Zobacz pełną wersję : 6,5kl/s w 40D a karta CF
Witam,
Jako, że nurtuje mnie kwestia związku szybkości karty pamięci i maksymalnej prędkości zdjęć seryjnych w 40D i jak szukałem tak nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, postanowiłem zadać je w tym dziale.
Zatem do rzeczy. Czy chcąc w pełni wykorzystać prędkość H, czyli 6,5kl/s muszę zwrócić również uwagę na szybkość zapisu karty? Wiem, że przed zapisem na kartę zdjęcia przemykają przez bufor i prędkość nie zwalnia do czasu przepełnienia, ale czy jakieś specjalne wymagania w trybie szybkiej serii stawiane są również karcie?
Posiadam budżetowe karty Kingston elite pro 133x (8GB, 4GB) oraz SanDisk Ultra II (4GB), zdjęcia w trybie seryjnym H robię przeważnie przy rozmiarze lepszym Medium w formacie JPEG.
Czy jest jakiś domowy sposób sprawdzenia czy aparat rzeczywiście wyciąga owe 6,5 klatki?
A jeśli moje karty są lipne to jaka byłaby odpowiednia?
Sorry jeśli któreś z pytań może wydać się lamerskie, ale to w końcu dział dla początkujących ;)
Pozdrawiam!
nie przejmuj się kartą wszystki powinny dać radę (napisałeś że robisz w medium_jpg, czyli bez RAW)
szybka karta przydaje się wtedy gdy Twoje serie nie mieszczą sie w buforze tzn. szybciej przybywa danych niż karta jest wstanie zapisać - może to IMHO nastąpić przy 70-80 klatce czyli po ponad 10sekundowej serii
pomiar - zapisz numer ostatniego zdjecia, wez stoper i rob serię przez 10 sec, po wszystkim policz klatki, powinno być coś koło 63 jpgow (wg. dppreview (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS40D/page13.asp))
dreamstorm
02-04-2010, 10:48
Dobrze wiedzieć. W takim razie moja Sandisk Extreme III albo jest podróbką, albo nie wyrabia jak robię RAWy w serii, bo po 6-7 już się zapycha. W takim razie jaką kupić Widziałem na allegro Sandiski III 60 Mb/s i Sandiski IV 45Mb/s - i zgłupiałem.
Wiem, że jest wątek o kartach, ale jeśli możecie to odpiszcie proszę tutaj.
Pozdrawiam
Dobrze wiedzieć. W takim razie moja Sandisk Extreme III albo jest podróbką, albo nie wyrabia jak robię RAWy w serii, bo po 6-7 już się zapycha. W takim razie jaką kupić Widziałem na allegro Sandiski III 60 Mb/s i Sandiski IV 45Mb/s - i zgłupiałem.
Pozdrawiam
nie jestem pewien czy doczytałes co napisał autor (jpg medium to nie RAW - jest ~ 8-10x większy) dla RAW sytuacja nie jest tak już tak piękna ..
Powinieneś móc zrobić ponad 10-15 RAWów na pełnej szybkości (tj. prawie 3sec)
PS. Rozumiem że testujecie na:
Manual Focus, ISO 100, Shutter Priority (1/4000 sec), Noise reduction: off
co się martwisz prędkościami kart jak i tak jpgi robisz...
spoko... bufor w 40D w RAWach wytrzymuje jakieś 18 fotek w szybkiej serii, ale to RAWy... JPGów o wiele więcej wejdzie bo i ważą zdecydowanie mniej...
dreamstorm
02-04-2010, 11:50
Spoko, doczytałem.
dzięki vasco5 za informację. 18fotek w serii nie daję rady zrobić - tylko 6, potem musze odczekac pare sekund aż licznik dojdzie do 6. Widać mam jakąś daremną kartę.
Zapytam w takim razie w innym wątku jaka byłaby optymalna karta do 40D :)
Pozdrawiam
wiktor2323
02-04-2010, 12:09
18 zdjęć Ci aparat zrobi Ci na " buforze", wyłącz odszumianie i zrobi Ci 18 zdjeć w serii.
MacGyver
02-04-2010, 12:11
Do szybkiej serii jpg-ów w 40D wystarcza w zupełności Extreme II lub coś o podobnej prędkości.
Przy serii raw + L Extreme III dawała mi radę, ale nie pstrykałem więcej jak 6 - 7 na raz.
Dzięki wszystkim z odpowiedzi, spróbuję przetestować w wolnej chwili. Pociesza mnie wiadomość, że do JPEGów nie będę potrzebował szybszej karty, głównie o tę informację mi chodziło.
Pozdrawiam!
18 zdjęć Ci aparat zrobi Ci na " buforze", wyłącz odszumianie i zrobi Ci 18 zdjeć w serii.
I tu jest klucz do sprawy. Powyłączaj odszumianie, priorytet jasnych partii (wszystko to zbędne jeśli robisz w RAW-ach) i od razu bufor Ci się powiększy z tych sześciu zdjęć.
No, rzeczywiście jest jak piszecie :)
Wyłączyłem redukcję szumów na długich czasach i przy wysokim ISO (zawsze miałem powłączane), ustawiłem na 1/4000 przy ISO 100 i... strzelał lustrem jak z pepeszy :D Wcześniej (z odszumianiem) miałem wrażenie, że idzie jakoś wolno i rzeczywiście tak było.
Teraz w ciągu 5 sekund 40D zrobił 33 klatki, co w przybliżeniu daje 6,6kl/s, ale to pewnie moja niedokładność, weź tu traf stoperem idealnie.
Dzięki raz jeszcze za cenną podpowiedź!