Zobacz pełną wersję : Którego Canona kupić?
Łukasz30
26-03-2010, 13:05
Witam serdecznie wszystkich miłośników fotografii:-D
Niedawno przesiadłem się na Canona z innej marki i z dotychczasowego użytkowania sprzętu Canon jestem zadowolony.
Potrzebuję kupić body zastępcze (niepełnoklatkowe), dobrego w swojej cenie, z niezawodnym autofokusem. Myślałem o 450d, 500d, 40d lub 50d (na siódemkę mnie niestety już mnie nie stać) :(
Drugie pytanie dotyczy obiektywu do tego body, zastanawiam się nad:
Canon EF-s 17-85mm f/4-5,6 USM IS
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro
jest jeszcze
Tamron 17-50 F2.8 SP XR Di II LD (pewnie dobry, ale troszkę za krótka ogniskowa jak dla moich potrzeb).
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z tym sprzętem, proszę o informacje.
Zależy mi na każdej opinii.
Pozdrawiam
dziobolek
26-03-2010, 13:14
To zależy do jakich zastosowań potrzebujesz.
Małymi puszkami da się ale... generalnie na dłuższą metę
może być męczący mały i ciemny wizjer.
Dlatego polecam dozbierać do 7D, jednakże jeśli taka opcja nie wchodzi w rachube
nawet na raty, to plecam wybór pomiedzy 40d lub 50d.
Szkiełko z tych trzech najlepsze to Tamron 17-50 F2.8,
pomimo krótszego zakresu.
Pozdrówka!
Z tego co podałeś:50d+17-85IS USM.
waldit2t
26-03-2010, 13:21
50D i najlepiej tamiego 28-75 2.8 XR DI LD
40d + Tamron 17-50 - tani zestaw (okolo 3000zl) i bdb.
pawciolbn
26-03-2010, 13:32
ja właśnie sprzedałem 40-kę i szykuję się do przesiadki na nową puszkę.. chodzi mi po głowie zestaw 50D + 5D2, ale może być i 50 + 7.. a może nie warto się pakować w 50 i tylko 5d2?.. tylko wtedy zostaje mi EF-s 17-55.. kasy będę miał na styk.. co sądzicie?
Łukasz30
26-03-2010, 13:32
Dzięki za szybka reakcję :)
Jak wygląda kwestia z 40d, słyszałem, że jest niedopracowany wyświetlacz (nieostry), a 50d też ma kiepskie opinie, choć powinna być lepszym następcą
http://foto.recenzja.pl/Canon_EOS_50D-rec-1837/
Fotografuje ludzi i reportaże, czasem sport.
ja właśnie sprzedałem 40-kę i szykuję się do przesiadki na nową puszkę.. chodzi mi po głowie zestaw 50D + 5D2, ale może być i 50 + 7.. a może nie warto się pakować w 50 i tylko 5d2?.. tylko wtedy zostaje mi EF-s 17-55.. kasy będę miał na styk.. co sądzicie?
5D 1 z dobrej ręki + 7 :-)
plaucjusz
26-03-2010, 13:37
Jak wygląda kwestia z 40d, słyszałem, że jest niedopracowany wyświetlacz (nieostry), a 50d też ma kiepskie opinie, choć powinna być lepszym następcą
Nie dajmy się zwariować z tymi wyświetlaczami, spokojnie kupuj 40D to dobry sprzęt. Miałem i byłem zadowolony. Zmieniłem na 5D bo FF a tutaj wyświetlacz jest moim zdaniem gorszy. I co z tego....
MacGyver
26-03-2010, 13:41
Wyświetlacz, po upgrade softu, prawidłowo wyświetla kolory. Fakt że obraz jest mniej ostry niż na wyświetlaczu 50D ale co z tego ? Menu jest czytelne, histogram widać :-)
dziobolek
26-03-2010, 13:42
Hmmm, 1D MarkIII też był "zwalony" na starcie... na 1D MarkIV już mnóstwo narzekań ;)
Móstwo wątków na ten temat jest na forum, poszukaj, poczytaj i... wybór należy do ciebie.
mam jako druga puszke 450D i jako okazyjny "telekonwerter" do 70-200 mi sie sprawdza w scenach statycznych (widoczkach). ale jakbym mial tego czesciej uzywac i bardziej polegac na galkologii (jednak jest kompletnie inna niz 5D) to bym sie zastanawial nad 40D/50D, z czego raczej 40D bo w koncu tansze.
ja bym brał 50d z uwagi na regulację af w body
To teraz takie problemy sa - wyswietlacze nieostre a ja z 350d cykalem kilka lat i bylem zadowolony z wyswietlacza heheh.
Lepiej miec nieostry wyswietlacz i zostac mile zaskoczonym przy zgraniu fotek na komp niz rozczarowac sie marketingowym ostrytm wyswietlaczem jak to np. bylo w malpkach :P
patric89
26-03-2010, 14:15
Ja polecam mojego 450d
http://canon-board.info/showthread.php?t=60957
mógłbyś więcej pieniędzy przeznaczyć na dobry obiektyw a to według mnie podstawa. Na allegro są zdjęcie wykonane tym aparatem
Jednak jak masz więcej funduszy to polecam 50d przy obecnych cenach za ten aparat nie opłaca się kupować 40d
Merauder
26-03-2010, 14:50
Przede wszystkim piszesz o dobrym AF, a wiec ja bym mierzył w coś minimum z serii dwucyfrowej. Wszystko zależy jeszcze od zastosowań, ale i tak jeśli głównym kryterium jest AF to raczej nie seria trzycyfrowa.
Jak słusznie też akustyk zauważył "gałkologia" w serii trzycyfrowej zupełnie inna, a to może na dłuższa metę przeszkadzać, choć pewnie da się przyzwyczaić. Ja łapiąc do reki po raz pierwszy 50D, będąc jednocześnie przyzwyczajony do 450D miałem nie lada problem, żeby się połapać co gdzie i jak.
mam jako druga puszke 450D i jako okazyjny "telekonwerter" do 70-200 mi sie sprawdza w scenach statycznych (widoczkach). ale jakbym mial tego czesciej uzywac i bardziej polegac na galkologii (jednak jest kompletnie inna niz 5D) to bym sie zastanawial nad 40D/50D, z czego raczej 40D bo w koncu tansze.
A ja się zastanawiam nad drugim, poręcznym body, bo piątka - to kawał kloca i nie zawsze i nie wszędzie chce mi się go taszczyć.
Co byś poradził miłośnikowi krajobrazów?
Zastanawiam się nad Penem...
Pozdrówka
MacGyver
26-03-2010, 15:42
40D jest gabarytowo bardzo zbliżony do 5D... do tego stopnia że kiedyś, spiesząc się, zabrałem z domu czterdziestkę zamiast piątki :-D
cobra MC
26-03-2010, 20:19
jeśli to ma być body zastępcze, to zastępcze czego? body innego canona? pełnoklatkowego, czy niepełnokalatkowego? jak canona, to czy masz już jakieś obiektywy? jak tak to jakie? jak masz już może pełnoklatkowego canona (mogę się tylko domyślać), to może jakieś body xxxd skoro rezerwowe, to używane żadko. robi zdjęcia,jakościowo podobne do xxd af działa podobnie.co do gałkologi, to można to ogarnąć. obiektyw to może np. 17-40l (co by pasował i domniemanego pełnoklatkowego body głównego i robił fajne krajobrazy) dawał by w miare uniwersalny zakres ogniskowych na cropie
przepraszam za takie wróżenie z fusów
dziobolek
26-03-2010, 20:28
...przepraszam za takie wróżenie z fusów
Przeczytaj 1-szy post, autor dość jasno się określił.
Pozdrówka!
cobra MC
26-03-2010, 20:33
jak by napisał co ma, że nie wspomnę już o tym do czego (a nie tylko czego) potrzebuje, to by było prościej. jak wybór z tego co napisał to 50d (af) i 17-85(zakres)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
było by prościej gdyby nie napisał, że potrzebuje body zastępcze