Zobacz pełną wersję : 50D - czy można zastosować adapter SDHC -> CF ??
jacek-ie
07-04-2010, 20:45
Witam,
przejrzałem forum, ale takiej informacji nie widzę.
Ale do rzeczy : aktualnie mam 500D, przymierzam się do 50D i ze ździwieniem stwierdziłem, że te aparaty używają innego rodzaju pamięci. Mam aktualnie kilka sztuk pamięci SDHC 16 GB (klasa 6) i nie chciałbym ich sprzedawać i kupować CF, tym bardziej, że są droższe.
Znalazłem w sieci taki adapterek, który pozwala na konwersję SDHC, tutaj link :http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220581108427&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Czy ktoś ma doświadczenie z tego typu urządzeniami ??
Pozdrawiam,
Jacek
Ciekawe jakiej klasy jest ten adapter, jesli chodzi o prędkość.
WiatruMistrz
24-04-2010, 21:05
Jeśli masz az kilka takich kart to ryzykuj i testuj dla dobra forum :)
jacek-ie
24-04-2010, 22:58
Witam,
pewnie tak zrobię, bo cena niewielka, a w razie co doświadczenie bezcenne :))
Ale najpierw oczywiście muszę zmienic puszkę w górę, nie wiem, czy zdążę przed wakacjami, a dziś szczęśliwie zamieniłem Sigmę 10-20 na Canona 15-85 i już sie nie mogę doczekać przesyłki :))
Pozdrawiam forumowiczów.
J.
Bogdan56_Ch
25-04-2010, 20:45
Karta bezcenna ale gniazdko jeszcze bardziej. Bywają chwile kiedy zostaje uszkodzony pin w gniazdku z orginalną kartą, z adapterem taka szansa wzrasta. Może postaraj się z kims wymienic albo sprzedaj i kup szybką CF
dziobolek
25-04-2010, 21:13
Karta bezcenna ale gniazdko jeszcze bardziej. Bywają chwile kiedy zostaje uszkodzony pin w gniazdku z orginalną kartą, z adapterem taka szansa wzrasta...
Oooo!:shock: Ponieważ??? :roll:
Ja tam nie widzę różnicy w używaniu karty CF
albo adaptera który jest gabarytowo zgodny z kartą CF.
michael_key
25-04-2010, 21:25
Karta bezcenna ale gniazdko jeszcze bardziej. Bywają chwile kiedy zostaje uszkodzony pin w gniazdku z orginalną kartą, z adapterem taka szansa wzrasta.
W wyniku adaptera? Wydaje mi się, że awaria może powstać przez niedbalstwo, typową nerwowość instalacji w korpusie :)
jacek-ie
26-04-2010, 18:01
Witam,
dziś się sprawa wyjaśniła, wolne środki na zmianę puchy poszły na zmianę mieszkania, więc na razie problem adaptorka odkładam na "po wakacjach".
Może do tego czasu ukaże się następca 50D ?? Pożyjemy, zobaczymy ;)
Pozdrawiam
J.