Zobacz pełną wersję : karty Sandisk - prędkość zapisu
Hej.
Sprawa wygląda tak: zgubiłem swoją kartę do 450d (Sandisk SDHC 4GB Extreme III 30mb/s) i muszę zakupić nową.
moje opcje to:
- dokładnie ta sama karta Sandisk SDHC 4GB Extreme III 30mb/s za 110zł
- Sandisk SDHC 4GB Extreme III 20mb/s za 70zł
- Sandisk SDHC 8GB Extreme III 20mb/s za 110zł
czy odczuję dużą różńicę przy zdjęciach seryjnych lub nawet zapisie normalnych zdjęć w aparacie pomiędzy 20mb/s, a 30mb/s? (prędkość zgrywania zdjęć na kompa już jest mniej ważne, tylko chodzi mi czy to ma duży wpływ na puszkę)
ew. istnieją jeszcze jakieś inne alternatywy dla Sandiska w podobnej cenie 70-110zł?
proszę o pomoc, sprawa dosyć pilna, bo dzisiaj muszę zamówić coś konkretnego.
pzdr
tezmarek
27-03-2010, 13:43
Na 450d nie odczujesz różnicy. To body nie obsługuje DMA.
Na Agito widzę, że SanDisk CompactFlash 4GB Ultra masz za 75 zł
Nowe Sandiski (ultra) są dośc tanie, myślę, że za około 120 zł dostaniesz 8 Gb
Ja przy zdjęciach seryjnych nie odczuwam realnej różnicy między Extreme II 15Mb/s a Ultra 30Mb/s. Jeśli jest to na pewno nie jest to 2x szybciej.
Na Agito widzę, że SanDisk CompactFlash 4GB Ultra masz za 75 zł
Nowe Sandiski (ultra) są dośc tanie, myślę, że za około 120 zł dostaniesz 8 Gb
Ja przy zdjęciach seryjnych nie odczuwam realnej różnicy między Extreme II 15Mb/s a Ultra 30Mb/s. Jeśli jest to na pewno nie jest to 2x szybciej.
niestety ale potrzebuję SD(HC), a nie CF :)
zapomniałem dodać, że w grę wchodzi odbiór osobisty w w-wie, dlatego agito niestety odpada.
SanDisk SDHC Extreme III 20 MB/s:
4GB - 70zł
8GB - 120zł
ok, czyli wezmę tą 4GB, bo zależy mi na kasie, skoro różnicy sporej nie odczuję. dzięki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czyli to jest tak: Ultra > Extreme III > Ultra II ?
już zgupiałem. Są w ogóle jakieś nowe Ultra SDHC?
krzysztofr
27-03-2010, 14:38
Kup 8GB Extreme III 20MB/s. Najlepiej wypada cenowo.
Różnicy pomiędzy 20MB/s a 30MB/s nie odczujesz. Canon 450d i tak nie potrafi zapisywać szybciej niż 14 MB/s.
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9424&sort_col=raw&sort_dir=DESC
Merauder
27-03-2010, 22:36
[...]
zapomniałem dodać, że w grę wchodzi odbiór osobisty w w-wie, dlatego agito niestety odpada.
[...]
Punkt odbioru osobistego w Warszawie mieści się przy ulicy Jagiellońskiej 82, na terenie Jagiellońska Metropol Park (wejście B). Punkt czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 - 17.00.
Kup 8GB Extreme III 20MB/s. Najlepiej wypada cenowo.
Różnicy pomiędzy 20MB/s a 30MB/s nie odczujesz. Canon 450d i tak nie potrafi zapisywać szybciej niż 14 MB/s.
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9424&sort_col=raw&sort_dir=DESC
Link, który podałeś potwierdza tylko to co zaobserwowałem jak jeszcze miałem 2 GB Extreme III (20 mb/s) i jednocześnie 4GB Extreme III (30 mb/s), dwugigówka działała szybciej tj. przeglądanie i przewijanie zdjęć na body oraz wyświetlanie fotki po cyknięciu. Rozumiem, że to skutek mniejszej wielkości karty.
dziękuję ślicznie. wszystkie wątpliwości rozwiane ;)
Punkt odbioru osobistego w Warszawie mieści się przy ulicy Jagiellońskiej 82, na terenie Jagiellońska Metropol Park (wejście B). Punkt czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 - 17.00.
Podpowiem tylko że agito nawet za odbiór osobisty pobiera opłatą za transport, prawie taką samą jak za przesyłkę do domu, więc raczej się po prostu nie opłaca, chyba że ktoś bardzo blisko mieszka.
Merauder
29-03-2010, 10:43
Podpowiem tylko że agito nawet za odbiór osobisty pobiera opłatą za transport, prawie taką samą jak za przesyłkę do domu, więc raczej się po prostu nie opłaca, chyba że ktoś bardzo blisko mieszka.
Koszt może i niekiedy zbliżony (zależy od rodzaju towaru), ale można i pomacać przed zakupem. A obsługa punktu odbioru osobistego za free pracować raczej nie będzie. :)
Koszt może i niekiedy zbliżony (zależy od rodzaju towaru), ale można i pomacać przed zakupem. A obsługa punktu odbioru osobistego za free pracować raczej nie będzie. :)
Jest wiele innych sklepów internetowych (w sumie większość z których korzystam... no jeszcze Fotojoker sobie życzy ale z niego nie korzystam) z darmowym odbiorem osobistym, w trakcie którego też można pomacać przed zapłaceniem a których obsługa też za free nie pracuje (Komputronik; Digital-Warszawa czyli KodakExpress z kartami pamięci; Lorien; gram.pl ; planetagier; mnóstwo innych przygodnych sklepów z allegro i netu).
W punkcie odbioru Agito powiedzieli mi że to za przesyłkę kurierską z ich magazynu gdzieś na śląsku do nich do Warszawy płacę.
I dlatego pomimo udanych zakupów w dobrej cenie już więcej nie kupię w Agito - ot takie wyróżnienie dla jedynego sklepu internetowego, który dość słono sobie życzy za odbiór osobisty.
Przy przesyłce kurierskiej do domu, nawet z Agito, życzysz sobie zaznaczenie sprawdzenia przesyłki przez adresata i z głowy - prawie na to samo wychodzi co odbiór osobisty a nie trzeba jeździć.
Merauder
30-03-2010, 15:14
Jest wiele innych sklepów internetowych (w sumie większość z których korzystam... no jeszcze Fotojoker sobie życzy ale z niego nie korzystam) z darmowym odbiorem osobistym, w trakcie którego też można pomacać przed zapłaceniem a których obsługa też za free nie pracuje (Komputronik; Digital-Warszawa czyli KodakExpress z kartami pamięci; Lorien; gram.pl ; planetagier; mnóstwo innych przygodnych sklepów z allegro i netu).
W punkcie odbioru Agito powiedzieli mi że to za przesyłkę kurierską z ich magazynu gdzieś na śląsku do nich do Warszawy płacę.
I dlatego pomimo udanych zakupów w dobrej cenie już więcej nie kupię w Agito - ot takie wyróżnienie dla jedynego sklepu internetowego, który dość słono sobie życzy za odbiór osobisty.
Przy przesyłce kurierskiej do domu, nawet z Agito, życzysz sobie zaznaczenie sprawdzenia przesyłki przez adresata i z głowy - prawie na to samo wychodzi co odbiór osobisty a nie trzeba jeździć.
Nikt Cię nie zmusza, nie chcesz nie kupuj. Koszt sprawdzenia na miejscu to naprawdę nie wielki wydatek, a jeśli chcesz koniecznie coś sprawdzić przed zakupem to to dobre rozwiązanie.
Sprawdzanie przesyłki dodatkowo kosztuje, ale to już drobny szczegół. A więc płacisz za kuriera plus za opcję.
Zrobiłem tak się składa już trochę zakupów w agito i za każdym razem byłem zadowolony, także jeśli tylko cena jest konkurencyjna to kupuje tam w ciemno.
A jeszcze co do sklepów, które wymieniłeś to sklepy stacjonarne z sprzedażą internetową również. Agito to stricte sklep internetowy, a więc w myśl funkcjonowania takiego sklepu punkt odbioru osobistego generuje dla ich działalności dodatkowy koszt. A więc w zasadzie punkty odbioru osobistego to wyjście do ludzi, bo w ogóle by nie musieli tego z punktu widzenia ich sepcyfiki działalności.
Z kolei sklep stacjonarny od samego początku musi liczyć się z kosztami poniesionymi z uwagi na lokal lub obsługę sklepu, internet jest dla nich dodatkowym rynkiem zbytu. Dostawa do tego typu sklepów odbywa się najczęściej za pomocą wewnętrznego trasnportu, a więc i mto wisi czy przewiozą jeden towar więcej czy mniej. Sklepy internetowe przesyłac muszą wszystko kurierem.