PDA

Zobacz pełną wersję : 5DmkII + /kabel/ + laptop

grinsen
21-03-2010, 23:48
Chce podczas strzelanie zdjęć w studio mieć podgląd na laptopie.
W teorii instrukcja do 5DmkII informuje że wystarczy użyć kabla USB-MiniUSB i będzie działać.
Pytanie do praktyków tematu:
- czy kabel Canona z zabezpieczeniami przed przepięciem faktycznie to gwarantuje lub inaczej: czy zamiennik będzie działał równie dobrze?
- czego prócz EOS Utility do tego można używać aby mieć podgląd na bieżąco??
- czy po podłączeniu kabla, uruchomieniu programu muszę cos ustawiać, a jeśli tak to co??

dzięki za pomoc

grinsen
21-03-2010, 23:57
Chce podczas strzelanie zdjęć w studio mieć podgląd na laptopie.
W teorii instrukcja do 5DmkII informuje że wystarczy użyć kabla USB-MiniUSB i będzie działać.
Pytanie do praktyków tematu:
- czy kabel Canona z zabezpieczeniami przed przepięciem faktycznie to gwarantuje lub inaczej: czy zamiennik będzie działał równie dobrze?
- czego prócz EOS Utility do tego można używać aby mieć podgląd na bieżąco??
- czy po podłączeniu kabla, uruchomieniu programu muszę cos ustawiać, a jeśli tak to co??

dzięki za pomoc

pest801a
22-03-2010, 00:04
witam
wystarczy wlaczyc
- canon eos utility ->camera seting/remote shoting->remote live view shoting
-ja uzywam dowolnego kabla nie jest to orginalny od tego aparatu dostalem go chyba do nokii

trufel
22-03-2010, 02:01
cześć, tak, wszystko działa, nie musi być kabel od Canona.
używałem tylko Eos Utility, masz podgląd na bieżąco na laptopie. po podłączeniu automatycznie ci się ekran otworzy i musisz mieć chyba live view ustawione w aparacie, już nie pamiętam dokładnie. to jest banalne. nie znam innego programu do sterownia, bo i po co?
z poziomu komputera zarządzasz wszystkim co możliwe. ja prawie zawsze tak w studio robię jak mam trochę więcej pracy.

mirusiek
22-03-2010, 08:42
. po podłączeniu automatycznie ci się ekran otworzy i musisz mieć chyba live view ustawione w aparacie, już nie pamiętam dokładnie.

Ja musze kliknąć na Ikonkę "Remote shooting" - po otwarciu EOS Utility i podpięciu aparatu. Aparat nie musi być w trybie Live View.
Wszystkie ustawienia pięknie działają z poziomu laptopa, ale w każdej chwili możesz też podejśc i zmienić ustawienia w aparacie. Jak pracujesz w tym trybie zdjęcia zapisują się odrazu na laptopie.

Drogis
22-03-2010, 08:46
Na przykładzie 40D, który pod tym względem nie powinien się specjalnie różnić od 5dmk2 (może poza możliwością kręcenia filmów):
- kabel nie musi być oryginalny Canona, ale wystrzegaj się tanich zamienników. Przerabiałem kilka kabelków i wniosek jest taki, że im kabel grubszy tym lepszy. Z tymi cienkimi, których dużo na Alledrogo, komputer często nawet nie znajdował podłączonego aparatu.
- EOS Utility w pełni wystarcza. Nigdy nie szukałem innych programów bo mi w nim niczego nie brakowało.
- po podłączeniu aparatu do kompa wyskoczy Ci okienko z pytaniem co chcesz zrobić (tu kilka opcji). Wybierasz "Camera settings/Remote Shooting" i już możesz pstrykać. Z poziomu programu można przejść do Live View (z samego aparatu też można) - pozostałe ustawienia typu czas otwarcia migawki, przysłona, ISO, WB, itp. też oczywiście można zmieniać.

gietrzy
22-03-2010, 09:26
http://tinyurl.com/2xlqoj

OsMax
22-03-2010, 10:07
Bawiłem się tak kiedyś z 40D i wyrwałem całkiem przypadkowo gniazdo USB w aparacie.

grinsen
22-03-2010, 11:06
THX!
Wszystko tak jak zakładałem ale zawsze lepiej spytać zanim pokoszę się o próbę usmażenia aparatu albo bezowocne klikanie w sofcie :)