PDA

Zobacz pełną wersję : Trochę inne pytanie o crop'a dla 50 mm

eldirector
06-04-2010, 13:44
Witam

ostatnio przeglądałem sobie projekt Berta Stephani 50/50. Polega on na strzelaniu przez 50 dni zdjęć przez obiektyw 50 mm, Używa do tego Canon 5D mkII. (czyli matryca wielkości pełnego obrazka o ile się orientuje ? )

Sam chcę sobie kupić obiektyw Canona EF 50 mm f/1.8 II z tym, że już w tej chwili się pogubiłem. 50 mm tego obiektywu to jest 80 dla małego obrazka ? Czy jak to rozumieć ?

Albo to samo pytanie od drugiej strony...czy uzyskam taki sam kąt jak w w/w projekcie (link do YouTube poniżej - polecam) kupując EF50 i używając z Canonem 450d czyli matrycą APS-C. Czy muszę kupić obiektyw po przeliczeniu cropa 1.6 dla Canona ok. 35 mm żeby uzyskać ten sam efekt jak on z pełnym obrazkiem i obiektywem 50 mm.

Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi bo ja w tej chwili zgłupiałem.

http://www.youtube.com/user/bertstephani#p/u/7/ZFhO5e8olMk

roshuu
06-04-2010, 13:45
tak dla takiego samega kata musisz kupic 35mm

zaitsev
06-04-2010, 14:02
Używając obiektywu na FF czy cropie ogniskowa się nie zmienia - pozostaje taka sama.
Zmienia się ekwiwalent ogniskowej, czyli używając na FF obiektywu o ogniskowej 50mm, na cropie uzyskasz podobny kąt widzenia z obiektywem 30/35mm. Np. Sigma 30/1.4, Canon 35/2.
Jeżeli na cropie użyjesz obiektywu o ogniskowej 50mm, to tak jakbyś na FF założył obiektyw o ogniskowej około 85mm. Pomijając oczywiście ogromną ilość zalet jaką ma FF. ;-)
W skrócie, bardzo uogólniając i mijając się nieco z prawdą - crop "przybliża".

roshuu
06-04-2010, 14:16
swoja droga to co to za pomysl na fotki 50tka przez 50 dni?

eldirector
06-04-2010, 14:24
Masz racje ogniskowa się nie zmienia, źle sformułowałem pytanie.

Czyli reasumujac...aby uzyskać ekwiwalent standardu dla FF muszę kupić sobie coś pomiędzy 30 - 35 mm.

Czyli w podanych parametrach obiektywów dane są odnośnie FF ? czy jak z wszystkim innym odpowiedź brzmi "zależy" ?

http://www.allegro.pl/item972112973_canon_ef_50_mm_f_1_8_ii_katowice_rat y_cena_449.html

dzięki za wyjaśnienie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie wiem miał człowiek ochotę podszkolić oko używając ograniczonego sprzętu. Oglądając 6 części z pokazów slajdów na YouTubie z tego projektu myślę że mu wyszło całkiem ciekawie. Chociaż PRO to ja raczej nie jestem więc co ja mogę wiedzieć ;)

roshuu
06-04-2010, 14:32
nie kupuj 50mm jesli chcesz na cropie pobawic sie w w/w projekt :)
Musze Cie troche zmartwic, gdyz ogniskowe 30-35 kosztuja znacznie powyzej 1000zl..

Maver
06-04-2010, 14:32
Mowiac najprosciej jak sie da.
Mowiac najbardziej lopatologicznie, 50mm na cropie bedzie mial po prostu obciete brzegi, w porownaniu do FF.
Dlatego opowiadanie ze na cropie 50mm nadaje sie np do portretow jest zwykla bzdura.
Wiec crop nic nie przybliza. Jedynie obcina brzegi. Ogniskowa jest ta sama wiec ciagle jest to obiektyw 50mm, tyle ze z poobcinanymi brzegami.
Zupelnie tak jak bys wziol zdjecie z FF robine 50mm i poobcinal po rowno z kazdej strony.
Dlatego _wydaje_sie_ ze kat widzenia jest mniejszy.

gavin
06-04-2010, 14:36
http://allegro.pl/item978637853_obiektyw_canon_35mm_35_f_2.html

szymekgd
06-04-2010, 14:37
nie kupuj 50mm jesli chcesz na cropie pobawic sie w w/w projekt :)
Musze Cie troche zmartwic, gdyz ogniskowe 30-35 kosztuja znacznie powyzej 1000zl..

Kolega eldirector powinien, przy cropie, zmodyfikowac w/w projekt do 30/30 ;)

Vroo
06-04-2010, 14:41

Można chyba kupić EF 28/2.8 za ~800zł, który daje odpowiednik 45mm, a paroma milimetrami nie będziemy sobie przecież głowy zawracali. :-) Jakby był w cenie 50/1.8, to bym może i wziął do takiej zabawy.

eldirector
06-04-2010, 14:46
Sam się zmartwiłem trochę wcześniej przeglądając cenniki ;) co do realizacji projektów trochę mi jeszcze daleko...ale dzięki za odpowiedzi i za łopatologicznie łopatologiczne wyjasnienie...pzdr !

roshuu
06-04-2010, 14:47
Można chyba kupić EF 28/2.8 za ~800zł, który daje odpowiednik 45mm, a paroma milimetrami nie będziemy sobie przecież głowy zawracali. :-) Jakby był w cenie 50/1.8, to bym może i wziął do takiej zabawy.

Tylko, ze przy takim swietle to mozna kupic zooma i korzystac z 28mm :)
Raczej w tym projekcie wielokrotnie wyorzystana byla przeslona ponizej 2.0

pietro.s
06-04-2010, 14:56
hej
może poszukaj czegoś na gwint M42 z przejściówką w tych ogniskowych. nakłady finansowe odrobinę mniejsze a czy autofocus potrzebny to już sam musisz odpowiedzieć. Osobiście nie miałem zamontowanej takiej ogniskowej, ale z tego co wiem to wspomina się o problemie telecentryczności.

rosim
06-04-2010, 15:14
za ok. 800 zł można kupić używany 35f2.0

rbucz
06-04-2010, 15:30
swoja droga to co to za pomysl na fotki 50tka przez 50 dni?
Bardzo dobry. Swego czasu z analogiem wielu (w tym ja) używało tylko "50"... i jakoś się żyło. Dziś... mając dostęp do dziesiatek obiektywów, można sie wiele nauczyć, robiąc dłużej fotki właśnie jednym szkłem. A "50" + FF bardzo się do tego nadaje. Oglądałem kiedyś reportaż ślubny, zrobiony właśnie takim 1 szkłem - nie znajdę tego teraz - bardzo ciekawie i fajnie to wyglądało - ten sam kąt widzenia na wszystkich fotkach, bardzo spójne kadry... no ale i fotograf był niezły.

roshuu
06-04-2010, 15:36
Bardzo dobry. Swego czasu z analogiem wielu (w tym ja) używało tylko "50"... i jakoś się żyło. Dziś... mając dostęp do dziesiatek obiektywów, można sie wiele nauczyć, robiąc dłużej fotki właśnie jednym szkłem. A "50" + FF bardzo się do tego nadaje. Oglądałem kiedyś reportaż ślubny, zrobiony właśnie takim 1 szkłem - nie znajdę tego teraz - bardzo ciekawie i fajnie to wyglądało - ten sam kąt widzenia na wszystkich fotkach, bardzo spójne kadry... no ale i fotograf był niezły.

no tak w kwestii kompozycji to fajny test/pomysl :)

MaciekH
06-04-2010, 17:01
Już widzę, jak profesjonalny fotograf odkłada na prawie na ponad półtora miesiące pozostałe szkła i foci jedynie 50tka:twisted:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
MOTYLA NOGA, co się stało z opcją EDYTUJ?

Wyspa Bahama
06-04-2010, 17:36
Dlatego opowiadanie ze na cropie 50mm nadaje sie np do portretow jest zwykla bzdura.
.

oh , oh , oh...

a dlaczegoz to 50 mm obiektywem na kropie 1,6 czyli kacie widzenia ok 28 st po przekatnej ( takim samym jak dla ff daje 80mm ) nie mozna robic portretow ?

to jest od lat typowy kat widzenia stosowany w w tzw portrecie klasycznym.

I nie chce przy tej okazji wogole poruszac watku ogniskowych w portrecie innym niz klasyczny - nie ma obligatoryjnych przeszkod by stosowac dowolna ogniskowa w zaleznosci od wizji , zamierzen potrecisty.

Generalnie Twoja wypowiedz jest mocno nieprzemyslana a wzwiazku z tym delikatnie mowiac bledna.

blazejs
06-04-2010, 18:00
Już widzę, jak profesjonalny fotograf odkłada na prawie na ponad półtora miesiące pozostałe szkła i foci jedynie 50tka:twisted:

Tak sie sklada, ze np. Henri Cartier-Bresson uzywal glownie 50-ki... I da sie... Wszystko zalezy od tego jakie zdjecia robisz.

zaitsev
06-04-2010, 18:37
Bardzo ciekawe stwierdzenie. Możesz poprzeć?

Merde
06-04-2010, 19:13
Bardzo ciekawe stwierdzenie. Możesz poprzeć?

Zapewne chodzi o przerysowania, trochę racji w tym jest. Ale żeby od razu się nie nadawał?...

zaitsev
06-04-2010, 20:06
Zapewne chodzi o przerysowania, trochę racji w tym jest. Ale żeby od razu się nie nadawał?...
Przerysowania pojawiają się od około 1,5m i mniej, a to już jest ciasno na cropie...

MaciekH
06-04-2010, 20:10
Tak sie sklada, ze np. Henri Cartier-Bresson uzywal glownie 50-ki... I da sie... Wszystko zalezy od tego jakie zdjecia robisz.

A Karol Beyer używał głównie mokrego kolodionu i co z tego? Przeczytałeś cały mój post? Miałem na myśli, że ktoś kto żyje z fotografii (w domyśle Bert Stephani w tym przypadku) nie pozwoli sobie na rezygnację np. z jakiegoś zlecenia bo akurat robi projekcik 50/50 i nie używa nic poza 50tka. Czaisz?
Ja wiem, że 50tka sie da, to i mój ulubiony i najczęściej zakładany obiektyw, mimo że mam cropa...

rOOmak
06-04-2010, 20:43
Te projekty są motywacyjne, a nie ograniczające. Tzn, że masz zrobić codziennie przynajmniej jedno zdjęcie używając 50tki. A że w jakiś dzień zrobisz zlecenie to nie jest problem, byle byś machną przemyślaną fotkę do projektu.
Crop czy nie crop, uważam że 50/1.8 jest super szkłem do stymulowania kreatywności. Szczególnie, że mimo niskiej ceny i plastikowej budowy, nie ustępuje innym solidnym konstrukcją.