Zobacz pełną wersję : [EOS 1000D]Proszę o poradę. Którą lampę wybrać
Witam.
W końcu będę chyba kupował lampę. Jakiś czas temu wrzuciłem tu wątek o źle zrobionych fotkach z sylwestra. Wtedy była jedna najważniejsza rada - kupić lampę zewnętrzną :) A więc...
Aparat to jest Canon EOS 1000D. Na razie oglądałem te lampy:
http://allegro.pl/item974192693_sunpak_pz42x_canon_40d_450d_50d_500d _1d_300d_350d.html - Ta mi leży najbardziej, chociaż w opisie nie jest wymieniony 1000D. Ale skoro chodzi na 450D, to i na 1000D tez powinna. Tylko mogła by być mniejsza. (Lżejsza).
--------------------------------------
http://allegro.pl/item970113237_sunpak_rd2000_canon_e_ttl_ii_20d_30d _350d_400d_50d.html - Ta jest chyba najlżejsza, co też nie jest bez znaczenia. Ale jaki był by efekt? Jakie zdjęcia?
---------------------------------------
A może ta:
http://allegro.pl/item965571338_lampa_nissin_di_622_di622_dyfuzor_vb studio_sklep.html
Chociaż co do tej - nie jestem przekonany.
Pierwsza ma największą liczbę przewodnią, i największy zakres obrotów itp. Druga jest z kolei najlżejsza, czyli najwygodniejsza.
A może jeszcze inne propozycje?
Jakie kryteria wyboru?
Zdjęcia całkowicie amatorskie. Domowe. Imprezki itp. Lampa nie powinna być ciężka, czyli niewygodna, niezbyt droga (powiedzmy, że 500zł to górna granica), i dawać światło umożliwiające robienie równomiernie naświetlonych, i DOŚWIETLONYCH fotek.
Nie miałem do czynienia z Sunpakami, ale Nissin sprawuje się świetnie. Jest sporawy ale można się przyzwyczaić. Prosta w budowie, brak wyświetlacza na plus. Trochę denerwujący pisk. Na alkaicznych trzyma bardzo długo. Na eneloopy się niedługo zamierzę, bo znudziło mi się latanie do kiosku :D
testowałem tumaxa i sunpaka i nissina i polecam nissina
Taaa. Przejrzałem od wczoraj sporo stron z opiniami i porównaniami, i ta, którą pierwotnie odrzucałem zaczyna się wysuwać na prowadzenie :) Czyli Nissin. Ale tu pytanie. Tu wymieniłem Nissina Di622. A jest przecież jeszcze Nissin Di466, który jest tańsza, mniejsza i sporo lżejsza. Więc tu moje pytanie. Co przemawia za tym, żeby dołożyć ok. 80zł do Nissina 622, zamiast 466? Di466 nie ma obracanej głowicy w poziomie. Czy to często się wykorzystuje w amatorskiej fotografii?
Poniekąd tak, np. gdy chcesz zrobić zdjęcie pionowo odbijając światło od sufitu.
466 ma jedną przewagę nad 622 - fotocela na pierwszy lub drugi błysk (622 tylko na 2). przydatne w "strobingu".
A jeszcze pytanko. Sorki, że zanudzam, ale zanim wydam prawie 500zł, chcę wiedzieć, czego chcę :)
Chodzi o Slave mode w tych Nissinach. Na czym to właściwie polega? Na jednych stronach wyczytałem, że do tego potrzebny jest wyzwalacz radiowy, a na innych, że nic nie trzeba. Wystarczy lampę postawić z boku, i ona sama błyska, jak "zobaczy" błysk lampy wbudowanej.... O co tu chodzi?
622 reaguje tylko na błysk ttl (czyli z wbudowanej), nie działa z żadnymi wyzwalaczami (można kombinować ale rozkręcanie nowej lampki to słaby pomysł - dopóki nie jesteś elektrykiem) 466 zdaje się nie ma z tym problemu. Jest jeden mankament wyzwalania fotocelą - w dzień i w obecności śniegu bardzo ciężko taką lampkę wyzwolić.
Czyli stawiam lampę z boku, i w momencie, jak błyśnie wbudowana, Di622 też błyśnie?:) To by mi pasowało. Nie potrzebne chyba na śniegu. Nie wiem, czy na śniegu trzeba doświetlać scenę z boku. Z przodu wystarczy wtedy, jak robimy pod ostre światło. A może się mylę.
Acha... JESTEM elektrykiem :) Od wieelu lat. Ale i tak nie mam zamiaru grzebać. Szkoda gwarancji.
Po za tym w zupełności wystarczy mi reakcja na błysk z wbudowanej. Trzeciej lampy i tak nie mam zamiaru kupować. Jak napisałem - jestem amatorem, i nie prowadzę studia foto. Dzięki za cierpliwość i odpowiedzi.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zaraz zaraz.
(czy tu w ogóle można edytować posty? Bo nie znalazłem).
Na tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=FyJVGht-AmI
pod koniec widać, jak gość prezentuje błysk w trybie slave nie od wbudowanej lampy, tylko od drugiej założonej na aparat ...
Nie musi być wbudowana, może być dodatkowa byle pracowała w trybie ttl i powinna wyzwolić nissina jako slavea. Ogólnie fajna lampka.
overseer
30-03-2010, 22:21
Nie musi być wbudowana, może być dodatkowa byle pracowała w trybie ttl i powinna wyzwolić nissina jako slavea. Ogólnie fajna lampka.
czyli 580exII może być?
Fragment instrukcji do 622
"Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego wyzwalania błysku jako lampa sterowana (slave). Można robić kreatywne zdjęcia z różnym rodzajem oświetlenia z różnych kierunków. Lampa Di622 jest zsynchronizowana z błyskiem TTL wyzwolonym z lampy glównej (master) - wbudowana lampa aparatu, DI622 lub oryginalna lampa producenta aparatu zainstalowana na aparacie. Główna lampa musi być nastawiona na tryb TTL. Należy umieścić lampę główną (master) na aparacie i włączyć ją lub natawić aparat na tryb lampy tak aby włączała się zawsze wbudowana lampa błyskowa..."
Pstryk i wszystko jasne :)
Dzięki.
Nissin 622 nie kosztuje 500 zł, ale 399 (Fotopanorama, Kraków). Wiem, bo byłem w tam sobotę. Polecam ten model i sklep.
I.
(czyli z wbudowanej)
upraszczałem, przepraszam za zamieszanie :)
No przecież nic się nie stało się :) Dzięki temu temat został szerzej wyjaśniony :)
Ale pech. U mnie w Legnicy Nissin Di622 jest tylko 2 dwóch sklepach. W Fotojokerze za 488zł (czyli o wiele drożej, niż w ich sklepie internetowym), a w Rtv-Euro-Agd za 450zł. Mają jedną na stanie. Włączyłem, wciskam przycisk Pilot, a tu... nic. Nie błyska. W żadnym trybie. No i muszę czekać. Jest zamówiona nowa. Będzie jutro :)
overseer
01-04-2010, 20:43
czyli 580exII może być?
to jak może być ta 580ex II do wyzwolenia Nissina 622?
Jeśli można się podłączyć, mam takie pytanie, czy Nissin Di466 lub Nissin Di622 można sterować Transmiterem ST-E2 ? Czyli czy jest możliwość łączyć w grupy, sterować siłą błysku, tak jak z lampami Canona ?