Zobacz pełną wersję : Strata jakości przy wrzucaniu na bloga
Nie wiem gdzie umieścić to pytanie, więc dam tutaj. Otóż przed wrzuceniem zdjęcia do internetu zmniejszam je do pożądanej wielkości w PS, po czym wyostrzam lekko. Potem zdjęcie ląduje na imageshacku i tam jest ok (jeśli jest większe niż przeglądarka może objąć jakość jest słaba, ale po powiększeniu wszystko jest ok. Dalej biorę link na maksymalny rozmiar zdjęcia i umieszczam go dajmy na to na blogu, a tam zdjęcie pokazuje się z duża strata jakości. Ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi, bo ja już nie wiem.
Hm.. Twoje zdjecia wygladaja ok - moze po prostu przy duzej ilosci fotek do zaladowania przegladarka laduje podgladowki a dopiero potem pelne rozmiary?
Czy na blogu rozdzielczosc umieszczonego zdjecia jak i rozmiar jest taki sam jak na dysku?
Przed wrzuceniem na bloga zmniejszam do np. 700x460 po czym wyostrzam i potem lądują na imageshacku i dalej na blogu. Te które tam są faktycznie ok, ale wczoraj wrzuciłem inną fote i już było ewidentnie widać różnice w stosunku do tego co było bezpośrednio na imageshacku. Zdjęcie usunąłem z bloga tymczasowo.
Spojrząłem na Twoje linki i nigdze nie znalazłem zdjęć o rozmiarze 700x460 - inna sprawa, że nie szukałem za bardzo.
Może być tak, że rozmiar na blogu jest inny niż rozmiar na dysku/serwerze. Dlatego skrypt sam zmniejsza, lub powiększa zdjęcia, stosujac najprostsze algorytmy. Stad strata na jakości.
O tym wlasnie pomyslalem, ze blog sam skaluje zdjecia do zadanej rozdzielczosc i gdy rozciaga 700pixeli do 900 czy 1000 wychodza kwiatki .. tzn pixele ;)
700 x ... mają te zdjęcia w tych podwójnych składankach kadrów pionowych, całość ma coś koło 1000 x ... Rzecz w tym, że bezpośrednio na IS foty są ok (takie jak bezpośrednio na komputerze), ale po wrzuceniu na bloga, tracą. Może najlepsza opcja będzie mocniejsze wyostrzenie w PS po zmniejszeniu, żeby zniwelować negatywne działanie algorytmów bloga.
musisz miec ustawione skalowanie zdjec, lub automatyczne 'dostosowanie' na IS - innej opcji nie ma.
Popieram ostatnią wypowiedź Czachy.
Sprawdź dokładnie jaka jest największa rozdzieczośc w jaką nie ingeruje skrypt. I do niej dostosuj zdjęcia.
Poza tym, jesli wszystkie będa tego samego rozmiaru, będzie ładniej wyglądało w całosci
A czy wpływ może mieć to, że zmniejszam fotę do 950 na dłuższym boku, a przy wrzucaniu na IS dobieram opcje 1024 na dłuższy bok? Myślałem, że nie rozciąga w górę, ale może jednak tu jest problem.
A po co wybierasz opcje 1024 wrzucajac 950? Tylko logicznie wytlumacz ...
EDIT. Sprawdziłem wybierając opcje nie zmieniaj wielkości przy wrzucaniu na IS, ale po wrzuceniu na bloga zdjęcie wyglądało identycznie jak to wrzucane przy poprzednich ustawieniach. Wygląda na to, że problem leży po stronie bloga, ale ten nie zmienia wielkości zdjęć, tylko samą ich jakość.