Zobacz pełną wersję : Punkt autofocusu - który?
Witajcie!
Znowu pewnie głupie pytanie...ale ktoś ma mądry podpis - lepiej spytać niż nie wiedzieć całe życie..
W przypadku fotografowania z f/1,8 czy f/2 który punkt autofocusu w 40D wybieracie? Centralny - z uwagi na jego większą precyzje i zmieniacie kadr, czy ten który jest najbliżej miejsca z którego chcecie pobrać ostrość i delikatnie zmieniacie kadr na taki jak ma byc?
blackninja
14-04-2010, 23:39
Ja zawsze staram się ostrzyć punktem możliwie bliskim temu co ma być ostre. Tak jakoś mam. Myślę, że to zależy też od tego na ile ufasz innym punktom niż centralny.
Mało ufam, ale przy f/1,8 czy nawet f/2,8 i ogniskowej rzędu 100-135 ciężko by przekadrowywaniu nie starcić ostrości jeśli wybierze się centralny....
uch 1d marzenie... ;)
Ja z przyzwyczajenia ostrzę centralnym i przekadrowuję. Nie twierdzę, że tak trzeba - żeby była jasność.
MariuszJ
15-04-2010, 00:10
Jak mam czas, ustawiam peryferyjny. Ale zwykle nie mam więc przekadrowuję, niestety na jasnych przysłonach skutkuje to robieniem "ostrej grzywki" ;)
Przy 85 1,2 robiłem teraz portrety. Na kilkanaście zdjęć, wszystkie trafione przy ostrzeniu środkowym punktem. Kwestia wprawy. Chyba lepiej się uczyć przekadrowywać, niż kręcić gałeczką, gdy Ci temat ucieka.
Jak się nauczysz dobrze kręcić to ci temat nie ucieknie :)
pawciolbn
15-04-2010, 16:41
Ja z racji tego, że często jadę na pomiarze punktowym lub skupionym, używam pkt. centralnego i przekadrowania. Zwłaszcza, że w 50D mam ustawione C.Fn. IV-1 na war. 3, czyli blokada AE/Pomiar+AF start. Trochę długo szło się przyzwyczajać, ale obecnie idzie sprawnie.
w sumie zaufanie do innych punktów też mam, ale jakoś się przyzwyczaiłem w ten deseń.
.
przy 50E robiłem środkowym i przekadrowywałem, ale teraz przy 50D punktów jak mrówek, więc wybieram ten który pasuje bo jednak przy przekadrowywaniu ostrość uciekała.
w 90% centralny i ewentualne przekadrowywanie
sebcio80
15-04-2010, 17:03
w tele mozna przekadrowywac, (chociaz przy 85 1.2 moze byc roznie) w szerokich katach juz sie tak nie da, trzeba robic bocznymi
Bogdan56_Ch
15-04-2010, 17:10
W 50D wybieram punkt na którym ostrze, jostik pozwala na ustawienie bez odrywania oka od okularu. Centralnego używam używając większych ogniskowych, to wychodzi jakieś 20%.
pawciolbn
w tele mozna przekadrowywac, (chociaz przy 85 1.2 moze byc roznie) w szerokich katach juz sie tak nie da, trzeba robic bocznymi
a dlaczego się nie da? chyba, że masz na myśli dużą dziurę i wpływ optyki na brzegach na jakość.. ale nie precyzujesz, więc pytam...
.
Da__FreaK
Ja w sporcie uzywam praktycznie wszystkich punktow:) Ogolnie maly odpad nietrafionych ( no chyba ze z wlasnej winy ) :)
allxages
15-04-2010, 17:21
a dlaczego się nie da? chyba, że masz na myśli dużą dziurę i wpływ optyki na brzegach na jakość.. ale nie precyzujesz, więc pytam...
.
ten temat sebcio porusza srednio raz na tydzien :-)
a swoja droga, przy 35mm i 2.8 to chyba juz nie wypada sie z GO, no nie?
A przy 85 przy 1.8 czy f2 jak robicie? (przy cropie)
sebcio80
16-04-2010, 00:08
.
jak wyzej zauwazono, pisze o tym tak czesto, ze juz mi sie to sni :-)
no tak, nie wiem jak to nazwać, ruch kątowy względem płaszczyzny głębi ostrosci jest znacznie wiekszy
przy takim samym kadrze na obu obiektywach 24mm 1.4 i 85mm 1.4 mam taką samą GO, po zlapaniu ostrosci srodkowym i przekadrowywaniu, w przypadku 85mm wykonamy ruch (szacuje) może z 5 stopni (ze dwa centymetry poruszamy obiektywem?)
w przypadku 24mm przy przekadrowywaniu wykonujamy nawet kilkanascie centymetrow, z 30 stopni nawet
pawciolbn
16-04-2010, 18:24
no nadal nie rozumiem.. a skoro piszesz o tym często to jeszcze jeden raz nie zawadzi.. uważam, że bez znaczenia jest to czy kąt jest szeroki czy nie.. przekadrować można zawsze - dla mnie to o wiele szybsze niekiedy niż zabawa z szukaniem punktów, mimo iż zmiana następuje w logiczny sposób
.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
aa.. dozytałem.. zgodzę się z tym, ale.. po 1. nie oznacza to, że się nie da.. po 2. te kilkadziesiąt cm to troszkę ekstremalny przykład, który IMHO wymusza zmianę punktu.. więc myślę, że się da, ale z głową.. fakt, że jest możliwe to przesunięcie.. jednak nie zawsze będzie miało wielki wpływ.. w portrecie a i owszem, ale przy landszaftach, architekturze nieco mniejsze znaczenie..
.
allxages
16-04-2010, 18:28
sebcio wkleił wytłumaczenie w cytowanej odpowiedzi. Popatrz wyżej. Poza ty patrząc na Twoją stope to raczej nie posiadasz szerokich jasnych szkieł stąd Ty nie będziesz miał takiego problemu.
sebcio80
16-04-2010, 18:57
jednak nie zawsze będzie miało wielki wpływ.. w portrecie a i owszem, ale przy landszaftach, architekturze nieco mniejsze znaczenie..
no oczywiscie ze w takich zastosowaniach przy F/8 i wiekszych to nie ma znaczenia, My tu piszemy raczej o F/1.2 - F/2.0
inna sprawa, że przy landszaftach i architekturze to lepiej ostrzyc manualnie, chociazby na hiperfokalna
pawciolbn
16-04-2010, 20:47
tak, tak.. zgadzam się z Wami bezapelacyjnie.. doczytałem później to wklejenie i załapałem.. problem przy moim zestawie jest znikomy, więc właśnie pozwalam sobie na takie kadrowanie.
.
allxages
17-04-2010, 01:21
ja też. chociaż nie robilem testów. mozlie ze to zdjecie 1 na 100 ktore mam nieostre np. na 35/2.8 to moze powod przekadrowania. musialbym przetestowac zeby wiedziec czy ma wplyw. ale chyba poczekam na zakup 35/1.4 najpierw. wtedy rzeczywiscie wole miec pewnosc.