Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aureole kolorowe a EF-S 18-55 - wymiana układu optycznego

KMV10
21-10-2005, 13:10
Dla zainteresowanych:

Zapewne część z was miała okazję obserwować aureole świetlne (zwane przez serwis kolorowymi refleksami) na zdjęciach wykonywanych obiektywem EF-S 18-55 (kit) jeśli obiektem fotografowanym było intensywne źródło światła, np.: żarówka, latarna, itd.

Jeżeli jeszcze tego nie wiesz a zaobserwowałeś powyższe zjawisko na swoich zdjęciach jest to wada obiektywu, która jest usuwana przez serwis Canona na Żytniej (W-wa) w ramach gwarancji [odpłatnie zapewnie też]. Polega na wymianie układu optycznego (przednia soczewka) w EF-S 18-55.

Sprawdzone osobiście - czas naprawy obiektywu przez serwis 1 dzień, mimo 14 dni wymienionych w gwarancji!

mirhon
21-10-2005, 13:52
Możesz zapodać jakąś fotkę z tymi aureolami? Chciałbym sprawdzić u siebie i chciałbym mieć jakiś punkt odniesienia.

mxdanish
21-10-2005, 13:55
Qrde to jest o prostu wielkie koło kolorowe wokół np. latarni przy zdjęciach nocnych.
Bardzo irytujące zresztą... :evil:
Niestety przy okazji focenia w Krakowie w moim kicie też wyszła ta wada.

Edit: Jak będę miał jeszcze te fotki to wrzucę dziś wieczorem.

KMV10
21-10-2005, 13:59
Przykład (bardzo wyrazisty) jest w pierwszym poście poniższego wątku:

http://canon-board.info/showthread.php?t=5614

KMV10
21-10-2005, 14:03
Qrde to jest o prostu wielkie koło kolorowe wokół np. latarni przy zdjęciach nocnych.
Bardzo irytujące zresztą... :evil:
Niestety przy okazji focenia w Krakowie w moim kicie też wyszła ta wada.

Edit: Jak będę miał jeszcze te fotki to wrzucę dziś wieczorem.

No to nie ma co się zastanawiać, tylko wyślij ten obiektyw do serwisu.

mxdanish
21-10-2005, 14:05
No to nie ma co się zastanawiać, tylko wyślij ten obiektyw do serwisu.
Taaa... ale nie mogę znaleźć karty gwarancyjnej :(
Chyba ją wywiozłem do Ełku a siedzę teraz w Gdańsku :(
Będę musiał poczekać pare dni aż odwiedzę dom

Venio
21-10-2005, 14:56
hehehe a zauwazył to dopiero po tym jak ja non stop marudziłem w Krakowie podczas zdjęc nocnych :D hehe no mnie tez czeka wizyta na zytniej ;) trzeba dac jakies zajęcie chłopaką z serwisu

mxdanish
21-10-2005, 16:06
Wykrakałeś :(:( i teraz mam...

TommyTheCat
21-10-2005, 16:10
jesli ktos bedzie oddawal do naprawy odplatnej niech da znac o kosztach
gdy nie bedzie to skorka za wyprawke to tez musze wyslac

TommyTheCat
21-10-2005, 16:20
dzwonilem do nich, przez telefon nic nie powiedza nawet o orientacyjnych kosztach, trzeba wyslac body + szklo

pazurek
21-10-2005, 16:29
Chyba faktycznie trzeba zrobic zlot w Wawie i wybrac sie cala grupa na Zytnia. :lol:

KMV10
21-10-2005, 18:09
dzwonilem do nich, przez telefon nic nie powiedza nawet o orientacyjnych kosztach, trzeba wyslac body + szklo
Oddawałem same szkło, podobnie czynił to co najmniej jeszcze jeden z forumowiczów z tym samym kłopotem.

Venio
21-10-2005, 19:14
pfff za cholere im nie oddam sprawnego body...

TommyTheCat
21-10-2005, 22:49
no ja przekazuje to co mi powiedziala pani przez telefon :)
z tym ze moze pani nie skojarzyla o co mi wogole chodzi, tylko defaultowej odpowiedzi udzielila :)

KMV10
21-10-2005, 23:20
no ja przekazuje to co mi powiedziala pani przez telefon :)
z tym ze moze pani nie skojarzyla o co mi wogole chodzi, tylko defaultowej odpowiedzi udzielila :)
Możliwe. Jednak, jak napisałem powyżej, usunięcia tej wady przez oddanie samego obiektywu bez korpusu serwis dokonał dla co najmniej dwóch osób ;)

Vitez
22-10-2005, 01:20

Raczej nie skojarzyla. Body+szklo trzeba oddac gdy masz problem z FF/BF i chcesz to skorygowac pod konkretne szklo.
Gdy twoje szklo Canona wykazuje niezgodnosci (wlasnie flary czy nadmierne aberracje) to wystarczy samo szklo oddac.

Hiv
23-10-2005, 11:13
Kurcze... ja to od samego początku widzę na fotkach! Myślałem, że nic na to nie poradze a tu prosze... A dopiero raptem tydzień mam aparat! Co zrobic z tym szkłem? Trzeba wysłać im na Żytnią samo szkło? Dołączyć karte gwarancyjną? Czy lepiej iść do sklepu tam gdzie kupiłem i niech sami się tym zajmą? Tylko czy wtedy nie będą chcieli całej puszki? :>

KMV10
23-10-2005, 11:24
Serwisowi na Żytniej wystarczał dotej pory sam obiektyw, aby wymienić przednią soczewkę. ;)

Hiv
23-10-2005, 11:31
Czyli pakuje gwarancje i kita i wysyłam do nich? Wszystko?

PS. Takto u mnie wygląda...

rychu_lhotse
23-10-2005, 14:39
No cóż.U mnie tak.

Coś strasznego.W tygodniu na serwis wysłyłam bo zdjęć z lampami w kadrze nie sposób zrobić.

Robson01
23-10-2005, 14:48
Faktycznie macie się czym martwić, nie wygląda to zbyt dobrze.

Hiv
23-10-2005, 17:03
rychu, u mnie podobnie ylko dałem skromny przykład tak na szybko ;)

Ale ja wyślę dopiero jak bede mial drugie szkło bo nie widzi mi sie byc tydzien bez sprzetu... A jęsli nie robię żadnych swiateł w nocy to nie jest źle...

rychu_lhotse
23-10-2005, 21:03
Zgadza się.Jeśli robię zdjęcia nocne bez mocnych źródeł światła (np.latarnie,lampy w domu) to wychodza ładne,w dzień także.

U mnie nie ma problemu z obiektywem na ten tydzień rozłąki z KITem.Mam w zanadrzu Canona 28-90mm z analoga i stałkę M42 Heliosa 58/f2 wiec damy radę.

Mam pytanie.
Jeśli ktoś z was wysyłał obiektyw do serwisu to nie ma potrzeby wysyłania razem z body?Wystarczy zapakować obiektyw w karton (nie koniecznie oryginalny) wraz z kartą gwarancyjną,dokumentem zakupu i opisem usterki,czy tak?

Proszę o odpowiedz w sprawie wysyłki.

Pozdrawiam

Hiv
23-10-2005, 21:15
Właśnie... Mnie też to ciekawi...