PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 500 - wybór punktu AF?

Morg
25-03-2010, 08:22
Witam
Trafił w moje ręce EOS 500, przyda się będąc tańszą alternatywą dla jedynki. Niestety jeszcze nie zakupiłem baterii, więc pytanie, czy ta lustrzanka posiada wybór aktywnego punktu AF? Są trzy punkty, a mnie interesuje tylko centralny... Jeśli jest taka możliwość to proszę o informację jak.

Jeśli nie ma takiej możliwości, to czy mój tok rozumowania jest poprawny - jeśli zakleję boczne punkty AF na czujniku czarną taśmą izolacyjną, to aparat będzie ostrzył tylko na centralnym i wszystko poza tym powinno działać dobrze?

Dziękuję i pozdrawiam :)

kopic
25-03-2010, 11:36
Jest 9 punktów AF i trzy tryby AF, oraz jest wybór aktywnego punktu. Centralny dokładniejszy, bo działa przy przysłonie (jeżeli się nie mylę) 5,6.

gwozdzt
25-03-2010, 12:05
Jest 9 punktów AF i trzy tryby AF, oraz jest wybór aktywnego punktu. Centralny dokładniejszy, bo działa przy przysłonie (jeżeli się nie mylę) 5,6.
Nie mylić EOS 500 (http://www.canon.com/camera-museum/camera/film/data/1991-1995/1993_eos-kiss.html?lang=eu&categ=srs&page=eos) z 500D (http://www.canon.com/camera-museum/camera/dslr/data/1995-/2009_eos_kiss_x3.html?lang=eu&categ=crn&page=1995-) !!

EOS 500 nie posiada możliwości wyboru pktu AF, mozliwość ta jest w 500N (http://www.canon.com/camera-museum/camera/film/data/1996-2000/1996_n-eos-kiss.html?lang=eu&categ=srs&page=eos)

Jeśli nie ma takiej możliwości, to czy mój tok rozumowania jest poprawny - jeśli zakleję boczne punkty AF na czujniku czarną taśmą izolacyjną, to aparat będzie ostrzył tylko na centralnym i wszystko poza tym powinno działać dobrze?
Trudno powiedzieć - obawiałbym się, że może szukać ostrości, jeżdżąc obiektywem tam i z powrotem.

Ale spróbować nie zaszkodzi - jak nie spróbujesz to się nie dowiesz :-) jedynie zwróć uwagę, aby nie zakleić tego na amen, tak aby w przypadku niepowodzenia można było usunąć taśmę.

FlatEric
25-03-2010, 22:46
EOS 500 nie posiada możliwości wyboru pktu AF, mozliwość ta jest w 500N
Poniekąd jednak posiada - przycisk pomiaru skupionego * przełącza także AF na pomiar tylko środkowym punktem.
Nie ma natomiast rzeczywiście - w przeciwieństwie do 500N - możliwości wyboru bocznych punktów AF.

Pzdr

Grzesiu

BX19TRD
27-03-2010, 18:47
EOS500 ma tylko jeden punkt ostrości (centralny) to co widać po bokach (znaczniki) wykorzystywane są tylko do pomiaru dopasowania wg głębii ostrości. Użytkownik nie ma do nich dostępu.

gwozdzt
27-03-2010, 20:23
Poniekąd jednak posiada - przycisk pomiaru skupionego * przełącza także AF na pomiar tylko środkowym punktem.

Tak, to prawda. Dziękuję za doprecyzowanie.

EOS500 ma tylko jeden punkt ostrości (centralny)...
a to nieprawda.

Zresztą, zarówno ta prawda jak i nieprawda jest tu:
http://www.canon.com/camera-museum/camera/film/data/1991-1995/1993_eos-kiss.html?lang=eu&categ=srs&page=eos&p=2

AF System - TTL phase detection. AF modes: One-Shot AF/AI Servo AF (automatic switchover). Multi-BASIS for the AF sensor. (automatic selection of 3 focusing points). Center focusing point selectable manually with AE lock button. AF operating range at ISO 100: EV 1.5 - 18.

Robur
28-03-2010, 03:40
Gdyby chodziło o EOSa 500N QD takiego, jak posiadam, to są trzy punkty AF położone współliniowo w poziomie i możesz ustawić sobie, czy łapiesz ostrość prawym, lewym, środkowym czy wszystkimi trzema naraz.

Morg
13-04-2010, 08:09
Trudno powiedzieć - obawiałbym się, że może szukać ostrości, jeżdżąc obiektywem tam i z powrotem.

Dokładnie tak się stało, np. 50 1.8, 24 2.8 ustawiają szybko ostrość ale błędnie, a następnie powoli doostrzają skokami, po około 10s albo ostrość jest ustawiona albo sprzęt męczy się dalej. Eksperyment więc nie udany...

Aparat to EOS 500 bez N, więc nie ma sprzętowej możliwości wyboru pkt AF.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

BX19TRD
13-04-2010, 22:01
Aż wyjąłem swojego starego EOSa500 i przypomniałem sobie.
Ma szerokie pole - dwa zewnętrzne czujniki ustawiania AF i tych używa cały czas, ale jak przyciśniesz "*" (gwiazdkę) to wtedy używa centralnego punktu AF.

Więc może zamiast zaklejać boczne czujniki wciskaj gwiazdkę.