Zobacz pełną wersję : Przesiadka na 350D
student_22
19-10-2005, 09:52
W listopadzie planuje zmiane aparatu. Konkretnie przesiadam sie z Minolty Z10 na EOS`a 350 D. Wybór body to już praktycznie klamka zapadła ale ciągle myśle o obiektywie. Kit albo Sigma 18-50 DC. Na nic wiecej w tej chwili mnie nie stać.
Mam dylemata bo z tego co czytam oba obiektywy sa dość podobne. Większe róznice to metalowe mocowanie Sigmy i osłonka w komplecie.
Cholernego Kita nie podepne pewnie do niczego wiecej bo to EF-S.
To te róznice czysto techniczno-zewnętrze. A optycznie podobno to samo "szambo" jak to wielu określa.
Co wybrać ?
Riccardo
19-10-2005, 10:03
W listopadzie planuje zmiane aparatu. Konkretnie przesiadam sie z Minolty Z10 na EOS`a 350 D. Wybór body to już praktycznie klamka zapadła ale ciągle myśle o obiektywie. Kit albo Sigma 18-50 DC. Na nic wiecej w tej chwili mnie nie stać.
Mam dylemata bo z tego co czytam oba obiektywy sa dość podobne. Większe róznice to metalowe mocowanie Sigmy i osłonka w komplecie.
Cholernego Kita nie podepne pewnie do niczego wiecej bo to EF-S.
To te róznice czysto techniczno-zewnętrze. A optycznie podobno to samo "szambo" jak to wielu określa.
Co wybrać ?
A jaka roznica w cenie kita z kitem a body z sigma? Moze rozwaz Kita + 50/1.8?
student_22
19-10-2005, 10:09
130 zł drożej wyjdzie Sigma + Body
50/1.8 to pewnie dokupie kiedyś ale na razie chciałem mieć jako taki szeroki kąt
Riccardo
19-10-2005, 10:19
130 zł drożej wyjdzie Sigma + Body
50/1.8 to pewnie dokupie kiedyś ale na razie chciałem mieć jako taki szeroki kąt
No to chyba wszystko jedno, Sigma jest chyba troche lepiej wykonana.
...planuje zmiane aparatu na EOS`a 350 D, ale ciągle myśle o obiektywie. Kit albo Sigma 18-50 DC. Na nic wiecej w tej chwili mnie nie stać...
Ehhh, spłukać się na aparat i nie mieć na szkło... Coż Ci poradzić?
Sigma lepsza mechanicznie, kit może minimalnie optycznie.
Odpowiedz sobie na pytanie, czym zrobisz lepsze zdjęcia:
- wypasionym aparatem i kitowym szkłem?
czy
- skromniejszym body i lepszym obiektywem?
Jeśli myślisz tak jak ja, to radziłbym Ci kupić 300D, jak najtaniej, bez kita, a do niego od razu Sigmę 18-50/2,8 (zwróć uwagę na 2,8!).
Pozdrowienia,
Tomek
Riccardo
19-10-2005, 10:27
Ehhh, spłukać się na aparat i nie mieć na szkło... Coż Ci poradzić?
Sigma lepsza mechanicznie, kit może minimalnie optycznie.
Odpowiedz sobie na pytanie, czym zrobisz lepsze zdjęcia:
- wypasionym aparatem i kitowym szkłem?
czy
- skromniejszym body i lepszym obiektywem?
Niech pstryka kitem i zbiera na lepsze szklo. Przynajmniej sie okresli czy potrzeba mu bardziej szeroko czy wasko.
Niech pstryka kitem i zbiera na lepsze szklo. Przynajmniej sie okresli czy potrzeba mu bardziej szeroko czy wasko.
Osobiście przy ograniczonych środkach zakupiłem kita i stałkę 50mm 1,8.
Kit nie jest taki zły i za tą cenę IMO warto go mieć.
pozdrowienia
student_22
19-10-2005, 12:16
No to ma być obiektyw na razie. Potem mam zamiar rozbudowywać baze obiektyową w miare możliwości albo sigme albo kit posłać w diabły. Ale na razie nie mam gotówki na Sigme 18-50 2.8 niestety bo bym sie nie zastanawiał.....
student_22 IMHO bierz kita, choćby ze względu na pełną (z przekazywaniem odległości ostrzenia) kompatybilność z ETTL-II.
Nie przejmowałbym się zbytnio opiniami, by kupić 300d i mieć 1 kPLN na szkło. Miałem plany i kasę by kupić naraz 350d z 100-300 USM, 430 EX, ..., ... - niestety nieplanowane, spore wydatki pokrzyżowały je. Robię więc kitem i na co narzekam, to że jest za ciemny. Dlatego w najbliższym czasie dokupię 50/1.8. reszta szkieł na przyszły rok
student_22
19-10-2005, 13:53
MarekC - to że ciemny to wiem ale to jeszcze mogę znieść. A jak optyka ? Miałem go włapach no i ergonomika nie jest najgorsza nie licząc przedniego małego pierścienia MF. Szczególnie za tą cene....
MarekC - to że ciemny to wiem ale to jeszcze mogę znieść. A jak optyka ? Miałem go włapach no i ergonomika nie jest najgorsza nie licząc przedniego małego pierścienia MF. Szczególnie za tą cene....
PS Twoim przyjacielem :-). W plenerkach (czyli od F8 ) nawet nieźle, "portreciki" trzeba podostrzać. jakichś dużych aberacji nie widziałem, winietowanie póki co tylko przy pełnej dziurze i ogniskowej 18...ale specowie pewnie znaleźliby nieco więcej wad.
Poszedłem za słowami Viteza, który twierdził że przy tych ogniskowych, ponad kita warto inwestowac tylko w "eLki"
zajrzyj do wątku
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5761&page=2
dałem tam linki do zdjęć wykonanych kitem,
i powtórzę jeszcze, przy cenie kita nie warto z niego rezygnować.
Andrzej 'Andy' Kidaj
19-10-2005, 17:10
To może i ja parę słów. Wszyscy narzekali na kit, ze to kit i lepiej od razu kupić coś lepszego. Nie stać mnie na razie, więc wziąłem z kitem, coby body nie leżało bezczynnie. Od maja pstrykam i jestem mile zaskoczony. NIe jest to rewelka, ale porażka też nie. Dobry na pewno dla kogoś, kto chce extremalnie pomolestować aparat w trudnych warunkach na przykład. Wtedy ewentualne uszkodzenie szkła nie zaboli tak bardzo :) Teraz kombinuję z podpięciem szkieł od starego T-70.
taka sobie fotka z wycieczki...
Inne robione kitem np. http://www.kgw.pilickanet.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=56
Z wycieczki tylko korekta levelsów, w artykule - levelsy, czasem kontrast, ostrość..
student_22
19-10-2005, 22:18
Tak sobie oglądam zdjęcia z Kit niektórych ludzi i tak mnie powalają co niektóre że mam wrażenie że jeżeli dobrze go urzyć to rzeczywiście będzie dobrym rozwiązaniem i pewnie minie troszke czasu zanim dojde do poziomu na którym będzie dla mnie on syfem totalnym a i wtedy moze juz dorobie ise czegoś lepszego......
Robson01
19-10-2005, 22:53
Tak sobie oglądam zdjęcia z Kit niektórych ludzi i tak mnie powalają co niektóre że mam wrażenie że jeżeli dobrze go urzyć to rzeczywiście będzie dobrym rozwiązaniem i pewnie minie troszke czasu zanim dojde do poziomu na którym będzie dla mnie on syfem totalnym a i wtedy moze juz dorobie ise czegoś lepszego......
Słusznie prawisz. Ogólnie w tych pieniądzach nie kupisz nic lepszego, na zmiany masz zawsze czas, a sprzedając go niewiela stracisz. Chociaż są też tacy (na forum), którzy mają kilka niezłych szkieł, a kita się nie pozbyli.
Ja na początku tez na niego plulem .. z czasem coraz bardziej mi sie podoba. Patrząc na ceny to bez dołożenia z 1000 zł nie dostaniesz nic lepszego co ma 18mm.
Porownywalem np. z sigma 18-125 - sigma oczywiscie ostrzejsza juz na pierwszy rzut oka. Ale to wydatek rzędu 1000-1100zl ...
Kup kita i jak juz mowiono zaprzyjaźnij się z PhotoShopem :) Po jakimś czasie będziesz to robil jak automat ;)
Wtedy ewentualne uszkodzenie szkła nie zaboli tak bardzo :)
Oj gdzie Ty fotki robisz? ;) Filtr na szklo i póki nie wypadnie z plecaka (jak jednemu z forumowiczów - ['] L [']) to nie będzie źle ;)
Porownywalem np. z sigma 18-125 - sigma oczywiscie ostrzejsza juz na pierwszy rzut oka.
Oj czy aby napewno ? Jak się oglada różne sample po sieci to wygląda to inaczej
Riccardo
20-10-2005, 09:18
Oj czy aby napewno ? Jak się oglada różne sample po sieci to wygląda to inaczej
Z ta Sigma jest podobnie jak z kitem - przymknieta jest calkiem spoko. Ja jestem zadowolony. No i ten zakres :)
Andrzej 'Andy' Kidaj
20-10-2005, 10:11
Oj gdzie Ty fotki robisz? ;) Filtr na szklo i póki nie wypadnie z plecaka (jak jednemu z forumowiczów - ['] L [']) to nie będzie źle ;)
Filtr filtrem, ale różne przypadki się zdarzają (odpukać). Wypadnięcie z plecaka to juz baaaardzo nieszczęśliwy przypadek, ale można stuknąć, zahaczyć, czy nawet upuścić zdejmując z szyji.
student_22
20-10-2005, 10:32
No to trza uważać. Ja mam Z10 która jest warta prawie tyle co obiekyw kit do tego EOS`a i uważam zawsze z nią jak z jakiem.... :)
Andrzej 'Andy' Kidaj
20-10-2005, 10:37
Toż nie powiedziałem, że ja swoim 350d rzucam! Chyba bym się zapłakał, gdyby coś mu się stało :) Niemniej W RAZIE CZEGO mniej szkoda kita niż SIGMY za 2000PLN, nieprawdaż?
student_22
20-10-2005, 10:52
Prawdaż prawdaż, aczkowiek obawiam się że jakiekolwiek stuknięcie czy upuszczenie spoowduje nie tylko kasacje szkła ale i pewnie aparatu.... :p
Riccardo
20-10-2005, 11:01
Toż nie powiedziałem, że ja swoim 350d rzucam! Chyba bym się zapłakał, gdyby coś mu się stało :) Niemniej W RAZIE CZEGO mniej szkoda kita niż SIGMY za 2000PLN, nieprawdaż?
To co ma powiedziec calkiem spora uzytkownikow "elek"? Nie mozna zakladac ze sie w cos puknie. Bo w ten sposob to najlepiej przykrecic cos na m42.
To co ma powiedziec calkiem spora uzytkownikow "elek"?
To ze wierza w "jakosc wykonania" eLek... co zreszta bylo potwierdzone i udowodnione kilkukrotnie na tym forum.
Mi na przyklad 70-200 2.8 IS L huknął na ziemie z wys ok pol metra (wersalka - przeciazyl torbe i sie z niej wysunal prosto na ziemie0 i nic.
Wiecej np tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=2804
Riccardo
21-10-2005, 09:13
To ze wierza w "jakosc wykonania" eLek...
chodzilo mi o cene