Zobacz pełną wersję : D3 czy 5d mkII?
Mam kolegę z osiedla, który przeczytał gdzieś na forum nikona o promocji na D3 w cenie 10.999zł. Do tej pory miał 50D i po zabawie moim 5DII bardzo się na niego napalił.
Jak mam sprowadzić go na dobrą drogę? Nie ukrywam, że straciłbym dostęp do dobrych szkieł "L" gdyby kolega zmienił system.
Jakimi argumentami przytrzymać go przy 5D MkII - ceną, matrycą?
Będę wdzięczny za konkrety! :)
Jasnymi eLkami (stalki), ktorych Nikon nie ma.
Zapowiada się, że będzie miał. 24/1.4 już ma!
marcin_s18
03-04-2010, 07:48
Zapowiada się, że będzie miał. 24/1.4 już ma!
Jedna jaskółka wiosna nie czyni, dodatkowo zachęca "atrakcyjna" cena tego szkła - 8300 PLN.
Dokładnie. Z całą pewnością będzie to świetne szkło. Podobnie jak 16-35/4VR. Problem tylko taki, że nowe kosztują bardzo dużo, a używanych siłą rzeczy brak.
No trochę kosztuje ale przynajmniej trafia w punkt bo jak wiadomo AF w N nie jest tak loteryjny jak w C :)
Jakimi argumentami mam więc go przekonać, że D3 jest be...
No trochę kosztuje ale przynajmniej trafia w punkt bo jak wiadomo AF w N nie jest tak loteryjny jak w C :)
Jakimi argumentami mam więc go przekonać, że D3 jest be...
a czytales na zoltym forum o tym szkle. juz pierwsze wrazenia ludzie maja i ani af ani optyka nie jest osmiotysiecznatrzysta....
stdanielo
03-04-2010, 09:45
http://canon-board.info/showthread.php?t=61313 pokaż mu, że ludzie uciekają od N ;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=61313 pokaż mu, że ludzie uciekają od N ;)
To raczej nie bedzie zadnym argumentem, na zoltym forum przeczytac mozna zupelnie odwrotne anonse.
Pytalem o konkrety :)
... to moze przesiadz sie na Nikona? :)
Boobsoon
03-04-2010, 10:35
jesli jestes jego dobrym przyjacielem , to doradz mu to co lepsze a nie to co da ci wiekszą korzyść .
mozesz tez odkupić od niego elki , a nóż bedzie sie pozbywal w okazyjnej cenie.
inlis, takie pytania przy tylu już wątkach o wyższości jednych świąt nad drugimi???
I to w dodatku, gdy sam masz, jak piszesz, 5Dm2, czyli znasz KONKRETY przynajmniej od strony tego aparatu? To nie jest wywołanie kolejnej wojny systemowej?
Ale załóżmy twoją dobrą wolę i przypadkowe nabycie Canona, twój egoizm niech też nas nie poraża (przecież Nikon D3 to świetny aparat, więc czemu miałbym komuś go odradzać?).
Rozumiem, że komuś nie chce się przerzucać takiego wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=41093 (dla przykładu). Szczególnie, że opinie zazwyczaj pochodzą od osób nie pracujących z tym sprzętem. Jednak można też znaleźć porównania fachowe, zarówno tu, jak i na forum Nikona, i jednak od tego radziłbym zacząć, jeśli szukasz argumentów i to "konkretów".
Pamiętaj też, że wkładasz kij miedzy szprychy, bo jak kolega powodowany twoją radą coś kupi, to może jednak będzie nocami myślał o tym drugim aparacie i w efekcie obarczy ciebie odpowiedzialnością za wybór, nie siebie.
Nie mam pojęcia dla przykładu, co twój kolega zobaczył w Nikonie, że porzucił myśl o 5Dm2. Przecież (piszę to poważnie!) do szpanowania Nikon D3 nadaje się 1000 razy lepiej od Canona 5Dm2. Czasami mamy taką potrzebę, i tyle, choć możemy się do niej nie przyznawać nawet przed sobą. A w końcu czemu nie mamy jej zaspokoić, to raz, a po drugie, taka niezaspokojona potrzeba spowoduje, że nie będziemy zadowoleni z posiadanego sprzętu, życia, żony i nie będzie się nam chciało robić zdjęć, a to o to ostatnie przecież chodzi.
Dzieki rsaw ale linka tego nie znalazlem. U mnie wogole ta forumowa wyszukiwarka nie dziala, wiec dzieki za link :)
Biore sie za lekture!
Co do odkupienia szkiel od kumpla to raczej sprawa jest dla mnie nierealna. Za biedny po prostu jestem :(
Do przeszukiwania forum polecam uzyc tego - http://maciejko.net/cbsearch/
Odkup od niego eLki i pozwól mu się cieszyć d3. To o wiele lepsza puszka od c52 jeśli chodzi o AF i ergonomię. Oczywiście zawsze możesz mu powiedzieć, że w świetle żarowym kolory w d3 na wyjściu będą gorsze od 5d2, ale jakie ma to znaczenie przy rawach. Zawsze możesz pstryknąć 5d2 kilka fotek 24L i 35L i pokazać mu różnicę. W Nikonie jest co prawda N24f1.4, ale kosztuje tyle co prawie te dwie eLki. Do lanszaftów 5d2 lepszy bo większa rozdzielczość. Tryby sraw też przydatne w C. W C możesz mieć szkłą z f1.2. Zawsze znajdziesz jakieś plusy na rzecz C, ale jak kolega chce robić np. głównie zdjęcia w akcji to 5d2 będzie go tylko irytował.
Szczerze powiedziawszy to też myslalem nad przesiadka na N ale ze wzgledu, ze kolo dosc zaawansowany sprzetowo postanowilem pozostac w systemie. Zreszta tak tez wynikalo z naszych rozmow. Od dwoch tyg. jestem posiadaczem 5DmkII czyli kupilem go zanim weszla ta promocja o D3 za 10.999zl. Teraz mam mala zalamke bo koles z tego co mysle sprzeda szkla i przejdzie na strone Nikona.
Tak sie sklada, ze w naszej miesinie tylko my dwaj bylismy canonierami a tak zostane sam i to w dodatku z dwoma szklami. O rzesz ku...
Szczerze powiedziawszy to też myslalem nad przesiadka na N ale ze wzgledu, ze kolo dosc zaawansowany sprzetowo postanowilem pozostac w systemie. Zreszta tak tez wynikalo z naszych rozmow. Od dwoch tyg. jestem posiadaczem 5DmkII czyli kupilem go zanim weszla ta promocja o D3 za 10.999zl. Teraz mam mala zalamke bo koles z tego co mysle sprzeda szkla i przejdzie na strone Nikona.
Tak sie sklada, ze w naszej miesinie tylko my dwaj bylismy canonierami a tak zostane sam i to w dodatku z dwoma szklami. O rzesz ku...
kupowanie sprzetu 'pod kolege' ... zenujace.
nie stac mnie niestety na dobre szkla :( i tak niezle zapozyczylem sie na tego demarka.
to rob tym na co Cie stac.. ja nie pozyczam od kuzyna Audi S5, tylko jezdze tym, na co mnie stac.
Jak widac nie stac mnie nawet na aparat, rozumiem wiec twoja aluzje :)
Matt_K-K
03-04-2010, 14:42
Wkrotce pewnie wyjdzie jakis inny aparat Canona, jakis inny Nikona, jakies inne szkielka..takie szybkie wybory czesto nie sa zbyt przemyslane a ewentualna korzysc moze juz w krotkim czasie nie byc taka oczywista..
Ponadto, majac juz obsluge Canona w malym palcu zawsze lepiej pozostac w systemie. A i jeszcze kwestia obiektywow, sam aparat jest tu tylko trybikiem i raczej pod potrzeby "obiektywowe" lepiej sobie dobrac system. Pytanie co kolege tak kusi w tym D3 i ogolnie w systemie Nikona. Tu trzeba szukac odpowiedzi.
Wspolnie zaczynalismy ladnych pare lat temu od 350d i wspolnie przeszlismy na 50d, pewnie gdyby nie promocja to sprawa byla by jasna.
Nie wiem co jest w tym D3 ze warto dla niego wchodzic w inny system, na prawde nie wiem...
Wątek jednak żyje???
Już ci napisałem, co jest takiego w D3 - szpan niesamowity ;).
Jednak oba aparaty, mimo, że oba znakomite, lepiej sprawdzą się w innych zastosowaniach. Napiszę parę słów od siebie, może przynajmniej ukierunkuję twoje dalsze poszukiwania argumentów.
Gdybym miał za zadanie sfotografować coś typu wizyty Marsjan, brałbym D3. Bo choć oba aparaty są mało zawodne, to D3 wydaje się (jeszcze) mniej zawodny.
Gdybym fotografował głównie śluby, brałbym D3. Z obu przyczyn jak wyżej - większy szpan, co się liczy na weselach, i (zapewne) mniejsza szansa na niezrobienie zdjęć. Do tego dochodzi trzecia - sprawniejszy autofokus (jak ktoś napisał - pokazujący swoją przewagę w 1% rzeczywistych sytuacji zdjęciowych, ale zawsze).
Gdybym robił zdjęcia dla siebie, nie wziąłbym D3 do ręki. Po pierwsze i najważniejsze, noszenie ważącego prawie 1,4 kg body to głupota. Już te 810 g 5Dm2 po paru kilometrach czy godzinach z aparatem w ręku to mordownia. Po drugie i najważniejsze, matryca w 5Dm2 jest z mojego punktu widzenia lepsza. Po trzecie i najważniejsze, możliwość nagrywania przy tym filmów, choć ze względu na brak autofokusa w tym trybie dość trudna technicznie, jest cudowna. W końcu po czwarte i najważniejsze, żadna z funkcji 5Dm2 nie powoduje, bym miał jakieś problemy ze zrobieniem zdjęć. Po piąte i najważniejsze, mam do dyspozycji te dwa cuda f4/24-105 i f4/70-200, które też ważą, ale jakoś je z 5Dm2 zabiorę nawet na wielodniową wycieczkę rowerową czy pieszą.
Po szóste, co najważniejsze, zdjęcia Marsjan też zrobię, że nie wspomnę o zdjęciach z okazji różnych uroczystości.
By do końca wyjaśnić sprawę - no więc ja robię zdjęcia dla siebie i moja potrzeba szpanowania została zaspokojona Canonem 5Dm2 ;).
P.S.
Pominąłem oczywistą różnicę w cenie, skoro ktoś rozważa zakup, to chyba ją widzi i akceptuje.
tylkoNikon
04-04-2010, 00:54
gdy mój zestaw podstawowy w Nikonie przekroczył 2 kg uświadomiłem sobie , że to jakiś bezsens i zacząłem "odchudzanie" - obecnie na spacerki mam ok.700g, a do ambitniejszych zastosowań poniżej 1,5 kg z obiektywem.
jesli
1 nie pracujesz w trybie ciaglego af
2 nie potrzebujesz 9 kl/sek
3 uzywalnych bocznych punktow af
4 nie pracujesz w trudnych warunkach wymagajacych swietnych uszczelnien
to wez 5d mk II bo jakosc obrazu przewyzsza ta z d3 i jest raczej porownywalna z d3x
jesli
1 nie pracujesz w trybie ciaglego af
2 nie potrzebujesz 9 kl/sek
3 uzywalnych bocznych punktow af
4 nie pracujesz w trudnych warunkach wymagajacych swietnych uszczelnien
to wez 5d mk II bo jakosc obrazu przewyzsza ta z d3 i jest raczej porownywalna z d3x
Albo sobie uzbieraj na 7D, będziesz miał nawet trochę więcej ;)
D3 to świetny sprzęcior, ale z 2007 roku. Mamy 2010, i nawet 5D2 zaraz bedzie miał 2 lata, a bawiąc się 7D mocno to czuć...
Postęp panowie :twisted:
Miałem okazję ponosić w torbie przez kilka dni D3 i 5D2, sporo zdjęć w tej samej lokacji, te same kadry, ustawienia bez ulepszaczy, raw+jpg, żeby ocenić to co wypluje body i później edytor.
Te 12Mpix nijak mi się nie spodobało. Magii jak w 5D nie znalazłem, a pamiętam dobrze klasyka...Kłapaczka super, ale 7D niewiele wolniej (tak, wiem że nie FF), jak D3 nie wykorzystywać do portretów, to rozmiar i waga kuriozalna. Fajna klawiszologia, może ze 2 razy zajrzałem do książki - więc nie można powiedzieć, że się nie przyzwyczaiłem...
Najważniejsze jednak to obrazek, tak? A ten po prostu był słaby imo.
Nie myślałem, że żółtaczką tak łatwo się zarazić...a jednak, ja się już uczuliłem po tych paru dniach, i dziękuje.:oops:
bmfcker z tym 7d to lekko przegiales zestawiajac go z d3 i 5dmk II chyba ze jestes z tych co wola mlodsze :)
ale powaznie 7d to w porownaniu w w/w
-najgorsza jakosc obrazu (tu nawet nie tylko z nimi wymieka)
- przekombinowany af nie do konca jednak niezawodny a w polaczeniu z teleobiektywami to powiedzialbym ze...zawodny
- slabe osiagi na wysokich iso
- slabo uszczelniony w porownaniu do 3
generalnie nie wiem jak mozna zestawic te 3 aparaty w jednym szergu :)
Raczej zapomniałem dodać: moim zdaniem :cool:
Nic nie przegiąłem, bo to był fajny aparat. Z naciskiem na "był".
Nie czytałem o tym w necie, nie znajomy mi opowiadał, nie słyszałem na weselu od pana fotografa, tylko miałem przez chwilę te sprzęty i widzę wyniki. Tak, jestem już fanatykiem.
I nie, nie doceniasz 7D :mrgreen:
orlen.ownlog.com
05-04-2010, 22:06
d3 to swietna puszka ale nikon jak kazdy system ma swoje wady i ograniczenia. Sam bardzo chętnie gdyby fundusze pozwoliły kupiłbym d3 z zestawem zoomów - na sezon zimowy. Duzo sniegu, duzo słonca, nie brakuje swiatła od tego jakies pioruny i nic wiecej nie trzeba. A najchetniej całą swoją canonową graciarnię zamieniłbym na taki słodki zestaw d3 + 80-200VR + 24-70 + 16-35 i tyle.
Ale niestety nikon nadal nie ma czegoś czego potrzebuje jeszcze narazie :)
pe.en.de
05-04-2010, 23:56
Córka zmusiła mnie do zakupu 5DII bo jako grafik cierpiała pracując na kolorach nikona.
Tam gdzie zakres tonalny nikona dopełnia się do szarości to canon pozostawia jeszcze
dużo miejsca do popisu.
Powiedz koledze że kiedy będzie się chciał zawodowo zająć zdjęciami, a klienci podstawią mu pod nos ścinki materiałów, które sfotografował i zażądają takich samych kolorów, to znów będzie musiał zmienić system.
bmfcker ja nie twierdze ze nie miales tej puszki w rekach ale jednak obawiam sie ze raczej nie miales mozliwosci przetestowania tego sprzetu tam gdzie sie powinno to robic....w trudnych warynkach.
Jak jest piekne swiatlo i warunki sa optymalne to recze ci ze nie jestes w stanie odroznic zdjecia zrobionego 500D i np 50d ale kdy zaczyna brakowac swiatla,obiekt fotografowany sie porusza a z nieba leje sie deszcz to wlasnie wtedy wychodzi klasa sprzetu i tu nikon d3 pomimo ze obrazek ma gorszy od 5d mk II (o7 nie wspomne) wygrywa
...bo zdecydowanie lepiej jest zrobic zdjecie o troche slabszej jakosci nikonem d3 ....niz go wcale nie zrobic :)
bmfcker ja nie twierdze ze nie miales tej puszki w rekach ale jednak obawiam sie ze raczej nie miales mozliwosci przetestowania tego sprzetu tam gdzie sie powinno to robic....w trudnych warynkach.
Jak jest piekne swiatlo i warunki sa optymalne to recze ci ze nie jestes w stanie odroznic zdjecia zrobionego 500D i np 50d ale kdy zaczyna brakowac swiatla,obiekt fotografowany sie porusza a z nieba leje sie deszcz to wlasnie wtedy wychodzi klasa sprzetu i tu nikon d3 pomimo ze obrazek ma gorszy od 5d mk II (o7 nie wspomne) wygrywa
...bo zdecydowanie lepiej jest zrobic zdjecie o troche slabszej jakosci nikonem d3 ....niz go wcale nie zrobic :)
OK, przekonałeś mnie.
;)
Jak dla mnie jedyną wadą D3 i całego systemu Nikon jest cena obiektywów - lub ich brak w przypadku stałek.
no tak ale jak juz wydasz na obiektyw w nikonie 20-30 tys to masz gwarancje serwisowania sprzetu...w caanonie niestety nie-olewaja tych co maja starszy-tanszy sprzet a przez brak serwisu starszego sprzetu wymuszaja zakup najnowszego.
Co z tego ze mozesz kupic za 10-15 tys swietnej klasy teleobiektyw(po tyle chodza wersje bez IS) skoro jak ci padnie cokolwiek w nim to mozesz go tylko uzyc jako mlotek.
I owszem analogiczne szkla nikona kosztuja wiecej ale nawet najstarsze wersje sa naprawiane.
...i tu nikon d3 pomimo ze obrazek ma gorszy od 5d mk II (o7 nie wspomne) wygrywa
A Octavia Combi choc wolniej jezdzi od Porsche ma wiekszy bagaznik.
Gratuluje podejscia do fotografii 8-)
Bardzo podobne ma 90% amatorow, dla ktorych ilosc zrobionych zdjec jest wazniejsza niz ich jakosc :shock: No... ale za to maja zdjecia a nie pustki na dysku... ech... :roll:
Nie rozumiem tylko dlaczego mieliby go wcale nie zrobic :confused::roll:
moze dlatego ze:
-af nie trafil
-af sie gubi
-af jest do d..py
-ai servo - nie ma
- i choc wiem ze mistrzowie potrafia przy 3 kl sek wylapac ta jedna mistrzowska to ja jednak wole 9 kl sek (fakt ze jestem amatorem....moze to dlatego lubie te 9 kl)
- jak juz jest mokro,zimno i calkiem slabo to wole mocny i lepiej uszczelniony aparat - tak juz mam .
canonfun
12-04-2010, 07:28
A Octavia Combi choc wolniej jezdzi od Porsche ma wiekszy bagaznik.
Gratuluje podejscia do fotografii 8-)
Bardzo podobne ma 90% amatorow, dla ktorych ilosc zrobionych zdjec jest wazniejsza niz ich jakosc :shock: No... ale za to maja zdjecia a nie pustki na dysku... ech... :roll:
Nie rozumiem tylko dlaczego mieliby go wcale nie zrobic :confused::roll:
Założe się, że jak wstawie kilka zdjec zrobionych d3 i kilka zdjec zrobionych 5dmkII nie podasz mi ktore czym zostaly zrobione.
Chcesz się założyć?
Założe się, że jak wstawie kilka zdjec zrobionych d3 i kilka zdjec zrobionych 5dmkII nie podasz mi ktore czym zostaly zrobione.
Chcesz się założyć?
wielokrotnie przerabiane .... w normalnych warunkach oświetleniowych nie do rozróżnienia ... przy żarowym zaczynają się różnice, szum w nikonach jest mniej kolorowy
canonfun
12-04-2010, 11:57
wielokrotnie przerabiane .... w normalnych warunkach oświetleniowych nie do rozróżnienia ...
no więc po co bić piane ??
przy żarowym zaczynają się różnice, szum w nikonach jest mniej kolorowy
Ja fotografuję tylko i wyłącznie w RAW więc więc to kwestia korygowalna zarówno w 5d jak i d3
Chcesz się założyć?
Ale co to ma udowodnic???? Jakbym Ci pokazal UDANE zdjecia, ktore zrobilem 350D i 1Ds Mark III pewnie tez ciezko byloby szukac roznic ale co z tego? :confused:
Jak jestes doswiadczonym fotografem to z RAWow wyciagniesz wszystko i nie wazne czy robiles Canonem czy Nikonem. Colory, plastyka etc. na podobnym poziomie. Pytanie tylko jak Ty mi pokazesz zdjecia portretowe z Nikona na przeslonie 1.2 bez "przejsciowek" :mrgreen::lol:
bastiano
12-04-2010, 22:02
Ale co to ma udowodnic???? Jakbym Ci pokazal UDANE zdjecia, ktore zrobilem 350D i 1Ds Mark III pewnie tez ciezko byloby szukac roznic ale co z tego? :confused:
Jak jestes doswiadczonym fotografem to z RAWow wyciagniesz wszystko i nie wazne czy robiles Canonem czy Nikonem. Colory, plastyka etc. na podobnym poziomie. Pytanie tylko jak Ty mi pokazesz zdjecia portretowe z Nikona na przeslonie 1.2 bez "przejsciowek" :mrgreen::lol:
Pikczer, bez przesady, robilem i C 85/1,2 II i N 85/1,4 - jak dla mnie, roznica bez jakiegokolwiek znaczenia, a juz szczegolnie dla klienta. Natomiast 1,4 jest okolo 50 % tanszy, co jakby nie bylo, robi juz roznice. Pozatym, jesli robisz na C 85/1,2 to wiesz, ze nie jest to latwy obiektyw.
bastiano - dla mnie nie ma ani wojny Apple vs pecet ani Canon vs Nikon. Jak ktos jest swiadom wyboru, wiadomo co wezmie. I nie sa istotne dla niego testy, recenzje czy opinie forumowiczow.
Ludzie profesjonalnie zarabiajacy na grafice czy fotografii wiedza w co i gdzie uderzyc. I nie chodzi tu o swietny marketing (ktorego u nas w kraju i tak brak) czy o przereklamowane slogany. Kazdy profesjonalista pracowal i na macu i na pececie tak jak robil zdjecia zarowno Canonem jak i Nikonem a dopiero potem zdecydowal o wyborze "stajni". Dlatego ja nie mam zamiaru nikogo przekonywac do "bardziej plastycznego" ziarna czy do naturalnych kolorow nie mowiac juz o rozpietosci wysokiej klasy stalek i ich cen w porownaniu do konkurencji. Kto ma swiadomosc - wiadomo co wezmie. Reszta pojdzie za... pozdrawiam.
canonfun
12-04-2010, 22:28
Pytanie tylko jak Ty mi pokazesz zdjecia portretowe z Nikona na przeslonie 1.2 bez "przejsciowek" :mrgreen::lol:
Ciekawe jak Ty mi pokażesz dynamiczne zdjęcia wykonane 85 1.2:mrgreen:
To szkło nadaje się tylko do "ustawek" dłuższych niż 8s. przy dobrych wiatrach jak AF trafi:mrgreen:
Jak ja lubie takie gadanie o *******ach i o niczym... A mozesz mi powiedziec po co mam robic zdjecia sportowcom 85L II bo nie rozumiem???? To Ty mi pokaz obojetnie jakie zdjecia wykonane w systemie Nikon na ogniskowej 85mm przy przeslonie 1.2 :idea:
To szkło nadaje się tylko do "ustawek" dłuższych niż 8s. przy dobrych wiatrach jak AF trafi:mrgreen:
I co z tego madrego wynika???:confused:
Nadal powtarzam prosbe - zrob ustawke i "beznadziejne" zdjecie przy 8s. i dobrych wiatrach oraz 85mm na przeslonie 1.2 w Nikonie :!:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak z dla zaspokojenia Twojego proznego EGO prosze - zdjecie bardzo dynamiczne - Pani ta machala rekoma, swiatlo kiepskie a kadr... zatrzymany.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img691.imageshack.us/img691/5854/22745255.jpg)
canonfun
12-04-2010, 22:46
Jak ja lubie takie gadanie o *******ach i o niczym... A mozesz mi powiedziec po co mam robic zdjecia sportowcom 85L II bo nie rozumiem????
Prawda jest taka, że nawet przy ślubnych kadrach - tańczącej pary młodej jest problem,żeby coś tym szkłem zdziałać - ale zapewne doskonale to wiesz :mrgreen:
Dlatego wole zostać przy swoim nikonowskim 85 1.4 i zrobić zdjęcie niż mieć 1.2 i używać go tylko w plenerze :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak z dla zaspokojenia Twojego proznego EGO prosze - zdjecie bardzo dynamiczne - Pani ta machala rekoma, swiatlo kiepskie a kadr... zatrzymany.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img691.imageshack.us/img691/5854/22745255.jpg)
To jest dla Ciebie zdjęcie dynamiczne - bo "Pani ta machala rekoma" :mrgreen:
pozostawię to jednak bez komentarza...:mrgreen:
Panie kolego - jak chcesz udowadniac, ze 85L II nie nadaje sie do zdjec sportowych, to mnie w to nie mieszaj, bo ja o tym wiem. A zdjeciem dynamicznym przy takiej ogniskowej (podstawowa portretowa) moge okreslic zdjecie np. piosenkarki podczas koncertu gdzie jej zachowanie na scenie jest mocno ruchliwe a nie pozowane i statyczne.
to ja Ci pokażę:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11956&page=16
post 152 i 138 - jak nie są dynamiczne to napisz co jest wg Ciebie dynamiczne
Panie kolego - jak chcesz udowadniac, ze 85L II nie nadaje sie do zdjec sportowych, to mnie w to nie mieszaj, bo ja o tym wiem. A zdjeciem dynamicznym przy takiej ogniskowej (podstawowa portretowa) moge okreslic zdjecie np. piosenkarki podczas koncertu gdzie jej zachowanie na scenie jest mocno ruchliwe a nie pozowane i statyczne.
Wg mnie się nadaje, i to na "nienadającym się do sportu" 5d2 - przykłady powyżej
Prawda jest taka, że nawet przy ślubnych kadrach - tańczącej pary młodej jest problem,żeby coś tym szkłem zdziałać - ale zapewne doskonale to wiesz :mrgreen:
Dlatego wole zostać przy swoim nikonowskim 85 1.4 i zrobić zdjęcie niż mieć 1.2 i używać go tylko w plenerze :mrgreen:
to pozwól że podsumowując Ciebie zacytuję :
pozostawię to jednak bez komentarza...:mrgreen:
i od siebie: na nic sprzętu kupa jak fotograf d... :mrgreen:
sebcio80
12-04-2010, 23:18
ja robie sport 50L, ktory tez ma wolny AF i nie narzekam, robie tez nim na weselach na 1.2 tanczace pary i jest git,
Przeciętnego Kowalskiego, któremu robisz wesele, guzik obchodzi, czy zdjęcie będzie na przesłonie 1.2, czy 1.4, czy, 2.0, czy jeszcze jakiejkolwiek innej. Powiem więcej, nierzadko zdarza się, że człek taki stwierdzi, że zdjęcie jest takie sobie, bo nie jest ostre od środka po brzeżek i że szwagier, brat, czy kuzyn, który stoi za nim jest cały rozmazany.
Poza tym, po co bić pianę. Wiadomo, nie od dziś, że Nikonem zdjęcia robi się łatwiej i przyjemniej, ale więcej czasu należy im poświęcić w postprocesingu. Z Canonem jest z kolei zupełnie inaczej. Żeby uchwycić ciekawy kadr, trzeba się trochę pogimnastykować (za wyjątkiem serii 1d) i wciąż sprawdzać, czy trafiło się z ostrością tam gdzie się zamierzało. Za to przy kompie jest mniej pracy.
Ot i tyle.
Sam mam Nikona, bo jestem uzależniony od błyskawicznego AFu i nigdy nie sprawdzam ostrości po wykonaniu zdjęcia. Nie oznacza to jednak, że jestem całkowicie bezkrytyczny w stosunku do tej firmy. Brak stałek i ceny, to dwa najważniejsze moje zarzuty.
:
W takim razie najbardziej zastanawia mnie po jaką cholerę regularnie, od wielu, wielu miesięcy umieszczasz anonse wymiany tego cudownego sprzętu Nikona na powolny badziew Canona..??
Ostatni jest bodaj sprzed kilkunastu dni ... :rolleyes:
canonfun
12-04-2010, 23:40
W takim razie najbardziej zastanawia mnie po jaką cholerę regularnie, od wielu, wielu miesięcy umieszczasz anonse wymiany tego cudownego sprzętu Nikona na powolny badziew Canona..??
Ostatni jest bodaj sprzed kilkunastu dni ... :rolleyes:
Żeby być dwusystemowy - canon w plener nikon - reportaż, jednak ostatnio po większych testach szczerze bardzo mi się odechciało w ogóle canona
Co takiego ma D3? Jest zbiorem życzeń użytkowników tego systemu. Poza tym jest o połowę tańszy od swojego odpowiednika w stajni Canona. Znam paru takich, którzy żyją bez tych wspaniałych stałek i zbędnych megapikseli i robią za****ste zdjęcia.
A ja znam takich, co wogole na forach nie przesiaduja. Cykaja czym popadnie i na co w danej chwili ich stac. Nie gadaja o FF/BF, o aberracjach i winietowaniach ale co to ma do rzeczy - tutaj spotykaja sie ci, ktorzy kochaja o tym gadac a nei zdjecia robic ;-)
PhobosD2
13-04-2010, 10:55
A ja znam takich, co wogole na forach nie przesiaduja. Cykaja czym popadnie i na co w danej chwili ich stac. Nie gadaja o FF/BF, o aberracjach i winietowaniach ale co to ma do rzeczy - tutaj spotykaja sie ci, ktorzy kochaja o tym gadac a nei zdjecia robic ;-)
Sama prawda , sama prawda.
canonfun
13-04-2010, 12:31
JEst w tym sporo prawdy - dlatego sugeruję zwrócić uwagę na liczbęswoich postów :)
bastiano
14-04-2010, 23:01
Dzisiaj byl u mnie moj kolega - zawodowy fotoreporter, byla wiec okazja powspominać pracę fotoreporterow jakies 15-20 lat temu. Najbardziej pamietam zdjecia robione zimą na treningu, przy -10C, praktica MTL 5 B z ob. sonnar 200/2.8, obiektyw chodzil ciezko, rece zamarzaly. Korekcja na snieg oczywiście na oko, i robiło się ten sport, i jakoś to wychodziło i się sprzedawało, więc nie piszcie ze czymś się nie zrobi zdjęć, wszystko co jest na półce jest lepsze niż to co miałem do dyspozycji 15-20 lat temu, a praktycznie robiło się też wszystko. Wracając do tematu, D3 czy 5D II, wybralbym ten, ktory najmniej mi przeszkadza w robieniu zdjec. (osobiście wole ergonomie Nikona )
Miałem Nikona D200 teraz mam Canona 5D mkII i powiem, że wolę ergonomię Canona nie mówiąc już o ciekawej plastyce matrycy. Co do obiektywów - podpinam Canona i manualne stałki Zeissa. Jestem bardzo zadowolony.
no to sie pytam od czego jest forum..i co ty tutaj robisz
A ja pstrykałem Nikonem i od miesiąca jestem szczęśliwym użytkownikiem 5DmII i doskonałej eLki 24-70 2.8. I bardzo się cieszę z tych dodatkowych pikseli, wspaniałych kolorków i fantastycznej plastyki... I z uśmiechem na twarzy wspominam wieczory spędzane przy komputerze (z wku.wieniem w oczach) żeby wycisnąć jakiś odcień ze skóry modeli, który choć w 1% przypominałby człowieka a nie zielono-fioletowego ufoluda... To jest dla mnie ważniejsze niż odrobina gimnastyki przy zdjęć robieniu... Z pozdrowieniami :) nowy forumowicz :)
borkomar
20-04-2010, 08:22
A ja tam mam starą 5tke i tez fajnie jest ;)
pe.en.de
22-04-2010, 22:25
A ja tam mam starą 5tke i tez fajnie jest
Ale jak będziesz miał nową, to będzie jeszcze fajniej.
borkomar
22-04-2010, 22:30
Ale jak będziesz miał nową, to będzie jeszcze fajniej.
Nie sądzę, gdyż pewnie będę miał dopiero następcę 5DII
pe.en.de
23-04-2010, 21:38
Oj, to dopiero będziesz miał radochę. Warto poczekać.
Ja kiedyś przesiadłem się z poloneza na opla, do dzisiaj pamiętam to uczucie.
borkomar
23-04-2010, 21:44
Oj, to dopiero będziesz miał radochę. Warto poczekać.
Ja kiedyś przesiadłem się z poloneza na opla, do dzisiaj pamiętam to uczucie.
Dla mnie za mały przeskok jest stąd i moja decyzja - ja na szczeście nigdy poloneza nie miałem 8-)
pe.en.de
23-04-2010, 22:02
No tak, u mnie skoki są większe. Niedawno zmieniłem D70 z kitowym 18-70 na D5II
ze stałką 50mm f/1,2 L USM. To prawie to samo co z samochodami.
borkomar
24-04-2010, 00:03
No tak, u mnie skoki są większe. Niedawno zmieniłem D70 z kitowym 18-70 na D5II
ze stałką 50mm f/1,2 L USM. To prawie to samo co z samochodami.
No to pogratulować.
Choć 50L według mnie szałem nie jest.
No to pogratulować.
Choć 50L według mnie szałem nie jest.
Moim zdaniem w drugą stronę, 50L jest szkiełkiem na które choruje ostatnio. W tygodniu kupuję sybstytut (1,4), a jakoś w wakacje sobie to cudeńko sprawię ;)
Ja po N F75, D70s, D80 i D300 i rocznej przerwie od fotografii postanowilem zmienic system.
Zakupilem 5d II i 24-105 i 50/1.8 plus 580EX II.
Musze przyznac ze trzeba sie galkologii na nowo uczyc. Wszystko nie tam gdzie trzeba ;D
Wydaje mi sie tez ze musze skalibrowac obiektywy (jakies rady jak to sprawnie wykonac?)
Nareszcie mam FF :D
Czasami mam wrazenie ze aparat sie zamula, nie reaguje na przyciski/spust przez kilka sekund. To normalne?
Ja po N F75, D70s, D80 i D300 i rocznej przerwie od postanowilem zmienic system.
Zakupilem 5d II i 24-105 i 50/1.8 plus 580EX II.
Musze przyznac ze trzeba sie galkologii na nowo uczyc. Wszystko nie tam gdzie trzeba ;D
Wydaje mi sie tez ze musze skalibrowac (jakies rady jak to sprawnie wykonac?)
Czasami mam wrazenie ze aparat sie zamula, nie reaguje na przyciski/spust przez kilka sekund. To normalne?
Prawdopodobnie nieświadomie wciskasz przycisk głębi ostrości8)
Prawdopodobnie nieświadomie kupiłeś wersje whitebox. Jak to jest, że jedynym (z czterech) egzemplarzem 24-105 bez wad, jaki miałem w ręku to była wersja BOX, z czerwonym paskiem pożyczona od kolegi dla porównania, zakupiona w Nowym Jorku. > coś takiego http://www.allegro.pl/item1033884561_canon_24_105_mm_is_usm_f_vat_raty_l odz_od_reki.html
BOX to właśnie to pudełko, które zdjęcie zamieściłem w linku powyżej.
Na 24-70 też niektórzy narzekają więc i tak najlepiej sobie sprawdzić w sklepie i nie kupować w ciemno.
Żeby było jasne: nie wiem czy faktycznie jest jakiś związek pomiędzy jakością obiektywu a opakowaniem ;-), może miałem po prostu pecha, przedstawiłem jedynie fakty:
- pożyczony od kolegi "box" - żadnych wad (potem kupiłem taki sam i zeroproblemó BF/FF
- 4 sprawdzone sztuki w białych kartonach (z różnych źródeł) - każda miała jakiś mały problemik.
Pozostałe 3 whiteboxy w Polsce...z każdym było coś nie tak: a to problem z centrowaniem, a to miękki, a to problem z AF...
Jak mówi przysłowie: raz to przypadek, dwa razy - pech, ale trzy razy - to już spisek!
serafin - albo masz pecha na tyle dużego, że powinieneś zacząć grać w totka - kiedyś się odwróci :) albo serwujesz nam tu bajki z mchu i paproci...
to jedno z najpopularniejszych szkieł na rynkach i miałem ich w rękach wieeele sztuk. Na własne oczy widziałem jedną sztukę astygmatyczną (używaną). Natomiast trafić 3 (!!!) sztuki pod rząd, nowe z pudła z usterkami to już daje sporo do myślenia o asortymencie sprzedawcy...
Poza tym na naszym rynku niemalże nie istnieje wersja box w kolorowym pudle. Zakup jej jest kompletnie nieopłacalny dlatego szkło ma tak dobre ceny, gdyż jest wyciągane z zestawów kitowych 5DII.
I oczywiście nie ma różnic jakościowych szkieł w zależności od koloru pudełka...
Moja wersja to kitowa sprzedawana z 5DII. Jak sie zachowac kiedy zestaw mam od 3 tyg? Wymienic sam obiektyw? Troche zaluje ze nie wzialem 24-70 2.8. Teraz to bym chyba musial wymienic caly zestaw...
Dodam jeszcze ze na innych obiektywach nie spotkalem sie z zadnymi problemami...