PDA

Zobacz pełną wersję : 1d markII vs 50D

roshuu
12-04-2010, 21:48
Trafila mi sie okazja zakupu za 2900zl 1Dynki, ale mialem zamiar kupic nowe 50D.
Jednak niezawodnosc jedynek jakos mnie zakrecila.. Co radzicie?

michal_sokolowski
12-04-2010, 21:58
bierz jedynkę, ja miałem przez krótki czas co prawda, ale miałem 50d - powiem tak: suma sumarum byłem rozczarowany.
to jednak jest aparat bardziej SEMI niż PRO, a jedynka to jedynka.
wiem ,że w 1d mark II można rozsądnie w reportażu używać ISO 3200, w 50d masz też używalne ISO 3200 - więc właściwie remis.
AF w 1d to wiadomo bajka, ergonomia, zapis na 2 karty !!!! - super sprawa w reportażu.

minusem jest LCD, może zapoluj na 1d mark II N ?

tak czy owak zenon nowak - ja jestem za jedynką.

aha, i myślę że plastyka 1d na plus, matryca sporo większa.... szkła może lepiej na tym chodzą ?

trzeszcz6
12-04-2010, 21:59
do czego będziesz używał aparatu? w sumie ja i tak bym wybrał 1d sam chce to zrobić po wakacjach. pzdr

roshuu
12-04-2010, 22:04
W zasadzie sluby i takie tam prywatne zdjecia wiec nie reporterka. Aparat ma juz swoje lata - wiadomo. Przebie to 100 000 klapniec. W sumie musialbym zmienic szklarnie bo mam ef-sy..
michal_sokolowski
niestety nie zapoluje na N bo aparat sprzedaje moj znajomy wiec albo ta 1Dynka albo zadna :P

pawciolbn
12-04-2010, 22:09
jakiś czas temu ktoś tu 1DII-N sprzedawał i też się zastanawiałem.. (ostatecznie nowe 50D kupiłem).. sporo pozytywnych opinii potrafi człowiekiem zamieszać (podobnie jak i 5DII), ale racjonalnie..

kwestia przebiegu tej jeDynki, może i drugoplanowa rola, ale MZ istotna.. kwestia zastosowania - do czego to będzie.. no i.. hmm.. bierzesz nówkę - masz gwarancję. z używanym musisz się liczyć z kosztami napraw. to takie moje argumenty.

no i nie podepniesz tańszych EF-s'ów, ale to już kwestia trzecioplanowa.

.

michal_sokolowski
12-04-2010, 22:09
zapytaj w wawie w serwisie ile kosztuje wymiana migawki.
jeśli to pewny sprzedawca to bierz ten aparat, będziesz zadowolony.
EF-S czas zmienić.... niedługo pełna klatka będzie po 3,5, 3 tys.... (już prawie jest).
kup teraz 1d mark II a za rok, 2 kupisz za 3 tys. 5d - zobaczysz co to znaczy ładne zdjęcie, serio....
z obiektywów masz 28 1.8 canona, 50 1.4... różnica w obrazku jest KOLOSALNA.

pawciolbn
12-04-2010, 22:11
.

ot.. spóźniłem się z pytaniami

.

Parteq
12-04-2010, 22:12
Jak śluby to chyba własnie reporterka? :)
Czy zamierzasz go tylko na plener brać?

Swoją droga - jak spora roznica jest miedzy IIn a II?
Nie wnikalem nigdy w jedynki, a tez się za v II rozgladam.

roshuu
12-04-2010, 22:13
zapytaj w wawie w serwisie ile kosztuje wymiana migawki.
jeśli to pewny sprzedawca to bierz ten aparat, będziesz zadowolony.
EF-S czas zmienić.... niedługo pełna klatka będzie po 3,5, 3 tys.... (już prawie jest).
kup teraz 1d mark II a za rok, 2 kupisz za 3 tys. 5d - zobaczysz co to znaczy ładne zdjęcie, serio....
z obiektywów masz 28 1.8 canona, 50 1.4... różnica w obrazku jest KOLOSALNA.

ponoc zywotnosc jest do 300 000 ale nie jestem pewny.
Sprzedaje wlasnie 50/1.4 ale chyba bede musial zatrzymac :)
Co do 28/1.8 to jak znajdziesz mi w dobrej cenie to kupie heheh :D Ciezko to szklo dostac, chociaz w zasadzie moge kupic nowe na fakture tylko wole jakos rynek wtorny..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jak śluby to chyba własnie reporterka? :)
Czy zamierzasz go tylko na plener brać?

Swoją droga - jak spora roznica jest miedzy IIn a II?
Nie wnikalem nigdy w jedynki, a tez się za v II rozgladam.

no niby tak, ale w moim przekonaniu reporterka to latanie z aparatem codziennie i zarabianie na nim non-stop a jak sie trafi 1-2 sluby w miesiacu to bede bardzo szczesliwy. Suma sumarum body nie bedzie az tak ciagle wykorzystywane.

Pikczer
12-04-2010, 22:21
Jesli jedynki, to tylko ze sprawdzonych zrodel.

Makudonarudo
12-04-2010, 22:27
50d nie miałem , mam 1d mk 2 , ogólnie jestem bardzo zadowolony , (choć ostatnio mialem pewne drobne problemy ).

Af precyzyjny szybki i celny . nawet w gorszych warunkach . raz w ciemnicy podpiąłem do niego 50mm f1.8 i nawet radził sobie z nim całkiem nieźle .

Jedna z fajniejszych spraw to uszczelnienia .
Robiłem 30D podczas ulewy i nic mu nie było , to nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić jaki tajfun mógłby przezyć ten sprzęt .

Używam go halach ze stałkami i z efektów jestem zadowolony .
Tylko to jest dość ciężki klocek .
Akumulatory mało poręczne .
No i to co mnie najbardziej wkurza to klawiszologia .
Tam nie ma potwierdzania przyciskiem .
trzymasz guzik , kręcisz pokrętłem , i jak puścisz guzik to to jest "enter" . Jakoś nie mogę się przyzwyczaić mimo ze jedynkę już mam z pół roku .
aha , i dźwięk lustra / migawki jest dość głośny w tym modelu . I taki średnio przyjemny dla ucha (przynajmniej dla mnie )

roshuu
12-04-2010, 22:37
ok dzieki za odpowiedzi - widze, ze ani jednego glosu na nowe 50d nie ma.
Dobra pobawie sie tym klocem i zdecyduje.

_igi
12-04-2010, 22:38
Miałem 40D, mam 1D mark IIN i 5DII.

W porównaniu do 40D, jedynka miażdży. Niemniej jednak, piątka ją przebija o dwie klasy.

Założyłem gdzieś tu temat o współpracy szkieł EF-S z tym aparatem, generalnie część obiektywów działa. Tyle, że bardziej "kundli", aparat dostaje kopa po podpięciu pełnoklatkowych szkieł. W tandemie z 17-40, czy 28/1,8 jest naprawdę fajnym aparatem. Jak najbardziej polecam, ale pamiętaj o jednym - ekran w nim to masakra. Mam wersję z niby lepszym ekranem, niemniej jednak, ocenić po nim ekspozycję to fikcja, ostrość foty, podobnie. Do tego dochodzą słabe baterie, nie ruszam się z domu bez zapasowej w torbie.

Uważaj też na ładowarki i baterie - to sprzęt ekstremalnie drogi w używaniu, bateria kosztuje koło 650 zł, ładowarka jeszcze więcej. Do tego dochodzi brak sensownego standardowego zoom-a, z 24-xx robi się coś dziwnego (brak szerokiego kąta), a 17-40, moim zdaniem najbardziej sensowny zoom do niego, jest jednak nieco przykrótki.

Pozdrawiam.

Ps. No i podstawowe akcesorium do tego aparatu - gruszka ;)

roshuu
12-04-2010, 22:43
Miałem 40D, mam 1D mark IIN i 5DII.

W porównaniu do 40D, jedynka miażdży. Niemniej jednak, piątka ją przebija o dwie klasy.

Założyłem gdzieś tu temat o współpracy szkieł EF-S z tym aparatem, generalnie część obiektywów działa. Tyle, że bardziej "kundli", aparat dostaje kopa po podpięciu pełnoklatkowych szkieł. W tandemie z 17-40, czy 28/1,8 jest naprawdę fajnym aparatem. Jak najbardziej polecam, ale pamiętaj o jednym - ekran w nim to masakra. Mam wersję z niby lepszym ekranem, niemniej jednak, ocenić po nim ekspozycję to fikcja, ostrość foty, podobnie. Do tego dochodzą słabe baterie, nie ruszam się z domu bez zapasowej w torbie.

Uważaj też na ładowarki i baterie - to sprzęt ekstremalnie drogi w używaniu, bateria kosztuje koło 650 zł, ładowarka jeszcze więcej. Do tego dochodzi brak sensownego standardowego zoom-a, z 24-xx robi się coś dziwnego (brak szerokiego kąta), a 17-40, moim zdaniem najbardziej sensowny zoom do niego, jest jednak nieco przykrótki.

Pozdrawiam.

o zesz w m... az takie drogie?!
Swoja droga jak tam podpiac ef-s skoro nie ma bialej kropy na mocowaniu w body? 17-40 troche ciemnica ale faktycznie cos taniego i szerokiego to ciezko dostac..
btw. po co ta grucha? Tak leci do srodka?

pawciolbn
12-04-2010, 22:45
ok dzieki za odpowiedzi - widze, ze ani jednego glosu na nowe 50d nie ma.
Dobra pobawie sie tym klocem i zdecyduje.

no jak to nie ma :confused: a to to niby co??

.. no i.. hmm.. bierzesz nówkę - masz gwarancję. z używanym musisz się liczyć z kosztami napraw. to takie moje argumenty.

no i nie podepniesz tańszych EF-s'ów, ale to już kwestia trzecioplanowa

dozbieraj na nowe 5DII :twisted:

.

roshuu
12-04-2010, 22:47
no jak to nie ma :confused: a to to niby co??

dozbieraj na nowe 5DII :twisted:

.

fakt. Sory bracie :)

Makudonarudo
12-04-2010, 22:49
Do tego dochodzą słabe baterie, nie ruszam się z domu bez zapasowej w torbie.

Zgadza się , ja mam 3 akumulatory w sumie . I zdjęcia robię z wyłączonym ekranem . Sesyjka mi zjada 1.5 do 2 akumulatorów .

Uważaj też na ładowarki i baterie - to sprzęt ekstremalnie drogi w używaniu, bateria kosztuje koło 650 zł, ładowarka jeszcze więcej.

dodatkowo jest problem z ładowarką do tego modelu .
Ja miałem sprowadzany ze stanów za 400 PLN (zamiennik) jako że nie było w zestawie .
Na allegro czy sklepach po prostu brak , czy to oryginała czy zamiennika .
(tzn oryginał pewnie jest za odpowiednią cenę )

Potwierdzam . Niedawno kupiłem :)
Ale z aku to lekka przesada . Ja w sumie mam dwa zamienniki za poniżej 200 . nie pamiętam dokładnie .

robgr85
12-04-2010, 22:54
fakt. Sory bracie :)

jakbyś się nie zdecydował na tą jedynkę to daj znać na pw. Sam się zapatruję, co prawda N'ki, ale jeśli udokumentowany przebieg tylko 100k to się na nią piszę.

Pozdr.

Greg S
12-04-2010, 22:59
Zamienniki NP-E3 kosztują około 100zł - dobry spokojnie wystarczy na ok 500 zdjęć - nie polecam zamienników firmy ActiveJet.
Z tego co się orientuje Canon gwarantuje wymianę (za free) pierwszej migawki jeśli padła przed 200tys. klapnięc - oczywiście mówię o serii 1D.
Pozdr.

_igi
12-04-2010, 23:48
o zesz w m... az takie drogie?!
Swoja droga jak tam podpiac ef-s skoro nie ma bialej kropy na mocowaniu w body? 17-40 troche ciemnica ale faktycznie cos taniego i szerokiego to ciezko dostac..
btw. po co ta grucha? Tak leci do srodka?

niepełnoklatkowe "kundle" mają bagnet EF. I działają, jak np. Sigma 10-20 czy Sigma 30/1,4.

Zamienniki NP-E3 kosztują około 100zł - dobry spokojnie wystarczy na ok 500 zdjęć - nie polecam zamienników firmy ActiveJet.
Z tego co się orientuje Canon gwarantuje wymianę (za free) pierwszej migawki jeśli padła przed 200tys. klapnięc - oczywiście mówię o serii 1D.
Pozdr.
Spoko, niemniej jednak zaczynam się bać zamienników, po przygodach z tymi do 5DmkII. :)

robgr85
13-04-2010, 09:06
niepełnoklatkowe "kundle" mają bagnet EF. I działają, jak np. Sigma 10-20 czy Sigma 30/1,4.

Spoko, niemniej jednak zaczynam się bać zamienników, po przygodach z tymi do 5DmkII. :)

było boom?

krisv740
13-04-2010, 09:50
do pracy z lampą zdecydowanie polecę 50d - to świetny aparat... (w tej klasie cenowej)

do reportażu,akcji,sportu 1dmkII sprawdzi się bardzo dobrze, podobnie jak w krajobrazie i portrecie..

baterie - bez przesady - od 90 do 130pln - co ważne można samemu zregenerować , stosując eneloop'y - koszt większy, ale trawałość będzie lepsza niż oryginału.
iso 3200 - niestety imho tylko awaryjnie... (w 50d jak dla mnie także...)
jeśli priorytetem jest af i pewność pracy - ja głosuje na 1d!
jeśli praca z lampą, w ciemniejszych miejscach/pomieszczeniach wybrałbym 50d.
(co prawda nie muszę wybierać bo mam tak 50d jak 1dmkII ;) ).

migawka-trwałość - jak kolega przede mną napisał - ten model 200 tys i jeśli nie wytrzyma , to za frico wymiana ( och , żeby mi migawka padła..... :lol: )

Modzel
13-04-2010, 10:05
A ja bym byl jednak za 50D. Jakby nie patrzec i jaka by nie byla magia 1D, 50D masz nowe. 1D mimo wszystko ma 100tys. klapniec. Jak kupowalem 50D rok temu tez myslalem nad 1D i 5D ale uzywkami. Ostatecznie doszedlem do wniosku, ze nowe to nowe. Mam gwarancje, mam swiety spokoj.
Ja bym sie zastanowil na twoim miejscu- co ma takiego 1D, co naprawde sie pryda a nie ma tego w nowym 50D?
Jestem za nowym 50D :)

krisv740
13-04-2010, 10:11
1dmkII ma niezaprzeczalną zaletę w postaci lepszego af!!!
jeszcze jedną zaletą jest mniejsza waga plików - mniej kart.

co do usterkowości i "niebezpieczeństwa używki" - włożyłbym to między bajki...
obydwie moje jedynki wróciły właśnie z serwisu z odczytania licznika i spr. funkcji i sprawności. werdykt - brak jakichkolwiek problemów stwierdzonych w aparatach.
żywotność jedynki jest poza tym nieproporcjonalna do trwałości 50d.

co mnie przekonuje do 1d już napisałem. co wolę w 50d też, a to że posiadam to tylko to potwierdza.....

Makudonarudo
13-04-2010, 10:19
Ile kosztuje taki "przegląd techniczny" ?:)
Bo ja mimo wszystko nie jestem pewny czy u mnie jest wszystko ok .
Nie jest źle ale było lepiej .
Ale boję się go oddawać do serwisu :(

pawciolbn
13-04-2010, 10:19
1dmkII ma niezaprzeczalną zaletę w postaci lepszego af!!!
jeszcze jedną zaletą jest mniejsza waga plików - mniej kart.

co do usterkowości i "niebezpieczeństwa używki" - włożyłbym to między bajki...
obydwie moje jedynki wróciły właśnie z serwisu z odczytania licznika i spr. funkcji i sprawności. werdykt - brak jakichkolwiek problemów stwierdzonych w aparatach.
żywotność jedynki jest poza tym nieproporcjonalna do trwałości 50d.

co mnie przekonuje do 1d już napisałem. co wolę w 50d też, a to że posiadam to tylko to potwierdza.....

nie no bajki to to nie są, bo i nowy sprzęt może popaść w "ruinę" z dnia na dzień.. jak dbasz, tak masz i tyle.. oczywiście sprawdzony i pewny egzemplarz da większą satysfakcję niż nowy 50D.. mnie jednak przekonuje fakt cena/jakość/osobiste-oczekiwania i racjonalnie do tego podchodzę...

no i nie przesadzajmy z tym AF w 50D, w odniesieniu do jeDynki.. czy aż taka tragedia? bez dramatu!

.

roshuu
13-04-2010, 10:37
1d mark II ma juz swoje lata, 50d jest nowe.
Jakos nie chce mi sie wierzycz zeby byla tak kolosalna roznica w AF pomiedzy tymi modelami. Sam juz nie wiem, po postach o kosztach utrzymania tego sprzetu wole chyba 50d.
Dlaczego zastanowilem sie nad 1d, szczerze to po pierwsze primo - cena po znajomosci, po drugie AF, po trzecie primo ultimo bez sciemniania - szpan.

pstrykijest
13-04-2010, 10:43
Gwarancja w 50d na migawke 100tys, w 1D 200tys. Jeżeli to 1d ma już pstryknięte 100tys to masz jeszcze tyle co w 50tce ;) Jak najbardziej 1d nie zawiedziesz się, lecz bedziesz musiał ogarnąć klawiszologie...

Makudonarudo
13-04-2010, 10:52
50D owszem jest nowsze , ale to nie znaczy że ma lepszy AF.
Taka stety / niestety polityka firmy .

Mają technologie ale nie dadzą w korpusie xxD aby nie robić konkurencji właśnie dla jedynek .

Ile to modlitw było o 5D z AF 1d , a tu guzik .

Nie to żebym namawiał do 1D .
Mi akurat on pasuje . Choć chętnie bym się pobawił jeszcze piątką .

Jeszcze z wad to masz zooma krótszego o 0.3x (w porównaniu z 50D) oraz brak możliwości podpinania wszystkich dostępnych szkieł .

sal
13-04-2010, 11:08
Jakos nie chce mi sie wierzycz zeby byla tak kolosalna roznica w AF pomiedzy tymi modelami. .
Jak ktoś potrzebuje AF - to różnica jest i to spora.
Jak ktoś nie potrzebuje AF - to kwestia innych priorytetów.
50D nie ma zapisu na 2 karty, nie ma 8fps itd.

roshuu
13-04-2010, 11:20
Jak ktoś potrzebuje AF - to różnica jest i to spora.
Jak ktoś nie potrzebuje AF - to kwestia innych priorytetów.

a jak sie ma sprawa a wersji I?

pawciolbn
13-04-2010, 12:17

pierwsze to nie wada MZ.. drugie - 50D ma 6,3fps.. kiedy wykorzystasz tą różnicę? w plenerze po ślubie? myślę, że są inne celniejsze argumenty przemawiające za jeDynką, ale na każdy czeka stonowana i wyważona odpowiedź ze strony 50-ki..

no i "szpan".. tylko czy aby to jest argument?

.

sal
13-04-2010, 12:37
pierwsze to nie wada MZ.. drugie - 50D ma 6,3fps.. kiedy wykorzystasz tą różnicę? w plenerze po ślubie? myślę, że są inne celniejsze argumenty przemawiające za jeDynką, ale na każdy czeka stonowana i wyważona odpowiedź ze strony 50-ki..

no i "szpan".. tylko czy aby to jest argument?

.
Nie bardzo wiem co macie z tym "szpanem"?
Żebyśmy jeszcze chociaż rozmawiali o mk4...
Używałem 50D, używałem 1Dmk2N i naprawdę widać i czuć różnicę.
8fps ma różnicę przy różnych czasach blackoutu.
Brak zapisu na 2 karty, to może być wada, dla kogoś kto ceni bezpieczeństwo (albo innymi słowy - zaleta 1-ki).

allxages
13-04-2010, 12:51
Do tego dochodzą słabe baterie, nie ruszam się z domu bez zapasowej w torbie.

Mam 1Dsmk2, ale wydawalo mi sie, ze to to samo poza klatką. U mnie baterie trzymaja bardzo dobrze. Na jednym akku moge zrobic ponad 1000 zdjec. Oczywiscie to wszystko zalezy od warunkow itd. Tak wiec wrecz przeciwnie, wychodząc z domu zamiast zapasowej baterie wkladam batonika ;)

A tego też nie rozumiem. Dlaczego niby akurat do tego?
Mimo wszystko, zaskakuje mnie potrzeba kupowania jedynek przez amatorów. Traktuje to w kategorii szpanu i podbudowania własnego ego niestety. Ostatnio przestrzelałem sporo 5dmk2 i prawde mówiąc w 95% zastosowań ten AF daje rade, a czytając to forum wydaje sie że to skopany model. Eh, chłopcy i te ich zabawki ;)

Jakos nie chce mi sie wierzycz zeby byla tak kolosalna roznica w AF pomiedzy tymi modelami.

Bo nie jest.

roshuu
13-04-2010, 13:26
a no wlasnie. Przeciez AF w 50d nie moze byc jakos specjalnie gorszy. Skoro to nowy model. W sumie majac kiedys 350d jakos na AF zbytnio nie narzekalem :)

macio6
13-04-2010, 13:31
Witam

Miałem 50D sprzedalem i kupilem 1D mk II. Roznica w Af kolosalna. Roznica w szybkosci kolosalna, ilosc klatek na sekunde to nie wszystko sa jeszcze inne parametry. Klawiszologia gorsza ale do ujarzmienia. Wkoncu czuje ze mam w reku aparat a nie zabawke przestalem drżeć. Faktem jest ze jest to klocek i do tego się trzeba przyzwyczaić w sumie to tez dobrze bo wcześniej pakowałem do torby aparat i mnóstwo obiektywów na wszelki wypadek a teraz zaczynam myśleć co mi się przyda najbardziej.Patrzac na wage to jakakolwiek xxd z gripem to zaczyna byc to samo co 1d wiec wagowy argument odpada. W sumie to się zastanawiam jaki moglby byc plus z posiadania 50d w stosunku do 1D II chyba tylko waga samego body i klawiszologia. Za to więcej widzę plusów z posiadania 1D.

sal
13-04-2010, 13:34
a no wlasnie. Przeciez AF w 50d nie moze byc jakos specjalnie gorszy. Skoro to nowy model.
No to ja powiem że lista życzeń to w innym wątku.
AF w 50D jest gorszy i to jest fakt.
BTW: Kiedyś widziałem porównanie - AF w 1Dsmk2 to w praktyce nie to samo (w sensie precyzji i szybkości działania) co AF w 1Dmk2(N).
Porównanie shutter lag i viewfinder blackout:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-1D-Mark-II-N-Digital-Camera-Review.aspx

allxages
13-04-2010, 13:48
1D nie miałem. Ale porównywałem 1Ds2 z na przestrzeni czasu z takimi modelami jak: 1Dmk3, 5dmk2, 20D oraz drugim 1Dsmk2. Wszystkie te rzecz jak shutter lag, szybkość AF..to są tak minimalne różnice, że w 99% przypadków są pomijalne. Porównań nie robiłem sam. Więc raczej problemów z moją osobą nie było. No sorrewicz, ale uważam że efekt placebo jest tutaj istotny.
Poza tym, patrze na tabelke i..dla mnie 20ms to jest żadna różnica.

sal
13-04-2010, 13:54
To ja nie wiem jak Ty to porównywałeś...
Jak wziąłem 5dmk2 i 1Dmk2N to różnica była dramatyczna.

roshuu
13-04-2010, 13:55

ale pod wzgledem AF ale jesli chodzi o obrazek to chyba nie ma co porownywac.

allxages
13-04-2010, 13:58

W trybie One Shot, pojedynczy strzał, aż tak odczuwałeś różnice w szybkości ostrzenia AF na tym samym w szkle w nieekstremalnych warunkach?

ale pod wzgledem AF ale jesli chodzi o obrazek to chyba nie ma co porownywac.

Jeżeli mowa o obrazek to zawsze FF będzie lepszy. Tutaj raczej nikt sie nie kłóci ;)

Greg S
13-04-2010, 14:09
Mimo wszystko, zaskakuje mnie potrzeba kupowania jedynek przez amatorów. Traktuje to w kategorii szpanu i podbudowania własnego ego niestety.

Jestem amatorem, jedynkę kupiłem dla cropa 1.3 i bardzo dobrego systemu AF - żeby nie myśleć w trakcie sesji zdjęciowej o tym czy body trafiło tam gdzie chciałem czy nie, a niestety mając 30D czy 40D tej pewności nie miałem. Powiem więcej, często moje obawy okazywały się uzasadnione i część zdjęć lądowała w koszu. Robię głównie portrety, używam jasnych szkieł i właśnie dla świętego spokoju mam jedynkę, nie dla szybkości AF, a dla jego dokładności również w trudnych warunkach - tzw ciemnica

Wszystko oczywiście zalezy od tego jakie zdjęcia się robi, z jakimi szkłami i czego oczekuje się od sprzętu.

Pozdrawiam

Makudonarudo
13-04-2010, 14:32
W moim przypadku to ta jedynka to może faktycznie drobne przegięcie
jako że zestawem 30D+ 100mm f2.0 na halach też sobie dość dobrze radziłem.
I czasem nachodzi mnie refleksja czemu aż 1d .
Dla szpanu raczej nie .
Dla uszczelnień tak , jako że przychodzi czasem focić w gorszych
warunkach gdzie wszyscy od razu robią ewakuację sprzętu do plecaków .

AF. No tu sprzęt pokazuje pazurki na ciemniejszych halach .

Na upartego mógłbym zostać przy 30D . Ale chętka nowości i nadwyżka kasy , w miarę dobra oferta i to że wpakowałem się dwa tygodnie wcześniej w 40D który miał dość wkurzający błąd .

Jak będę miał problemy finansowe to myślę że zdegraduję się na 20D + 100mm i foty też będą .
(może gorsze z powodu mniejszej liczby trafień AF , ale coś tam będzie )

allxages
13-04-2010, 15:12
Jak będę miał problemy finansowe to myślę że zdegraduję się na 20D + 100mm i foty też będą .
(może gorsze z powodu mniejszej liczby trafień AF , ale coś tam będzie )

Albo miałem tak super egzemplarz 20D, albo nie wiem. Ale złego słowa o AF w 20D nie powiem!

iktorn92
13-04-2010, 15:43
Dokładnie AF 20d był bardzo dobry z tym ze boczne juz mniej ale centralny b. dobry. ;) Używajac pozyczonej 40d zauwazyłem ze jednak boczne naraz zaczęły trafiac ciemno nie było ot 1/60-160 iso1000:)

pawciolbn
13-04-2010, 17:07
AF w 50D jest gorszy i to jest fakt.
BTW: Kiedyś widziałem porównanie - AF w 1Dsmk2 to w praktyce nie to samo (w sensie precyzji i szybkości działania) co AF w 1Dmk2(N).

mam nadzieję, że to "gorszy" nie jest rzucane jako gwóźdź do trumny jednego z hitowych modeli Canona.. nie popadajmy w paranoję z określeniami "gorszy", "wolniejszy", "słabszy", bo wyjdzie na to, że nie ma "optymalnego", "adekwatnego", "wystarczającego" do danych zastosowań, a tylko mamy do dyspozycji same badziewia.. a co z seriami xxxD, co z małpkami? dla szarego amatora to i tak niektóre stanowią dobre maszynki.. nie popadajmy w skrajną paranoje

.
.

nie bronię serii xxD i nie neguję zalet wyższej półki.. popatrzmy racjonalniej - ile z tych zdjęć, które "nie były trafione" faktycznie był "bad" z powodu AF a ile z powodu ruchu, zarówno ręki jak i obiektu?

.

sal
13-04-2010, 17:14
mam nadzieję, że to "gorszy" nie jest rzucane jako gwóźdź do trumny jednego z hitowych modeli Canona.. nie popadajmy w paranoję z określeniami "gorszy", "wolniejszy", "słabszy", bo wyjdzie na to, że nie ma "optymalnego", "adekwatnego", "wystarczającego" do danych zastosowań, a tylko mamy do dyspozycji same badziewia.. a co z seriami xxxD, co z małpkami? dla szarego amatora to i tak niektóre stanowią dobre maszynki.. nie popadajmy w skrajną paranoje
Przepraszam, ale odnosiłem się do tylko do porównania 1Ds i 1D.
Nigdzie nic nie pisałem o czymkolwiek innym, autor wątku zadał konkretne pytanie i nie interesuje go opinia na temat trzycyfrowych serii.

pawciolbn
13-04-2010, 17:22
Przepraszam, ale odnosiłem się do tylko do porównania 1Ds i 1D.
Nigdzie nic nie pisałem o czymkolwiek innym, autor wątku zadał konkretne pytanie i nie interesuje go opinia na temat trzycyfrowych serii.

nie no spoko, luz.. tylko taka moja ogólna uwaga do wypowiedzi.. a odnośnie tego, co napisałeś - jako przykład, że "gorszy" w 50D AF.. chodzi o odbiór treści - jakby całkowicie spisywała 50-kę na straty w tej batalii.. seria xxxD to tylko przykład - skoro tak nisko oceniamy xxD, to czym określić niższą serię? dlatego piszę o skrajnej paranoi w ocenach..

sam bym kupił coś z 1D, ale wiem, że wystarcza mi zakres 50-ki.. jedynym czego może brakować jest FF.. tak jest z mojego punktu widzenia, bo większość różnic dla mnie jest mniej istotnych,, jak chociażby ilość fps, gdzie i tak strzelam "one shot'y", gdzie i tak przekadrowuję ze środkowego AF, gdzie i tak nie martwię się o zapisywane dane kupując lepsze karty i mając ich zawsze kilka, gdzie nie martwię się kosztami obsługi będącej na gwarancji puchy.. ale już nie wracam do wątku - wypowiedziałem się..

.

sal
13-04-2010, 17:29
nie no spoko, luz.. tylko taka moja ogólna uwaga do wypowiedzi.. a odnośnie tego, co napisałeś - jako przykład, że "gorszy" w 50D AF.. chodzi o odbiór treści - jakby całkowicie spisywała 50-kę na straty w tej batalii.. seria xxxD to tylko przykład - skoro tak nisko oceniamy xxD, to czym określić niższą serię? dlatego piszę o skrajnej paranoi w ocenach..

Skoro ktoś pyta o 1D, to zakładam że wie czego potrzebuje i jednym z kryteriów jest/może być AF.
Pod tym względem 50D odstaje (in minus).
Nie bardzo widzę tutaj "paranoję" - moim zdaniem nadużywasz mocnych słów.
To że 95% użytkowników nie zauważy różnicy, to normalna rzecz, ale wydawało mi się że ten wątek jest właśnie o pozostałych 5%.
Zapytaj np. muflona jak by mu się robiło zdjęcia 500D...

pawciolbn
13-04-2010, 17:49
...
Nie bardzo widzę tutaj "paranoję" - moim zdaniem nadużywasz mocnych słów.

ja?

"różnica była dramatyczna" - to jest ta paranoja mocnych słów, która kiedyś miała miejsce w porównaniu 5DII i 7D, kiedy "kolosalna" różnica AF, "przepaść" szumów itp. są argumentami za lub przeciw danemu body.. a nie racjonalne podejście - po co mi? w jakim zakresie? czy wykorzystam? itp.

To że 95% użytkowników nie zauważy różnicy, to normalna rzecz, ale wydawało mi się że ten wątek jest właśnie o pozostałych 5%.

nie chodzi o zauważanie różnic, ale ich adekwatne ocenianie i przedstawienie tak by 95% użytkowników nie popadała w szał, że nic lepszego od 5DII nie ma i nie da się bez tego robić zdjęć..

po co drążyć xxxD, skoro już się wypowiedziałem, w jakim celu do niego się odniosłem.. poza tym wspomniany nie jest dla mnie autorytetem, więc z całym szacunkiem - argument nie trafiony.. myślę, że dobre zdjęcia muflon zrobi i Zenitem

koniec OT

.

allxages
13-04-2010, 18:14
wydawało mi się że ten wątek jest właśnie o pozostałych 5%.

Ci raczej nie zakładają takich tematów.

Jak już mowa o tym to Krzychu używa 50D w tej samej działce co muflon. Nie zauważyłem jakiś lamentów z jego strony.

sal
13-04-2010, 19:08
nie chodzi o zauważanie różnic, ale ich adekwatne ocenianie i przedstawienie tak by 95% użytkowników nie popadała w szał, że nic lepszego od 5DII nie ma i nie da się bez tego robić zdjęć..

Ale w tym wątku już kilka razy było napisane czym się różni 50D od 1D, jakie plusy i minusy ma każde body.
Normalnie myślący człowiek, potrafi chyba ocenić czy jest to dla niego coś istotnego czy też nie.
Chciałbyś aby wszyscy nagle przestali pisać np. o jedynkach, bo "co sobie pomyśli 95% użytkowników tego forum"?
Bez jaj.

po co drążyć xxxD,

No właśnie, po co drążyć.

myślę, że dobre zdjęcia muflon zrobi i Zenitem

Jasne.

Jak już mowa o tym to Krzychu używa 50D w tej samej działce co muflon. Nie zauważyłem jakiś lamentów z jego strony.
Ale 500D, to jakby nie to samo co 50D.

_igi
13-04-2010, 20:06
było boom?

kaboom nie było, niemniej jednak zerowa kompatybilność z body, nie wyświetla nawet stanu baterii. Czyli tak lekko mówiąc, padaczka jak cholera :-D

A to dziwne. Mam to 1DIIN od ciebie, no i 5DII. Autofocus aż tak bardzo, moim zdaniem, się nie różni. Jest nieco zwinniej, szybciej, niemniej jednak, z wad zaznaczyłbym brak korekty AF'u.

Klawiszologia do przyjęcia, jak najbardziej, jak ma się tylko jedno body jest super, jak się leci na dwa to jest już nieco gorzej. Bardzo mi pasują wymiary i kształt body, elegancko się tym robi foty jak jest ciemno.

A obrazek, do 5DII nie ma porównania, od 40D, które miałem wcześniej, jest lepiej. Wysokie ISO nie są złe, chyba, że porównujemy je z 5DII. Wtedy ISO 640 wygląda jak 3200 z piątki ;)

sebcio80
13-04-2010, 21:10
A obrazek, do 5DII nie ma porównania, od 40D, które miałem wcześniej, jest lepiej. Wysokie ISO nie są złe, chyba, że porównujemy je z 5DII. Wtedy ISO 640 wygląda jak 3200 z piątki ;)

jak porownujesz JPG to tak, ale jak porownasz RAW to szum na 3200 niewiele ustapuje 5D2, mamy trochę wiecej kolorowego szumu łatwego do usuniecie,

krisv740
13-04-2010, 21:43
może tak....
nie będę wklejał wypowiedzi kolegów z poprzednich wpisów, ale postaram się po kolei :lol: "dementować" nieścisłości...
w związku z tym iż mam na bieżąco "obadwa" korpusy - porównuję je na bieżąco... ;)

1.szpan :mrgreen:
jak podepnę gripa do 50d wielkość jest podobna do 1dmkII - ale co to za szpan, jak na monitorku w 1d to można wiecie co sobie oglądać... , jaka laska/lasek (dla niektórych) na to poleci?! :lol:
2.af - w 50d af jest naprawdę dobry! naprawdę!!! - ale 1dmkII to inna liga i proszę nie porównujmy tego , bo szkoda słów .... - sprawdzałem to wielokrotnie i za pierwszym razem "kopara" mi opadła jak jedynka ostrzy w "ciemności" bez problemu, a za chwilę 50d z tym samym szkłem ma problem. problem....??? - no może tak...- w ogóle nie łapie ostrości...
3.fps. - no cóż... w 50d nie jest źle, a nawet bardzo dobrze! ale w 1dmkII jest po prostu lepiej i równiej. gorzej jest z opróżnianiem bufora. - mała próba dla niedowiarków - proszę zmienić iso na 800-1200 i robić serię w 50d... - ja się w to nie bawię, bo zazwyczaj używam 100-400 iso , ale różnica jest - wielkość pliku daje "popalić"
4.jakieś tam shutterlagi i inne wymysły - mnie to nie interesuje.... :roll:
prosta sprawa. szukałem kiedyś eos3 i "człowiek" sprzedawał. miałem wówczas 30d i jakoś spust w jego eos3 mi nie pasował (twierdził,że tak ma byćże to nowy typ spustu i migawki... - niezłe bajki - zraziłem się do trójeczki...) . kupiłem inną sztukę,spust jest bajka - to nie seria xxd. w jedynkach jest podobnie. to nie jakieś tam "szuterlagi" robią różnicę, ale mechanika spustu!

raz jeszcze napiszę... do wysokiego iso i lampy wybieram i polecam 50d!
do akcji w dobrym świetle/niskim iso (do 1600) , gdzie af jest ważny, do krajobrazu.. jedynkę.

a reszta .... - proszę sprawdzić osobiście , a nie pisać "wydaje mi się"

i jeszcze jedno - gdy wychodził 7d ,w jego cenie z dwoma oryginalnymi akku - kupiłem dwie jedynki (w doskonałym stanie) i cztery baterie. dokupiłem dwie sztuki baterii (220pln za obie) , przegląd w polsce (200pln za obie) i przegląd w wymianą zamka klapy karty, stopki lampy,zamka(latch) baterii + czyszczenie i opinia w usa za 270 usd.

jedynka mkII jest dla amatora który wie czego potrzebuje lepszym/tańszym wyjściem niż nowa 7d +grip+ cztery akku + inne ... - to nie szpan - to oszczędność! :cool:

roshuu
13-04-2010, 21:50
dobra starczy, juz wiem co kupie :)

oszołom
13-04-2010, 21:57
Miałem 1D Mark II N 3,5 roku, jak potrzebujesz trochę raw-ów z niego ( mam tego trochę ) do oceny obrazka to pisz na priva.

kuzi4
13-04-2010, 22:43
dobra starczy, juz wiem co kupie :)

Bierz 50D!!! Ja będę miał okazyjnie do sprzedania przez przypadek właśnie taki aparat. Przesiadam się na 1D Mk III :mrgreen: ... Ale tak poważnie, to z 50D jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony.

roshuu
14-04-2010, 09:25
Bierz 50D!!! Ja będę miał okazyjnie do sprzedania przez przypadek właśnie taki aparat. Przesiadam się na 1D Mk III :mrgreen: ... Ale tak poważnie, to z 50D jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony.

jesli 50D to nowe, bo i tak VAT odlicze i wyjdzie mi to samo co kupic urzywany za np. 2500zl :)
Co do 1d II to dostalem do zabawy od sprzedawcy. Kurcze to nie ma porownania do serii xxd, ze nie wspomnie juz o xxxx czy xxx :)
* sorki za literowke.

iktorn92
14-04-2010, 15:30
Znaczy się złapałes bakcyla? :D

roshuu
14-04-2010, 15:34
Znaczy się złapałes bakcyla? :D

stary, normalnie na wojne mozna z tym isc i strzelac ;)

Krzychu
14-04-2010, 18:39

Prawda - nie mam żadnych powodów do narzekań - mógłby ewentualnie mniej szumieć ;-)
W tej chwili jak miałbym inwestować jakieś pieniądze w sprzęt to znacznie większy sens niż kupowanie jakiegoś 1D miałoby kupienie 500 f/4 czy 300 f/2.8 bo to w odróżnieniu do zmiany na 1D dałoby wyraźną różnicę w jakości zdjęć. Jeżeli chodzi o szybkostrzelność - jest wporzo, xxxD byłby z kolei wyraźnie za wolny.

sal
14-04-2010, 19:07
http://canon-board.info/showthread.php?t=61821 -> jakieś wnioski z tego wątku? :)

Da__FreaK
14-04-2010, 19:35
Ja mam podobny dylemat :) Aczkolwiek nie uwzgledniam 50D przy wyborze , lecz czym zastapic - jaka miec awaryjnie druga puszke do 40D :) Poki co moge miec za 3 tysiaki 1D mk II i jesli mialbym tylko kase, wziolbym ja bez wahania :)
Foce glownie sport i wiecej pol Af bardzo by mi sie przydalo :)

Andrus
14-04-2010, 19:45
Ja mam podobny dylemat :) Aczkolwiek nie uwzgledniam 50D przy wyborze , lecz czym zastapic - jaka miec awaryjnie druga puszke do 40D :) Poki co moge miec za 3 tysiaki 1D mk II i jesli mialbym tylko kase, wziolbym ja bez wahania :)
Foce glownie sport i wiecej pol Af bardzo by mi sie przydalo :)
1D mk2 jako backup?:) raczej przy sporcie stanie sie Twoja podstawowa puszka i zapomnisz o xxD

przynajmniej ja tak zrobilem po wymianie 50d na 1d2 ;)

Da__FreaK
14-04-2010, 19:50
1D mk2 jako backup?:) raczej przy sporcie stanie sie Twoja podstawowa puszka i zapomnisz o xxD

przynajmniej ja tak zrobilem po wymianie 50d na 1d2 ;)

Poki co jako backup ze wzgledu na to ze musialbym sie nauczyc klawiszologi :) Bo nie ukrywam, ze w 40D Klawiszologia bardzo mi pasuje :)
Na poczatku myslalem ze iso 3200 to bedzie dla mnie za malo, ze bedzie mi brakowac wyzszych czulosci ( foce w ciemnych norach ), ale odkad poznalem smak jasnej stalki, to stwierdzam ze 3200 nie jest takie straszne :)

allxages
14-04-2010, 20:08
Poki co jako backup ze wzgledu na to ze musialbym sie nauczyc klawiszologi :) Bo nie ukrywam, ze w 40D Klawiszologia bardzo mi pasuje :)

Nie żartuj sobie. Ja odebrałem moje 1Ds mk2 jak akurat musiałem lecieć na jeden festiwal muzyczny robić zdjęcia i jeden z zespołów mi go przywiózł. Klawiszologii nauczyłem się w jakieś 2 minuty stojąc na scenie. Bez przesady, to nie samolot. Tam jest 4 przyciski czy ileś tam.

roshuu
15-04-2010, 19:46
sluchajcie a ile moze kosztowac wymiana migawki w 1d II?

allxages
15-04-2010, 19:50
Poszukaj na forum. Bylo kilka razy. 1 telefon na Żytnią i tez bedziesz wiedzial.
A jak juz poszukasz na forum to sie dowies ze do 200 000 klapniec wymiana jest za darmo.

roshuu
15-04-2010, 19:52
Poszukaj na forum. Bylo kilka razy. 1 telefon na Żytnią i tez bedziesz wiedzial.
A jak juz poszukasz na forum to sie dowies ze do 200 000 klapniec wymiana jest za darmo.

heheeh tyle wiem sam - szczerze nie chce mi sie szukac i dzwonic :)

allxages
15-04-2010, 19:53
A pisać chce ci sie? Szczerze, to troche to jest osłabiające. Nie szanujesz czasu innych :(

roshuu
15-04-2010, 19:59
A pisać chce ci sie? Szczerze, to troche to jest osłabiające. Nie szanujesz czasu innych :(

bez przesady z tym szacunkiem. Zwyczajnie zanim znajde tego typu info minie sporo czasu a w sumie nie bedzie wiadomo czy jest to kwota aktualna. Moze ktos zna te obecna. Na Zytnia teraz nie zadzwonie, bo jest juz pozno.

btw. startujesz na moderatora?

iktorn92
15-04-2010, 20:01
1200zł z tego co kojarze;]

roshuu
15-04-2010, 20:04
1200zł z tego co kojarze;]

uuu boli.. Dziekuje za odpowiedz.

allxages
15-04-2010, 20:05
bez przesady z tym szacunkiem. Zwyczajnie zanim znajde tego typu info minie sporo czasu a w sumie nie bedzie wiadomo czy jest to kwota aktualna. Moze ktos zna te obecna. Na Zytnia teraz nie zadzwonie, bo jest juz pozno.

Również ta podana przez kogoś wcale nie musi być już aktualna. Aż tak Ci się piekli, żeby do jutra nie poczekać z telefonem (które i tak nie planowałeś wykonać)?

btw. startujesz na moderatora?

Nie, ale rozumiem że mam już Twój głos ;)

Zwyczajnie staram się ludziom pomóc, zresztą w ostatnim czasie odpisałem na kilka/kilkanaście Twoich pytań/wątpliwości i powinieneś o tym wiedzieć. W 95% odpowiedzi na Twoje pytania są na tym forum czy ogólnie w siecii. Ale to nie problem odpowiedzieć raz jeszcze. Przykre jest jednak jak ktoś nie ma ochoty nawet zainteresować się tematem i działa na zasadzie hinuskiej. Ot. Tyle :)

roshuu
15-04-2010, 20:10
Nie, ale rozumiem że mam już Twój głos ;)

Zwyczajnie staram się ludziom pomóc, zresztą w ostatnim czasie odpisałem na kilka/kilkanaście Twoich pytań/wątpliwości i powinieneś o tym wiedzieć. W 95% odpowiedzi na Twoje pytania są na tym forum czy ogólnie w siecii. Ale to nie problem odpowiedzieć raz jeszcze. Przykre jest jednak jak ktoś nie ma ochoty nawet zainteresować się tematem i działa na zasadzie hinuskiej. Ot. Tyle :)

Masz, masz. Tak odpowiedziales mi juz wiele razy i za to Ci dziekuje. Ja przeszukuje forum wielokrotnie i czesto znajduje odpowiedzi na moje pytania. Czasem jednak warto zapytac mimo iz watek gdzies tam juz byl, zeby uzupelnic informacje. W zasadzie z tego co widze to 90% userow zadaje pytania, ktore juz byly.. zwlaszcza w tym dziale.

djk
19-05-2010, 18:19
jednak stare powiedzenie nie kłamie - jak raz spróbujesz jedynki, to już nie będziesz chciał innego aparatu! :)
pozdrawiam

Przemek_PC
07-11-2010, 11:13
Odkopię wątek :) Czytałem go jak i wiele innych dotyczących 1dII w piątek rano a w piątek wieczorem miałem już w łapkach 1dII. Ponieważ w tym wątku nie padła jasna odpowiedź 1dII czy 50D więc dorzucę swoje spostrzeżenie jeśli chodzi o szumy na ISO3200. Porównałem 1dII, 50D i 5D. RAW plus redukcja kolorowego szumu w CameraRAW (o wartość +25), zmniejszenie zdjęć do jednakowego rozmiaru i zapis do jpg. Wynik jest taki, że 1dII szumi tak samo jak 50D natomiast 5D (jedynka) ma przewagę 1EV bo szum na ISO3200 z tej puszki wygląda jak ISO1600 z pozostałych dwóch. Dlaczego to piszę i odkopuję stary wątek? Dlatego że 1dII w w bardzo dobrym stanie można obecnie kupić w cenie nowego 50D a często mówi się również w tym wątku, że 50D to dużo nowsza konstrukcja i na pewno szumi mniej, nieprawda bo szumi tak samo a biorąc pod uwagę resztę tego co oferuje 1dII to 50D nie dorasta mu do pięt w żadnej kategorii oprócz wyświetlacza.
I jeszcze jedna sprawa odnośnie ładowarki do 1dII, czasem można kupić taniej samo body ale bez ładowarki czy warto? Wiadomo, że oryginalna ładowarka jest piekielnie droga ale jest wyjście z sytuacji, kupno ładowarki modelarskiej za 50-100zł i podpięcie się krokodylkami do styków baterii. Ważne żeby ładowarka obsługiwała 10 cel NiMH i miała regulację prądu ładowania. Jeśli kogoś ten temat zainteresuje to zrobić mały artykulik na ten temat.

Makudonarudo
07-11-2010, 14:18
Właśnie problem z tą jedynką jest taki że bardzo ciężko dostać ładowarkę . czy to oryginał czy jakikolwiek zamiennik . A ceny są ogromne.
Za zamiennik chyba dałem 400 (już nie pamiętam )? sprowadzany ze stanów .

Co do ładowarek modelarskich to właśnie mój kolega był modelarzem i naładował mi raz aku . Więc ta opcja działa . Ale jak to wpływa na ewentualną żywotność to nie wiem , jako że potem doszedł do mnie zamiennik i już nim ładowałem ..

Matt_K-K
07-11-2010, 14:56
często mówi się również w tym wątku, że 50D to dużo nowsza konstrukcja i na pewno szumi mniej, nieprawda bo szumi tak samo a biorąc pod uwagę resztę tego co oferuje 1dII to 50D nie dorasta mu do pięt w żadnej kategorii oprócz wyświetlacza.

Jeśli chodzi o jakość obrazka, to najprawdopodobniej tak własnie jest. Ale jesli rozpatrywać inne czynniki, to wybór nie jest taki prosty. Mam tu na mysli wage 1d, drogie akcesoria i serwisowanie - czyli to o czym ten wątek od początku traktuje. Poza tym przy reporterce raczej nie potrzeba gładkiego obrazka przy wysokich ISO, bardziej liczy sie uchwycenie momentu i szybkość aparatu i do tego 1D jest stworzony. Moim zdaniem jednoznacznej opinii na temat ktory z aparatow jest lepszy nie sposob udzielic, bo kazdy ma inne potrzeby.

dziobolek
07-11-2010, 14:59
Jaki jest sens porównywania szumu 8MPx vs 15MPx???
No chyba że przeskalowałeś... ;)

Pozdrówka!

siudym
07-11-2010, 15:03
Odkopię wątek :) Czytałem go jak i wiele innych dotyczących 1dII w piątek rano a w piątek wieczorem miałem już w łapkach 1dII. Ponieważ w tym wątku nie padła jasna odpowiedź 1dII czy 50D więc dorzucę swoje spostrzeżenie jeśli chodzi o szumy na ISO3200. Porównałem 1dII, 50D i 5D. RAW plus redukcja kolorowego szumu w CameraRAW (o wartość +25), zmniejszenie zdjęć do jednakowego rozmiaru i zapis do jpg. Wynik jest taki, że 1dII szumi tak samo jak 50D natomiast 5D (jedynka) ma przewagę 1EV bo szum na ISO3200 z tej puszki wygląda jak ISO1600 z pozostałych dwóch. Dlaczego to piszę i odkopuję stary wątek? Dlatego że 1dII w w bardzo dobrym stanie można obecnie kupić w cenie nowego 50D a często mówi się również w tym wątku, że 50D to dużo nowsza konstrukcja i na pewno szumi mniej, nieprawda bo szumi tak samo a biorąc pod uwagę resztę tego co oferuje 1dII to 50D nie dorasta mu do pięt w żadnej kategorii oprócz wyświetlacza.
I jeszcze jedna sprawa odnośnie ładowarki do 1dII, czasem można kupić taniej samo body ale bez ładowarki czy warto? Wiadomo, że oryginalna ładowarka jest piekielnie droga ale jest wyjście z sytuacji, kupno ładowarki modelarskiej za 50-100zł i podpięcie się krokodylkami do styków baterii. Ważne żeby ładowarka obsługiwała 10 cel NiMH i miała regulację prądu ładowania. Jeśli kogoś ten temat zainteresuje to zrobić mały artykulik na ten temat.

Moze inaczej. Np. 40D testowane przez kilka osob (bylo walkowane na forum wiele razy) szumi nieco mniej niz 1D2. 20D ma poziom podobny (lub nieco mniejszy) do 40D, a takie 50D w trybie S-RAW 7.1mpix ma szum 1EV mniejszy niz owe 20D w 8mpix. Wiec na logike trzeba porownac 7.1mpix s-rawa z 50D do wlasnie 8mpix 1D2 i powinien byc spokojnie 1EV na plus dla 50tki ;)

Przemek_PC
07-11-2010, 15:20
Ja na obecną chwilę mam idealny jak dla mnie zestaw, 5D do ładnych fotek i używania na co dzień i 1DII do szybkiej akcji. Możliwości konfiguracji 1DII jak choćby ustawianie minimalnych i maksymalnych wartości czasów i przysłony, możliwość wyłączenia nieużywanych trybów czyli można sobie zostawić tylko Av i Tv i wybierać je bez odrywania oka od wizjera, szybkie przełączanie AF z wielopunktowego na jeden dowolnie zdefiniowany punkt (pod przyciskiem bez odrywania oka od wizjera, przy czym zmiana może być po wciśnięciu przycisku lub tylko podczas jego wciśnięcia) to tylko niektóre możliwości dostosowania jedynki pod konkretnego fotografa i pod konkretne warunki, zestawy ustawień można zapisać na karcie i po włożeniu karty z zapisanymi ustawieniami jedną operacją aparat zmienia się w zależności od potrzeb, można więc oznaczyć karty jako: sport na zewnątrz, sport na hali, reportaż na ulicy itp itd. Można by pisać i pisać. 50D poza jakością obrazka niestety może się schować. Co do argumentu o drogich akcesoriach to fakt, oryginalne akcesoria są drogie ale akumulatory zamienniki są w cenie 100zł a kto choć trochę sie orientuje w elektryce to wie, że to nic innego jak 10 akumulatorów AA połączonych szeregowo. Jak to ładować? Tak jak napisałem, można ładowarka modelarską a ja mam ładowarkę z czterema wyjściami (ok. 500zł) i nią mógłbym ładować cztery akumulatory do 1D JEDNOCZEŚNIE albo jedna ładować inne rozładowywać. Jeśli jest potrzeba szybkiego naładowania aku to zwiększam prąd ładowania oczywiście w rozsądnych granicach (maks. 1A, normalnie 0,5A tak ładuję ogniwa NiMH w rozmiarze AA). A co do trwałości aku przy ładowaniu ładowarką modelarską to mają one zwykle możliwość regulacji parametru "delta peak" który to parametr odpowiada za moment zakończenia ładowania, kontrolując temperaturę akumulatora (ładowarki modelarskie mają możliwość podpięcia czujnika) można nawet władować w akumulator więcej mAh niż oryginalną ładowarką Canona. Przy ładowarce modelarskiej ta oryginalna od jedynki to jakaś popierdułka. Jestem modelarzem i od lat używam ogniw NiMH, LiPo i LiFe więc wiem co piszę :) A jak ktoś potrafi to sobie wymieni ogniwa w zdechniętym aku i wyniesie go to 10 razy cena akumulatorka czyli w 50zł się zmieści. A to co robi Canon sprzedając aku do jedynki w cenie 300zł czy ile to tam kosztuje to przegięcie hipertotalne. To samo tyczy się ceny ładowarki.
Co do porównania szumów, robiłem RAW w pełnej rozdzielczości, odszumianie w ACR i resize w PS do JEDNAKOWEGO rozmiaru ale ok, zrobię sRAW z 50D i porównam.

Andrus
07-11-2010, 16:05
Ja z tego co pamietam to 1d2 powalal jeszcze 50d detalem i ostroscia na iso3200, szum sam oczywiscie byl wiekszy.

roshuu
07-11-2010, 20:55
Jeśli chodzi o jakość obrazka, to najprawdopodobniej tak własnie jest. Ale jesli rozpatrywać inne czynniki, to wybór nie jest taki prosty. Mam tu na mysli wage 1d, drogie akcesoria i serwisowanie - czyli to o czym ten wątek od początku traktuje. Poza tym przy reporterce raczej nie potrzeba gładkiego obrazka przy wysokich ISO, bardziej liczy sie uchwycenie momentu i szybkość aparatu i do tego 1D jest stworzony. Moim zdaniem jednoznacznej opinii na temat ktory z aparatow jest lepszy nie sposob udzielic, bo kazdy ma inne potrzeby.

No nie do konca sie zgodze. Oba aparaty to crop - 50D 1.6 1D 1.3 wiec zdecydowanie lepszy obrazek uzyskasz 1D. A skoro szum taki sam, af w 1D jest lepszy to wiadomo co wybrac. No ale faktem jest serwisowanie i akcesoria - nie sa tanie.
Aha 50D wedlug mnie ma jednak plus - wieksza rozdzilczosc, co po zmniejszeniu do wielkosc 8mpx da lepiej wyostrzony obrazek (jesli ostrzymy np. bitubikiem przy zmniejszaniu w PS).

Przemek_PC
07-11-2010, 23:14
Co do kosztów serwisowania, zdarzają się jedynki z przebiegami 400tys. na pierwszej migawce, ciekawe czy choć jeden 50D dożyje 200tys. ? Baterie? 100zł sztuka albo regeneracja, już o tym pisałem. Ładowarka? Też pisałem. No ale wiadomo, chodzenie na spacer z 1D to tak średnio.

roshuu
08-11-2010, 00:06
No ale wiadomo, chodzenie na spacer z 1D to tak średnio.

I tam mozna sie przyzwyczaic. Ja jak chodze z 400D mojej zony to tak jakbym chodzil z samym obiektywem :D

marceleqs
08-11-2010, 01:26
Moze inaczej. Np. 40D testowane przez kilka osob (bylo walkowane na forum wiele razy) szumi nieco mniej niz 1D2. 20D ma poziom podobny (lub nieco mniejszy) do 40D, a takie 50D w trybie S-RAW 7.1mpix ma szum 1EV mniejszy niz owe 20D w 8mpix. Wiec na logike trzeba porownac 7.1mpix s-rawa z 50D do wlasnie 8mpix 1D2 i powinien byc spokojnie 1EV na plus dla 50tki ;)

Czytałem o 50D, że jego matryca jest trochę unowocześniona, że lepiej zbiera światło, może to wpływa na trochę lepszą jakość niż w 20D?

WiatruMistrz
08-11-2010, 02:14
1d to profi do konkretnego celu, dla mnie to kobyła ciężka i nieporęczna, nie nadaje się jako aparat do wszytkiego i nie ma LV które uwielbiam w makro.
Ja bym się nie wymienił :), af lepszy ale ten w 50D wystarcza mi.

Przemek_PC
08-11-2010, 09:01
Ciężka i nieporęczna? Podepnij do 50D grip i już masz taki sam poziom nieporęczności. Co do wagi to przecież nie ma tragedii (200-300g więcej?) a jest mobilizacja żeby trochę hantlami pomachać. No ale do makro to faktycznie jak z armatą na muchy :)

Matt_K-K
08-11-2010, 18:45
Tyle że niekoniecznie ktoś chce podpinać gripa. Waga 50d [ ok. 800g ] i 1D [ ok 1300g ] to jednak spora roznica jesli w grę wchodzi użycie turystyczne.

Ja sam zastanawiam sie nad takim wariantem, że stopniowo zbieram na jakąś używaną jedynkę, ale cropa zostawiam gdy będzie potrzeba lekkości całego zestawu. Albo opylam cropa a kupuję jakiegoś bezlusterkowca na wycieczki.

dziobolek
08-11-2010, 18:56
Ciężka i nieporęczna? Podepnij do 50D grip i już masz taki sam poziom nieporęczności...

Hmmm :roll: Tylko po co miałbym to robić???

Pozdrówka!

drfidel
08-11-2010, 19:02

Trzeba być naprawdę optymistą i kochać swój sprzęt aby twierdzić że 40D szumi miej niż 1d2.

mxw
08-11-2010, 20:53
Możliwości konfiguracji 1DII jak choćby ustawianie minimalnych i maksymalnych wartości czasów i przysłony, możliwość wyłączenia nieużywanych trybów czyli można sobie zostawić tylko Av i Tv i wybierać je bez odrywania oka od wizjera, szybkie przełączanie AF z wielopunktowego na jeden dowolnie zdefiniowany punkt (pod przyciskiem bez odrywania oka od wizjera, przy czym zmiana może być po wciśnięciu przycisku lub tylko podczas jego wciśnięcia) to tylko niektóre możliwości dostosowania jedynki pod konkretnego fotografa i pod konkretne warunki, zestawy ustawień można zapisać na karcie i po włożeniu karty z zapisanymi ustawieniami jedną operacją aparat zmienia się w zależności od potrzeb, można więc oznaczyć karty jako: sport na zewnątrz, sport na hali, reportaż na ulicy itp itd.
uuaa, niezła reklama serii 1D :cool:

swoją drogą zastanawiam się ile procent 'profesjonalnych' użytkowników jedynek w ogóle wie, że można tak fajnie parametryzować te puszki i ilu w praktyce to stosuje? :roll:

Przemek_PC
08-11-2010, 21:18
Co do podpinania gripa, jeden woli jeździć malutkim samochodzikiem a ktoś inny dużym i przestronnym. Nikt mnie nie przekona, że aparat z gripem trzyma się gorzej niż bez gripa. Inna sprawa, że grip kosztuje, zajmuje więcej miejsca i zwiększa wagę i dlatego nie każdy go kupi. Gdyby był za darmo i nie zwiększał wagi a do transportu jakoś sprytnie się składał to kto by z tego nie korzystał? :)
Jedno jednak powiem Wam panowie, na dzień dzisiejszy kombinacja 5D i 1DII zaspokaja w 100% moje potrzeby jeśli chodzi o puszki. Wszem i wobec ogłaszam więc koniec poszukiwań (tutaj poproszę o gromkie brawa) :)

drfidel
08-11-2010, 21:29
uuaa, niezła reklama serii 1D :cool:

swoją drogą zastanawiam się ile procent 'profesjonalnych' użytkowników jedynek w ogóle wie, że można tak fajnie parametryzować te puszki i ilu w praktyce to stosuje? :roll:

Wystarczy instrukcję przeczytać. Co do konfiguracji jak ktoś wyżej pisał nie potrzeba wymieniać kart. Aparat zapamiętuje 3 grupy C.Fn i 3 grupy P.Fn Każda z grup definiuje indywidualne preferencje użytkownika. C.Fn standardowo ustawia się w korpusie a P.Fn niestety z poziomu PeCeta, ale wyłączanie i mieszanie oczywiście z puszki. Jedyne czego może brakować w tej puszcze w porównaniu z 50d to mikroregulacja i to na upartego. Funkcji C.Fn jest 20 a P.Fn 28. Można definiować niemal zupełne duperele, przykładowo czy w trybie BULB na się cały czas świecić górny wyświetlacz. Z przydatnych rzeczy dla ptaszorów jest odpalenie migawki gdy obiekt wejdzie w zakres ostrości. Jak dla mnie to kompletna puszka.

Przemek_PC
08-11-2010, 22:12
No faktycznie można po trzy grupy ustawień definiować. Nie wiem jak w 1dIIn ale w 1dII żeby podpiąć się do kompa potrzebny jest przewód małe USB->Firewire no i Firewire w kompie bo przez USB się nie da. Warto więc zwrócić uwagę czy taki przewód jest w komplecie, jeśli nie to trzeba dokupić.

dziobolek
08-11-2010, 23:07
Co do podpinania gripa... ...Gdyby był za darmo i nie zwiększał wagi a do transportu jakoś sprytnie się składał to kto by z tego nie korzystał? :)

Ja nie... ani mi to potrzebne, ani mnie nie podnieca bo... z gripem za duży klocek.

Pozdrówka!

Przemek_PC
08-11-2010, 23:14
A próbowałeś kiedyś robić zdjęcia z gripem? Robić zdjęcia a nie trzymać w ręce. W moim przypadku dzięki gripowi palec mały prawej ręki ma gdzie się oprzeć dzięki czemu chwyt pewniejszy z kolei lewa dłoń podpiera aparat od dołu dzięki czemu łatwiej utrzymać dłuższe czasy. O zdjęciach w pionie nie wspomnę. I jeszcze jedno, aparat powieszony na szyi, na aparacie lampa i bez gripa lampa przeważa całość i aparat zamiast wisieć pionowo "leży" poziomo z wystającą do przodu lampą, z gripem coś takiego nie występuje, aparat wisi pionowo oparty o brzuch i lampa go nie przeważa. Mi to pasuje ale szanuję Twoje zdanie.

Bartek_902
08-11-2010, 23:27
Ja też wole gdy aparat jes większy i jest za co porządnie złapać,do kazdego aparatu zawsze miałem gripa bo znacznie to podnosiło komfort pracy...fakt waga większa ale dało się to przeżyć,w zamian mam pewny chwyt i palce mi nie uciekają...po prostu niewygodnie trzma mi się i operuje body bez gripa

krzysiek13
09-11-2010, 00:15
Trzeba być naprawdę optymistą i kochać swój sprzęt aby twierdzić że 40D szumi miej niż 1d2.

Przesiadłem się z 40D na 1d2n więc mogę co nie co powiedzieć na temat szumów. Z mojego doświadczenia wynika, iż 1d szumi porównywalnie do 40d, jednak detal jest zdecydowanie lepiej zachowany w 1d.

WiatruMistrz
09-11-2010, 00:26
...Grip się przydaje do ujęć pionowych np. w studiu i do pracy na statywie napewno ją ułatwia, miałem grip w C20D a potem zostawiłem go do 50tki i często go odpinałem bo na wycieczkach był balastem i nie podnosił komfortu fotografowania w jakimś dużym stopniu więc go sprzedałem.
Jakość obrazka między kropami canona to dla mnie śmiech bo z rawa po obróbce to samo się uzyskuje tak naprawdę, piątki i Dsy mają przewagę bo są FF i szum jest mniejszy fakt. Co do kolegi Przemka to każde 100gram robi różnicę zwłaszcza przy wycieczce pierszej 5-10 km, dlatego ludzie nie targają wszędzie elek i kupują plastikowe obiektywy a czasem i nawet C550D :). Czy to body czy obiektyw który waży ponad kilo to duże obiążenie. C50D to aparat dla amatorów z zacięciem na profi a marki to puchy dla ludzi którzy zarabiają na fotografii. Skoro nie zarabiam po co mi marek?? dla podniesienia ego bo ktoś przedemną robił nim dla znanej gazety fotki :)?. Moim zdaniem kupno marka za 2,8k żeby się nauczyć fotografii lub gdy się nie ma pomysłu na jego wykorzystanie to głupota i tyle. Za tą kasę ma się nowe poręczniejsze i lżejsze body które nadaje się do każdego rodzaju fotografii i napewno od niej nie odstrasza swoją wagą i kosztami użytkowania.

Przemek_PC
09-11-2010, 01:06
A ja lubię auta w pełnym wypasie, z dużym silnikiem i automatyczną skrzynią biegów. Co z tego że więcej pali? I wolę używane auto na pełnym wypasie niż nowy z salonu za te same pieniądze gdzie bida aż piszczy. Co do ciężarów, na wycieczkę w góry zabieram jedno body i dwa obiektywy i są to eLki. Dlaczego mam ich nie zabierać? Bo inni mają kompakty albo aparaty z kitami? Dopóki mam siłę cały ten sprzęt nosić to go noszę. Pisanie że marki są do zarabiania pieniędzy a kupowanie ich przez amatorów to podnoszenie własnego ego to świadczy o jakichś Twoich kompleksach chyba? Ja ego nie muszę sobie podnosić, wystarczy takie jakie jest a lubię topowe zabawki, nie tylko w dziedzinie fotografii bo mam też inne hobby i nawet jeśli nie wykorzystuję ich w 100% to lubię je mieć również dla samego faktu ich posiadania. Nie bawi mnie paradowanie po ulicy z wywalonym na wierzch sprzętem, to zostawiam posiadaczom tanich lustrzanek bo oni wyjątkowo to sobie upodobali, nie wiem czy na torbę nie starczyło kasy czy może to oni sobie w jakiś sposób ego podnoszą taką sonówką alfą bo najczęściej taki sprzęt widzę, nie wiem, nie wnikam. Co do kupna marka za 2,8k nie wiem czy do mnie kierujesz swoje uwagi czy tak ogólnie jeśli do mnie to wiedz, że zakup ten był bardzo przemyślany. Do codziennych fotek mam 5D choć pewnie według Ciebie to grzech bo po co amatorowi FF no ale mam i jestem zadowolony co więcej zdjęcia z FF dużo bardziej mi się podobają niż z cropa bo moje obiektywy zaczęły ładniej na FF pracować. Ale czasem robię zdjęcia na zawodach modeli zdalnie sterowanych gdzie małe obiekty poruszają się z prędkościami 60-90km/h i kiedy miałem tylko 10D robiłem zdjęcia na MF bo AF 10D nie wyrabiał zupełnie. Kupiłem 50D żeby zyskać lepszy AF i mniejsze szumy. Mniejsze szumy owszem ale AF i tak w połowie przypadków się gubił. Jedynka mam nadzieję da lepszy wynik właśnie jeśli chodzi o AF. No to powiedz mi teraz, do czego potrzebny mi ten 50D skoro mam 5D i 1D? Po co mi nowe poręczne body 50D jak mam już poręczne, wprawdzie nie nowe ale o niebo lepsze 5D?

tito86
09-11-2010, 01:41
"nieważne czy kierujesz się sercem czy rozumem" i tak zrobisz po swojemu. ja w 50D nie widzę nic co by mnie przekonało do niego a nie do 1d2 mimo, że jedynka jest dużo starsza. poleciłbym jednak zakup nowej puszki, z gwarancją, dużym wyświetlaczem itp. czyli 50D. 1d mkII to ciężki kloc, a 1,3kg jak wcześniej ktoś napisał to bez baterii ma... z jakimś tam szkłem to są 2kg

siudym
09-11-2010, 04:08

Nie trzeba nic kochac, wystarczy zrobic dwa zdjecia w 3200 jedno 40D i jedno 1D2N i porownac patrzac 1:1. Kolega Krzysiek to robil, sam widzialem osobiscie i roznicy nie zauwazylem.

Co do przypadkow przewagi 40D to pisalem tylko o opiniach userow na forum (jest temat 40D vs 1D2)

krzysiek13
09-11-2010, 15:43
Fakt, faktem, że w niektórych sytuacjach wydawało się, iż 40D troszkę mniej szumiał, ale na to nie było reguły. Tak jak Siudym pisał, gdy przez chwilę miałem obie puszki, to robiliśmy porównanie i szumy były na bardzo zbliżonym poziomie.
Przypomina się jeszcze fakt, iż zdjęcia z 40D przy tych samych ustawieniach iso, czasu i przysłony i na tym samym obiektywie zdjęcia z 40D były ciemniejsze niż z 1D. Wniosek z tego taki, iż w 40D iso jest zaniżone.

roshuu
09-11-2010, 22:14
A ja moi drodzy koledzy wymieniam moja 1Dynken a 5D. W sumie nie robie sportu tylko bardziej statyczne ujecia. Bardzo dlugo sie zastanawialem i troche mi szkoda, bo doskonale mi sie pracowalo na 1Dynce - wrescie czulem ze mam "aparat".
To taki maly off :)

Przemek_PC
10-11-2010, 00:51
Do ładnych, statycznych ujęć 5D będzie lepsze. Krótko mam 1D ale cała jego potęga ujawnia się raczej w szybkiej akcji i nie chodzi tu o szybki AF ale i o możliwość personalizacji ustawień. Jeśli chodzi o czucie aparatu w rękach, dokup do 5D grip i będzie dobrze.

roshuu
10-11-2010, 14:56
Do ładnych, statycznych ujęć 5D będzie lepsze. Krótko mam 1D ale cała jego potęga ujawnia się raczej w szybkiej akcji i nie chodzi tu o szybki AF ale i o możliwość personalizacji ustawień. Jeśli chodzi o czucie aparatu w rękach, dokup do 5D grip i będzie dobrze.

Kiedys lubilem gripy dzi jakos nie - przydkie to :P To pewnie zboczenie pozostale po 1D. Zastanawiam sie do czego zaliczyc wesele? Przeciez to reportaz a 1D jest do reporterki. Cos mi sie wydaje, ze 1Dynka to raczej tylko dla sportu a ta cala pogadanka, ze do reporterki tez to troche mit, choc zapewne sie myle :P

Coz jak mi niepodejdzie 5tka to zawsze moge wrocic do 1D i jeszcze mi zostanie z doplaty.
Dzieki Pezemo_PC za rozmowe na prv :0

Przemek_PC
10-11-2010, 18:12
Nie ma takiej opcji żeby Ci 5-tka nie podeszła :) Na weselu 8,5fps raczej niepotrzebne a mniejsze szumy od razu będą widoczne.

jarekA
11-11-2010, 08:39
Parę razy miałem w łapach jedynki i w porównaniu do 5D (i ogólnie amatorskich puszek) przekonują mnie trzy rzeczy - szybki i bardzo pewny AF, wygodniejsze i lepiej wyważone body (w porównaniu np do 5D z gripem) i szybkość obsługi. Obrazek to inna kwestia i tu wiele zależy od konkretnych puszek. Co do wesel to, oprócz obrazka ta szybkość jedynek ma chyba pewne znaczenie, bo tu warunki fotografowania zmieniają sie chyba zdecydowanie szybciej niż w sporcie (nie mówie o szybkości obiektów, bo tu starczy wydajny AF body i USM, ale np o oswietleniu, wielkości kadrów, itp). I to jest wyzwanie dla 5D.

roshuu
12-11-2010, 01:54
Parę razy miałem w łapach jedynki i w porównaniu do 5D (i ogólnie amatorskich puszek) przekonują mnie trzy rzeczy - szybki i bardzo pewny AF, wygodniejsze i lepiej wyważone body (w porównaniu np do 5D z gripem) i szybkość obsługi. Obrazek to inna kwestia i tu wiele zależy od konkretnych puszek. Co do wesel to, oprócz obrazka ta szybkość jedynek ma chyba pewne znaczenie, bo tu warunki fotografowania zmieniają sie chyba zdecydowanie szybciej niż w sporcie (nie mówie o szybkości obiektów, bo tu starczy wydajny AF body i USM, ale np o oswietleniu, wielkości kadrów, itp). I to jest wyzwanie dla 5D.

5tka to z wygladu zabawka w porownaniu do 1D ale zdecydowanie latwiejsza w obsludzie niz mkI, mkII i mkIIn :) Co do wesel - i tam wszyscy weselni to 5tkowcy w sumie wiec pucha wyrabia.
Moje odczucia - lepszy obrazek, lepsze iso, lepiej dziala ze stalkami (przynajmniej moja 28/1.8) - takie pierwsze odczucia po zamianie :)

kinimodgdynia
12-11-2010, 03:00
no to cieszę się, że jesteś zadowolony z zamiany:) a z 1d, no nic nowego nie powiem, po prostu AF i seria, jako uzupełnienie pełnej klatki do sportu/"rozrób" będzie w sam raz. myślę, że z różnic zapomniałeś dodać, że piątka ma lepszy wyświetlacz :p

roshuu
12-11-2010, 23:02
no to cieszę się, że jesteś zadowolony z zamiany:) a z 1d, no nic nowego nie powiem, po prostu AF i seria, jako uzupełnienie pełnej klatki do sportu/"rozrób" będzie w sam raz. myślę, że z różnic zapomniałeś dodać, że piątka ma lepszy wyświetlacz :p

A jak tam Ci sie moja 1Dyneczka sprawuje (szanuj ja!)?
Wyswietlacz lepszy ale wlasnie sprawdzilem i 28/1.8 (a chwalilem powyzej) ma backfocusa heheeh a 2cm na testowej wychodzi, ale dobra skalibruje sie :D

Dobra starczy tego offa.

skoczny
27-11-2010, 20:10
Dla mnie tylko 1D odkad mam ten model NIE CHCE INNEGO JUZ NIGDY!!!!!