Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Wrocław] Photo Day 8.0 na Dworcu Głównym

Vinci.
07-04-2010, 14:34
Info ze strony www.mmwroclaw.pl (http://www.mmwroclaw.pl)

Pożegnaj Dworzec Główny z aparatem! 10 kwietnia zapraszamy Was na ósmą edycję Photo Day'a.
Być może będzie to ostatnia szansa, żeby uwiecznić na fotografiach stary dworzec przed jego gruntowną przebudową. Lifting gmachu głównego ma się rozpocząć w kwietniu i potrwa do 2012 roku.

CO BĘDZIEMY FOTOGRAFOWAĆ?

- Podczas Photo Day`a będzie możliwość (ostatnia!) sfotografowania schronu przeciwlotniczego pod placem przeddworcowym. Oprócz tego amatorzy fotografii wejdą do niedostępnego na co dzień tunelu piwnego biegnącego pod peronami, którym dawniej dostarczano towar do peronowych sklepików - zapowiada Bartłomiej Sarna, rzecznik PKP Nieruchomości.

Do Waszej dyspozycji będą również: hall główny dworca, a także znajdująca się nad wejściem głównym od strony ulicy Piłsudskiego dawna „sala posiedzeń zarządu kolei”, czyli Klub Kolejarza z pięknym kasetonowym sklepieniem. Zobaczymy także m.in. dawne kino Dworcowe i zamknięte wschodnie skrzydło budynku. Oczywiście nie zabraknie niespodzianek, więcej szczegółów wkrótce na naszej stronie.

szczegółowe info pod adresem: http://www.mmwroclaw.pl/8655/2010/3/30/photo-day--na-dworcu-glownym?districtChanged=true

QBUŚ
08-04-2010, 12:29
10.04.2010 - Pożegnanie starego Dworca Głównego we Wrocławiu, więcej informacji -> http://www.mmwroclaw.pl/meeting/2731/Photo+Day+8+0+na+Dworcu+Głównym.html

JaBlam
09-04-2010, 00:07
Kurde.. wy to macie atrakcje.. u nas jak nie budowa moloha handlowego to budowa stadionu albo jakies obserwatorium obserwowane z pola dyniowego...

Vinci.
09-04-2010, 08:25
No to zapraszamy do Wrocławia :)

Ale to fakt, że ostatnio ekipa MM'ki się stara organizować w coraz ciekawszych miejscach.

WrocArt
09-04-2010, 08:43
O tak - to na pewno będzie wielka atrakcja - na jakimś forum wyczytałem, że wczoraj wieczorem było zarejstrowanych ok. 1000 chętnych, a ilu pobrało niezbędne oświadczenia tego nie wie nikt więc moze być bardzo ciekawe focenie ... tłumów na dworcu z .... komórek, bo z "normalnym" sprzetem nie będzie szansrozstawić się :-) Ale oczywiście zobaczyć i przynajmniej spróbować bezwzględnie trzeba :-)

traphezz
09-04-2010, 11:14
To będzie dobra przepychanka, a nie spokojne fotografowanie ;)

Vinci.
09-04-2010, 11:20
[...]moze być bardzo ciekawe focenie ... tłumów na dworcu z .... komórek, bo z "normalnym" sprzetem nie będzie szansrozstawić się :-) Ale oczywiście zobaczyć i przynajmniej spróbować bezwzględnie trzeba :-)

Z tym się zupełnie nie zgodzę :)
Byłem już na kilku Photo Day'ach i jeszcze nigdy nie było tak, że nie da się rozstawić statywu. Nawet w teatrze lalek, który jest duużo mniejszym obiektem, a gdzie też przyszło ponad 200 osób, nie było z tym problemu.

WrocArt
09-04-2010, 12:30
Zwróć jednak uwagę, że to jest nieco inna skala zarówno wielkośc miejsca jak i ilości zainteresowanych - wprawdzie dworzec to nie teatr ale 200 to nie 1000, a może już 2000 :-) Jeżeli na otwarcie ipmrezy zamelduję się "tylko" tysiaczek, to samo wejście i odebranie oświadczeń może potrwać .... no trochę może potrwać, a organizatorzy przewidzieli na całą imprezę aż .... 3 godziny :-)

Vinci.
09-04-2010, 13:45
Fakt.. ale teatr lalek jest w porównaniu do dworca maleńki.

Jednak organizatorzy już ogłosili, że niestety.. a może stety, grupa zostaje podzielona na pół i wszyscy, którzy zapisali się później proszeni są przyjść dopiero na 11:30.
Dodatkowo została zamknięta już lista.. więc uczestników będzie coś ok tysiąca (co i tak będzie rekordem chyba wszystkich PhotoDay'i organizowanych w naszym kraju :D).

WrocArt
09-04-2010, 14:11
To prawda, że wielkość jest inna ale "bramka" i jej przpustowość jest identyczna w teatrze i na dworcu, no chyba, że na dworcu będzie ich kilka albo kilkanaście, bo odebranie oświadczenia i ew. konfrontacja z DO może trochę czasu zająć. Jeżeli założyć, że będą dwie grupy po 500 osób to licząc na każdego bardzo optymistycznie 15 sek. na osobę wychodzi ponad 2 godz. przy jednej bramce o odpowiednio mniej przy większej ich ilości. Chyba ktoś nie do końca to przeanalizował.

Vinci.
09-04-2010, 14:23
Chyba nikt nie był świadomy, że może się okazać tak popularny. Każdy PhotoDay na którym wcześniej byłem to 200-250 osób... a tutaj chętnych zrobiło się zdecydowanie więcej.

Teraz tylko czekać jak to wszystko wyjdzie. Tak czy inaczej ja na pewno idę :)

Matsunami
09-04-2010, 14:27
Ja planowałem iść, ale ten tłok mnie trochę martwi :/ Może być problem z czystymi ujęciami, ciągle ktoś będzie właził w kadr.

WrocArt
09-04-2010, 14:33
Z całą pewnością będzie jedna wielka zadyma - szczególnie przy wejściu, bo 500 osób na dworcu to nie aż taki wielki tłum ale zawsze to jest spora grupa. Mnie tylko mocno zastanawia kwestia zapisów - skoro sa zapisy i jakieś listy, to ktos to przy wejściu będzie weryfikował, na stronie organizatorów wyczytałem, że będzie tylko jedno wejście więc ... jest spore prawdopoodbieństwo, że pierwsza pięcsetak nie zdąży nawet wejść przed planowanym końcem imprezy .... wygląda to na jakąś masakrę...

Vinci.
09-04-2010, 14:34
Po ostatnim PhotoDay'u w ATM'ie pod moją galerią w jednym z komentarzy przeczytałem "pusto, bezludnie". Takich zdjęć na tego typu imprezach nie da się prawie zrobić. Tam niezależnie ilu jest ludzi.. zawsze ktoś wejdzie w kadr (niestety, ale poza ludźmi którzy na prawdę chcą strzelić kilka fajnych fotek, są też ludzie z kompaktami, komórkami, albo tacy co przyjdą tylko pooglądać... "bo normalnie się nie da"). Jedyne wyjście to albo się wstrzelić (czego w holu dworca pewnie zrobić nie damy rady) albo ustawić baaardzo długi czas i liczyć, że nie będzie bardzo wielu duchów :)

WrocArt
09-04-2010, 14:47
Myślę, że na podsumowanie i zakmnięcie tego wątku nie pozostaje nic innego jak tylko wyrazić ubolewanie nad organizacją imprezy - to nie było aż tak trudne do przewidzenia, że będzie przeogromne zainteresowanie, ponieważ obiekt niezwykły i ma swoją bardzo bogatą historię, do tego otwarcie na codzień niedostępnych miejsc no i powód zamknięcia dworca - pierwszy kapitalny remont od ... początku jego istnienia ? Wszystkie te czynniki musiały spowodować ogromne zainteresowanie, którego nie sposób było nie przewidzieć skąd więc pomysł na niespełna 3 godzinną imprezę i jakies zapisy jak za słusznych czasów, a w ostaniej chwili zamknięcie listy i podział zainteresowanych na dwie grupy ? Trąci to wielką amatorszczyzną, a szkoda, bo sama idea imprezy ... przefantastyczna.