Zobacz pełną wersję : Canon 100-400 L i extender.
Czy ktoś dopinał do canona 100-400 L jakiś extender i co z tego wynikło ?
Czy ktoś dopinał do canona 100-400 L jakiś extender i co z tego wynikło ?
A co ma wyniknąć? Ostrzenie manualne, chyba że to TC 1.4x a body to jedynka :) No i jakiś tam spadek jakości...
chyba że to TC 1.4x a body to jedynka
Jezeli mnie pamiec nie myli to moje 350D bardzo dobrze samo ostrzylo z tandemem 1.4x400mm...ale pamiec zawodna a body bylo wiele (na zlocie ofkors;-) ) Ostrzyc przestalo dopiero z drugim TC 1.5.
Eee, no zaklejając dwa kontakty to można i ze trzy TC Canona podłączyć a AF ciągle będzie jakoś działał (albo przynajmniej próbował) :-) No ale niech będzie, macie mnie :mrgreen:
Zresztą gdzieś czytałem, że nawet w przypadku teoretycznie 'poprawnych' kombinacji typu 70-200/2.8 + TC, zaklejenie kontaktów w dobrych warunkach wychodzi szybkości AF 'na zdrowie'. W normalnych warunkach po wykryciu TC body zwalnia nieco pracę silniczków AF, żeby dać czujnikom więcej czasu na reakcję przy mniejszej ilości światła. Ogłupienie body "że konwertera ni ma" pozwala wyłączyć to zwalnianie.
1,4 kenko u mojego znajomego niedziała z L 400
niedziała oczywiscie AF zato na mojej sigmie działa jak nalezy :)
A co ma wyniknąć? Ostrzenie manualne, chyba że to TC 1.4x a body to jedynka :) No i jakiś tam spadek jakości...
No wlasnie... masz juz jedynke - to kiedy wydluzasz zasieg 100-400 o tego TC 1.4x ? ;)
Czy mógłby ktoś podrzucić jakieś foty z tej kombinacji /tzn.100-400+extender/.
Z góry wielkie dzieki
Valentino
01-01-2006, 19:27
A jak wyglada sprawa AF i extendera jezeli podepniemy 100-400L do Canona 5D. Tez dziala do f8, czy tylko do f5,6???????
A jak wyglada sprawa AF i extendera jezeli podepniemy 100-400L do Canona 5D. Tez dziala do f8, czy tylko do f5,6???????
Ktoś już chyba testował na forum. Nie działa, tak jak w 20D - tylko do f/5.6.
osobiscie dla mnie to jest skandal, ze aparat za 14 kawalkow ktory do amatorskich z pewnoscia nie nalezy, nie ma wbudowanej lampy nie ma:
uszczelnien
AF dziala do max f/5.6 :(
ale coz robic :/
Ktoś już chyba testował na forum. Nie działa, tak jak w 20D - tylko do f/5.6.
Jam to był wraz z kolegą Jareckim 8-)
Tutaj szczegóły. (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6697)
Robson01
01-01-2006, 22:19
osobiscie dla mnie to jest skandal, ze aparat za 14 kawalkow ktory do amatorskich z pewnoscia nie nalezy, nie ma wbudowanej lampy nie ma:
uszczelnien
No akurat z tą lampą to trochę przesadziłeś, a jak chcesz uszczelnienia to jest 1 za podobne pieniądze.
uszczelnien
Masz wybor za ta sama kwote - albo uszczelnienia, lepszy AF, wiecej fps, albo lepsza matryca full frame. Oba body (1DMkII vs 5D) nie maja wbudowanej lampy ale to nie to aurat jest wyznacznikiem klasy :roll: .
To nie skandal tylko dylemat wyboru dostosowanego do twoich wlasnych potrzeb.
Niedlugo ma wyjsc polaczenie obu tych body + pare dodatkowych bajerow... ale nie spodziewaj sie go (o nazwie podobno - ONE ) w tej samej cenie co 1DMkII/5D :roll: .
to jeszce ja :-)
osobiscie dla mnie to jest skandal, ze aparat za 14 kawalkow ktory do amatorskich z pewnoscia nie nalezy
skoro aparat profi to powiedz mi czy lampa wbudowana o liczbie przewodniej 12, bez mozliwosci obrotu glowicy, bez trybow M mozna nazwac profesjonalna?
KuchateK
02-01-2006, 23:00
Za podobna kase mozna tez kupic przechodzonego 1ds z FF i uszczelkami. Z gripem do piatki to chyba nawet nieco taniej bedzie jak 5D.
Pozwole się może też "dopiąć" do tego watku. Z tego co zdołałem przeczytać w tym i innych watkach:
1. TCx2,0 i 100-400 - nie działa AF na żadnym body. Tak jak czytałem w innym wątku Muflona - nawet ostrzenie manualne jest koszmarne.
2. TCx1,4 i 100-400 - działa AF na jedynkach (tak jak potwierdził Muflon). Na 20D nie działa AF(pisze o tym w którymś wątku Vitez) Czy ktoś próbował podłączyć 100-400 +TC 1.4 do 350D? Jakie efekty?
Ozcywiście mówimy o TC Canona.
Na 20D nie działa AF(pisze o tym w którymś wątku Vitez) Czy ktoś próbował podłączyć 100-400 +TC 1.4 do 350D?
A niby dlaczego mialby dzialac? :-) gdyby tak bylo, to Canon (i nie tylko) trabil by o tym na lewo i prawo. Efekty beda dokladnie takie same jak z 20D - brak AF.
Swoja droga, w zasadzie to sie jakos powinno dac zhackowac ;-)
Chociaż to NTG to przypomina się któryś z procków gdzie trzeba było zakleic jedną z nóżek żeby można było go podgręcać :)
Muflon - a co z IS przy podłączeniu TC? Czy masz jakieś obserwacje? Działa? Chociaż w Twoim przypadku odpowiedź może być mało rezprezentatywna - masz jedynkę ...8)
Chociaż to NTG to przypomina się któryś z procków gdzie trzeba było zakleic jedną z nóżek żeby można było go podgręcać :)
I dokladnie tak samo jest z konwerterami :) Zaklejenie dwoch pinow (nie pamietam ktorych) powoduje, ze TC staje sie "przezroczysty" i AF dziala, tyle ze odpowiednio gorzej.
Z tym ostrzeniem z TC to bylo jakos tak, ze wiedzac ze ma podpiety konwerter, aparat troche inaczej steruje silniczkami obiektywu, wolniej ale dokladniej. W szczegolnosci czytalem, ze sa ludzie, ktorzy robiac zdjecia w dobrym swietle, podalaczaja 300/2.8 + TC 1.4 z zaklejonymi stykami - mimo ze w zasadzie problemu z AF nie ma - bo im bardziej pasuje praca "oszukanego" obiektywu.
Muflon - a co z IS przy podłączeniu TC? Czy masz jakieś obserwacje?
Nie wiem.. 400x1.4 to juz troche za duzo na IS z obiektywu nie dostosowanego do tego, takze nie probowalem. Poza tym cos mi kolacze po glowie, ze IS sie wylacza jak obiektyw wykryje konwerter, ale moge sie mylic.
nie sadze wydaje mi sie ze ograniczniem nie jest soft ale hard, ktory nie wyrabia jak jest ciemno, stad np kiepskie ostrzenie w ciemnosciach nawet z jasnymi szklami...
nie sadze wydaje mi sie ze ograniczniem nie jest soft ale hard, ktory nie wyrabia jak jest ciemno, stad np kiepskie ostrzenie w ciemnosciach nawet z jasnymi szklami...
No ale to dziala tez w druga strone - nic nie stoi na przeszkodzie zeby na 400/5.6 zalozyc dwie sztuki TC x2 (nie-Canona, przezroczyste dla body, albo Canonowe z zaklejonymi stykami), zalozyc to na porzadny statyw i w jasny, sloneczny dzien focic statycznie ptaszki :) I ja mysle ze ta blokada jest wlasnie software'owa - aparat "wie" ze jesli ma obiektyw >f/5.6 to ma nawet nie probowac ostrzyc. Ale to "wie" to jakies bajty w firmwarze :)
Poza tym cos mi kolacze po glowie, ze IS sie wylacza jak obiektyw wykryje konwerter, ale moge sie mylic.
Mowisz ogolnie czy o zestawie 100-400 + TC ?
Bo moj 70-200 z TC Canona 1.4x nie wylacza sobie IS :roll: .
Bo moj 70-200 z TC Canona 1.4x nie wylacza sobie IS
Jak to sprawdzasz ?
Bo moj 70-200 z TC Canona 1.4x nie wylacza sobie IS :roll: .
Widziałem działający komplet 70-200 2.8 z IS i TC canona 2.0x.
IS działał, na 10D
Jak to sprawdzasz ?
To czy IS działa?
To widać, słychać i czuć! (-:
Używam 100-400 i TC Kenko 1,4x i 2x. IS nie wyłacza się, działa tak z 1,4x jak i z 2x TC. W obu konwerterach mam pozaklejane styki.
100-400+TC 1,4 - AF często trafia, ale równie często (przy małokontrastowym motywie) gubi się. Natomiast przy ostrzeniu manualnym otrzymuję potwierdzenie ostrości.
Zestaw 100-400+TC 2x - AF jest nieskuteczny. Usiłuje działać, ale ma za mało światła.
Jak to sprawdzasz ?
Masz szklo z IS i nie zauwazasz czy ci IS dziala czy nie?
Podpinam szklo do telekonwertera, macham szklem (z umiarem) lub drgam specjalnie reka, jak wciskam spust do polowy to uspokaja mi sie obraz. Oprocz tego szum i leciutkie drżenie szkla od dzialajacego silniczka IS... 8)
Masz szklo z IS i nie zauwazasz czy ci IS dziala czy nie?
Podpinam szklo do telekonwertera, macham szklem (z umiarem) lub drgam specjalnie reka, jak wciskam spust do polowy to uspokaja mi sie obraz. Oprocz tego szum i leciutkie drżenie szkla od dzialajacego silniczka IS... 8)
i jeszcze to charakterystyczne cyknięcie jak odpala IS,
nie da się nie zauważyć, że IS działa, nawet jak się patrzy przez obiektyw, to może się w głowie lekko zakręcić, bo obraz w wizjerze przesuwa się wolniej i z opóźnieniem w stosunku do ruchu obiektywu...
Używam 100-400 i TC Kenko 1,4x i 2x. IS nie wyłacza się, działa tak z 1,4x jak i z 2x TC. W obu konwerterach mam pozaklejane styki.
Które styki trzeba zakleić, i najlepiej czym ?
<http://www.fredmiranda.com/TipsPage/>
Zakleiłem taśmą izolacyjną kupioną w stacji benzynowej. Jak dotąd (okres ok.1,5 roku) skutecznie spełnia swoje zadanie.
<http://www.fredmiranda.com/TipsPage/>
Zakleiłem taśmą izolacyjną kupioną w stacji benzynowej. Jak dotąd (okres ok.1,5 roku) skutecznie spełnia swoje zadanie.
Dzięki. :-D
towersivy
14-01-2006, 21:42
Mam takie małe pytanko, jak wyglada sprawa ostrosci w granicach 100-200(100-400) porownojac go do 70-200F/4L ??
Pozdro
Morfeusz12
11-03-2006, 23:46
Potwierdzam http://www.fredmiranda.com/TipsPage/ , zaklejone biega z tc 1.4 i 2 podczepionym pod 100-400 .Is ok .Przy tc 2 małym swietle pobuja,ale trafia..
zaklejone biega z tc 1.4 i 2 podczepionym pod 100-400
Canon czy Kenko ?
Morfeusz12
12-03-2006, 12:10
Oba Canon, tylko x2 pierwszej generacji a 1.4 drugiej.x2 gdy ciemno potrafi pobujac,ale trafia,noooo. raz na 3 jest błednym ale da sie wytrzymac,ewentualna korekta minimalna ,o ile nie jest na prawde daleko bo inaczej i tak ciezko zobaczyc roznice w celowniku.Moze wkrotce skusze sie na nowa matowke do 350 :)Co ciekawe przysłone wyswietla na 5.6.Robie polowanie na kenko PRO x2 ,ponoc szkla ma robione pod katem uzycia do cyfraka.pozdr
Po podlaczeniu TCx2 i 100-400 mozna uzyskac taki efekt :)
http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=860419
ale faktycznie autofocus nie dziala
Mam zamiar kupić TC 1.4 do 100-400 L, tylko nie wiem czy Canon czy Kenko (ponoć wszedł nowy profi) a może nowa Sigma. Najważniejsza jest jakość obrazu. Na drugim miejscu zaklejone styki tak by chodził AF. Który będzie odpowiedni i spełni wszystkie moje wymagania? Wiadomo, Canon jest strasznie drogi :(
Wyszedł ostatnio jakiś nowy model Kenko dla odmiany w kolorze czarnym.
http://www.magma.pl/esklep/product_info.php?cPath=81_84&products_id=274
A ja sie zastanawiam czy roznica miedzy 640 a 896mm jest na tyle wyrazna, ze nie da sie tego np wyciac z 8 megapikseli zamiast tracic na jakosci i AF?
Niestety przy robieniu samolotów nie zawsze można podejść wystarczająco blisko nie będąc pracownikiem lotniska. Nawet legalny, oficjalny spotter może mieć z tym kłopot i każdy milimetr zoomu jest czasami istotny. Fotki i tak są często kadrowane. Do tego dochodzi wizja przyszłości, w której crop z 1.6 zmieni się na 1.3, wtedy TC może okazać się po prostu niezbędny.
Mam jeszcze jedno "dopytanie". IS mam nadzieję, że będzie działał po dołączeniu 1.4 TC nawet przy tych zaklejonych trzech stykach. Jeżeli jest inaczej to mnie od razu wyprostujcie w tym temacie.
Broncobilly
13-03-2006, 23:54
chętnie bym te Kenko potestował ze swoim 100-400 w Warszawie - chociaż czyjeś wiarygodne refleksje pewnie też w zupełności by mi wystarczyły (chodzi mi o zastosowanie do ptaszków - tych żywych i tych blaszanych)
Po podlaczeniu TCx2 i 100-400 mozna uzyskac taki efekt :)
http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=860419
ale faktycznie autofocus nie dziala
:( to działa tylko w W/B????? a ja chcę w kolorze.... (i w STEREO):-P
To jest kolor chyba, bo tam dostrzegam lekką aberacje ( Chyba że mi o tej porze na oczy już siada :) ) Pozatym jakiś poobgryzany ten księżyc na obrysie z prawej ;-) myszy? :mrgreen:
To jest kolor chyba, bo tam dostrzegam lekką aberacje ( Chyba że mi o tej porze na oczy już siada :) ) Pozatym jakiś poobgryzany ten księżyc na obrysie z prawej ;-) myszy? :mrgreen:
a może ..... kogut Twardowskiego....:-P
Zrob swoim kitem i pokaz co wyjdzie
Zrob swoim kitem i pokaz co wyjdzie to sie posmiejemy.. nie widze zadnego obrzygania a moze to twoj kac..:) albo cos z oczami :)
proponuje udac sie do okulisty :)
Hmmm... po pierwsze to gratuluje rozsadnej reakcji na uwagi :? . Po drugie sam sie udaj do okulisty jesli slowo "poobgryzany" przeczytales jako "poobrzygany" :p