Zobacz pełną wersję : stabilizacja
Witam zastanawiam się nad zakupem obiektywu tamron 55-200 ale trochę odstrasza mnie brak stabilizacji. Związku z tym mam pytanie czy przy 200 będzie problem ze zrobieniem bez poruszenia ??
sirgerwazy
20-03-2010, 23:05
nie jeżeli dobierzesz odpowiednio krotki czas migawki
Wg książkowej zasady czas bezpieczny do utrzymania większości zdjęć ostrych to odwrotność ogniskowej (dla 200 jest to 1/200, ale zasada została ustanowiona dla pełnej klatki, więc na cropie wychodzi 1/320). Jeśli będziesz fotografował w dobrych warunkach oświetleniowych, to zasadniczo powinien się sprawdzić.
Jednak z doświadczenia ci powiem, że takie ogniskowe i takie światło bez stabilizacji to trudne w obyciu połączenie. Osobiście nie zamieniłbym swojego 55-250 na żaden obiektyw klasy niższej, niż 70-200/2.8, lub 70-200/4IS, bo zwyczajnie nie dałbym rady utrzymywać bezpiecznych czasów. Więc jeśli tylko możesz - bierz 55-250. lepszego tele w tym przedziale cenowym nie ma.
Wg książkowej zasady czas bezpieczny do utrzymania większości zdjęć ostrych to odwrotność ogniskowej (dla 200 jest to 1/200, ale zasada została ustanowiona dla pełnej klatki, więc na cropie wychodzi 1/320). Jeśli będziesz fotografował w dobrych warunkach oświetleniowych, to zasadniczo powinien się sprawdzić.
Jednak z doświadczenia ci powiem, że takie ogniskowe i takie światło bez stabilizacji to trudne w obyciu połączenie. Osobiście nie zamieniłbym swojego 55-250 na żaden obiektyw klasy niższej, niż 70-200/2.8, lub 70-200/4IS, bo zwyczajnie nie dałbym rady utrzymywać bezpiecznych czasów. Więc jeśli tylko możesz - bierz 55-250. lepszego tele w tym przedziale cenowym nie ma.
znakomicie zebrane :) w 100% sie zgadzam z kolega. Dodam jeszcze, ze 55-250 kosztuje grosze bo ok 900zl mowy.
MatusP - kompleksowa odpowiedź... super
Troszkę nie w temacie głównego posta, ale raczej w nawiązaniu do twojej odpowiedzi, gdybyś mógł wybrać pomiędzy 70-200/2.8 lub 70-200/4IS co byś wybrał ?
(załóżmy że nie ma różnicy w cenie)
pzdr,
trothlik
21-03-2010, 00:01
Troszkę nie w temacie głównego posta, ale raczej w nawiązaniu do twojej odpowiedzi, gdybyś mógł wybrać pomiędzy 70-200/2.8 lub 70-200/4IS co byś wybrał ?
pzdr,
Że się wtrącę... 70-200 2.8 światło to dla mnie priorytet. Ale może ktoś woli inaczej
pzdr,
Tez sie wtrace :) Ja bym wzial f4, bo w tym szkle stabilizacja jest na poziomie 4 EV, wiec w gorszym swietle utrzymasz. No ale zalezy co focisz :)
trothlik
21-03-2010, 00:30
No ale zalezy co focisz :)
Raczej "ruchome rzeczy" więc to światełko jak najbardziej... chociaż nie przeczę że ta f4 też brzmi kusząco. Ale jak na razie pozostanę w sferze planów co do tego szkła. Niestety masa innych wydatków...
Raczej "ruchome rzeczy" więc to światełko jak najbardziej... chociaż nie przeczę że ta f4 też brzmi kusząco. Ale jak na razie pozostanę w sferze planów co do tego szkła. Niestety masa innych wydatków...
no to faktycznie f/2.8
Fly pytał, co bym wybrał: nie mam pojęcia :) I w sumie się cieszę, że nie muszę stać przed takimi wyborami. A gdyby przyszło mi zmieniać tele, to pewnie trafiłoby na Tamrona 70-200.
Wg książkowej zasady czas bezpieczny do utrzymania większości zdjęć ostrych to odwrotność ogniskowej (dla 200 jest to 1/200, ale zasada została ustanowiona dla pełnej klatki, więc na cropie wychodzi 1/320).
Ciekawe kiedy się zacznie... no to może zanim się zacznie to chętnych dyskutantów na temat czy 1/fizyczna ogniskowa czy 1/ekwiwalent ogniskowej po cropie zaproszę tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=5383 albo tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=6204 albo nawet tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=35157
albo tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=1131