Zobacz pełną wersję : fisheye do 350d
gbm_bugs
19-10-2005, 16:10
jestem poczatkujacy, takze jeszcze niewiele wiem. z tego co wiem to 350d ma mnoznik 1.6x w takim razie rybie oko nie bedzie mialo w przekatnej 180 stopni, no chyba, ze sie myle. warto kupic taki obiektyw do 350d?? dokladnie chodzi mi o Sigma AF 15mm f/2.8 EX Fisheye. z gory dziekuje za pomoc.
nie, to raczej bezsens, bo jak sam mowisz nie uzyskasz takiej ogniskowej. mozna zastosowac pelenga 8mm, ale to ma swoje minusy tez (nie kryje pelnego kadru)
gbm_bugs
19-10-2005, 18:18
moze ktos ma fisheye'a w aparacie, ktory ma podobny mnoznik? jak to wyglada?
gbm_bugs
19-10-2005, 18:52
znalazlem link z testem fisheye'a z 350d, w werdykcie jest wzmianka o wiekszej wydajnosci na lustrzankach z pelna klatka. 180stopni nie bedzie, ale raczej bedzie wiecej niz jakikolwiek szeroki kat, prawda? a oto link: http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_15_28_fish/index.htm
nie ma 180 (korzystma z zenitara 16); jak na moje potrzeby umiejetnosci i cene za szklo; jest to wystrczajacy obiektyw http://strony.aster.pl/mrowa/IMG_5482.jpg
zdjecia z zenitara 8mm http://strony.aster.pl/mrowa/IMG_9234.jpg sam ocen (nie jetsem autorem zdjecia, pochodzi ono z Canona 10D)
gbm_bugs
19-10-2005, 22:10
jakim aparatem robiles to zdjecie?
gbm_bugs
20-10-2005, 09:15
ja tam sie nie wstydze swojego 350d. no chyba, ze masz go po przejsciach albo po wypadku<lol>
jestem poczatkujacy, takze jeszcze niewiele wiem... obiektyw do 350d?? chodzi mi o Sigma AF 15mm f/2.8 EX Fisheye....
gbm_bugs, Ty sie tylko zainteresuj tym linkiem poniżej:
http://www.sigma-foto.de/cms/front_content.php?client=1<=1&idcat=59&idart=51
bo ta Sigma może Ci nie działać z 350D. Zresztą ta 28-105 o którą pytasz poźniej również może nie działać!
Kupisz sobie niedziałające obiektywy i potem będzie płacz i lament!
Pozdrowienia,
Tomek
ja tam sie nie wstydze swojego 350d. no chyba, ze masz go po przejsciach albo po wypadku<lol>
chodzilo mi o gniota
moze ktos ma fisheye'a w aparacie, ktory ma podobny mnoznik? jak to wyglada?
Ja mam fisheye'a canona i powiem tyle: Z analogiem lub FF super sprawa, ale z niepełnomatrycowymi nie ma sensu. Używałem z eos33 i naprawdę niezłe fotki można tłuc, natomiast z 20d który ostatnio kupiłem nie ma to sensu także szukam kupca na mojego fisheye-a. Zdecydowanie bardziej przyda mi się jakiś inny obiektyw (szeroki zoom) więc proponuję Ci przemyśleć sprawę bo w tej cenie kupisz już jakieś inne szkiełko, które zdecydowanie częściej wykorzystasz. Piszę to z własnego doświadczenia.
Jak masz możliwość podpiąć sobie "rybcię" w jakimś sklepie to sprawdź żebyś potem nie żałował.
gbm_bugs
20-10-2005, 15:36
raczej nie znam niemieckiego;/ takze niewiele mi to mowi
raczej nie znam niemieckiego;/ takze niewiele mi to mowi
Ale chyba minimum intuicji masz?
To jest lista obiektywów potencjalnie niedziałających z "Kameras Canon Eos 30/33, Eos 300V und den digitalen Kameras Eos 10D, 20D und Eos 300D."
To chyba rozumiesz? Wtedy jeszcze nie znali 350D, ale skoro te obiektywy nie działają z wcześniejszymi modelami aparatów, to z najmłodszym 350D na 100% też nie będą działały!
Potem jest tam napisane "error 99" - to też chyba nie wymaga komentarza!
A dalej jest lista obiektywów. Zwróć uwagę na:
....
15mm F2.8 EX DIAGONAL FISHEYE bis Seriennummer #2...
....
28-105mm F2.8-4 ASPHERICAL bis Seriennummer #3...
....
To akurat te dwa obiektywy, o które pytasz!
Czy naprawdę do tego jest potrzebna znajomość niemieckiego??
Prościej już się nie da.
Pozdrowienia,
Tomek
gbm_bugs
21-10-2005, 00:42
dziekuje, ale po co tak ostro? nie wiem kiedy to bylo pisane, nie widzialem tam 350d, pozatym chyba po cos robia nowe aparaty, zeby je ulepszac np. aby dzialaly z takimi obietywami, z ktorymi nie radzili sobie poprzednicy. to wlasnie moja intuicja. chodz teraz przypominam sobie, ze 10d,20d,300d maja ten sam mnoznik czyli 1,6x, ale nie wiem jaki ma 300v. byc moze ten sam. w kazdym razie dziekuje za pomoc i chetnie przeczytami wezme do siebie kolejne wypowiedzi
dziekuje, ale po co tak ostro?
Po to ze ktos chce ci pomoc a ty "wsadz se w d* taka pomoc" zamiast odrobine pomyslec :?
nie wiem kiedy to bylo pisane, nie widzialem tam 350d, pozatym chyba po cos robia nowe aparaty, zeby je ulepszac np. aby dzialaly z takimi obietywami, z ktorymi nie radzili sobie poprzednicy.
Nie. Dokladnie na odwrot - przynajmniej jesli chodzi o aparaty Canona i obiektywy firm alternatywnych. Canon specjalnie zmienia nieco interfejs bagnetu EF w nowych modelach, tak by starsze szkla firm alternatywnych nie dzialaly - by zmusic klientow do kupowania obiektywow Canona.
Co ciekawe... Sigmy (te starsze) wykazuja najwieksza niekompatybilnosc, tokiny nieco lepiej (ale moze przez to ze sa mniej popularne niz Sigmy) za to Tamrony - bez problemu dzialaja niezaleznie od numeru seryjnego czy daty produkcji :roll: .
I to rowniez jeden z powodow dlaczego Sigma wypuscila ostatnio prawie wszystkie swoje aktualnie produkowane szkla z oznaczeniem DG - by tym oznaczeniem zapewnic klientow ze te szkla beda bez Err99 wspolpracowac z najnowszymi dSLR.
to wlasnie moja intuicja.
No to cie zawiodla.
chodz teraz przypominam sobie, ze 10d,20d,300d maja ten sam mnoznik czyli 1,6x, ale nie wiem jaki ma 300v.
To nie o mnoznik, matryce czy wielkosc klatki chodzi a o bagnet EF - czy wspolpracuje ze starszymi obiektywami innych firm niz Canon czy nie.
gbm_bugs
21-10-2005, 09:26
czyli tamtron albo sigma z oznaczeniem DG, dzieki, a co do pomocy, to duzo mi pomogla i wcale nie zrobilem tak jak myslisz. ale ok, skoro musi byc ostro8) to niech bedzie. wazne, ze wiem o co chodzi. dzieki
Co ciekawe... Sigmy (te starsze) wykazuja najwieksza niekompatybilnosc, tokiny nieco lepiej (ale moze przez to ze sa mniej popularne niz Sigmy) za to Tamrony - bez problemu dzialaja niezaleznie od numeru seryjnego czy daty produkcji.
Gdzieś coś słyszałem/czytałem, że Tamron jakąś licencje... od Canona... zanabył czy zdobył...
Ale to tak tylko gdzieś dzwoni, lecz nie wiadomo w którym kościele :-)
Pozdrowienia,
Tomek
czyli tamtron albo sigma z oznaczeniem DG...
Tak, te będą OK. Jak również, a moze przede wszystkim Sigma z oznaczeniem DC (czyli Digital Camera, albo bardziej po naszemu Do Cyfrówki, bo Kolega języków obcych nie lubi :mrgreen:
dzieki, a co do pomocy, to duzo mi pomogla...
To cieszy :-)
ale ok, skoro musi byc ostro8) to niech bedzie. wazne, ze wiem o co chodzi. dzieki
Ty chyba jeszcze nie wiesz, co to jest ostro ;-)
Pozdrowienia,
Tomek
gbm_bugs
22-10-2005, 15:06
co do jezykow... to z angielskim raczej nie mam problemow8) inna sprawa z niemieckim:D ale to niewazne. wazne, ze juz poluje na sigme 18-125 DC(do cyfrowki. Heh)
sebcio80
22-10-2005, 15:32
18-200 bedzie lepszym wyborem, lepsza optycznie od 18-125
18-200 bedzie lepszym wyborem, lepsza optycznie od 18-125
Może i trochę lepsza, 18-50/2,8 jeszcze lepsza, 17-40/4L jeszcze... itd.
Możesz nie wiedzieć, ale Kolega gbm_bugs przeznacza na szkło 900-1000zł, wiec nie mieszaj mu w głowie, bo już o 18-125 w tej cenie będzie musiał się postarać. Myśląc oczywiście o nówce, bo lekko używana by się od ręki na allegro znalazła:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67496584
Pozdrowienia,
Tomek
Tak, te będą OK. Jak również, a moze przede wszystkim Sigma z oznaczeniem DC (czyli Digital Camera, albo bardziej po naszemu Do Cyfrówki, bo Kolega języków obcych nie lubi :mrgreen:
Nie mieszaj bo namieszasz za bardzo ;) .
W skrocie:
DC - do dSLR z matryca APS, czyli crop 1.5x, 1.6x
DG - zarowno do analogow jak i dSLR z dowolnym cropem, poprawiona wspolpraca z dSLR (telecentrycznosc, wspolpraca z nowszymi body i bagnetami i takie tam ;) )
Czyli jesli komus sie kiedys zachce serii 1D Canona czy np 5D - to niech nie patrzy na DC.
Pszczola
23-10-2005, 15:37
Nie mieszaj bo namieszasz za bardzo ;) .
W skrocie:
DC - do dSLR z matryca APS, czyli crop 1.5x, 1.6x
DG - zarowno do analogow jak i dSLR z dowolnym cropem, poprawiona wspolpraca z dSLR (telecentrycznosc, wspolpraca z nowszymi body i bagnetami i takie tam ;) )
Czyli jesli komus sie kiedys zachce serii 1D Canona czy np 5D - to niech nie patrzy na DC.
DC = Do Cropa ;-)
DC = Do Cropa ;-)
Much better 8)