Zobacz pełną wersję : Adapter - obiektywy nikona do 7d
Superdol
15-04-2010, 23:55
Witam!
Czy możecie mi polecić jakiś "najlepszy" adapter, przejściówkę pozwalający/ą na podpięcie szkieł nikona do body 7d canona?
Powiedzmy, że cena nie gra roli
Czy tego typu urządzenia niosą jakieś ryzyko zniszczenia sprzętu?
Jakie są ograniczenia poza manualnym ostrzeniem?
Jest jakiś wpływ na jakość obrazu i czy aby przypadkiem nie zredukuje mi to ilości światła?
pozdrawiam
mam używam
żadnych luzów
pięknie pasuje do szkieł po założeniu na bagnet szkła bardzo silnie trzyma sprężyna
wydaje się być jedną częścią z obiektywem
odpinanie tak cienkiego adaptera od obiektywu jest jednak trochę męczące bo nie wykręca się jak M42 tylko trzeba odgiąć blokującą sprężynkę na adapterze i jednocześnie przekręcać adapter
na korpusie canona trzyma się idealnie nie tylko 7d sprawdzane na 20D 40D 7D
jakbyś chciał nabyć to zapraszam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
używam z Nikonem 2,8/100mm i tc x2
czekam na kolejne sztuki adapterów i szkiełek
Superdol
26-04-2010, 20:43
No więc kupiłem adapter bez dandeliona.
Fisheye nikkorowski ostrzy najdalej na pare centymetrów, a tamron 17-50mm 2.8 na pare metrów (o nieskonczonosci moge zapomniec- do tego w fisheye'u widac rogi obiektywu więc nie nadaje sie nawet do makro)
Założyłem podobny temat na trzech różnych forach i nikt nie wspomniał o takiej "drobnostce" :)
Z kolei druga sprawa, znacznie poważniejsza przy której niestety objawiła się moja głupota.
Mianowicie nie przyszło mi do głowy, że żaden z tych obiektywów nie posiada manualnie ustawianej przysłony:)
Nie wiem czemu, ale założyłem, że to oczywiste...
Po podłączeniu tamrona do 7d przysłona ustawia się na maksimum lub w okolicach bo przez matówkę nic nie widać, na live view również bardzo ciemno, próbowałem podlaczyć obiektyw do nikona d80 i ustawić wartość na 2.8 po czym odrazu przepiąć do 7d, ale niestety nic to nie daje:)
Nie ma na to jakiejś sztuczki? Bo i tak używam najniższej przeważnie...
Nie stać mnie chwilowo na szkła canona i nie bardzo wiem co teraz zrobić, nawet pożyczyć nie ma od kogo:)
pozdro
FlatEric
26-04-2010, 21:59
Fisheye nikkorowski ostrzy najdalej na pare centymetrów, a tamron 17-50mm 2.8 na pare metrów (o nieskonczonosci moge zapomniec- do tego w fisheye'u widac rogi obiektywu więc nie nadaje sie nawet do makro)
Założyłem podobny temat na trzech różnych forach i nikt nie wspomniał o takiej "drobnostce"
Może dlatego, że nikt nie miał takich problemów? :?
Ja osobiście używałem 75-300 mm z bagnetem Nikona przez przejściówkę, bez najmniejszych kłopotów z ostrością.
Pzdr
Grzesiu
Superdol
26-04-2010, 22:27
Nie miałeś takiego problemu ponieważ im większa ogniskowa tym mniej zauważalne:)
Więc o ile z teleobiektywami jest ok o tyle szerokie kąty nadają się tylko do makro, jedyne rozwiązanie to kupno adaptera z soczewką co podobno znacznie pogarsza jakość.
Dobrego i uniwersalnego rozwiązania więc niestety nie ma
pozdro
Nie miałeś takiego problemu ponieważ im większa ogniskowa tym mniej zauważalne:)
Więc o ile z teleobiektywami jest ok o tyle szerokie kąty nadają się tylko do makro, jedyne rozwiązanie to kupno adaptera z soczewką co podobno znacznie pogarsza jakość.
Dobrego i uniwersalnego rozwiązania więc niestety nie ma
pozdro
a mi się wydaje ze kupiłeś nie taki adapter - bagnet nikona jest przesunięty bardziej w stronę matrycy niż canon (tak jak w m42) wiec kwestia odpowiedniej grubości przejściówki..
a mi się wydaje ze kupiłeś nie taki adapter - bagnet nikona jest przesunięty bardziej w stronę matrycy niż canon (tak jak w m42) wiec kwestia odpowiedniej grubości przejściówki..
yy. na odwrót.. canon blizej matrycy
Superdol
27-04-2010, 01:11
Czyli obiektyw musiałby wejść wew. body tak?
W każdym razie mniejsza z ostrzeniem już, przysłona jest niestety największym problemem :(
Aha, fisheye ostrzy do wnętrza obiektywu, czyli mogę ustawić ostrość na ostatni szklany element i widać wyraźnie ślady palców i zanieczyszczenia:)
pozdr
ja mam adaptery bez soczewki obiektywNikon/korpusCanon
i mi ostrzy na +oo bez problemu z szerokimi i wąskimi szkłami
moim zdaniem adapter który kupiłeś jest za gruby i działa jak mały pierścień makro.
a skąd jesteś ?
moim zdaniem adapter który kupiłeś jest za gruby i działa jak mały pierścień makro.
o właśnie o to mi chodziło :D
Superdol
28-04-2010, 15:20
ja mam adaptery bez soczewki obiektywNikon/korpusCanon
i mi ostrzy na +oo bez problemu z szerokimi i wąskimi szkłami
a skąd jesteś ?
Jestem z Wrocławia, rozumiem, że sprzedajesz adaptery, ale jak już wyżej pisałem największym problemem jest brak manualnie ustawianej przyslony w moich obiektywach, więc adapter odpada:)
Ale mam jeszcze dwa stare obiektywy canona z mocowaniem C/FD masz może taki adapter?
pozdr
Jestem z Wrocławia, rozumiem, że sprzedajesz adaptery, ale jak już wyżej pisałem największym problemem jest brak manualnie ustawianej przyslony w moich obiektywach, więc adapter odpada:)
Ale mam jeszcze dwa stare obiektywy canona z mocowaniem C/FD masz może taki adapter?
pozdr
też ale faktycznie przy MF bez pierścienia przysłony nie da rady
do c/fd nie mam ale wisi na allegro teraz adapter Hartbleii z soczewką - raczej bardziej sprawdzonego nei kupisz
Superdol
28-04-2010, 17:26
Dzięki, chyba się zdecyduję.
Pozostaje tylko kwestia wyczyszczenia tych starych obiektywów, trochę się boję, że syf się przedostanie do mojego nowego 7d:)
Co mogę z nimi zrobić poza użyciem gruszki, spirytus czy inne środki czyszczące wchodzą w grę?
pozdrawiam
wyrwiflak
28-04-2010, 19:34
przez adapter z soczewką żaden syf ci nie przejdzie
Superdol
28-04-2010, 23:45
przez adapter z soczewką żaden syf ci nie przejdzie
Słusznie! :)