Zobacz pełną wersję : Ultra szeroki nie FISH na FF najlepiej stałka
Jak w temacie szukam szukam i nie wiem na co się zdecydować. Maiłem 16-35 mkII ale używałem go sporadycznie (bardzo sporadycznie) potrzebuję czegoś w zamian za rozsądne pieniądze.
17-40 jest za rozsądne pieniądze.
Tak wiem że 17-40 miałem go kiedyś z 40D ale mnie nie przekonał , wiem że z FF lepiej się ponoć spisuje. A co ze stałek?
Tak wiem że 17-40 miałem go kiedyś z 40D ale mnie nie przekonał , wiem że z FF lepiej się ponoć spisuje. A co ze stałek?
Nie lepiej a doskonale.Z 40D to jakaś porażka ale z 5D zmienia się nie do poznania.Ze stałek masz Tokinę 17/3,5...chyba była na giełdzie za 900,oraz Sigmę 14/2,8.To w rozsądnych pieniądzach.Bez kompromisu to wiadomo :)...14L.
Ze stałek masz Tokinę 17/3,5...chyba była na giełdzie za 900,
to drogoooo.
Na alegro niedawno osiagnęła raptem 650:
http://www.allegro.pl/item916351184.html
Jak w temacie szukam szukam i nie wiem na co się zdecydować. Maiłem 16-35 mkII ale używałem go sporadycznie (bardzo sporadycznie) potrzebuję czegoś w zamian za rozsądne pieniądze.
Jeśli można zapytać "rozsądne pieniądze" to jaka w przybliżeniu kwota?:mrgreen:
IMO jeżeli nie 14L to może ciamciamg 14 wprawdzie to manual , ale głębia przy takiej ogniskowej jest taka że ostrzenie nie sprawia większego problemu.
patric89
31-03-2010, 20:32
tez pomyślałem o samyangu 14mm. Cena śmieszna
tez pomyślałem o samyangu 14mm. Cena śmieszna
To on jest do FF? :) musze zaraz zobaczyć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Widzę że na Alledrogo nic nie ma wiecie gdzie go można dostać? To chyba będzie mój złoty środek :)
Samyang jest pod pełną, ale podobno ma brzydkie zniekształcenia. Z budżetówek jest 17-40. Mam, używam, na 5DII jest bardzo fajnie.
Samyang jest pod pełną, ale podobno ma brzydkie zniekształcenia. Z budżetówek jest 17-40. Mam, używam, na 5DII jest bardzo fajnie.
Najbardziej podoba mi się to "podobno" brzydkie zniekształcenia. Z tego co widzę to nie wygląda to najgorzej z jest to 14mm a nie 17:(
Najbardziej podoba mi się to "podobno" brzydkie zniekształcenia. Z tego co widzę to nie wygląda to najgorzej z jest to 14mm a nie 17:(
No podobno. Podobno, bo nie mam tego szkła w łapskach, a w testach tak piszą. Z tym, że się nauczyłem już, że testy zbyt wiele z rzeczywistością nie mają wspólnego. ;)
Jak tanio to Sigma 15-35 (dobra optycznie i pod ff), samyang 14/2.8 (trzeba poczekac, podobno w ciagu tygodnia maja byc), tamron 17-35 (slabe opinie), potem cenowo Sigma 12-24 (jak sie trafi dobra sztuke...) lub 17-40 :)
Ja mam ten sam problem co autor wątku. Mam obecnie S20/1.8 i musze cos szersze. Bedzie albo jak trafie S12-24 dobra sztuka, lub S14/2.8.
Na twoim miejscu rozglądnął bym się za 14L, które chodzą za 4k. Cena większa od 17-40, ale obrazek też dużo ładniejszy. Oprócz szerokości na 14mm masz znikome dystorsje jak na tą szerokość. Zauważalnie mniejsze dystorsje od 16-35II.
Ja mam sigmę 14/2.8 i mi się sprawdza, na allegro chodzą po ok 2k, jest jeszcze tamron 14/2.8 ale dużo ciężej trafić.
Chyba jednak postawie na Koreański "wynalazek" . Po pierwsze to 14mm a nie 17 jak w 17-40:) Po drugie to 2,8 no i stałka nie sądzę żeby była aż taka kiepska.Przy takiej ilości zdjęć jaką robię na szeroko myślę że mi wystarczy.
I to jest dobra koncepcja. Ja czekam aż Samyang zrobi odpowiednik tego szkła pod cropa.
astroadamo
01-04-2010, 12:25
Chyba jednak postawie na Koreański "wynalazek" . Po pierwsze to 14mm a nie 17 jak w 17-40:) Po drugie to 2,8 no i stałka nie sądzę żeby była aż taka kiepska.Przy takiej ilości zdjęć jaką robię na szeroko myślę że mi wystarczy.
Gorzej jak będziesz chciał założyć filtr :mrgreen:
Jeżeli miałby ktoś wieści o Samyangu 14mm to bardzo proszę o szybkie info na pm. many747@wp.pl Tak naprawdę to po świętach już by się przydał.Pozdrawiam i czekam na dobre wieści.
trutenka
02-04-2010, 23:09
podpinałem samyanga 14mm na targach w Łodzi do 5dII, moim zdaniem super szkiełko, ostre już na 2,8 jak tylko da się kupić to biorę :D
No podobno. Podobno, bo nie mam tego szkła w łapskach, a w testach tak piszą. Z tym, że się nauczyłem już, że testy zbyt wiele z rzeczywistością nie mają wspólnego. ;)
na cb jest link z forum nikona. Fotki z targów w łodzi. Ten samyang ma dziwną i skomplikowaną falistą dystorsję. Poza tym wygląda spoko... Ja też chyba będę go brał zamiast ichniej ryby, gdyż wole 14nie fish na FF niż 8fish na cropie :-P Chociaż jak tak patrzę na cenę to się coraz bardziej zastanawiam nad sigmą... jest AF i nie ma tych zniekształceń czyli i architekturę też by można było trzaskać czasem...
Witam jak tam Panie i Panowie ma już ktoś to koreańskie cacko? Wiadomo kiedy będzie w sprzedaży bo co sprzedawca to inna śpiewka :)