Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : gdzie najtaniej kupić filtry?

Tytus
22-10-2005, 14:15
potrzebuję na 67mm polara, najlepiej Hoya SHMC
i ND x8 (a jak się da to i x16 - tu raczej firma nie gra roli)

póki co Hoyę znalazłem najtaniej za 285 zł, widział ktoś gdzieś taniej?

Jurek Plieth
22-10-2005, 14:19
potrzebuję na 67mm polara, najlepiej Hoya SHMC
i ND x8 (a jak się da to i x16 - tu raczej firma nie gra roli)

póki co Hoyę znalazłem najtaniej za 285 zł, widział ktoś gdzieś taniej?
U naszego kolegi, który od czasu do czasu bywa na forum Canona, acz bardziej Nikona, jest taniej: http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=10&_shi=-10&kategoria=27

Tytus
22-10-2005, 14:29
U naszego kolegi, który od czasu do czasu bywa na forum Canona, acz bardziej Nikona, jest taniej: http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=10&_shi=-10&kategoria=27

ma drożej SHMC za 352 zł...

sal
23-10-2005, 14:53
A musi to być Hoya? Na sklepfotograficzny.pl masz naprawdę dobre ceny na B+W.

Tytus
23-10-2005, 15:14
A musi to być Hoya? Na sklepfotograficzny.pl masz naprawdę dobre ceny na B+W.

tam najtaniej znalazłem Hoyę, B+W 67mm kosztuje 359 zł. więc więcej

chcę tanio i dobrze :) Hoya SHMC to już coś, chciałoby się B+W, ale ten tańszy od Hoyi nigdy nie będzie...

Vitez
23-10-2005, 23:33
chcę tanio i dobrze :) Hoya SHMC to już coś, chciałoby się B+W, ale ten tańszy od Hoyi nigdy nie będzie...

Tyle ze taki filterek jak ci sie nie rozsypie (przez mechaniczne rozwalenie) to ladne pare lat posluzy. Jak juz sie mysli nad inwestycja na pare lat to uwazam ze nie ma co oszczedzac a warto doplacic do czegos "nieco drozej ale na pewno dobrze" ... szczegolnie gdy sie pomysli o koniecznosci czyszczenia Hoyi ludwikiem albo para wodna ;)

Paweł
24-10-2005, 00:00
Miałem Hoyę SHMC,wprawdzie 58mm-ale to nie ważne.W zeszłym tygodniu na plenerku szkiełko sobie wypadło-została sama oprawka :(
Dodam,że nie wymachuję aparatem na lewo i prawo.

Chwaliłem wszędzie hoyę aż do zeszłego tygodnia...

Tytus
24-10-2005, 00:14
Miałem Hoyę SHMC,wprawdzie 58mm-ale to nie ważne.W zeszłym tygodniu na plenerku szkiełko sobie wypadło-została sama oprawka :(
Dodam,że nie wymachuję aparatem na lewo i prawo.

Chwaliłem wszędzie hoyę aż do zeszłego tygodnia...

mam kilka filtrów tej firmy, m.in. polara HMC, ostatnio mi upadł.
Teraz obraca się ciężej, ale ciągle jest cały...nie narzekałem na nie nigdy...

Tytus
24-10-2005, 00:21
Tyle ze taki filterek jak ci sie nie rozsypie (przez mechaniczne rozwalenie) to ladne pare lat posluzy. Jak juz sie mysli nad inwestycja na pare lat to uwazam ze nie ma co oszczedzac a warto doplacic do czegos "nieco drozej ale na pewno dobrze" ... szczegolnie gdy sie pomysli o koniecznosci czyszczenia Hoyi ludwikiem albo para wodna ;)

pogadaj, odezwał się ten co szkła jak rękawiczki zmienia... :)

polara używam wyłącznie na szerokim kącie, ostatni miałem rok i juz go zmieniam, bo z 58mm robi się 67mm, nie wiem, czy za rok nie zrobi się 77mm i wtedy dopiero wezmę pod uwagę wydatek rzędu 500 zł na filtr...

niezależnie od powodów zmiany, nastepują one jednak dość często i nie wiem, czy obecne szkło długo u mnie zabawi, więc nie mam też powodu inwestować w filtr niepotrzebnie dużo pieniędzy...zwłaszcza, że z polarem robię góra 5-10% zdjęć...

filtry myję Eclipse, nie ma problemu...

Vitez
24-10-2005, 03:59
pogadaj, odezwał się ten co szkła jak rękawiczki zmienia... :)

Pudlo.
Kompletami zmieniam. Tamrona mam od kupna, zmienilem tele, szeroki kat i stalke - kazdemu sie zdarza a nie "jak rekawiczki" :p
Filtry zmienilem tez kompletem - z kompletu Hoya HMC na B+W MRC.

Tytus
24-10-2005, 10:04
Pudlo.
Kompletami zmieniam. Tamrona mam od kupna, zmienilem tele, szeroki kat i stalke - kazdemu sie zdarza a nie "jak rekawiczki" :p
Filtry zmienilem tez kompletem - z kompletu Hoya HMC na B+W MRC.

o przepraszam, co komplety jak rękawiczki zmienia :)

Vitez
24-10-2005, 18:12

No, teraz dobrze :mrgreen:

Hipek
24-10-2005, 21:54

a para rękawiczek to też komplet:lol: