Zobacz pełną wersję : Akumulatorki do 580
Witam,
znalazłem takie oto akumulatorki z ładowarką za 45,99 zł i chciałbym prosić o opinię czy nadają się do 580ex?
Link: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68569070
Okrojony opis: automatyczna procesorowa pulsacyjna ładowarka z mikroprocesorem model mw 8988gs oryginalna firmy minwa w komplecie z 4 akumulatorami aa 2500 mah forever.
Do tego zamierzam dokupić jeszcze 4 forever - np. tutaj - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68070738
Dobry wybór czy doradzilibyście coś innego?
Pozdrawiam
Pavlo
Nie kupuj akumulatorków tego typu... Może są megapojemne i megatanie ale warto dołożyc i kupic firmowe... Na 8 sztuk forever podło mi już 4 w ciągu 2,3 miesięcy od zakupu. Od tamtej pory nie osczędzam na ogniwach i dobrze na tym wychodzę...
Na allegro za szybką ładowarkę i 8 aku energizer dasz 80 zł z hakiem, więc to tylko 25 % więcej...
sanyo
forevery nie sa najwyzszych lotow
;-) a ja mam HAMA i działają bez zarzutu i nawet na ......chama:roll:
Ja mam w ofercie jakieś niemieckie (Carat Electronics) 2300 z ładowarką samochodową i sieciową procesorową. Cena 80 zł komplet.
A polecam dlatego, bo używałem z 580EX i na jednym ładowaniu zrobiłem cały ślub (ok 500 zdjęć) i jeszcze w niedzielę na targach mody dorzuciłem z setkę, no i nadal można pstrykać :)
Ja bym radził zainwestować w aku GP, Sanyo lub też PowerBase (te ostatnie tylko z ładowarką) bo używam wszystkie 3 i jestem bardzo zadowolniony.
Pozatym przeszukaj forum bo wiem, że trochę o tym było.
W aku FOREVER bym się nie pakował.
Jeśli chodzi o producenta taniej ładowarki to zainteresuj się modelem MW8168GS firmy BenElectronic. Może już są jakieś nowsze modele.
Dzięki za rady. Poszukałem więc lepszego zestawu i znalazłem:
1. ładowarka GP + 4 akum. 2100 mAh - za 69,90 zł
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68029810
2. 4X2500 AA SANYO +SILVER PROCESOROWA DV 4 H - za 54,99 zł
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68569079
3. Ten sam zestaw, ale z inną ładowarką za 59,99 zł.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68569090
4. Ładowarka GP Power Bank +4x AA 2000mAh - za 49 zł
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68636779
5. ENERGIZER 2500 + NIESAMOWITA ŁAD MW 1270 - 80 zł.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67972300
Nie wiem, co wybrać. Najpierw myślałem o 1. Teraz zastanawiam się nad 5 albo 2.
Będę wdzieczny za radę...
Pozdrawiam
Pavlo
Dziwne... wszyscy odradzaja Forever. A ja mam ich 8 sztuk 2300mAh od roku mniej wiecej i zero problemow. Nie padaja, trzymaja (wlasnie w 580EX ich tylko uzywam) po ok 1000 zdjec kazdy komplet.
Kupilem razem z jakas polska ladowarka procesorowa ktora rowniez w porzadku mi dziala 8)
Dziwne... wszyscy odradzaja Forever...
Konkretnie nie odradzałem :) tylko radziłem trzymać się sprawdzonych wersji ;)
Ale okazuje się że nazwa Forever mówi sama za siebie; NaZawsze...razem ;)
ja takze mam Foreverki i takze polska ladoware procesorowa.. sa ok (pojemnosc 2400). 2 sluby bez ladowania i jeszcze troche na inne okolicznosci. Mam 2 komplety i jeszcze nic nie padlo
zastanawia mnie czym moze sie roznic bateria od baterii ? budowa dosyc prosta.. malo kumam rozmowy o wyzszosci firmy X nad Y
ja posiadam 3 komplety aku do swojej 580EX i sa to dwa komplety GP 2300 i jeden komplet (niestety tylko jeden) akumulatorow SANYO 2500 model HR-3U i po dosc dlugich bojach nawet w wyzszyh temeraturach moge smialo stwierdzic ze produkt SANYO bije na leb i szyje akumulatorki GP, trzymaja znacznie dluzej mimo ze cyferki na aku tego znacznie dluzszego czasu ekspolatacji nie uzasadniaja tak bardzo jak ma to miejsce w rzeczywistosci no i sama lampa na nich pracuje rownomierniej.
W chwili obecnej oczekuje na druga lampe EX tym razem 430 i posiadajac balast doswiadczen zdecyduje sie na zakup akumulatorow sanyo serii ENELOOP. sLyszalem o nich wiele dobrego i jestem w stanie w to bez bolu uwierzyc tym bardsiej ze te akumulatory maja nowoczenisjsza technologie wytrzarzania od tych SANYO 2500 HR-3U (technologia sie nazywa "Superlattice Alloy")
P.S.
tu troszke o tej technologii o co w niej chodzi
http://www.eneloop.info/technologie_pl.html
tu tez sie troche ktos natrudzil
dosc obszerny art jest majowym chip foto-video digital (jak sie dowiedzialem przestal juz istniec)
niestety wsrod testowanych modeli nie znalaly sie modele Recyko i eneloop, jest natomiast o nich wzmianka w tekscie, w tekscie wzmianka jest tez o akumulatorach marki "hahnel synergy" jako wykonanyh w tej samej technologii co recyko i sanyo ale nie slyszlaem o nich tak pozatym zbyt wiele, zeby nie powiedziec ze nie slyszalem o nich nic.
Ja w sprawie SANYO mam średnie odczucia, ani jeden z trzech kompletów nie przetrzymał roku :(
Za to ENERGIZER'a mam 2 komplety od dawna i są rewelacyjne
Używam ich z 580ex
Od dawna używam ładowarki MW 8168 GS która również szczerze polecam
U mnie w firmie Energizery są jedynymi używanymi, wszędzie są ich setki. Za zakup i używanie innych wylatuje się na zieloną trawkę. :rolleyes:
To jest tzw. Energizer rules.
P.S. I nie pytajcie dlaczego.:mrgreen:
donald7000
08-07-2007, 22:18
Ja uzywam Forever 2400 i 2500, mam tez Batimex 2100.
Forevery mam juz 3 lata i chyba delikatnie widze ich zuzycie, ale ciezko mi okreslic o ile mniej zrobie na nich zdjec w stosunku do Batimexow.
Generalnie jesli cos dziala poprawnie to nie uwazam aby placic wiecej za akku. I tak wszystkie sa produkowane w tej samej fabryce w Chinach.
Ze swojej strony moge polecic GP oraz Sanyo. Oba komplety sprawdzone i oba dzialaja bez arzutu. GP sa juz ze mna ponad 2 lata...
Jeżeli mogę coś dorzucić to energizer 2500, nie pamiętam kiedy ostatnio ładowałem
ja mam albinar i teraz planuje kupic dodatkowe 4 akumulatory GP 2700 lub 2500
czy ta ładowarka od albinarów bedzie dobra?
mam takie albinary: http://allegro.pl/item231468976_ladowarka_albinar_4_akumulatory_aa_2 500mah_sklep.html
To ja proponuje ładowarke BC-700... Fakt że kosztuje ok. 90zł ale ogólnie polecana na forum i bardzo dobra jakościowo...
energizer 2650 mam
polecam goraco
towersivy
01-09-2007, 19:15
Energizery - to dla mnie największy szit po 2 latach intensywnego użytkowania padły 3 komplety czy 12 aku wszystkie dzisiaj wywaliłem do kosza.....używane równolegle GP oraz Duracell dalej trzymają wysoką wydajność, z pewnością już nigdy nie zakupie aku energizer.
ja tam jestem zadowolony:D
moze dobrze trafilem z konkretnymi sztukami
Tomasz1972
01-09-2007, 19:35
Polecam sanyo eneloopy oraz gp recyko z przewagą wytrzymałości tych pierwszych . ( mam 2x580 w jednej eneloopy w drugiej recyko , używam zawsze dwóch lamp równicześnie master/slave )
To z aku są jeszcze Eneloopy, które też sobie ludziska chwalą i niby nie rozładowują się tak poprostu jak zwykłe aku...
Edit. Tomasz byłeś pierwszy :) ale mam podobne zdanie co do Sanyo
To ja proponuje ładowarke BC-700... Fakt że kosztuje ok. 90zł ale ogólnie polecana na forum i bardzo dobra jakościowo...
nie chce teraz ładować kasy w ładowarkę, potrzebuje więcej akumulatorów. czy ta, którą mam będzie dobrze ładowała GP lub Energizery które polecacie?
pozdr
W sprawie ładowarki to chyba błąd w myśleniu. Kiepska ładowarka może zniszczyć dobre akumulatory, doprowadzić do zmniejszenia ich pojemności, a w najlepszym razie niedoładowywać lub nierówno ładować.
Mam kilka różnych zestawów akumulatorów (poczynając od HAMA, a kończąć na Energizer Advanced HR6 2650 mAh - te są zdecydowanie najlepsze!) i dopiero po zakupie ładowarki BC-900 (może być też BC-700) cieszę się z moich acu. Część starych "odżyła", inne działają dłużej niż z poprzednią prymitywną ładowarką, poza tym można akumulatory regenerować, sprawdzić ich faktyczną pojemność (unika się niespodzianek - jak w zestawie trafi się jeden gorszy to całość szybko pada).
Może różne opinie też w części zależą od tego czym ludzie je ładują.
Jako inżynier elektryk ;-) zdecydowanie polecam dobre ładowarki - jak nie naładujesz poprawnie to nawet z Super SANYO niewiele wyciągniesz !
wielkie dzięki :)
takiej informacji potrzebowałem. i pewnie zainwestuje w ładowarkę ;)
nie chce teraz ładować kasy w ładowarkę, potrzebuje więcej akumulatorów. czy ta, którą mam będzie dobrze ładowała GP lub Energizery które polecacie?
pozdr
o ładowarce Ci już napisano, i popieram to, co napisano, ale.. ja w kwestii formalnej:
GP nie polecam za wyjątkiem Recyko+. Się niemile byłem zdziwiłem, gdy "zmierzyłem*" zwykłe GP. Nie wnikam czy jest to skutek tego że GP (być może) jest podrabiane, czy też polityki firmy, ale faktem jest że w świetle wyników nie wyróżniają sie niczym pozytywnym, a nawet bym rzekł że na odwrót.
* w BC 900
Ja w sprawie SANYO mam średnie odczucia, ani jeden z trzech kompletów nie przetrzymał roku :(
Za to ENERGIZER'a mam 2 komplety od dawna i są rewelacyjne
Używam ich z 580ex
Od dawna używam ładowarki MW 8168 GS która również szczerze polecam
Jakby Ci to delikatnie napisać.. jest bezpośredni związek "Ja w sprawie SANYO mam średnie odczucia, ani jeden z trzech kompletów nie przetrzymał roku :(" z "Od dawna używam ładowarki MW 8168 GS".
Niestety MW 8168 GS oraz MW 9168 GS zapracowały sobie na opinie morderców akumulatorów. Część z nich, ni z gruszki - ni z pietruszki zaczyna określone aku źle ładować. Część, fizycznie i nieodwracalnie uszkadza, część znacząco obniża ich pojemność. Pozostaje mi tylko pogratulować Ci szczęścia że Energizery wytrzymały tyle z tą ładowarką.
Niestety MW 8168 GS oraz MW 9168 GS zapracowały sobie na opinie morderców akumulatorów.
Hmm... jak planowałem zakup to naczytałem się po różnych forach opinii użytkowników i wszędzie (bez wyjątku) wszyscy (bez wyjątku) je chwalili a tu taki zwrot akcji mi serwujesz :???:
Tak jak pisałem, z sanyo mam problemy, praktycznie padają jak muchy, natomiast energizery chodzą od ponad 2 lat i nic się nie dzieje. Na tej samej ładowarce.
Hmm... jak planowałem zakup to naczytałem się po różnych forach opinii użytkowników i wszędzie (bez wyjątku) wszyscy (bez wyjątku) je chwalili a tu taki zwrot akcji mi serwujesz :???:
Tak jak pisałem, z sanyo mam problemy, praktycznie padają jak muchy, natomiast energizery chodzą od ponad 2 lat i nic się nie dzieje. Na tej samej ładowarce.
Serwuje, gdyż zwrot akcji nastąpił w jej trakcie. Dwa trzy lata temu sytuacja wyglądała inaczej, tj. dobrze. Ale "do teraz" się zmieniła, gdyż po pewnym czasie okazało się że ładowane w tych ładowarkach aku wykazują różne anomalie w pracy, od przegrzewania się aku ("te same" ale nie ładowane nimi chodzą ok), przez utratę pojemności, (czasami odwracalną, czasami nie - ale to akurat normalne, biorąc pod uwagę że "niestety" one nie mają czterech kanałów, więc jak najsłabsze aku zostanie naładowane, to ładowanie jest przerywane, a reszta zostaje niedoładowana), aż po "zrobienie" aku tendencji do szybkiego samorozładowania. I to takim aku, które są znane z tego, że ich ta przypadłość nie dotyczy.
Do tego dodaj jako bonus utratę zdolności ładowania niektórych aku przez ładowarkę po ok 2 latach jej eksploatacji. Wsadzone aku po paru minutach zostaje uznane za naładowane, mimo że są "puste". Oczywiście w innej ładowarce działają bez problemu.
Zgłaszane hipotezy na różnych forach:
Albo (przypuszczalnie) "w międzyczasie" chinczycy zmienili podzespoły na tańsze, albo od począktu takie wsadzali - tylko dopiero po dłuższym czasie eksploatacji te problemy się ujawniły.
Jeśli zaś padają ci Sanyo 2500 (lub ogniwa firmy trzeciej dla której Sanyo jest podwykonawcą - patrz "temat" HR na minusie) , to niestety jest możliwe, że to ich "zasługa", bez pomocy ładowarki O samorozładowaniu szybkim akurat tych ogniw już od jakiegoś czasu jest głośno.
AbrahaM, mam w planach już od jakiegoś czasu zakup TECHNOLINE BC-900, ale póki co muszę ładować na tym co mam. Chociaż o niej też czytałem same pozytywne wypowiedzi, to nie wiadomo co wyjdzie na jaw np. za rok ;-)
AbrahaM, mam w planach już od jakiegoś czasu zakup TECHNOLINE BC-900, ale póki co muszę ładować na tym co mam. Chociaż o niej też czytałem same pozytywne wypowiedzi, to nie wiadomo co wyjdzie na jaw np. za rok ;-)
No niestety nie wiadomo, tu przyznaje Ci 100% rację. Mam nadzieję jednak że nie wyjdzie jakiś "zonk". Fakt że elektronika jest b. często "Made in China", to doskonale wiem, ale produkt może mieć "jakość" albo jakość. Porownaj sobie np. płyty główne do komputerów np. takiego Asusa z np. ECS'em. Niby jedno i drugie jest "w tym samym miejscu", w sensie kraju produkowane, a różnice są dość drastyczne.
Dlatego mam nadzieję (bo już na tym wózku w postaci BC 900 jadę) że nie spotka mnie niemiły zawód.
PS. A może by tak (znacznie) taniej BC 700?
A jaka jest różnica między bc-700 a bc-900 (poza ceną oczywiście) ? Bo jeszcze nie miałem okazji ich porównywać.
A jaka jest różnica między bc-700 a bc-900 (poza ceną oczywiście) ? Bo jeszcze nie miałem okazji ich porównywać.
BC 700 ma maks ładowanie 700 mA dla 4x aku
BC 900 ma maks ładowanie 1 A dla 4x aku, oraz 1.5/1.8 A dla 2x aku* + zabawki**
* w dwóch skrajnych komorach
** czyli torba do transportu ładowarki + przejściówki z R6 na R14 i R20
Ponadto są drobne różnice w elektronice i oprogramowaniu ładowarki, BC 700 (stan na "ostatnio", nic mi nie wiadomo że to się zmieniło) ma ciut nowsze oprogramowanie, tj v36 - niz BC 900, które ma starsze, tj. v33. Informacji o różnicach w wersji elektroniki nie pamiętam. "Moja" 900ka, wyprodukowana w styczniu 2007, ma elektronikę v12.
AbrahaM, dzięki za info. Chyba jednak zdecyduję się na BC-900, no chyba, że z kasą będzie bardziej krucho to wtedy BC-700
mam pentagram infinity 2300 i do tego ładowarkę pentagram secure chaeger 442
od ok 1,5roku i ładuję nią też GP 1800 i powoli GP widać słabną a pentagramy mają się świetnie. I mam pytanko: ponieważ chce dokupić jeszcze jeden zestaw czy warto od razu z ładowarką BC-700...??
Loram, wiesz gdzie najtaniej w Krakowie...??
I mam pytanko: ponieważ chce dokupić jeszcze jeden zestaw czy warto od razu z ładowarką BC-700...?? Nie wiem, czy warto w komplecie z ładowarką, to oczywiście zależy od ceny ale BC-700 to dobra ładowarka. Polecam.
AbrahaM, dzięki za info. Chyba jednak zdecyduję się na BC-900, no chyba, że z kasą będzie bardziej krucho to wtedy BC-700
Loram:
Nie ma za co, jakby co, służę pomocą :)
mam pentagram infinity 2300 i do tego ładowarkę pentagram secure chaeger 442
od ok 1,5roku i ładuję nią też GP 1800 i powoli GP widać słabną a pentagramy mają się świetnie. I mam pytanko: ponieważ chce dokupić jeszcze jeden zestaw czy warto od razu z ładowarką BC-700...??
Loram, wiesz gdzie najtaniej w Krakowie...??
marekb:
o swoim "urazie" do GP już pisałem, dlatego (poza Recyko+), ich nie polecam. Powody zrozumiesz, jak wsadzisz je do BC x00 i dasz charge/test :) "ganc nowe", prosto z fabryki, itd GP 2100 bardzo mnie rozczarowały, tak więc mogę przypuszczać co mogą robić Twoje 1800.
Co do zakupu "lokalnie" w Krakowie, to BC 700 *MIEWA* w ofercie użytkownik Pawel2m z Allegro, odbiór osobisty jest możliwy. Sam jednak kupowałem wysyłkowo u kogo innego, bo roznica w cenie (nawet z transportem) była na korzyść zakupu wysyłkowego. Jak jest teraz - nie wiem. Najtańszy Allegrowy sprzedawca (u ktorego brałem BC 900) w tej chwili nie ma ani BC 700 ani BC 900 wystawionych na aukcjach.
Osobną kwestią jest to, czy Ci się opłaci zakup zestawu aku + ładowarka, to już musisz sam sprawdzić / przeliczyć. I zastanowić się czy chcesz w zestawie kupować akurat te aku, które sprzedawca w zestawie oferuje.
Nie wiem, czy warto w komplecie z ładowarką, to oczywiście zależy od ceny ale BC-700 to dobra ładowarka. Polecam.
Kolaj:
Święte słowa. Nic dodać, nic ująć.
Loram w sumie racja, mają w Cyber shopie po 109 bez baterii i chyba tak zrobie i osobno kupie te które chwalą.. dzięki
Loram w sumie racja, mają w Cyber shopie po 109 bez baterii i chyba tak zrobie i osobno kupie te które chwalą.. dzięki
Ja za swoją dałem 99zł.
Nie zdążyłem się jeszcze przekonać do niej. Jak będę wiedział coś więcej to napiszę :-)
P.S. Pawel2m = cyber-shop ;-)