Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tablet- nauka

Da__FreaK
16-04-2010, 12:54
Witam
Dostalem tablet Vacoma, konkterniej model CTF-420. Nigdy nie pracowalem na tablecie wiec moja wiedza na temat takowej pracy jest niemal zerowa :)
Ale do rzeczy..
Po podlaczeniu do PC tablet dziala. Ale dziala w dziwny sposob ( jak na moje pierwsze proby ;) Mianowicie, nie mam mozliwosci zadnej regulacji rysika (?) Dziala on nawet gdy nie dotykam nim tabletu, tzn gdy trzymam go powiedzmy 2-3 cm nad jego powierzchnia. System nie widzi tabletu jako urzadzenia- po prostu jak by go nie bylo, ale cos tam w zwiazku z nim dziala.

Nie wiem jeszcze jednego, dlaczego w programie graficznym myszka i jej przyciski dzialaja ,a w tablecie moge jedynie przesuwac kursor..
Cholera, najgorsze sa poczatki,.. ale, czy w internecie sa jakies tutoriale odnosnie nauki pracy z tabletem ?!,bo tak jak zaczalem prace z nim to sie od razu zniechecilem..

gavin
16-04-2010, 12:57
mój też działa 3 cm nad powierzchnią

wejdź na stronę producenta i zciągnij manual

Da__FreaK
16-04-2010, 13:00
Usliluje cos znalesc, ale to stare dziadostwo jest ..

deejay24h
16-04-2010, 13:02
Masz "tablet Vacoma" powinieneś mieć też instrukcje obsługi. Wacom dodaje fajny turional.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Usliluje cos znalesc, ale to stare dziadostwo jest ..

Myślałem że chodzi o nowy sprzęt.

Da__FreaK
16-04-2010, 13:05
Masz "tablet Vacoma" powinieneś mieć też instrukcje obsługi. Wacom dodaje fajny turional.

Myślałem że chodzi o nowy sprzęt.

Tego vacoma dostalem :) Szwagier znalazl na szrocie elektroniczym w Szwajcarii :) Mam jedynie Tablet, piorko i nic poza tym :)

gavin
16-04-2010, 13:25
manual http://www.tablet4u.co.uk/product/en/2_volito2-usb-windows.html

Da__FreaK
16-04-2010, 13:29
Manuala juz tez znalazlem :) Jeszcze jest problem ze sterownikami ..

lukaszlada
16-04-2010, 14:31
Tablet jest urządzeniem wskazującym więc jeśli go używasz razem z myszką to komputer szaleje, odepnij myszkę i sprawdź, jeśli to nie zadziała to znaczy że masz piórko walnięte. Ja jak podłączam do laptopa tablet to działa też touch pad, ale jak podłącze myszke i tablet to nie działa któreś z nich. Także jak dla mnie tutaj leży problem ;) A to że działa jak masz 3 cm nad powierzchnią jest normalne, bo wtedy przesuwasz kursor, jeśli dotkniesz powierzchni to działa jak pojedyńcze kliknięcie, przyciski które masz na piórku to podwójne kliknięcie albo prawy przycisk myszy, ale można sobie to poprzestawiać ja np. zamiast podwójnego kliknięcia ustawiłem sobie lewy Alt żeby łatwiej pracować z heeling brushem ;)

To chyba tyle ;p
Aha no i mogłeś napisać że to CFT 420 to poprostu volito2 ;p Mam ten sam tablet, także jakbyś nie miał sterów to się odezwij, pozdrawiam.

Da__FreaK
18-04-2010, 12:55
Zdecydowanie. Do nauki tabletu trzeba miec cierpliwosc :) Zachodzi potrzeba radykalnie zmienic przyzwyczajenia pod wzgledem myszki :)