Zobacz pełną wersję : Jakie szkła do 5D Mark II ?
FreakJoke
10-04-2010, 22:05
Niebawem kupuje Piątke z kitowym 24-105 f/4 oraz 15mm Fish-Eyem. Mam też 50 f/1.4 i 70-200 f/4.
Potrzebuje jeszcze 2 jasne stałki w rozsadnej cenie (tele i szerokokątną) do robienia zdjec na koncertach i do krecenia filmow. Cos ktos poleca z doswiadczenia?
Cóż za pytania, w kółko to samo, jakie szkła... Zobaczyć ogniskowe i kupić to co pasuje...
35L polecam z doświadczenia, a z tele stałek to zależy jak bardzo tele i jaki budżet :D 135L wydaje się być sensowne.
Potrzebuje jeszcze 2 jasne stałki w rozsadnej cenie (tele i szerokokątną) do robienia zdjec na koncertach i do krecenia filmow. Cos ktos poleca z doswiadczenia?
A co to jest ta "rozsądna cena" :? :smile:
Jeśli chodzi o canona to kup 35 2f i np 85 1.8f - to szkiełka w rozsądnej cenie
Jak już budżetowo, to raczej 28 1.8. Mam i jestem zadowolony, szczególnie z AF. Z resztą 28, 50 i 85 to już wszędzie znana budżetowa stałkowa trójca.
FreakJoke
10-04-2010, 22:51
Wlasnie za dobra stalke to tak maksymalnie do 1800 zl moge dac;) nie rozsadne choc wspaniale sa te za gruba kase (kolo 3tys i wiecej) np. Canonowskie 14mm.
28 wydaje sie byc fajne bo jasne i szerokie jesli do tego dobry AF jak mowisz to raczej go wezme. Zastanawiam sie tez nad 100mm f/2.0 ale slyszalem ze cos z rozdzielczoscia na 5D, ktos go ma? albo chociaz jakies doswiadczenia z nim na FF?
85 1.8 lepsze. Wszyscy biorą 85 :P
FreakJoke
10-04-2010, 23:09
Bawilem sie nim na 40D i bardzo fajny ale na pelnej klatce mam wrazenie ze troche za krotka ogniskowa.
Zastanawiam sie tez nad 100mm f/2.0 ale slyszalem ze cos z rozdzielczoscia na 5D, ktos go ma? albo chociaz jakies doswiadczenia z nim na FF?
posiadam wraz z 5d I i powiem tyle... pod zwykłą matrycą nie dawało mi takiej radochy jak pod FF, często jest podpięte do body i naprawde bdb się sprawuje
oszczepnik
11-04-2010, 12:39
Jakie szkła do 5D? - najlepsze:), ja mam 28 1.8 pod 5 i szkiełko naprawdę dobre, demonem ostrości na pełnej dziurze nie jest ale daje rade, a z długiego to wg. tylko 85, świetne szkło.
FreakJoke
11-04-2010, 13:38
tylko takie pytanie macie 5D czy 5DMkII?
A jaka jest różnica w kwestii dobrania optyki?
Ja zupelnie nie rozumiem tych watkow.
Jakie szklo do 300d, 350d, 450d..
Jakie szklo do 20d, 30d, 40d, 50d..
Jakie szklo do 5d, 5dmkII, 1ds, 1dsII, II, IV, V, VI.
Poza oczywista roznica crop/ff - co to za roznica jaka puszka?
30d a 40d - 5d mkI a 5d mkII?
Czy to chec pochwalenia sie kupowanym aparatem czy zwykle lenistwo zeby wyszukac sobie watek i wyrobic wlasna opinie?
Kto ma Ci powiedziec jaka ogniskowa jest dla Ciebie najlepsza jezeli nie Ty sam?
Nie podajesz przedzialu finansowego w pierwszym poscie, nie podajesz jakimi ogniskowymi chcialbys pracowac.
Takie watki sa wg mnie z marszu do zamkniecia.
Po raz setny walkowanie tego samego, tego co juz bylo napisane i rozlozone na najdrobniejsze czynniki.
Zrozumialbym gdyby nie bylo nic na ten temat na forum, ale tak nie jest.
Wstydz sie leniu.
Takie watki sa wg mnie z marszu do zamkniecia.
Po raz setny walkowanie tego samego, tego co juz bylo napisane i rozlozone na najdrobniejsze czynniki.
Zrozumialbym gdyby nie bylo nic na ten temat na forum, ale tak nie jest.
Wstydz sie leniu.
Z marszu to na forum powinna byc dobra wyszukiwarka. A nie posilkowanie sie tym co ludzie zaczeli robic "zewnetrznie" zeby jako tako zalatac dziure.
Jak chcesz wiedziec jak wyglada szukanie informacji w takim "burdelu", to wejdz sobie na jakies obce forum ktorego nei czytasz na codzien i znajdz cos konkretnego.
[...]
Jak chcesz wiedziec jak wyglada szukanie informacji w takim "burdelu", to wejdz sobie na jakies obce forum ktorego nei czytasz na codzien i znajdz cos konkretnego.
Jak ktos chce to znajdzie.
Trzeba byc wybitnie leniwym zeby nie wygrzebac postow o szklach lub wyszukiwarce
Temat wyszukiwarki walkowany rowniez do znudzenia.
Dla chcacego nic trudnego.
Wpisz chocby w google "jaki obiektyw do 5dmkii".
Zobacz na pierwszy link.
FreakJoke
11-04-2010, 18:09
Jezu nie o krytykowanie prosilem...przeczytalem testy chyba wszystkich obiektywow na dpreview i optycznych... Chcialem poznac wasza opinie odnosnie interesujacych mnie obiektywow, poniewaz moze je macie albo mieliscie z nimi stycznosc. Sprecyzowalem o jakie szkla mi chodzi czyli 2 jasne stalki szerokokatna i tele/portretowa pod konkretnym body, wspomnialem rowniez o innych obiektywach jakie kupuje zeby ktos nie wyskoczyl mi z egzotycznym pomyslem typu "kup sobie 24-70 zamiast kilku stalek jak chcesz miec dobra jakosc w rozsadnej cenie"
Jesli temat nie jest strasznie popularny jak np. 24-105 czy 24-70 to wole zaczac swoj watek niz szukac w 15 czy 20 tematach strzepkow informacji:)
Roznica miedzy 5DMk2 a 5D jest taka ze Mk2 ma az 21 cholernych MP i podobno czesc obiektywow ma za niska rozdzielczosc obrazu i trzeba zmieniajszac i robic 15 MP. Ale z racji tego ze jest to informacja zaslyszana chcialem sie cos na ten temat dowiedziec:)
Roznica miedzy 5DMk2 a 5D jest taka ze Mk2 ma az 21 cholernych MP i podobno czesc obiektywow ma za niska rozdzielczosc obrazu i trzeba zmieniajszac i robic 15 MP. Ale z racji tego ze jest to informacja zaslyszana chcialem sie cos na ten temat dowiedziec:)
Nie kieruj się takimi zasłyszanymi rzeczami. Może się narażę onanistom sprzętowym, ale uważam że nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf. Dobierz sobie szkła pod względem ogniskowych, które wydają Ci się atrakcyjne i wybieraj raczej stałki. Szkła Canon'a bardzo powoli tracą na cenie, więc nie przejmuj się, bo wiele nie stracisz jeśli coś Ci nie podpasuje.
Zoom na początek to nie jest złe wyjście, bo szybko złapiesz jakich ogniskowych używasz. Ja 5d kupiłem z 24-70 i bardzo szybko zauważyłem, że zdjęcia robię na 24mm lub 70mm, co pokierowało moimi dalszymi zakupami :D
Mam znajomego fotografa, gościa który na zdjęciach zarabia masę kasy - robi duże kampanie reklamowe, jest jednym z moich autorytetów w tej dziedzinie. Nigdy nie wszedł na to forum, a jego opinie o sprzęcie są najczęściej odwrotne niż te spotkane w internecie. Zdjęcia robi piękne i to jest najważniejsze :)
Te 21 megapikseli, jak dla mnie, to świetna sprawa. Głównie dlatego, że większość obiektywów na takiej matrycy wyrabia. Nawet te stare, ruskie. Mam Pentacon'a 50/1,8, czyli taniutkie szkiełko porównywalne jakościowo do 50/1,8 od Canona. I spokojnie daje na tej matrycy radę. Tak samo jak moje pozostałe szkła - 17-40, 24-70, najtansze 70-200, 28/1,8, 50/1,8, t-s 24L i ów pentacon. Nie ma się co przejmować, to nadal zagęszczenie matrycy jak w ośmiomegapikselowym 350D sprzed paru ładnych lat. Oczywiście, nie ma żylety takiej jak na 5DI, ale ilość szczegółów wgniata w fotel.
Tak więc, możesz spokojnie brać szkiełka jakie chcesz i bezproblemowo ich używać na tym aparacie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co do stałek, ja bym optował za 28/1,8 USM / 20/2,8 USM i 85/1,8, albo 100/2. Z naciskiem na 28 i 85mm. Bo po prostu, lubię te ogniskowe, a same obiektywy są bardzo w porządku.
Napewno 85 1.8 poprostu swietne szklo. Do tego bral bym 28 jesli lubisz ta ogniskowa. Moja sztuka jest naprawde ostra od f1.8 jedynie trzeba uwazac na aberacje.
FreakJoke
12-04-2010, 20:15
Tez mam tego pentacona i kilka innych wiec to dobra wiadomosc ze dobrze dzialaja na 5DmkII btw z tego co sie orientuje to robili je w NRD:)
Biore 28 f/1.8 i zastanawiam sie nad 85 lub 100 ale szczrze mowiac sklaniam sie bardziej ku setce bo do filmowania/fotografowania twarzy i waskich elementow sie swietnie nadaje.
Mogę Ci powiedzieć z własnego doświadczenia, że dobry obiektyw na cropie zwykle okazuje się jeszcze lepszym, wręcz rewelacyjnym szkłem na FF.
Tak mam z 24-105, 100 macro i 70-200.
Tylko 50 f 1.4 jakby trochę gorzej wypada.
I w ogóle nie używam sraw, wyłącznie fotografuję na pełnej rozdzielczości.
Pozdrówka
Tez mam tego pentacona i kilka innych wiec to dobra wiadomosc ze dobrze dzialaja na 5DmkII btw z tego co sie orientuje to robili je w NRD:)
Biore 28 f/1.8 i zastanawiam sie nad 85 lub 100 ale szczrze mowiac sklaniam sie bardziej ku setce bo do filmowania/fotografowania twarzy i waskich elementow sie swietnie nadaje.
Setka jest fajna. Mi bardziej pasuje ogniskowa 85mm, bo przyzwyczaiłem się do używania 50mm na cropie 1,6.
http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=185 :mrgreen:
FreakJoke
13-04-2010, 00:23
wiem wiem czytalem, nawet twoj post widzialem gdzies na dole. Dobry tescik chociaz troche sie zawiodlem ale i tak jest spoko.
Piotr_0602
18-05-2010, 10:36
http://www.kenrockwell.com/tech/fixed-lenses-take-better-pictures.htm
"Why Fixed Lenses Take Better Pictures"
Mało jest szkieł które nie dają rady matrycy 5DII. To to ma upakowanie pikseli mniejsze, niż moje 400D starusieńkie, a przecież z tym każde szkło ostre, nawet Pentacon 50mm f/1,8 za 100 zł :mrgreen:
Jak dla mnie - 24-70 zamiast 24-105 i pasi. Ewentualnie 28mm i 100/2.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Goddamn, mam zły dzień - drugi raz odpisywać na ten sam cytat, wrrrr.
czy 5d mk ii da wieksze mydlo niz 5d mk i na szkle 50 f/1.4. Czytalem ze przez wieksze upakowanie pixeli w mk ii aparat ten bedzie dawac wieksze mydlo na slabszych szklach. Czy to prawda?
ArekLodzPl
02-06-2010, 21:38
czy 5d mk ii da wieksze mydlo niz 5d mk i na szkle 50 f/1.4. Czytalem ze przez wieksze upakowanie pixeli w mk ii aparat ten bedzie dawac wieksze mydlo na slabszych szklach. Czy to prawda?
Totalna bzdura - kto Ci takich pierdół naopowiadał
50 1,4 jest jednym z lepszych szkieł canona, więc co to za pieprzenie o słabszych szkłach
Pamiętaj, że nawet dobre szkło może pracować na tym samym modelu puszki (na dwóch różnych)lepiej lub gorzej
A każdy obiektyw canona należy dobrze przebierać - tak jak kartofle w warzywniaku - ja trafiłem na 50 1,4 która jest ostra na pełnej dziurze zarówno w 5d jak i 5dmk2
aligator16
02-06-2010, 21:44
Tak słabsze szkła mogą dawać mydełko na 100% powiększeniu, bo wiadomo obiektyw nie daje rady z taką rozdzielczością. To co na mkI jest ok na mkII może być już troszkę mydlane.
50 1.4 jedno z lepszych? Kłóciłbym się :D
5dmkII ma upakowanie pixeli podobne do 20d, zatem (jak na razie :mrgreen:) nie aż takie duże i radochę z ostrych fot możemy mieć na większości szkieł. Po przesiadce na 5d2 z 50d widzę niebotyczną różnicę :D