Zobacz pełną wersję : 50d i T28-75
kamionek88
17-03-2010, 15:58
Witam zakupiłem canona 50d ( czekam na jego przyjazd ) . Do tego poluje na szkło - waham się między Tamronem 28-75 a canonem 85/1.8 .
1. Jak wygląda porównanie tych szkieł jeśli chodzi o optykę ( ostrość , odwzorowanie kolorów )
2. Problem z ff/bf - gdzieś czytałem ze to nie zależy jedynie od samego Tamrona a także od puszki - jak będzie wyglądała sprawa z 50d ?
3. Gdzie ewentualnie kupić Tamrona aby był ostry ( Warszawa) i jak sprawdzić ff/bf .
Sporo pytań ale proszę o konkretne odpowiedzi
Pozdrawiam
Ja bym zamiast tego Tamrona wziął kita i 85/1.8, bo Tamron 28-75 nie ma szerokiego kąta na cropie.
kamionek88
17-03-2010, 16:17
Tak nie ma , ale ja go nie potrzebuje za bardzo , kita miałem sprzedałem .
myslidar
17-03-2010, 16:43
Jak nie potrzebujesz innych ogniskowych niż 85 mm to wybór jest prosty.. Mi Tamron na dużej matrycy działa kiepsko, więc w 50D może być podobnie.
Jeśli leżą Ci ogniskowe to śmiało bierz T 28-75/2.8 u mnie z C50D współpracuje bardzo dobrze. Optycznie bardzo przyzwoicie, co do FF/BF to kwestia trafienia w dobry egzemplarz. Najlepiej iść i namacalnie przetestować, ewentualnie zamów u Cichego będziesz miał pewność że dostaniesz ostry. Gdyby coś było nie tak zawsze masz możliwość wymiany na inny egzemplarz.
Mirek517
18-03-2010, 06:59
Porównujesz zooma ze stałką, ale O.K.
Stałka będzie ostra. Zoom dla pewnych ogniskowych też, ale pamiętaj, że nie dla wszystkich.
Ze stałką nabiegasz się, bo zoom musisz mieć w nogach.
Poza tym zastanów się, czy z zoomów chcesz kupować akurat Tamrona?
Jeśli zdecydujesz się na zooma, to znajdź odpowiednik Canona.
Odnośnie BF/FF - poszukaj na forum, sporo tego jest.
Pozdrawiam.
Wyspa Bahama
18-03-2010, 08:23
Witam zakupiłem canona 50d ( czekam na jego przyjazd ) . Do tego poluje na szkło - waham się między Tamronem 28-75 a canonem 85/1.8 .
to tak jakbys wahal sie w restauracji wybierajac pomiedzy schabowym z papusta a np sushi.
to sa niepotrownywalne obiektywy.
28-75 jest podstawowym zoomem do formatu FF, 85 - jest obiektywem dosc specjalistycznym , glownie portretowym. jesli zamierzarz robic w zasadzie jeden gatunek zdjec portrtowe i t.p. to 85 jest odpowiedni.
w celach uniwersalnych oczywiscie zoom, z tym ze dla aps-c nie jest to zoom rzeczywiscie podstawowy. Bedzie brakowac szerokiego kata - z tym ze bardzo czesto brak tego kata bedziesz mogl wygodnie skompensowac podwojnym zdjeciem skladajac je panoramicznie. Np pejzaz , wszelkie sceny statyczne - nawet wynik bedzie lepszy niz z szerokiego kata . Fotografujac wnetrza z poruszajacymi sie ludzmi , imprezy nie bedzie to latwe.
Czy brales pod uwage ew tamrona 17-50 ? w dodatku jest wercja ze stabilizacja - ale i bez staibilzacji jest znakomitym obiektywem podstawowym.
1. Jak wygląda porównanie tych szkieł jeśli chodzi o optykę ( ostrość , odwzorowanie kolorów ) .
rozdzilczosc obydwu szkiel jest wystrczajaco dobra dla cyfry.
oczywiscie stalka ma wyzsza , to wysmienicie skorygowany obiektyw , ale i T daje dobre zdjecia. Wogole T. jest znany z ostro rysujacych obiektywow i nie zawsze zadawalajacego naopedu AF . mechanicznie jest lepiej niz w obiektywach kitowych.
2. Problem z ff/bf - gdzieś czytałem ze to nie zależy jedynie od samego Tamrona a także od puszki - jak będzie wyglądała sprawa z 50d ?
tym sobie nie lam glowy .
c 50d ma kompensacje softwarowa.
jesli cos byloby nie tak to skompensujesz bf/ff.
w stalce skompensujesz calkowicie . W tamronie mam nadzieje ze tez.
W bardzo rozpietych zoomach jedna poprawka nie wystarcza , ale ten nie jest b rozpiety wiec moze byc dobrze.
Mam jednego tylko tamrona ( inny ) i jest to jedynyn obiektyw , ktory u mnie nie wymagal pod aps-c poprawki , a wiec da sie zrobic dobrze ostrzacy obiektyw. To nie bedzie w c50d zasadniczym problemem.
3. Gdzie ewentualnie kupić Tamrona aby był ostry ( Warszawa) i jak sprawdzić ff/bf .
sprawdzenie w sklepie przy zakupie nie jest proste. Mozna wylapac tylko grube bledy , a te wystepuja rzadko. Na moniotorze aparatu nie da sie rzeczywiscie dobrze ocenic ostrosci obiektywu.
Zrob moze par zdjec probnych ulicy , znaki drogowe , nr samochodow i ocen na komputerze ( moze pzwola w sklepie) jak rozklada sie ostrosc w stosunku do celu.
Sporo pytań ale proszę o konkretne odpowiedzi
Pozdrawiam[/QUOTE].
dreamstorm
18-03-2010, 09:46
Nie mam co prawda 80tki ale mam tamrona i powiem szczerze, że świetne szkło, choć porównywanie jej z 80tką raczej nie ma sensu - bo to zupełnie inny obiektyw. Kupowałem go jako wyselekcjonowany egzemplarz. Aktualnie coraz mniej go używam, bo chcę przejść na stałki (i c10-22 na pewno zostawię), ale jak go ostatnio zapiąłem do puchy po długim nieużywaniu to byłem w szoku, że on takie ostre zdjęcia robi :)
Biję się z myślami czy by go nie sprzedać, ale zostać bez zooma to trochę ciężko.
Raz porównywałem go na ogniskowej 70 mm z Canonem 70-200 f4L i wierzcie albo nie,ale jedyna różnica była taka, że Canon abberował na tej ogniskowej, a Tamron nie :) inaczej nie dałoby się odróżnić.
Autofocus - no cóż, jak przesiadłem się z Pentaxa na C40D i tego Tamrona to AF powalił mnie na glebę! Rewelacja. Porównywałem potem na ciemnej sali weselnej z Canonem 10-22 no i niestety Canon to zupełnie inna liga. Nawet prawie po ciemku AF działa błyskawicznie.
Przy ślubach IMHO najważniejszy jest w obiektywie AF, dlatego prawdopodobnie Tamron zostanie zamieniony na przetworzoną korę drzewną zwaną potocznie pieniądzem.
C80 1.8 - widziałem pare sampli - przymierzałem się do kupna - na 1.8 dość widoczne aberracje chromatyczne - wada, której nie lubię, niezależnie jak łatwa do korekty, ale te stałki tak mają, że na dworze lepiej przymknąć. Poza tym ostrość rewelacyjna i AF podobno też znacznie lepszy niż w 50 1.4.
Pozdrawiam