Zobacz pełną wersję : Jakie szkielko 18-50mm 2.8 do canona????
Witam mam maly dylemat i chetnie poslucham waszych opini.
Mam zamiar kupic szkielko 18-50mm 2.8 tylko nie wiem jakie:
1. Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
2. Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC
3. Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC
4. Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
Co byscie wybrali? Ja na poczatku bylam zdecydowana na nr 3 jednakze czytajac testy obiektywow przeczytalam ze ponoc Tamrony lepiej parcuja z Canonami ( a ja wlasnie do canonka chce) ,wiecie cos o tym?Z wlasnego doswiadczenia moze? Ktory wybor bedzie najlpeszym?
Smile
Było już milion razy. Bierz któregoś z tamronów (przy obecnych cenach najbardziej opłaca się wziąć albo używany non-VC, albo nowy VC). Na przyszłość sprawdzaj, czy przypadkiem nie powtarzasz tematów.
wlasnie jestem nowa i przegladajac wiele watkow z powyzej wymienionymi szklami nie uzyskalam satysfakcjonujacej mnie ifnormacji :)
Jestem juz prawie zdecydowan ana Tamrona tylko nie iwem ktorego z powyzje wyminionych
Pomozcie :)
To zależy od tego, czy potrzebujesz stabilizacji i ile ewentualnie jesteś w stanie za nią zapłacić. Oba modele różnią się właściwie wyłącznie rozmiarem, głośnością AFu (nowy ma cichszy silnik, ale "nadrabia" szmerem stabilizacji) i obecnością stabilizy w jednym z nich.
Jak już napisałem, najbardziej opłacalne są przy obecnych cenach dwa wyjścia:
- używany 17-50 za ~1000zł
- nowy 17-50VC za ~1850zł
Nowego 17-50 bez VC raczej nie warto brać, bo to tylko 400zł różnicy, a co by nie mówić, stabilizacja się czasem przydaje.
zanim wybierzesz coś z powyższej listy pomacaj sobie Tokinę 16-50 f/2.8
Robgr a uzytkowales moze Tokine?
Ta Tokina to ponoć niewypał... Poczytaj sobie w necie...
Zdecydowanie bierz tego Tamrona. A którego? Musisz sobie odpowiedzieć, czy potrzebujesz stabilizacji, czy nie...
nom,wlasnie przed chwila przeczytala pare opini i testow Tokiny,jakos nieciekawy ten model (16-50mm) sie wydaje
do slubnych chcialbym glownie uzyc jednego z powyzszej listy obiektywow,sie zastanwiam czy ta stabilizacja jest tak naprawde niezawodna....
nie che zakladac nowego watku,wiec moze ktos przy okazji wie ile sie czeka na kalibrowanie szkielka w serwisie Tamrona?tak wole sie zaoytac ile bym byla bez szkla w razie otrzymania jakiegos mydla np.
Kiedys mialem identyczny problem. Dokladnie te szkla. Wybralem T17-50 2.8, przez dwa lata uzywalem i bylem bardzo zadowolony. Tokina odpada.
A Tamrona wez VC od Cichego - bedziesz miec ostra, pewna sztuke.
liquidsound
21-03-2010, 12:54
Nie kumam, chcesz robic fotki na slubach i nie wiesz jakie szklo kupic? Zgroza
do slubnych chcialbym glownie uzyc jednego z powyzszej listy obiektywow
Do ślubnych zdjęć wykonywanych amatorsko to któryś z tamronów może "dać radę", ale jeśli zarobkowo, to żaden z podanych obiektywów-polecam wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=5085
Lektura na parę dni/sam przebrnąłem cały :smile:/ i od czasu do czasu ciekawa.
Merauder
21-03-2010, 20:43
Dla mnie też dla ślubów kupowanie czegoś po za Canonem jest trochę ryzykowne, jak zarabiasz na tym to powiedziałbym, że nawet bardzo. A co do stabilizacji przy ślubach to wystarczy lekki ruch jednej osoby i stabilizację będzie można sobie wsadzić nie powiem gdzie.
Nie kumam, chcesz robic fotki na slubach i nie wiesz jakie szklo kupic? Zgroza
:D :D :D :D bo widzisz ja glupia i w doatku blondyna i nie wiem :D :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzieki Sunders poczytam,dlugasny ale przebrne chyba ;)
Merauder ,powiadaja no money-no honey wiec z powodu braku funduszy bede musial je wpierw uzbierac focac gorszym szklem niestety :)
Robgr a uzytkowales moze Tokine?
miałem okazję się pobawić - sprzęt całkiem całkiem. AF cichszy niż w tamronie, całkiem celny. Wykończenie lepsze niż tamrony.
Ta Tokina to ponoć niewypał... Poczytaj sobie w necie...
ponoć - czytać sobie można - wyłącz kompa, przejdź się do sklepu i pomacaj.
W międzyczasie wyszło, że ma być to obiektyw do ślubów, i faktycznie, tak jak poprzednicy w takim przypadku polecam raczej jednak coś klasy L bezpośrednio ze stajni canona...
Pozdr.
a może poczekać na tokinę 16-28 2.8 ?
ojjj, znając tokinę to możemy i parę lat poczekać. poza tym - to będzie super szkło do FF, na cropie da taki sobie zakres.
ponoć - czytać sobie można - wyłącz kompa, przejdź się do sklepu i pomacaj.
Skąd wiesz, że nie macałem? To, że wolę przywołać tylko opinię ludzi, którzy mają to szkło jakiś czas, niż moje 10 minutowe wrażenie ze sklepu, nie znaczy że nie macałem. Choć obydwie opinie się wzajemnie potwierdzają - mnie nie porwała, Tamron IMHO jest dużo ciekawszą propozycją.
Jedrzej79
24-03-2010, 00:04
Pisałem już kiedyś i napiszę jeszcze raz. Ja polecam sigmę 18-50 2.8 makro. Nie mam porównania do innych szkieł w tym zakresie poza starym kitem canonowskim. Dobrze wykonany, celny i wystarczająco cichy autofocus. Bardzo dobra ostrość w centrum i na brzegach - moze troche gorzej przy 2.8, zwłaszcza na 50 mm, ale na f4 już "brzytwa" wszędzie ;-). Canon będzie na pewno lepszy, ale i droższy, nie wiem jak tamrony - opinii tyle, co użytkowników. Plusem jest też funkcja makro, jak się w makro nie specjalizujesz i nie chcesz wydawać następnej kasy na obiektyw makro, a przynajmniej na razie to taka opcja jest dość ciekawa - poza tym fajnie jak obiektyw ostrzy na prawdę z bliska.
Ostrość zdjęć nieodbiegająca istotnie (uwaga inny zakres) od canona 70-200 L, choć canon ma ładniejsze troche kolory jednak (tego też bym się spodziewał po C 17-55 2.8).
Jak robię zdjęcia przy małej przysłonie (do 4) to biorę canona 50 1.8, ale wyżej już lepsza sigma - ja nie wiem, ale według mnie autofocus sigmy zdecydowanie celniej trafia niż 50 1.8, nie mówiąc już o szybkości, bo w C 50 1.8 z tym jest słabo.
dreamstorm
24-03-2010, 11:28
IMHO:
Stabilizacja przy tej ogniskowej na ślubach się nie przydaje (no chyba, że ktoś ma jakiś pomysł jak to wykorzystać - ja nie mam), wolałbym jaśniejsze szkło.
Zakładając, że AF tamrona 17-50 działa podobnie jak 28-75:
- przygotowania - zależy jak ciemno w domu :), ogólnie AF tamrona średnio daje radę
- w kościele - 2.8 to minimum, ewentualnie szkło ostre od 2.8 + wspomaganie AF z lampy + sama lampa. Generalnie nie jestem fanem takiego rozwiązania. Sam AF tamrona przy statycznych ujęciach w kościele da radę.
- życzenia na zewnątrz - bez zastrzeżeń - każdy wymieniony obiektyw sobie powinien poradzić - wybrałbym tamrona, bo statystycznie najostrzejszy.
- sala i zabawa - lampa , albo jasna stałka - jak będzie ciemno to tamron zupełnie się gubi
plener - niby można ale przydałaby się jakaś portretówka, jakiś fiśaj, UWA, a najbardziej pomysł :)
Jeśli robi się śluby za pieniądze to tutaj raczej nie ma kompromisów - szkła Canona ze względu na AF. Ostrość, plastyka itp mają drugorzędne znaczenie po PSuciu różnic już prawie nie widać
Obiektywnie - T17-50 lub 17-50 VC. Chyba, że ktoś jest wyznawcą Sigmy, to wtedy proszę bardzo.
polecam 17-50 IS od tamrona. Fajne, jasne, ostre szkielko. Od autofokusa glosniejsza jest stabilizacja, niemniej jednak, w tym zakresie jest cholernie uzyteczna.
Pozdrawiam.