Zobacz pełną wersję : 580ex - za duzo czy w sam raz?
Witam,
po tygodniowych poszukiwaniach lampy 580ex najtaniej znalazłem za 1850 zł. brutto i chciałbym się dowiedzieć czy to dobra cena czy też kiepsko szukam i można kupić taniej z gwaranacją Canon Polska?
Pozdrawiam
Pavlo
Coronado
19-10-2005, 17:53
Witam,
po tygodniowych poszukiwaniach lampy 580ex najtaniej znalazłem za 1850 zł. brutto i chciałbym się dowiedzieć czy to dobra cena czy też kiepsko szukam i można kupić taniej z gwaranacją Canon Polska?
Mozna kupic taniej bez gwarnacji Canon Polska...
Pozdrawiam
Coronado
To wiem....ale chciałbym z gwarancją.
Ale pytanie: komuś popsuła się kiedykolwiek 580ex czy też jak kupię lampę bez gwarancję będę tym pierwszym?
Coronado
19-10-2005, 18:10
To wiem....ale chciałbym z gwarancją.
Ale pytanie: komuś popsuła się kiedykolwiek 580ex czy też jak kupię lampę bez gwarancję będę tym pierwszym?
A kto mowi ze bez gwarancji...? Z tych co ja sprzedalem z zadna jak na razie nie bylo problemow.
Pozdrawiam
Coronado
Witam,
Pozdrawiam
Pavlo
a może Sigmę 500 Super? euro gwarancja za 899 PLN + ew. koszty wysyłki...
Wolę 580ex, m.in. dlatego, że - z tego co wiem - można wyzwalać ją radiowo.
KuchateK
19-10-2005, 19:53
Sigme tez... Tak samo jak 580'tke... jesli posiadasz druga lampe albo ST-E2. Sigma ma nawet przewage posiadania wbudowanej fotoceli. Choc za pare elementow jakie posiada 580'tka warto doplacic. Zwlaszcza jesli lampa i foty maja byc jako zrodlo dochodu.
Np. do czego warto doplacic? Czysta ciekawosc, nie ironia :)
A ST-E2 to imo infrared transmiter, czyli podczerwony a nie radiowy...a szkoda.
speed555
19-10-2005, 21:01
a może Sigmę 500 Super? euro gwarancja za 899 PLN + ew. koszty wysyłki...
A gdzie za tyle mozna dostac?
KuchateK
19-10-2005, 21:06
Np. do czego warto doplacic? Czysta ciekawosc, nie ironia :)
No wiec:
1. Na przyklad do tego ze sigma upierdliwie wychodzi z FP (HSS) jak tylko czas w puszce spadnie ponizej sync'a. Korzystanie z Av powoduje wtedy czesto nerwice. Nawet bedac sporo od granicy zdaza sie opuscic obiektyw w nieodpowiednie miejsce i znowu trzeba to przyciskac...
2. Obracanie palnika.. jeden przycisk rulez ;) Fakt ze w sigmie wypracowalem sobie dziwny chwyt z jednoczesnym przyciskaniem obu, ale jednak to nie to...
3. 580'tka ma zapadke na 45 stopniu ktorej w Sigmie mi jednak czesto brakowalo.
4. Kompensacja po cropie (okazuje sie swietna). Za tym idzie szybkosc ladowania i oszczednosc baterii.
5. To kolko tez okazuje sie bardzo fajne przy pracy z manualem czy przy wprowadzaniu korekty...
6. Juz nie mowiac o tym ze jak sigma jezdzila zoomem to sie wszyscy ogladali co to bylo :) Dzieki czemu palnik Sigmy na stale byl przyblokowany w jednej pozycji (co odpowiednio skracalo zywotnosc baterii, cos za cos).
7. Rowne naswietlanie w 580'tce, widoczne zwlaszcza w kilku klatkach w serii oraz dluzsza seria (ogolnie wogole jakos mniej czekam na lampe).
8. Wkoncu lampa oswietla wszystkie punkty AF!!! Mozna komus nieobeznanemu z przekadrowywaniem dac puszke i to nie tlo bedzie ostre. Nawet mimo ustawienia wszystkich punktow AF puszka bardzo czesto decydowala sie na centralny oswietlony przez lampe.
Ot detale, ale jednak niektore na tyle zauwazalne ze juz nie mam Sigmy...
speed555
19-10-2005, 21:09
a powie mi ktos czy jest duza roznica w sile blysku pomiedzy 580 a 430 (420 ex)?? Bo nie wiem czy mi wystarczylaby 430 ex
A gdzie za tyle mozna dostac?
u mnie ;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=6080
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68801247
ale trzeba szybko się namyślać
sam jedną biorę dla siebie ;)
1. Na przyklad do tego ze sigma upierdliwie wychodzi z FP (HSS) jak tylko czas w puszce spadnie ponizej sync'a. Korzystanie z Av powoduje wtedy czesto nerwice. Nawet bedac sporo od granicy zdaza sie opuscic obiektyw w nieodpowiednie miejsce i znowu trzeba to przyciskac...
Tak, tak, tak. JESLI sie juz uzywa HSS to jest to mocno upierdliwe.
2. Obracanie palnika.. jeden przycisk rulez ;) Fakt ze w sigmie wypracowalem sobie dziwny chwyt z jednoczesnym przyciskaniem obu, ale jednak to nie to...
Czyli ergonomia, no jakis tam plus napewno :) Mialem okazje pobawic sie SB-800 i fakt, jest to wygodne. Jako rekompensate roznicy cen...da sie przetrwac te dwa przyciski. Wolalbym zmyslne mocowanie stopki jak w Nikonie, a nie to bzdurne pokretlo.
3. 580'tka ma zapadke na 45 stopniu ktorej w Sigmie mi jednak czesto brakowalo.
Tu tez sie zgodze, dlaczego zapomnieli - nie wiem. Rozbiore i dorobie jesli to tak zrobione jak mysle. Juz i tak mam troche tuningowana ta moja Sigme.
M.in. wejscie jack 3.5mm na przewod synchro/wyzwalacz radiowy i w planie na jutro wylacznik fotoceli :)
4. Kompensacja po cropie (okazuje sie swietna). Za tym idzie szybkosc
ladowania i oszczednosc baterii.
Ano, ale DG chyba juz to wspiera? (ja mam bez DG).
5. To kolko tez okazuje sie bardzo fajne przy pracy z manualem...
Juz SB-800 mi sie podobalo, kolko moze byc tylko lepsze. Od przyciskologii Sigmy chyba wszystko ciekawsze, choc zle nei jest...nie marudze.
6. Juz nie mowiac o tym ze jak sigma jezdzila zoomem to sie wszyscy ogladali co to bylo :) Dzieki czemu palnik Sigmy na stale byl przyblokowany w jednej pozycji (co odpowiednio skracalo zywotnosc baterii, cos za cos).
Nie slyszalem 580tki, ale faktem ze troche ryczy. Ale da sie przezyc, chyba ze sie ma zoom 28-105 i jezdzi po calym zakresie :)
7. Rowne naswietlanie w 580'tce, widoczne zwlaszcza w kilku klatkach w serii oraz dluzsza seria (ogolnie wogole jakos mniej czekam na lampe).
Znana bolaczka Sigmy, udowodniona niegdys w tescie Foto (zestawiona razem z 550). Szczegolnie nierowno naswietla jesli 1szy blysk byl 1/1 :)
8. Wkoncu lampa oswietla wszystkie punkty AF!!! Mozna komus nieobeznanemu z przekadrowywaniem dac puszke i to nie tlo bedzie ostre. Nawet mimo ustawienia wszystkich punktow AF puszka bardzo czesto decydowala sie na centralny oswietlony przez lampe.
I to tez rzecz ktorej czasem brakuje. Szczegolnie ze to 10d nauczyl mnie korzystania z innych niz centralny pkt AF. Czasem nie sa takie jak bym chcial, ale z rastrem pewnie bezproblemowe. Choc i tak uklad pol AF z Nikona D2H/X jest o niebo lepszy <krzyczy> slyszycie panowie z Canona!!</krzyczy> :)
Przetestowałem ostatnio po podpięciu do mojego 1D Mk II - ustawiłem na szybkie seryjne - czyli 8,5 fps - 20 klatek naświetlone prawidłowo, 21 nie, 22 już tak.
KuchateK
19-10-2005, 23:08
Wolalbym zmyslne mocowanie stopki jak w Nikonie, a nie to bzdurne pokretlo.
O wlasnie :) To chyba jedyna rzecz ktora mnie jeszcze dobija w lampach.
Tu tez sie zgodze, dlaczego zapomnieli - nie wiem. Rozbiore i dorobie jesli to tak zrobione jak mysle. Juz i tak mam troche tuningowana ta moja Sigme.
M.in. wejscie jack 3.5mm na przewod synchro/wyzwalacz radiowy i w planie na jutro wylacznik fotoceli :)
Nie zapomnij wszystkiego ladnie opisac na forum razem z dokumentacja zdjeciowa ;)
Ano, ale DG chyba juz to wspiera? (ja mam bez DG).
Wersja DG to byla zrobiona poniewaz byly tzw. "dzikie jazdy" i z niektorymi puszkami nie dzialaly wogole.
Kompensacje do cropa jak narazie ma tylko 580'tka i 430'stka.
KuchateK
19-10-2005, 23:10
Przetestowałem ostatnio po podpięciu do mojego 1D Mk II - ustawiłem na szybkie seryjne - czyli 8,5 fps - 20 klatek naświetlone prawidłowo, 21 nie, 22 już tak.
W tym to chyba puszka robi pare fot podczas jednego blysku :mrgreen:
O wlasnie :) To chyba jedyna rzecz ktora mnie jeszcze dobija w lampach.
Czesto gadam z kumplem Nikoniarzem i juz wiemy jedno. Potrzebny nam system firmy Ninon albo Cakon :)
Niektore rzeczy (np. taki detal jak stopka) sa u jednych i drugich tak bzdurnie pomyslane...ze nie wiem do czego to porownac.
Nie zapomnij wszystkiego ladnie opisac na forum razem z dokumentacja zdjeciowa ;)
Serio serio? Moge zrobic przy okazji. W rozbieraniu Sigmy juz jestem niezly, dwa razy wymienialem stopke, raz dorabianie gniazda i raz czyszczenie stykow wyswietlacza. Jak sie zabiore za ten wylacznik i blokade 45° to skrobne cos.
Wersja DG to byla zrobiona poniewaz byly tzw. "dzikie jazdy" i z niektorymi puszkami nie dzialaly wogole.
Wiem ze z niektorymi dziwnie naswietlala, ale myslalem ze pociagneli przy okazji problem cropa. No nic, moze kiedys. Albo sobie dorobie ;)
KuchateK
20-10-2005, 05:14
Nie no... Z monopolem na rynku to jak z M$ by bylo... Lepiej nie ;)
Z kolkiem jest jeszcze problem taki, ze jak Nikon to odpowiednio opatentowal to Canon wiele tutaj nie zdziala jesli Nikon sobie ubzdura ze nie sprzeda patentu. A ze patenty da sie tak durnie i ogolnikowo napisac ze beda sie odnosic praktycznie do wszystkiego (widzialem gdzies ostatnio taki jeden od appla)...
Dlatego na przyklad amerykanskie pixmy (nie tylko one) nie drukuja na plytkach bo ktos sobie cos tam opatentowal :|
Ot... Przyjdzie troche poczekac az patent wygasnie albo Canon wymysli cos lepszego :mrgreen:
TO może w temacie
ja dałem 1550 za nówkę gość ma sklep i dał mi swoją gwarancję więc jestem zadowolony, cena logiczna lampa nówka przywieziona z niemiec. Poznań jak by co służę adresem.
A co do lamp jeśli ktoś może pomóc to zapraszma na równoległy wątek
http://canon-board.info/showthread.php?t=6094
bo jak widzę 580ex może i dobra lampa ale trzeba się nakombinować, i nie mówie o portrecie .... :-)
speed555
20-10-2005, 09:53
A ma ktos tą lampe sigmy w polaczeniu z 350d?? nie jest ona za duza to tak malego body??
KuchateK
20-10-2005, 11:55
bo jak widzę 580ex może i dobra lampa ale trzeba się nakombinować, i nie mówie o portrecie .... :-)
Zapewniam Cie ze kazda inna dala by takie same efekty i zmusila do stosowania identycznych korekt, ustawien i kombinacji...
Ano, swiatlo ma to do siebie ze maleje wraz z kwadratem odleglosci jak to mawiaja :) Czyli przy tak duzej sali czym bys nie oswietlil to i tak 1szy plan bedzie jasniejszy niz odlegla sciana. Jak z fleszem, to albo rozstawic na sali dodatkowe lampy, (najlepiej studyjne z softami) albo wyrownac zastanym (ale w tym momencie dobrze by bylo zalozyc filtr konwersyjny na lampke zeby temp byla podobna)
A co do Sigmy, przyjrzalem sie wczoraj i zrobienie blokady na 45° to nie problem, ale musze znalezc na to chwilke. Fotocela troche inaczej zrobiona niz myslalem, ale chwila lutowania i bedzie wylacznik na bocznej/dolnej sciance.
Jeszcze by sie przydal wlacznik/wylacznik lampy gdzies kolo spustu. Czasem sie robi z lampa, potem chce bez no i trzeba puscic aparat, wylaczyc lampiszona...i tak w kolko. Nie ma w 1nkach moze takiej funkcji? :)
Kuchatek a 550EX? W stosunku do tej Sigmy...
KuchateK
20-10-2005, 20:18
550'ce odpadnie pare punktow przewagi.
2, 3, 4, 5, 6 (nie slyszalem 550'tki dokladnie)...
Canonowi mozna dopisac numer 9, mozliwosc podpiecia dodatkowego battery pack'a. Cos by sie tam jeszcze znalazlo napewno. Dokladne porownanie sigmy i 550'tki jest tutaj:
http://photonotes.org/reviews/sigma-ef-500-super/
Wszystko zalezy do czego ma byc ta lampa... Weselnym sam punkt pierwszy znacznie moze ulatwic zycie i warto wybrac Canona.
A ma ktos tą lampe sigmy w polaczeniu z 350d?? nie jest ona za duza to tak malego body??
Nie jest.
Siostra ma 350D z 420EX, ja podpinalem tez 580EX - jest tylko ociupinke (na oko) wieksza od 420EX i normalnie sie takim zestawem pracuje nawet bez gripa.