Zobacz pełną wersję : 5DmkII + /kabel/ + laptop
Chce podczas strzelanie zdjęć w studio mieć podgląd na laptopie.
W teorii instrukcja do 5DmkII informuje że wystarczy użyć kabla USB-MiniUSB i będzie działać.
Pytanie do praktyków tematu:
- czy kabel Canona z zabezpieczeniami przed przepięciem faktycznie to gwarantuje lub inaczej: czy zamiennik będzie działał równie dobrze?
- czego prócz EOS Utility do tego można używać aby mieć podgląd na bieżąco??
- czy po podłączeniu kabla, uruchomieniu programu muszę cos ustawiać, a jeśli tak to co??
dzięki za pomoc
Chce podczas strzelanie zdjęć w studio mieć podgląd na laptopie.
W teorii instrukcja do 5DmkII informuje że wystarczy użyć kabla USB-MiniUSB i będzie działać.
Pytanie do praktyków tematu:
- czy kabel Canona z zabezpieczeniami przed przepięciem faktycznie to gwarantuje lub inaczej: czy zamiennik będzie działał równie dobrze?
- czego prócz EOS Utility do tego można używać aby mieć podgląd na bieżąco??
- czy po podłączeniu kabla, uruchomieniu programu muszę cos ustawiać, a jeśli tak to co??
dzięki za pomoc
pest801a
22-03-2010, 00:04
witam
wystarczy wlaczyc
- canon eos utility ->camera seting/remote shoting->remote live view shoting
-ja uzywam dowolnego kabla nie jest to orginalny od tego aparatu dostalem go chyba do nokii
cześć, tak, wszystko działa, nie musi być kabel od Canona.
używałem tylko Eos Utility, masz podgląd na bieżąco na laptopie. po podłączeniu automatycznie ci się ekran otworzy i musisz mieć chyba live view ustawione w aparacie, już nie pamiętam dokładnie. to jest banalne. nie znam innego programu do sterownia, bo i po co?
z poziomu komputera zarządzasz wszystkim co możliwe. ja prawie zawsze tak w studio robię jak mam trochę więcej pracy.
mirusiek
22-03-2010, 08:42
. po podłączeniu automatycznie ci się ekran otworzy i musisz mieć chyba live view ustawione w aparacie, już nie pamiętam dokładnie.
Ja musze kliknąć na Ikonkę "Remote shooting" - po otwarciu EOS Utility i podpięciu aparatu. Aparat nie musi być w trybie Live View.
Wszystkie ustawienia pięknie działają z poziomu laptopa, ale w każdej chwili możesz też podejśc i zmienić ustawienia w aparacie. Jak pracujesz w tym trybie zdjęcia zapisują się odrazu na laptopie.
Na przykładzie 40D, który pod tym względem nie powinien się specjalnie różnić od 5dmk2 (może poza możliwością kręcenia filmów):
- kabel nie musi być oryginalny Canona, ale wystrzegaj się tanich zamienników. Przerabiałem kilka kabelków i wniosek jest taki, że im kabel grubszy tym lepszy. Z tymi cienkimi, których dużo na Alledrogo, komputer często nawet nie znajdował podłączonego aparatu.
- EOS Utility w pełni wystarcza. Nigdy nie szukałem innych programów bo mi w nim niczego nie brakowało.
- po podłączeniu aparatu do kompa wyskoczy Ci okienko z pytaniem co chcesz zrobić (tu kilka opcji). Wybierasz "Camera settings/Remote Shooting" i już możesz pstrykać. Z poziomu programu można przejść do Live View (z samego aparatu też można) - pozostałe ustawienia typu czas otwarcia migawki, przysłona, ISO, WB, itp. też oczywiście można zmieniać.
http://tinyurl.com/2xlqoj
Bawiłem się tak kiedyś z 40D i wyrwałem całkiem przypadkowo gniazdo USB w aparacie.
THX!
Wszystko tak jak zakładałem ale zawsze lepiej spytać zanim pokoszę się o próbę usmażenia aparatu albo bezowocne klikanie w sofcie :)