial tego przyjac do wiadomosci - gdyby mial porzadnego sprzedawce to by przyjal do wiadomosci i wymienil... a ze wydal pewnie kupe kasy w USA i tylko drży by nie musiec tam odsylac to broni szkla ;)
Sugerujesz, ze Sigmy, ktore napisalem moga nie byc kompatybilne chociazby z Canonem 350D?
Pozdrawiam
Janek
Nie, ale nie ma gwarancji że będa kompatybilne z kolejnymi body Canona.
Rozumiem że teraz się uśmiechniesz i powiesz że nie zamierzasz zmieniać bodyy. To złudne. Ja bardzo się zdziwiłem kiedy po przesiadce z EOS 1N na cyfrę w mojej Sigmie 300/4 nie tylko nie działał AF ale nawet przysłona!
I tak musiałem się z nia rozstać.
Podobnie wyglądałą rzecz z lampą Metz 54-MZ3. Świetna w analogu ale przy cyfrze były problemy z pracą z softboxem.
Obiektywy Tamrona sa pod względem kompatybilności lepsze od Sigmy. Nie słyszałem o takich problemach, w każdym razie nie na taką skalę jak u Sigmy.
Pozdrawiam
Janek___
25-10-2005, 22:56
Rozumiem że teraz się uśmiechniesz i powiesz że nie zamierzasz zmieniać bodyy. To złudne.
Wcale sie nie smieje. Zdaje sobie sprawe z tego, ze kiedys bede zmuszony zmienic body, bo technika caly czasi idzie do przodu, a ceny- powli ale jednak w dół (ceny body)
Dzięki za głos w dyskusji
Janek
Janek______ też mam tamrona 28-75 i wcale nie żałuję - szkiełko bardzo dobre, a cena jak piszesz spada i można kupić już za mniej niż 1300 zł
Po prostu trafiles na wadliwy egzemplarz - bylo o tym na forum.
A ze wlasciciel nie chcial tego przyjac do wiadomosci - gdyby mial porzadnego sprzedawce to by przyjal do wiadomosci i wymienil... a ze wydal pewnie kupe kasy w USA i tylko drży by nie musiec tam odsylac to broni szkla ;)
Tez tak myślę