Zobacz pełną wersję : Chrome - addons
allxages
03-04-2010, 00:52
Hej,
temat może nie do końca fotograficzny, ale w końcu przeglądarka jest potrzebna do zdjęć, nie? :)
Szukam i wszystko co znalazłem to jednak jakaś ściema, więc pytam - czy jest działający jak w Firefoxie AdBlockPlus?
U siebie mam jedynie AdBlocka (faktycznie nie jest jakos specjalnie rozbudowany, ale pelni swoja funkcje) i Exponator do czytania EXIF'ow (wyswietla dane po najechaniu myszka na zdjecie).
Adblock w Chrome działa od d.. strony, tj. blokuje reklamy już po ich załadowaniu, niestety...
Exponator do czytania EXIF'ow (wyswietla dane po najechaniu myszka na zdjecie).
Jest może coś podobnego pod FireFox'a?
Miałem Exif Viewer 1.51, który przestał być kompatybilny z nowym FF. I trochę trzeba było się naklikać. ;)
Nie uzywam FF wiec nie wiem ;) Ale Exponator jest o tyle fajny, ze sami mozemy w bardzo prosty sposob wybrac informacje ktore maja byc wyswietlane.
allxages
03-04-2010, 12:32
Exponator od biedy może być ;) Chociaż wolałbym prawoklik tak jak w FF, gdzie polecam FxIF.
A co do reklam, udało sie komuś pod Chrome wyłączyć te zmianienia niektórych słów na linki do reklam na forum? Bo pod FF nigdy tego nie widziałem nawet, a tutaj strasznie mnie to irytuje..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jeszcze jedna rzecz, bo zapomniałem :) Chrome nie ma zapisywania sesji czy ja coś nie widze?
rysiaczek
03-04-2010, 14:17
A co do reklam, udało sie komuś pod Chrome wyłączyć te zmianienia niektórych słów na linki do reklam na forum? Bo pod FF nigdy tego nie widziałem nawet, a tutaj strasznie mnie to irytuje..
A jeszcze jedna rzecz, bo zapomniałem :) Chrome nie ma zapisywania sesji czy ja coś nie widze?
Zmień sobie skórkę forumową i po sprawie. Nie ma reklam w nagł, nie ma inline, nie ma słów na linki. Chrome jak najbardziej zapisuje sesje.
allxages
03-04-2010, 16:06
Zmień sobie skórkę forumową i po sprawie. Nie ma reklam w nagł, nie ma inline, nie ma słów na linki.
Też mi rozwiązanie sprawy ;)
Chrome jak najbardziej zapisuje sesje.
No to wytłumacz maluczkim jak, bo nie widze. Zainstalowałem nawet Session Manager, ale to jakaś bieda, bo trzeba ręcznie zapisywać..
Jest może coś podobnego pod FireFox'a?
Miałem Exif Viewer 1.51, który przestał być kompatybilny z nowym FF. I trochę trzeba było się naklikać. ;)
ExifViewer 1.55 jest w wersji beta i działa u mnie z FF 3.6 bez problemu, od kilku tygodni ;) http://araskin.webs.com/exif/exif.html
rysiaczek
03-04-2010, 21:41
Też mi rozwiązanie sprawy ;)
yyyy że nie działa?
No to wytłumacz maluczkim jak, bo nie widze. Zainstalowałem nawet Session Manager, ale to jakaś bieda, bo trzeba ręcznie zapisywać..
to zanim zacznę - napisz tylko jeszcze co rozumiesz przez zapisywanie sesji - zapisywanie ostatnio otwartych kart czy też trzymanie 'zalogowania' na cb i innych stronach po zalogowaniu? Jak to pierwsze - to żadnych dodatków nie potrzeba, jak to drugie - to na szczęście tego nie robi (ale od tego masz opcję przy logowaniu na cb).
allxages
05-04-2010, 19:39
yyyy że nie działa?
No przecież to jest rozwiązanie w stylu "padła mi trzeci bieg" i odpowiedź "przechodź odrazu z dwójki na czwórke". no działa, ale to nie jest rozwiązanie. To workaround. Może fajny na sekunde, ale nie na stałe niestety.
to zanim zacznę - napisz tylko jeszcze co rozumiesz przez zapisywanie sesji - zapisywanie ostatnio otwartych kart czy też trzymanie 'zalogowania' na cb i innych stronach po zalogowaniu? Jak to pierwsze - to żadnych dodatków nie potrzeba, jak to drugie - to na szczęście tego nie robi (ale od tego masz opcję przy logowaniu na cb).
Rzeczywiście nie sprecyzowałem. Mój błąd. Chodzi mi o zapamiętanie otwartych zakładek. No nie chce mi to działać i już. Zamykam Chrome, nie pyta o nic i nic się nie pojawia później. Wersja, której używam 5.0.342.7 beta.
A gwoli wyjaśnienia, trzymanie "zalogowania" na np. CB to jednak sprawa pośrednio też Chrome'a, który przechowuje ciasteczka Wystarczyby było wyłączyć ciasteczka w przeglądarce i wszystkie takie zapamiętywania poszłyby odpoczywać ;)
Rzeczywiście nie sprecyzowałem. Mój błąd. Chodzi mi o zapamiętanie otwartych zakładek. No nie chce mi to działać i już. Zamykam Chrome, nie pyta o nic i nic się nie pojawia później. Wersja, której używam 5.0.342.7 beta.
OK. Znalazłem ;) Szkoda, że nie pyta za każdym razem czy zapisać, bo używajac FF często dawałem też "nie", ale to powiedzmy kwestia przyzwyczajenia się do nowego workflow :)
OK, więc z rzeczy których wciąż mi brakuje, a może akurat ktoś będzie wstanie pomóc/znał odpowiedź:
- równie konfiguralny odpowiednik do LeechBlock (blokowanie danych stron w zależności od czasu spędzenia/godziny itd)
- klikalny EXIF viewer. najlepiej prawo click z wszystkimi informacjami. Może być z histogramem odrazu ;) To najeżdzanie myszką i oglądanie informacji w tooltipie jest dość irytujące dla mnie
- lepsza obsługa blokowania reklam. Taka jak w FF byłaby idealna. Niestety mam problem z filtrowanie reklam, zwłaszcza googlowych (sic!) oraz tych inline, o których była mowa wyżej..
A poza tym, Chrome bardzo fajny!
rysiaczek
05-04-2010, 21:29
No przecież to jest rozwiązanie w stylu "padła mi trzeci bieg" i odpowiedź "przechodź odrazu z dwójki na czwórke". no działa, ale to nie jest rozwiązanie. To workaround. Może fajny na sekunde, ale nie na stałe niestety.
fakt, mea culpa - dla mnie druga skórka ma same plusy - większa szer, kolory etc. Ale przecież ja to nie ty:)