Zobacz pełną wersję : jaka lampa do 5d II mark
fotokamyk
18-03-2010, 18:50
Mam prośbę....przesiadłem się po kilku latach z Canona 10D na wytęsknione 5d, ale chciałem w sporadcznych sytuacjach móc skorzystać z lampy błyskowej. Coś mi się jednak wydaję, że moja dotychczasowa 550EX nie bardzo chce współpracować, czy ktoś może mi pomóc. Czy niestety czeka mnie kolejny wydatek, czy czegoś jeszcze nie przełączyłem w aparacie ?
Jakbyś był uprzejmy przybliżyć co znaczy że nie chce współpracować (bo powinna) to by było łatwiej pomóc...
fotokamyk
18-03-2010, 18:55
zdjęcia są full przepalone, w lampie nie zmienia się zoom palnika, ani wielkość przysłony. a menu aparatu napisz brzmi:nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie pampy
nieco mnie wystraszyłeś, 5d2 mam od niedawna, a 550EX z rok nie używałem - sprawdziłem - u mnie jest OK
Coś masz nie tak z lampą albo z puszką. Stawiam na to drugie, skoro aparat kupiłeś niedawno a lampę masz od dawna. Albo...albo potrzebujesz pretekstu żeby kupić nową lampę . Ja tak czasem mam.
fotokamyk
18-03-2010, 22:13
dzieki.musze zatem pogrzebać...najważniejsze, że wspołpracuje :)
fotomate
19-03-2010, 13:06
sprawdź ustawienia lampy i aparatu bo 550 na 100% współpracuje z 5dmkII
sprawdź ustawienia lampy i aparatu bo 550 na 100% współpracuje z 5dmkII
Tak całkiem, do końca, na 100% to nie, bo w menu aparatu pozostanie głupawa informacja, że lampa jest niezgodna :-)
Informacja ta jest nieprawdziwa, w zamyśle marketingowców ma zmylić użytkownika i skłonić do zakupu nowej lampy, a tak naprawdę powinna brzmieć: "nie można wyświetlić opcji ustawień lampy".
Oczywiście mimo tej nieprawdziwej informacji lampa powinna pracować poprawnie, a wszystkie opcje i funkcje należy po prostu ustawiać bezpośrednio w lampie.
Ok, ale ogólnie jaką lampę błyskową polecacie do 5d?
Ok, ale ogólnie jaką lampę błyskową polecacie do 5d?
Ok, ale ogólnie w jakiej cenie?
No własnie do 1000 zł.
Myslałam o 430 EX lub 580 EX, ale ceny mnie przerażają ;/
maczetka
31-05-2011, 17:28
mam 430 ex (pierwsza wersje) i jest w zupelnosci wystarczajaca. inna sprawa, ze zasadniczo wole fotografowac w swietle zastanym, ale wlasnie "od przypadku do przypadku" to ta lampka robi swoja robote.
Ja również nie lubie uzywac lampy. Wole delikatny szum w ciemnych pomieszczeniach. Zajmuje sie fotografią ślubną i sala na której mam niedługo slub jest najciemniejszą z jaką sie do tej pory spotkałam ;), a ISO 3200 już mnie nie satysfakcjonuje...
Myślisz, że 420 ex tez spełni swoją role?
Ja również nie lubie uzywac lampy. Wole delikatny szum w ciemnych pomieszczeniach. Zajmuje sie fotografią ślubną i sala na której mam niedługo slub jest najciemniejszą z jaką sie do tej pory spotkałam ;), a ISO 3200 już mnie nie satysfakcjonuje...
Myślisz, że 420 ex tez spełni swoją role?
Musi być Canon? Może warto dołożyć do metz'a AF 58. Drugi palnik strasznie ułatwia pracę ;)
przemyslawsz
02-06-2011, 09:08
A może zastanów się nad używaną? Czasem można dostać 580 EX II w całkiem dobrym stanie za 1000-1100zł.
Dziekuje za odpowiedzi i rady. Kupiłam 430 ex II, zdała egzamin na ślubie. Mysle, że cena jest proporcjonalna do jakości.
Pzdr :)
a czy jeśli posiadam nissima pod canona to będzie współpracować? model lampy chyba 662i
Od pewnego czasu uzywan do 5DII lampy systemowej 430EX II i rezultaty sa zadawalające. Cena równiez przystępna :)
Oczywiscie nie musi byc Canon, ale czy warto, to musisz sobie sam odpowiedzieć :)
a czy jeśli posiadam nissima pod canona to będzie współpracować? model lampy chyba 662i
Tak. Nie będzie problemu. Co jedyne mogę polecić, to porządny zestaw akumulatorków.
ja tez uzywam 430 II i daje rade, ale nie ukrywam ze docelowo chce dokupic 580 wtedy ta bedzie doswietlala tlo :)
co do innych producentow to wczoraj bylem na rozdaniu dyplomow i jakies koles chyba z uczelni mial canona i jakas nie firmowa lampa, chodzil ustawial, i caly czas cos mu nie wychodzilo, impreza sie zaczyna a on sciagnal te lampe i robil wszystko wbudowana :)
mysle ze czasami warto wiecej doplacic to firmowej i miec swiety spokoj :d
mysle ze czasami warto wiecej doplacic to firmowej i miec swiety spokoj :d
Ja nie mam zaufania do innych producentów, ale jak się nie ma co się lubi...
Od jakiegoś czasu jednak używam Metza 50 AF-1, i generalnie jestem zadowolony.
Kilka razy zdarzyło się jej przepalić, ale dosłownie może 3 razy i nie jestem pewien czy to na pewno wina lampy, czy aparat źle pomierzył.
Z wad - to byłem pewny że dostanę do niej futerał i stopkę, a to niestety nie ma :(
Ma również dużo gorzej rozwiązane mocowanie lampy do korpusu - coś jak w 430EX I, jest też zauważalnie większa od 430EX II i ma gorzej rozwiązane menu.
To jednak nie są jakieś dyskwalifikujące wady, a była o ponad 200zł tańsza.
Zaletą jest wbudowany odbłyśnik, choć do 430EX wystarczy zamontować kawałek plastiku/kartonu na gumce.
Lampa pracuje właśnie z 5D.
Jako w miarę tanią lampę polecam właśnie tego Metza (można się też przyjrzeć wersji 44, która jest jeszcze tańsza, a funkcjonalnie z opisu wynika że bardzo podobna do 50, tylko oczywiście słabsza), albo 430EX II.
szambonur
02-12-2011, 11:18
Na sanki swojego 5DII zakładam 580 EX II jak również Nissin'a Di 622 mark II pracując w pełnej automatyce błysku, różnicy w zdjęciach nie zauważyłem... Nissin trzy razy tańszy, co za tym idzie jakość wykonania gorsza, pewnie i żywotność, może ułamek sekundy dłużej się ładuje, z błyskiem seryjnym nie radzi sobie tak dobrze jak canon..., ale powtórzę jeszcze raz..., jest trzy razy tańsza...:)
ja tam wole wydac raz i miec siwety spokoj :) moze i tylko podswiadomie ale zawsze to spokoj :)
Jaką lampę do Canona 5D II proponowalibyście na dzień dzisiejszy? Chodzi mi o urządzenie, o którym można by zapomnieć podczas fotografowania, czyli działające, wydolne i bezproblemowo współpracujące z puszką. Limit kwotowy: 900 zł, ale wszelkie oszczędności z tej kwoty mile widziane.
Chodzi mi o urządzenie, o którym można by zapomnieć podczas fotografowania, czyli działające, wydolne i bezproblemowo współpracujące z puszką.
Takie wymagania spełnia tylko lampa wbudowana :lol:
Używam Canona Speedlite 430EX II i dla moich celów jest w porządku więc może to będzie jakiś trop.
Takie wymagania spełnia tylko lampa wbudowana :lol:
Ooooo tak. Szczególnie ta wbudowana w 5D II. Jajcarz :mrgreen: .
jeśli nie modyfikujesz i nie odbijasz to 430 ex II (do doświetlenia) powinna wystarczyć, jeśli chcesz założyć na lampę mdyfikator np. ring flasha albo coś podobnego to lepsza będzie 580 ex II jest jednak znacznie mocniejsza, z ciekawostek to kupiłem ostatnio 90ex błyskał tym nie będę (ale w razie niemca to nawet błysnąć można).
Myślałem o jakimś Yongnuo... Lampkę 90ex mam od EOSa M. Błysnąłem tym kiedyś z 5d2 z ciekawości i efekt był zaskakująco dobry :) .