PDA

Zobacz pełną wersję : złocone napisy

Maykster
21-03-2010, 22:50
Witam,będę robił zdjęcia na komunii i proboszcz zażyczył sobie ,by na zdjęciu grupowym był napis "1 Komunia .........",ale takimi złotymi literami jak by malowanymi,na pewno będziecie wiedzieć o co chodzi , nie mam pojęcia jak się do tego zabrać lub komu zlecić taką usługę,szukałem w necie jednak niczego takiego nie mogłem znaleźć .Jeśli ktoś miał doświadczenie z takim zamówieniem proszę o poradę

dinderi
21-03-2010, 22:56
Jesli to ma być na odbitkach to : http://www.depiction.net/tutorials/photoshop/goldtext.php

ambaw
22-03-2010, 17:35
Zawsze można w zakładzie pogrzebowym zapytać:mrgreen:

Maykster
22-03-2010, 17:42
Zawsze można w zakładzie pogrzebowym zapytać:mrgreen:
Dzięki za konstruktywną odpowiedź raczej to nabijanie postów. Tutorial do PS nie wchodzi w grę to mają być takie złocone na wierzchu na odbitce taki co pod palcem czuć jako zgrubienie , bądź wklęsłość.Wyglądają mniej więcej jak naklejane.

pro_fill
22-03-2010, 18:09
nie wiem jak u ciebie w okolicy wygląda z zakładami usługowymi typu ksero, ale w poznaniu, te lepiej wyposażone, posiadają sprzęt do wprasowywania na wklęsło złotych lub srebrnych napisów na oprawach typu "praca magisterska" lub "praca dyplomowa".

osobiście dziwię się wymaganiom proboszcza i jeśli problem by mnie dotyczył, udałbym głupa i poprosił o pokazanie "próbki", że niby nie wiem co proboszcz chciałby mieć.
stawiam, że gdzieś coś widział, spodobało mu się, chce to u siebie.
problemem będzie tylko, że jego wiedza na temat wykonania tłoczonego napisu o jakim wspomniałem, na odbitce może nie przynieść oczekiwanego efektu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps.
nie można edytować swoich postów? dziwne.

znalazłem linka gdzie widoczna jest tego typu maszynka o której pisałem:
http://www.wimspj.com.pl/index.php?sub=zlociarka

Doleslav
22-03-2010, 18:16
Potrzeba Ci chyba czegoś takiego: http://www.allegro.pl/item947176194_tloczenia_zlocenia_na_skorze_tekturz e_fv.html

Kinski
22-03-2010, 18:16
Do tego potrzebna jest oddzielna farba. Symulowanie RGB jest bez sensu, nie dorówna złotej farbie. Złotą robi się na bazie spylonego mosiądzu lub kolorowanego aluminium, cynku. W tym przypadku wchodzi w grę jakiś wklęsłodruk, chociaż w offsecie też, ale to wszystko CMYK.
Chyba lepiej odpuścić sobie szukanie labu, który to wykona, chociaż ostatnio rozmawiałem z Digitalalbum i mówili, że jest to możliwe. tylko nie wiem czy się zrozumieliśmy i nie mówili właśnie o symulacji.

2 opcje:

szukasz introligatora, który kasuje niezłą kasę za usługę
szukasz gotowców, czyli jakich ramek z już wydrukowanym tekstem, np. tutaj (http://www.foto-prezent.pl/ramka-komunia-k072-p-78.html)
Wsadzasz zdjęcie i lecisz hurtem. Można też poszukać podobnych z ładnego kartonu (papier ryty, czerpany0 lub passepartout (ale drogo wyjdzie - z 10 zł/szt.).
Pozdr.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z leksza przesadzacie, proponować od razu maszynę?

pro_fill
22-03-2010, 18:22
szukasz gotowców, czyli jakich ramek z już wydrukowanym tekstem, np. tutaj (http://www.foto-prezent.pl/ramka-komunia-k072-p-78.html)[/LIST]
w tym przypadku polecasz tzw. fotoramkę na tort :mrgreen:

Z leksza przesadzacie, proponować od razu maszynę?
kto każe kupować za kilka tys. maszynkę? pisałem, że są punkty usługowe wykonujące tego typu rzeczy 8-)

Kinski
22-03-2010, 19:43
Chodzi o gotowca ramkowego z tekstem -> ten tortowy to tylko przykład. Pewnie dostępne w pierwszy lepszym zakładzie foto, ale lepiej kupić gdzieś w necie - będzie taniej, a wybór większy (różnica w zakąłdzie foto jest spora - > ceny co najmnije o 50% lub nawet 100% wyższe).
To zależy, ile ma się kasy i ile chce się zarobić. Jeśli to typowa, grupowa komunia, to nie ma co kombinować i zrobić hurtem -> kupić ramkę z tekstem, wsadzić zdjęcie i już. A nie latać do introligatorów czy innych rękodzielników i zawracać im gitarę takimi pierdołami.

Najlepiej chyba by było skonsultować się z proboszczem i zabić mu ćwieka typu: czy ramka ma być z drewna czy tworzywa, w jakim kolorze, czy tekst ma być ozdobny czy bardzie prosty, czy w grę wchodzi passpartout czy standardowe zdjęcie. No, ale to kasa, kasa -> nie robi się komunii dla księdza, tylko dla rodziców, więc oni powinni decydować. Jednak lepiej wspomnieć o tym rodzicom, że taka ramka i takie złocone napisy to na prośbę księdza proboszcza. Po co z czarnego robić sobie wroga...

Maykster
22-03-2010, 20:25
Te napisy mają być na zdjęciu ,a nie na ramce.gdzieś u kogoś widział,z rodzicami nie ma o czym rozmawiać w takiej parafii jeszcze nie pracowałem,30zł za komplet jest im zdecydowanie za dużo,ksiądz spytał ile mój aparat robi zdjęć na minutę,powiedziałem ,że 6,5 klatki na sekundę,na to jedna z matek wstała i oburzona spytała jak ja sobie wyobrażam połowę zdjęcia i jak by to miało wyglądać i że ona na to nie wyraża zgody hahahahah,ręce mi opadły

blazejs
22-03-2010, 20:58
Raczej bez wizyty u drukarza sie nie obejdzie. W sumie najprosciej byloby to zrobic drukujac zdjecia nie na papierze foto tylko normalnym offsetem + osobno ta zlota farba (bo to jest zlota farba - mialem tak robione zaproszenia na slub, drukowane na kalce, moj kumpel ma drukarnie..) + stempel do wytloczenia. Ale to nie jest tanie wiec moze lepiej uswiadomic proboszcza..

pro_fill
22-03-2010, 21:21
[...]ksiądz spytał ile mój aparat robi zdjęć na minutę,powiedziałem ,że 6,5 klatki na sekundę,na to jedna z matek wstała i oburzona spytała jak ja sobie wyobrażam połowę zdjęcia i jak by to miało wyglądać i że ona na to nie wyraża zgody hahahahah,ręce mi opadły
może pierwszej komunii będzie udzielać na raz 10 księży i masz za wolny aparat - zrobisz tylko sześciu dzieciom zdjęcia :mrgreen:

wracając do tematu - z podanych linków jeden zawiera cenę za usługę - podał go Doleslav.
nie wiem ile tam dzieci idzie do komunii, ale chyba setka się zbierze. za 100 tego typu nadruków za pomocą tłoczenia złocenia wg linka z allegro zapłacisz ok. 300 PLN + koszt matrycy. średnio do każdego zdjęcia będziesz musiał doliczyć 4 PLN.

postaw proboszcza pod ścianą i przedstaw mu swoje stawki + to co on by sobie życzył, a rodzicom powiedz jak już wcześniej napisał Kinski - że to są życzenia proboszcza - nie zapomnij wspomnieć, o tym proboszczowi, że tak to przedstawisz rodzicom.

Doleslav
22-03-2010, 21:26
za 100 tego typu nadruków za pomocą tłoczenia złocenia wg linka z allegro zapłacisz ok. 300 PLN + koszt matrycy. średnio do każdego zdjęcia będziesz musiał doliczyć 4 PLN.

Jest duża szansa, że wykonawca ma już matrycę z napisem takim jak trzeba, ewentualnie da się namówić na jej sfinansowanie, choćby częściowe, wtedy jednak matryca zostanie u niego.

Kinski
22-03-2010, 21:58
ile mój aparat robi zdjęć na minutę,powiedziałem ,że 6,5 klatki na sekundę
FAIL. Trzeba było powiedzieć, że 666.

Goomis
24-03-2010, 01:00
Te napisy mają być na zdjęciu ,a nie na ramce.gdzieś u kogoś widział,z rodzicami nie ma o czym rozmawiać w takiej parafii jeszcze nie pracowałem,30zł za komplet jest im zdecydowanie za dużo,ksiądz spytał ile mój aparat robi zdjęć na minutę,powiedziałem ,że 6,5 klatki na sekundę,na to jedna z matek wstała i oburzona spytała jak ja sobie wyobrażam połowę zdjęcia i jak by to miało wyglądać i że ona na to nie wyraża zgody hahahahah,ręce mi opadły

O_o mocna babka - ja bym nie wytrzymał i ją wyśmiał jak ostatnią idiotkę :-P No nie, no nie wierzę, jak ta kobieta dożyła do wieku rozpłodowego i w dodatku udało się jej wydać na świat potomstwo i dochować do wieku 7-8lat?? :-P

Co do złotych napisów to:
Tłoczenie na papierze foto? To nie przejdzie moim zdaniem. Papier Ci się zbyt rozciągnie albo nawet popęka - będziesz miał odbarwienia itp. Poza tym nie wiadomo czy to by się w ogóle papieru foto trzymało.

Ja widzę 2rozwiązania:
1. Druk na ploterze. Lepsze drukarnie dysponują złotą farbą. Nie potrzeba offsetu do tego. U mnie wiem, że jedna na pewno oferuje druk srebrną i złotą farbą. Widziałem "demko" jeszcze w dodatku na solwencie i podświetlone - efekt zarąbisty!
2. Całe zdjęcie na papierze metalik. Jak zrobisz sobie jeden wydruk jako taki próbnik różnych odcieni "złota" to będziesz wiedział który wyjdzie najlepiej. Minus tego taki, że przede wszystkim zielenie i żółcie też będą "się świecić".

Ja osobiście bym poszedł ewidentnie w jedynkę. Podzwoń po drukarniach - coś się znajdzie na pewno.

Bombee
24-03-2010, 01:56
Poszukaj czegos co sie nazywa "hot stamping". Podejzewam, ze o to bedzie chodzilo.

Maykster
24-03-2010, 21:08
Dziękuję koledzy cały czas szukam , o co chodzi z tym metalicznym papierem ,szczerze jeszcze się z tym nie spotkałem?

Kinski
24-03-2010, 21:16
Metallic (http://kulenty-studio.pl/info/fotoalbumy) to dość specjalny papier i nie wszystkie zdjęcia na nim ładnie wychodzą.
Poza tym, jeśli chcesz drukować gdzieś w lokalnym zakładzie, to szkoda zachodu, bo ostro zedrą z Ciebie kasę. Papier nie jest tani, a co bardziej prawdopodobne nawet mogą nie drukować, bo zapycha maszyny (jakoś tak).

Lepsze drukarnie dysponują złotą farbą.
Te lepsze, nie będą się bawić w jakiś śmieszny detal poniżej 2 tysięcy sztuk. Ale znajdziesz na pewno - niektóre drukarnie zlecają takie rzeczy podwykonawcom, tyle tylko, że wtedy to kosztuje, bo sam druk jest drogi. A im mniej, tym drożej.
Najlepiej byłby mieć znajomego drukarza.

trzpiola
08-04-2010, 04:22
google i szukasz GOLD EMBOSSING POWDER tylko nie wiem jak z dostepnoscia w polsce ale zawsze sa zyczliwi za granica , do tego VersaMark Watermark Stamp Pad, zamawiasz pieczatke z napisem jaki cie interesuje i jeszcze jeden szczegol heatgun, na youtube znajdziesz tone tego jak to sie robi, jeden minus na odbitkach tego nie zrobisz bo finalnie musisz to podgrzewac zeby proszek zlal sie w calosc a zaden papier foto nie wytrzyma podgrzewania chyba ze bedziesz to robil na jakiejs ramce