PDA

Zobacz pełną wersję : Przeswietlone czy niedoswietlone, jak poznac?

yellowpliszka
11-04-2010, 16:11
Wyslalem znajomemu fotografowi pare zdjec z naszej wycieczki a on stwierdzil ze wszystkie nieznacznie przeswietlilem. Prawda jest ze wywolujac RAW-y w DPP prawie zawsze rozjasniam je o 0.5 stopnia myslac ze sa ciemne. zdjecia robie zazwyczaj majac pomiar swiatla na spot. Czy jest jakas obiektywna metoda na sprawdzenie zdjec pod tym katem?

Tezet-gdynia
11-04-2010, 16:12
Tak, histogram.

poszukiwacz2006
11-04-2010, 17:36
Poprawnie skalibrowany monitor.

yellowpliszka
11-04-2010, 17:36
To znaczy ze jak pracujac suwakiem wiekszosc swiatla bedzie w okolicach zera to jest dobrze? Jak to czytac?

allxages
11-04-2010, 17:41
Do sprawdzenia czy prześwietlone używa się histogramu.

A swoją drogą, jeżeli zawsze dodajesz +0.5EV to nie lepiej dać +0.5EV odrazu w korpusie? Mniej roboty później.

No i IMHO: histogram > poprawnie skalibrowany monitor

Vroo
11-04-2010, 18:04
Najlepiej pokaż jeszcze ze dwa zdjęcia na forum. Ale wydaje mi się, że skoro zawsze musisz doświetlać, coś jest nie tak.

poszukiwacz2006
11-04-2010, 18:21
Do sprawdzenia czy prześwietlone używa się histogramu.

A swoją drogą, jeżeli zawsze dodajesz +0.5EV to nie lepiej dać +0.5EV odrazu w korpusie? Mniej roboty później.

No i IMHO: histogram > poprawnie skalibrowany monitor

Oczywiście, zgadzam się z Tobą. Użyłem skrótu myślowego, a chodziło mi o cały proces od momentu wykonania zdjęcia do efektu końcowego, czyli odbioru zdjęć z labu. Poprawnie skalibrowany monitor, przy właściwym naświetleniu zdjęcia w czasie jego wykonania, zdecydowanie zwiększy prawdopodobieństwo otrzymania prawidłowych papierowych odbitek. A chyba właśnie to, miał na myśli autor wątku. Pozdrawiam.

Tomasz Golinski
11-04-2010, 18:23
Czy jest jakas obiektywna metoda na sprawdzenie zdjec pod tym katem?

Nie, nie ma. Pojęcie poprawnego naświetlenia jest czysto subiektywne.

allxages
11-04-2010, 19:19
Nie, nie ma. Pojęcie poprawnego naświetlenia jest czysto subiektywne.

Jeżeli mówisz o poprawnym naświetleniu to masz racje. Problem w tym, że autor tematu pytał o prześwietlenia, a tutaj jak najbardziej jest, o czym było już wspomniane :)

Tomasz Golinski
11-04-2010, 19:41
Prześwietlenie to nie jest to samo co clipping. To jest właśnie naświetlenie subiektywnie zbyt jasne. Inaczej pojęcie "niedoświetlenia" nie miałoby sensu.

Zresztą - jeśli chodziłoby o clipping, to rady z histogramem i kalibracją monitora byłyby od czapy.

airhead
11-04-2010, 19:42
na oko na dobrze ustawionym monitorze
to, co widzisz na ekranie, ma przypominać to, co widziałeś na żywo
ergo: histogram nie zawsze musi być taki sam

yellowpliszka
11-04-2010, 20:34
Monitor Dell 2708 wfp kalibruje spyderem2express. Nie wiem czy on usrawia jasnosc obrazu czy tylko kolory. Z histogramem moze byc problem gdy w tle powiedzmy bede mial okno z dziennym swiatlem. Histogram nam powie ze fotka jest totalne przeswietlona..

allxages
11-04-2010, 20:38
To może o to chodziło właśnie Twojemu fotografowi? O te okna?

roshuu
12-04-2010, 09:15
a w body nie mozesz ustawic podswietlen miejsc przepalonych i sprawdzac od razu na wyswietlaczu?

najeli
12-04-2010, 10:04
No właśnie jest kwestia czy mówimy o przepaleniach czy subiektywnie zbyt jasnych kolorach na zdjęciu.

Ja może grzeszę, bo monitor mam niekalibrowany (tyle że na PVA i sRGB wspiera), drukuję na domowej drukarce bez użycia profili i jest szał -- może mam dobre "oko" ;-)

A tak "po ludzku" -- jak tracisz szczegóły w światłach to masz prześwietlone, jak tracisz szczegóły w cieniach to masz niedoświetlone. Przy czym potrafią być sytuacje w których część zdjęcia będzie prześwietlona a część niedoświetlona...

yellowpliszka
12-04-2010, 12:57
No właśnie jest kwestia czy mówimy o przepaleniach czy subiektywnie zbyt jasnych kolorach na zdjęciu.

Ja może grzeszę, bo monitor mam niekalibrowany (tyle że na PVA i sRGB wspiera), drukuję na domowej drukarce bez użycia profili i jest szał -- może mam dobre "oko" ;-)

A tak "po ludzku" -- jak tracisz szczegóły w światłach to masz prześwietlone, jak tracisz szczegóły w cieniach to masz niedoświetlone. Przy czym potrafią być sytuacje w których część zdjęcia będzie prześwietlona a część niedoświetlona...
Pisalem raczej o za jasnych kolorach niz o przepaleniach. To przeswielenie e kolorach nastepuje grubo przepaleniem. Mysleze najlepiej bedzie jak cos wrzuce w roznym stopniu ekspozycji. Zaczynajac od tego co wychodzi z puszki a konczac na tym gdy je nieco podkrece z jasnoscia. Wydaje mi sie nieco inaczej sprawa sie ma wfotkach B&W, to co przy kolorze jest powiedzmy odpowiednio naswietlone to przy B&W sprawiaja wrazenie przeswietlenia. Czy sa tu jakies roznice?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Piszac o ekspozycji w zdjeciach B&W, mialem na myslic konwersje tego samego zdjecia z koloru do B&W.

najeli
12-04-2010, 13:56
Pisalem raczej o za jasnych kolorach niz o przepaleniach.
A tak w ogóle to oglądałeś swoje "za jasne" zdjęcia na innych monitorach? Albo na telewizorze? Bo jeżeli wszędzie są tak samo jasne i to Ci się podoba to nie widzę problemu. Masz taką wizję i masz do niej prawo :)

Gorzej, jak Ci monitor zciemnia i wszędzie indziej zamiast +0.5 masz +1.5 EV ;-)