Zobacz pełną wersję : PZ42X i 5D MARK II
Witam, podłączyłem lampę PZ42X do 5D MARK II ...i nie działa :cry:
W menu aparatu w ustawieniach lampy wyskakuje komunikat że lampa nie podłączona lub nie odpalona? Podłączałem kilka razy, wsuwałem i wysuwałem i nic. Macie pomysł? Lampa sprawna, wczoraj używana z 400D
mate00sh
19-03-2010, 16:23
Ale nie błyska, czy tylko jej w menu nie widać? W menu nie widać też większości lamp Canona - z poziomu aparatu można sterować jedynie 580 i 430 z II w nazwie.
i nie błyska i jej nie widać
mate00sh
19-03-2010, 16:35
A to już jest niepokojące. Jesteś w stanie sprawdzić jeszcze raz na 400D czy odpala? Lub czy da się wyzwolić ją ręcznie?
Ręcznie da się wyzwalać, na 400D za 2h będę mógł sprawdzić, jest możliwość że to coś nie tak z sankami w 5D
mate00sh
19-03-2010, 16:52
A nie masz opcji włącz/wyłącz po wejściu w podmenu Sterowanie lampą? Ja mam coś takiego w 40D - może to zadziała.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W instrukcji piszą, że lampa może nie odpalać przy włączonym Live View, ale rozumiem, że próbowałeś raczej tradycyjnie.
Wchodzę w menu, nastawy lampy i mam:
Tryb błysku
Tryb synchr.
Lampa błyskok.
I tu jest aktywna opcja tylko ostatnia, ale nie mogę jej włączyc ani wyłączyć bo wyświetla sie komunikat "lampa nie podłączona lub nie odpalona"
mate00sh
19-03-2010, 17:03
Czyli ta opcja w 40D dotyczy pewnie tylko lampy wbudowanej, której Ty nie masz. Jesteśmy w punkcie wyjścia - sprawdź lampę z innym aparatem a najlepiej by było sprawdzić aparat z inną lampą. Może masz jakiegoś FotoJokera pod domem?
Dzięki za zainteresowanie, dam znak jak posprawdzam