Zobacz pełną wersję : 200mm 2.8L czy 70-200mm 2.8 Tamron/Sigma - dylemat...
Piotrek GRUBY
14-04-2010, 00:57
Witajcie,
od kilku dni nie moge sobie znalezc miejsca bo nie wiem co kupic. Z jednej strony 200mm 2.8L-ka czyli mniej praktyczna ale lepsza jakosc. Z drugiej strony 70-200 2.8 Tamrona lub Sigmy (a jezeli juz 70-200 to ktory z nich), czyli ratujaca czasem tylek ''mozliwosc ruchu'' kosztem jakosci zdjec.
Sa w podobnej cenie, bo uzywane w super stanie kosztuja ok 2000-2300zl i taka wlasnie kwota mnie interesuje.
Dodam, ze uzywac bede ich w fotografii reportazowej, m in sluby.
Pomozcie!! czy zoomowania bedzie mi az tak bardzo brakowac? czy obiektywy Tamrona i Sigmy maja bardzo porownywalna jakosc i nie zawracac sobie glowy L-ka? a moze L-ka rzadzi bez dwoch zdan? wielka prosba o porade od bardziej doswiadczonych kolegow.
p.s. obiektywy beda zapinane do 5D II.
z gory dzieki! :sad:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
p.s. podpialem dzis L-ke i zrobilem kilka zdjec. fajna bo lekka, ale czy to napewno zaleta...?
sebcio80
14-04-2010, 01:02
az tak potrzebna Ci ogniskowa 200mm? moze lepiej wybierz 135L
allxages
14-04-2010, 01:31
Dokładnie. Wydaje mnie się, że 200mm do ślubów jest nieużywalne.
az tak potrzebna Ci ogniskowa 200mm? moze lepiej wybierz 135L
Niezła rada, ale jeśli Piotrek GRUBY ma dokładać ok.1000pln to czy nie lepiej do 70-200/2,8L?
Dzygit-Dublin
14-04-2010, 04:10
Niezła rada, ale jeśli Piotrek GRUBY ma dokładać ok.1000pln to czy nie lepiej do 70-200/2,8L?
Patrząc na jego stopkę to 70-200 mu się nie nada.
200 2.8 fajna tylko pytanie po co ( 200mm to długo wierz mi ) 135 super i jeszcze jedno bym brał pod uwagę 100mm 2,8 Is może być ciekawy do portretów.
Darek
myslidar
14-04-2010, 10:15
135 mm + TC :) Sam się nad tym zastanawiałem, ale przy zwykłym reportaż stałki to zbytnie ograniczenie.
Piotrek GRUBY
14-04-2010, 12:15
super rady ale nie czytacie co pisze:
70-200 lub 200. nie 135.
cena - ok 2.000zl a nie ok 4.000zl.
reportaz, czyli m in sluby.
Panowie, ja podjalem juz decyzje i teraz potrzebuje tylko troszke pomocy w wyborze konkretnego szkla.
wchodze do sklepu i na stole leza trzy obiektywy:
Sigma 70-200 f2.8
Tamron 70-200 2.8
Canon 200 2.8L
i co dalej? :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no chyba, ze ktos z Was ma do sprzedania 135tke za 2.000zl? biore od razu! :-)
Życzę szczęścia z 200 2.8 na ślubach...
Tamron brzęczy i wolny, a sigma może nie trafiać. Pytanie czy jest sens bawić się w półprodukty. 2.8 a 4 i tak Ci życia nie uratuje bez Stabilizacji.
Ja bym się na tamrona ani sigme nie pisał. Chyba kupiłbym C f/4 z myślą o jak najszybszej wymianie na 2.8 lub 4IS.
wchodze do sklepu i na stole leza trzy obiektywy:
Sigma 70-200 f2.8
Tamron 70-200 2.8
Canon 200 2.8L
i co dalej? :-)
Nic, wychodzisz ;-)
Dzygit-Dublin
14-04-2010, 15:23
jak masz parcie na 200mm i chcesz mieć dobre szkło tylko Ela
Male i super ostre tylko ma jedna wadę jak dla mnie - nie ma IS.
Bawiłem się nim i bylem zaskoczony bardzo pozytywnie.
Darek
patric89
14-04-2010, 15:31
ja mam 200mm właśnie z 5dII i moim zdaniem przydaje sie na sluby czy do portretow. Jakosc obrazu i AF - ideał co do pozostałych obiektywow to nic o nich nie iwme
jeżeli masz i używasz 85, to rzeczywiście warto pomyśleć nad 200
Piotrek GRUBY
14-04-2010, 22:41
no wlasnie 85tka jest super, ale czasem przydaje sie jednak cos dluzszego, nie tylko na slubach. w zime fotografowalem narciarzy na stokach i tam 200 z cropem byla czasem za krotka.
no coz, mam nadzieje, ze ktos tu uzywa Tamrona i Sigmy i niedlugo cos mi podpowie ;-)
allxages
14-04-2010, 22:49
Ale co tu podpowiadac? Takich tematów na forum już było kilka. Poszukaj.
Może rozważysz Tamron 28-300 ciemny, ale ma aż 300, kosztuje około 600 zł używany, ja czasami podpinam do swojej 5DMII, bidy nie ma, nie jest to L ani stałka, ale zakres ma konkret.
nie wiem ile waży 200, ale ja używam Sigmy 70-200 z 40d. Po kalibracji jest zarębiście. Ale czasem robię samolociki i skoki, ten obiektyw jest cieżki i po 2-3 godzinach zdecydowanie ręka boli. Autofocus jest bardzo szybki, porównywałem z Canonem 70-200 F4, to sigma jest szybsza....
Po kalibracji jest zarębiście.
A ile czasu trwała kalibracja jeśli można wiedzieć?
Z tyle co mi wiadomo z zeszłego systemu, to tak:
Tamron 70-200/2.8 ma wolny AF i w dodatku głośny, ale zarazem jest ostry od 2.8 - w większości przypadków.
Sigma 70-200/2.8 ma cichy i szybki AF, ale najczęściej trafia się egzemplarz który nie trafia w punkt.W dodatku na początku i tak musisz przymknąć do f=4. Dopiero jak to podkreśla sweetek kalibracja pomaga, ale czy autor wątku ma czas czekać na owy zabieg?
200l - nie znam, bo dopiero zaczynam. Powyższe obiektywy pamiętam ze swojego systemu.
nie będę polecał Ci 70-200lki - akurat jest za Tysiaki:P , bo może Ci rzeczywiście tej jasności brakować:?
Witajcie,
od kilku dni nie moge sobie znalezc miejsca bo nie wiem co kupic. Z jednej strony 200mm 2.8L-ka czyli mniej praktyczna ale lepsza jakosc. Z drugiej strony 70-200 2.8 Tamrona lub Sigmy (a jezeli juz 70-200 to ktory z nich), czyli ratujaca czasem tylek ''mozliwosc ruchu'' kosztem jakosci zdjec.
Sa w podobnej cenie, bo uzywane w super stanie kosztuja ok 2000-2300zl i taka wlasnie kwota mnie interesuje.
Dodam, ze uzywac bede ich w fotografii reportazowej, m in sluby./.../p.s. podpialem dzis L-ke i zrobilem kilka zdjec. fajna bo lekka, ale czy to napewno zaleta...?
Tamron-dobry egzemplarz-ostry z wolnym AF-em, który w kiepskim świetle lubi błądzić; z wymienionej trójki sprawia wrażenie najmniej solidnie wykonanego.
Sigma-najsłabsza optycznie-ostrością ustępuje zarówno tamronowi jak i canonowi, AF jest cichy i szybki, może być też celny-najlepiej kupować testując celność AF, bo jeśli wystąpią z tym problemy, to serwis miewa poważne problemy z kalibracją zoomów i wiążą się z tym dodatkowe koszty.
Canon-najlżejszy/dla mnie to zaleta/, ostry i ma najlepszy AF, zoom-nożny :-)
Do reportażu lepszy jest zoom, ale dobry AF jest moim zdaniem niezbędny/uparcie nasuwa się 70-200/2,8L :-)/. Do ślubów 200/2,8L może się przydać, ale chyba wtedy warto mieć drugie body :? Wydaje mi się, że "kompromisowym" rozwiązaniem byłby dobry egzemplarz sigmy z celnym AF-em.
Pomozcie!! czy zoomowania bedzie mi az tak bardzo brakowac? czy obiektywy Tamrona i Sigmy maja bardzo porownywalna jakosc i nie zawracac sobie glowy L-ka? a moze L-ka rzadzi bez dwoch zdan? wielka prosba o porade od bardziej doswiadczonych kolegow.
a skąd którykolwiek z forumowiczów ma znać odpowiedź na to pytanie? To nie forum wróżbitów, tylko forum foto...
W 200mm 2.8L masz jakość lepszą od zoomów, w zoomach 70-200 masz większą elastyczność...
Sam posiadam eLę, ale nie fotografuję ślubów :wink:
Pomozcie!! czy zoomowania bedzie mi az tak bardzo brakowac? czy obiektywy Tamrona i Sigmy maja bardzo porownywalna jakosc i nie zawracac sobie glowy L-ka? a moze L-ka rzadzi bez dwoch zdan?
Zoomowania w reporterce będzie bardzo brakować i szybko się zniechęcisz do stałki 200mm. Idąc na zdjęcia do kościoła lepiej kupić 70-200/4IS bo samo 2.8 to i tak za ciemno, a większość ujęć jest statycznych.
Idąc na zdjęcia do kościoła lepiej kupić 70-200/4IS bo samo 2.8 to i tak za ciemno, a większość ujęć jest statycznych.
Tylko gdzie można kupić używany 70-200/4IS w granicach 2000-2300pln?
kalibracja w Gdyni to moment. Wysyłasz kurierem w poniedziałek (na ich koszt), musisz mieć paragon i kartę gwarancyjną, w czwartek lub piątek odbierasz po kalibracji. Przy okazji rejestrujesz obiektyw w bazie serwisu i wszelkie gwarancyjne rzeczy masz za free bez żadnych kwitów.
Nie wiem na czym polega kalibracja (podobno zgranie charakterystyki AF z danym body), ale kalibrowałem tą sigmę do 450d, teraz mam już dwa inne body, i z każdym jest żyleta. Ale trzeba pamiętać, że to ciężkie szkło....
pozdr.
kalibracja w Gdyni to moment. Wysyłasz kurierem w poniedziałek (na ich koszt), musisz mieć paragon i kartę gwarancyjną, w czwartek lub piątek odbierasz po kalibracji.
sweetek obawiam się, że masz nieaktualne informacje-wysyłka sprzętu do kalibracji do serwisu sigmy od 1.04.2010 o ile mi wiadomo jest na koszt klienta.
może coś się zmieniło.. ja wysyłałem w sierpniu zeszłego roku.., no ale to szczegół - 40 zł....
choć jak ja wysyłałem to też normalnie było na koszt klienta, ale gwarancyjne naprawy i kalibracje były za free.
pozdr.