Zobacz pełną wersję : Aureole kolorowe a EF-S 18-55 - wymiana układu optycznego
Dla zainteresowanych:
Zapewne część z was miała okazję obserwować aureole świetlne (zwane przez serwis kolorowymi refleksami) na zdjęciach wykonywanych obiektywem EF-S 18-55 (kit) jeśli obiektem fotografowanym było intensywne źródło światła, np.: żarówka, latarna, itd.
Jeżeli jeszcze tego nie wiesz a zaobserwowałeś powyższe zjawisko na swoich zdjęciach jest to wada obiektywu, która jest usuwana przez serwis Canona na Żytniej (W-wa) w ramach gwarancji [odpłatnie zapewnie też]. Polega na wymianie układu optycznego (przednia soczewka) w EF-S 18-55.
Sprawdzone osobiście - czas naprawy obiektywu przez serwis 1 dzień, mimo 14 dni wymienionych w gwarancji!
Możesz zapodać jakąś fotkę z tymi aureolami? Chciałbym sprawdzić u siebie i chciałbym mieć jakiś punkt odniesienia.
mxdanish
21-10-2005, 13:55
Qrde to jest o prostu wielkie koło kolorowe wokół np. latarni przy zdjęciach nocnych.
Bardzo irytujące zresztą... :evil:
Niestety przy okazji focenia w Krakowie w moim kicie też wyszła ta wada.
Edit: Jak będę miał jeszcze te fotki to wrzucę dziś wieczorem.
Przykład (bardzo wyrazisty) jest w pierwszym poście poniższego wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=5614
Qrde to jest o prostu wielkie koło kolorowe wokół np. latarni przy zdjęciach nocnych.
Bardzo irytujące zresztą... :evil:
Niestety przy okazji focenia w Krakowie w moim kicie też wyszła ta wada.
Edit: Jak będę miał jeszcze te fotki to wrzucę dziś wieczorem.
No to nie ma co się zastanawiać, tylko wyślij ten obiektyw do serwisu.
mxdanish
21-10-2005, 14:05
No to nie ma co się zastanawiać, tylko wyślij ten obiektyw do serwisu.
Taaa... ale nie mogę znaleźć karty gwarancyjnej :(
Chyba ją wywiozłem do Ełku a siedzę teraz w Gdańsku :(
Będę musiał poczekać pare dni aż odwiedzę dom
hehehe a zauwazył to dopiero po tym jak ja non stop marudziłem w Krakowie podczas zdjęc nocnych :D hehe no mnie tez czeka wizyta na zytniej ;) trzeba dac jakies zajęcie chłopaką z serwisu
mxdanish
21-10-2005, 16:06
Wykrakałeś :(:( i teraz mam...
TommyTheCat
21-10-2005, 16:10
jesli ktos bedzie oddawal do naprawy odplatnej niech da znac o kosztach
gdy nie bedzie to skorka za wyprawke to tez musze wyslac
TommyTheCat
21-10-2005, 16:20
dzwonilem do nich, przez telefon nic nie powiedza nawet o orientacyjnych kosztach, trzeba wyslac body + szklo
Chyba faktycznie trzeba zrobic zlot w Wawie i wybrac sie cala grupa na Zytnia. :lol:
dzwonilem do nich, przez telefon nic nie powiedza nawet o orientacyjnych kosztach, trzeba wyslac body + szklo
Oddawałem same szkło, podobnie czynił to co najmniej jeszcze jeden z forumowiczów z tym samym kłopotem.
pfff za cholere im nie oddam sprawnego body...
TommyTheCat
21-10-2005, 22:49
no ja przekazuje to co mi powiedziala pani przez telefon :)
z tym ze moze pani nie skojarzyla o co mi wogole chodzi, tylko defaultowej odpowiedzi udzielila :)
no ja przekazuje to co mi powiedziala pani przez telefon :)
z tym ze moze pani nie skojarzyla o co mi wogole chodzi, tylko defaultowej odpowiedzi udzielila :)
Możliwe. Jednak, jak napisałem powyżej, usunięcia tej wady przez oddanie samego obiektywu bez korpusu serwis dokonał dla co najmniej dwóch osób ;)
Raczej nie skojarzyla. Body+szklo trzeba oddac gdy masz problem z FF/BF i chcesz to skorygowac pod konkretne szklo.
Gdy twoje szklo Canona wykazuje niezgodnosci (wlasnie flary czy nadmierne aberracje) to wystarczy samo szklo oddac.
Kurcze... ja to od samego początku widzę na fotkach! Myślałem, że nic na to nie poradze a tu prosze... A dopiero raptem tydzień mam aparat! Co zrobic z tym szkłem? Trzeba wysłać im na Żytnią samo szkło? Dołączyć karte gwarancyjną? Czy lepiej iść do sklepu tam gdzie kupiłem i niech sami się tym zajmą? Tylko czy wtedy nie będą chcieli całej puszki? :>
Serwisowi na Żytniej wystarczał dotej pory sam obiektyw, aby wymienić przednią soczewkę. ;)
Czyli pakuje gwarancje i kita i wysyłam do nich? Wszystko?
PS. Takto u mnie wygląda...
rychu_lhotse
23-10-2005, 14:39
No cóż.U mnie tak.
Coś strasznego.W tygodniu na serwis wysłyłam bo zdjęć z lampami w kadrze nie sposób zrobić.
Robson01
23-10-2005, 14:48
Faktycznie macie się czym martwić, nie wygląda to zbyt dobrze.
rychu, u mnie podobnie ylko dałem skromny przykład tak na szybko ;)
Ale ja wyślę dopiero jak bede mial drugie szkło bo nie widzi mi sie byc tydzien bez sprzetu... A jęsli nie robię żadnych swiateł w nocy to nie jest źle...
rychu_lhotse
23-10-2005, 21:03
Zgadza się.Jeśli robię zdjęcia nocne bez mocnych źródeł światła (np.latarnie,lampy w domu) to wychodza ładne,w dzień także.
U mnie nie ma problemu z obiektywem na ten tydzień rozłąki z KITem.Mam w zanadrzu Canona 28-90mm z analoga i stałkę M42 Heliosa 58/f2 wiec damy radę.
Mam pytanie.
Jeśli ktoś z was wysyłał obiektyw do serwisu to nie ma potrzeby wysyłania razem z body?Wystarczy zapakować obiektyw w karton (nie koniecznie oryginalny) wraz z kartą gwarancyjną,dokumentem zakupu i opisem usterki,czy tak?
Proszę o odpowiedz w sprawie wysyłki.
Pozdrawiam
Właśnie... Mnie też to ciekawi...