Zobacz pełną wersję : Jaki monopod do makro?
Witajcie,
jaki polecilibyscie monopod do makro?
Dzieki i pozdrawiam!
overseer
25-03-2010, 23:32
nie :) najlepiej trzy nogi :)
waldit2t
26-03-2010, 00:19
nie :) najlepiej trzy nogi :)
podlaczam sie. gdy bedziesz chcial robic bez lampy, na dluzszym czasie monopod cie nie uratuje.
Eberloth
26-03-2010, 13:09
Jak zaczynałem z makro, to przy zdjęciach z łapy na 100 miałem 7 w miarę ostrych, z monopodem na 100 było 20 dobrych, przy zastosowaniu "trójnożnego monopodu" :D do kosza idzie tylko 50-60%.
worek na piasek.
tak serio... sam pomysl, zeby monopod do makro uzywac jest bardzo kreatywny, tylko nie kumam jakie pobudki autorem kieruja. bo to jest cos jakby nozem jesc zupe... mozna, jest to oryginalne, ale na diabla?
preinwher
26-03-2010, 14:03
worek na piasek.
tak serio...
Dobry sprawdzony sposób, sam niejednokrotnie używałem :-D
worek na piasek.
tak serio... sam pomysl, zeby monopod do makro uzywac jest bardzo kreatywny, tylko nie kumam jakie pobudki autorem kieruja. bo to jest cos jakby nozem jesc zupe... mozna, jest to oryginalne, ale na diabla?
95% zdjec makro, ktore zrobilem, byly z reki. Pomyslalem sobie, ze gdybym mogl z dwa moze trzy razy wydluzyc czas za pomoca monopodu, to bylbym happy.
Statyw jest na pewno bez porownania do monopodu, ale dobry statyw jest ciezki i niemobilny.
Moge zabrac maksymalnie monopod, tam gdzie planuje robic zjdecia ...
No dobra to jak to wyglada z tym workiem na piasek? :mrgreen:
rostek andrzej
26-03-2010, 23:58
Tu masz lekki statyw, waży nie cały kilogram. Nie jest może tani, ale na pewno jest mobilny, sam się do niego przymierzam.
http://www.e-cyfrowe.pl/benro-statyw-c-069m8-p-13616.html
sebcio80
27-03-2010, 00:11
95% zdjec makro, ktore zrobilem, byly z reki. Pomyslalem sobie, ze gdybym mogl z dwa moze trzy razy wydluzyc czas za pomoca monopodu, to bylbym happy.
tylko, ze monopod w zasadzie nie pomaga w wydluzeniu ekspozycji, szczegolnie w macro, chyba ze robisz 300 2.8 jakims minimum
waldit2t
27-03-2010, 15:24
tylko monopod? a dlaczego mozesz zabrac tylko monopod? poza tym jak robisz 95% z reki to po co ci monopod? a poza tym mozna kupic fajne statywy wazace niecaly kilogram, a jak zalezy ci na macro z wysokosci do od 40cm w dol to kup sobie jakis mini statyw macro.
http://allegro.pl/item911946737_velbon_statyw_cx_460_mini.html
worek na piasek.
A jaki monopod byś polecał do landszaftów ? :-D
Mam świetny statyw, ale chciałbym też mieć coś lżejszego, do noszenia w górach.
Pozdrówka
JonathanStrange
09-07-2010, 17:43
Ten linkowany statyw Benro imo trochę bez sensu do makro - minimalna wysokość zbyt duża. Statyw do makro powinien jak trzeba prawie leżeć bo często tylko w takiej pozycji się robi zdjęcia z jego użyciem. No chyba ,że komuś kompletnie nie zależy na dobrych kadrach i z góry robi każde zjęcie.
Ten linkowany statyw Benro imo trochę bez sensu do makro - minimalna wysokość zbyt duża. Statyw do makro powinien jak trzeba prawie leżeć bo często tylko w takiej pozycji się robi zdjęcia z jego użyciem. No chyba ,że komuś kompletnie nie zależy na dobrych kadrach i z góry robi każde zjęcie.
Sadzę, że przy macro należy wziąć także pod uwagę statyw z możliwością odwrotnego mocowania kolumny pionowej (od spodu) np Velbon Sherpa 600. w sieci dla zainteresowanych są filmiki poglądowe z taką opcją.
Arkady111
09-07-2010, 19:50
Posłuchaj poprzedników, dobrze radzą. Przerabiałem monopod w makro, pomaga ale niewiele, statyw daje nową jakość.
Jeżeli statyw czy monopod to Manfrotto
Jeżeli monopod do makro to tylko
http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=Statywy&podgrupa=Manfrotto&id=STATYWYMANFROTTOMN331&sortowanie=cena#tutaj
Jest super na wyprawy