Zobacz pełną wersję : Canon 20D Dusseldorf
Witam w listopadzie wyjeżdzam do dusseldorfu i mam zamiar kupić tam Canona 20D body, czy może ktoś poratować mnie namiarami na jakiś tani sklep w tym mieście?
z góry dziękuje za pomoc
pozdrowienia
kedar6890
23-10-2005, 20:16
za 7 miesięcy ceny w niemczech zrównają się z cenami w Polsce.Dotyczy to sprzętu elektronicznego,agd.Może warto zaczekać...
A dlaczego mają się zrównać? Myślisz że vat nam zmniejszą? Kaczor został prezydentem, nie licz na zniżkę podatków...
za 7 miesięcy ceny w niemczech zrównają się z cenami w Polsce.Dotyczy to sprzętu elektronicznego,agd.Może warto zaczekać...
mega LOL - schowaj swój aparat na 7 miesięcy do szafy :D:D:D
a w jaki sposób jeśli można wiedzieć?
jeżeli już to raczej nasze spadną do ich poziomu, ale i to nie jest pewne...
w końcu wprawdzie prawicowy ale jednak wraca do Polski socjalizm...
Witam w listopadzie wyjeżdzam do dusseldorfu i mam zamiar kupić tam Canona 20D body
Wprawdzie D-dorf znam jak wlasna kieszen, ale ciezko jest polecic cos konkretnego. Realia wygladaja tak, ze wiekszosc sklepow ma ceny na wystawach rowne cenom z Saturna i MM, zeby dostac cos bardziej kozystnego musisz po prostu wejsc i sie zaczac targowac. Sprawdz na servisie www.geizhals.at (kliknij na flage niemiec i potem wpisz co szukasz) ceny, ale nie lodz sie, ze kupisz na miejscu cos tak tanio jak wysylkowo. Rozwiazaniem moze byc zamowienie wysylkowo do hotelu, za zaliczeniem pocztowym.
Skoro tak, to może lepsza byłaby mała wycieczka do Koloni?
Skoro tak, to może lepsza byłaby mała wycieczka do Koloni?
a gdzie w Kolonii jest tanio?
a gdzie w Kolonii jest tanio?Napisałem "może" :) Nie wiem czy tanio, ale jak tam ostatnio byłem, to jakieś kilka sklepów foto mi w oczy wlazło...
Adam_Max
23-10-2005, 23:18
Najlepiej to oczywiście w mniejszych sklepikach poszukać.
A co do saturna oni mają częste i korzystne promocje na działach fotograficznych kupiłem u nich torbę i trochę innych gadzetów, tam warto jeszcze zajrzeć za sprzetem który jest wycofywany ze sprzedaży, ale oczywiście w tej chwili nie 20 D.
Napisałem "może" :) Nie wiem czy tanio, ale jak tam ostatnio byłem, to jakieś kilka sklepów foto mi w oczy wlazło...
z Kolonii był mój 300D, kupiony w tamtejszym Foto-Jocker, nomen omen już chyba nieistniejącym, bo strona ich www nie istnieje
ale myślałem, skoro tak pisałeś, że masz konkretne namiary, sklepów sporo u niemiaszków w kazdym mieście...choć do cen sklepów internetowych raczej żadnego porównać nie można
a generalnie to jak widziałem najtaniej jest na Ebay od handlarzy z HK...
Najlepiej to oczywiście w mniejszych sklepikach poszukać.
A co do saturna oni mają częste i korzystne promocje na działach fotograficznych kupiłem u nich torbę i trochę innych gadzetów, tam warto jeszcze zajrzeć za sprzetem który jest wycofywany ze sprzedaży, ale oczywiście w tej chwili nie 20 D.
Ja z doświadczenia belgijskiego widzę, że niezłe jest Makro, ale tylko w zakresie podstawowych modeli (obecnie 350D) często sprzedają jak i u nas z resztą, w cenie "jakby po zdjęciu VAT", ale brutto, jak do tego raz jeszcze VAT się "zdejmie" to już wychodzi całkiem całkiem, 350D za coś 700 euro...
oczywiście o lepszych modelach i obiektywach można zapomnieć...
a gdzie w Kolonii jest tanio?
Zalezy jak "tanio" . Bylem w jednym sklepie, ktory jest tanszy od MediaMarkt i Saturna oraz dodatkowo mozna sie potargowac - to taki fajny, maly sklepik pod sama katedra po jej lewej stronie patrzac od frontu. Nazwy nie pamietam.
Siostra kupila tam 350D+kit+dod. bateria+100-300+420EX i niezle wytargowala (prawie druga 420EX jej wyszla z targowania;) ). Ja tam kupilem jak bylem Epsona P-2000 - ok 35 euro taniej niz w MM czy Saturnie.
Zalezy jak "tanio" . Bylem w jednym sklepie, ktory jest tanszy od MediaMarkt i Saturna oraz dodatkowo mozna sie potargowac - to taki fajny, maly sklepik pod sama katedra po jej lewej stronie patrzac od frontu. Nazwy nie pamietam.
Siostra kupila tam 350D+kit+dod. bateria+100-300+420EX i niezle wytargowala (prawie druga 420EX jej wyszla z targowania;) ). Ja tam kupilem jak bylem Epsona P-2000 - ok 35 euro taniej niz w MM czy Saturnie.
sprawdzę na poczatku grudnia, choć będę już po własnych zakupach i tak jak zauważyłem nie ma to jak holenderski sklep internetowy i zakupy bez VAT...taniej jest tylko z HK
350D za coś 700 euro...
350D za 700 Euro nie jest zadna sensacja - z 18-55 w MM kosztuje kolo 850 Euro, w malym sklepie mozesz jeszcze wytargowac kolo 50 Euro.
Zeby wejsc do makro potrzebujesz specjalnej karty (musisz miec dzialalnosc), ceny w makro sa podane bez MwSt., musisz doliczyc 16% - ktore mozesz odbic, ale trzeba je zostawic w kasie w makro.
Jeszcze mozesz sprawdzic www.mediaonline.de - wysylkowy MM. W tej chwili maja 20D z 18-55 za 1271,00 + 9,90; z 17-85 is usm za 1646,00 + 9,90.
350D za 700 Euro nie jest zadna sensacja - z 18-55 w MM kosztuje kolo 850 Euro, w malym sklepie mozesz jeszcze wytargowac kolo 50 Euro.
Zeby wejsc do makro potrzebujesz specjalnej karty (musisz miec dzialalnosc), ceny w makro sa podane bez MwSt., musisz doliczyc 16% - ktore mozesz odbic, ale trzeba je zostawic w kasie w makro.
Jeszcze mozesz sprawdzic www.mediaonline.de - wysylkowy MM. W tej chwili maja 20D z 18-55 za 1271,00 + 9,90; z 17-85 is usm za 1646,00 + 9,90.
Kartę do makro mam, podaktu z zasady nie płacę a 20D kupuję w Holandii i będzie mnie kosztować 920 euro + szkła
Adam_Max
24-10-2005, 14:15
Kartę do makro mam, podaktu z zasady nie płacę a 20D kupuję w Holandii i będzie mnie kosztować 920 euro + szkła
W Holandii to znalazłem fajny sklepik w miasteczku Venlo (blisko granicy z Niemcami)
Przepraszam, ale które ceny zrównają się z którymi? Niemieckie z naszymi, czy nasze z niemieckimi? i Dlaczego?
Nasze z niemieckimi z powodu coraz wiekszej konkurencji na rynku elektroniki. Z optyka pewnie bedzie gorzej :(
lekki offtop a czy karta polskiego makro pozwoli na zakupy w makro poza granicami naszego kraju ?
lekki offtop a czy karta polskiego makro pozwoli na zakupy w makro poza granicami naszego kraju ?
AFAIK nie.
AFAIK nie.
AFAIK, zdecydowanie tak,
karty makro działają w całej UE, chyba, że jakiś pracownik jest niedouczony, biuro obsługi klienta powinno ci na podstawie Twojej karty wystawić kwit na jednorazowe u nich zakupy
kupa ludzi robi tak zakupy np w Ostrawie
Nie wiem jak w Makro ale z kartą Selgrosu kupowałem w Niemczech bez problemu