Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Łódź] MANUFAKTURA znosi zakaz fotografowania

AMMarshall
17-03-2010, 11:09
Info: http://www.manufaktura.com/PL/Wydarzenia/NiePrzegap/ObjectId/166/Default.aspx

Do zrobienia zdjęć wnętrza Manufaktury nie trzeba już specjalnych pozwoleń i wcześniejszych ustaleń. Centrum, jako pierwsze w Polsce znosi zakaz fotografowania.

Manufaktura jest miastem w mieście, a jej Rynek i alejki handlowe są przestrzenią publiczną. To miejsce codziennie odwiedzane przez tysiące łodzian i turystów. Manufaktura postanowiła umożliwić swobodne wykonywanie pamiątkowych zdjęć również wewnątrz kompleksu. Możliwość fotografowania dotyczy wszystkich traktów (galerii) handlowych, poza wnętrzami sklepów.

Tablica z zakazem fotografowania została symbolicznie zastąpiona tablicą z informacją o możliwości robienia zdjęć w wnętrzu galerii handlowej.

Zniesienie zakazu to nie tylko symbol otwartej postawy Manufaktury wobec odwiedzających, ale również możliwość do stworzenia społeczności skupionej wokół galerii Foto Legal, działającej na naszej stronie internetowej. Mamy nadzieję, że zechcą się Państwo podzielić się zachowanymi na fotografiach wspomnieniami z pobytu w Manufakturze. Umieszczenie zdjęcia w galerii Foto Legal jest bardzo proste, wystarczy wysłać je na adres fotolegal@manufaktura.com.

Jednocześnie chcemy podkreślić, że znosząc zakaz fotografowania zastrzegamy sobie nadal prawo do wydawania zgody na komercyjne sesje zdjęciowe, a także do reagowania przez ochronę w sytuacjach, które mogłyby nieść jakiekolwiek zagrożenie dla naszych gości. Mowa o fotografowaniu elementów wchodzących w skład instalacji zapewniającej bezpieczeństwo w Manufakturze.

aciek_l
17-03-2010, 11:21
Dobry trend. Mam nadzieję, że to się rozpowszechni.
Dosłownie kilka sekund temu wysłałem maila z zapytaniem o zgodę na fotografowanie w Starym Browarze w Poznaniu. ;)

mate00sh
17-03-2010, 11:23
A w Warszawie lipa...
Natomiast w Galerii Krakowskiej kiedyś pół godziny łaziłem z lustrzanką w ręce, zrobiłem kilka zdjęć i nikt się nie przyczepił.

Canion
17-03-2010, 11:37
no wreszcie choc jedno centrum handlowo zatrudniło dobrego managera PR

MM-architekci
17-03-2010, 11:40
wyyypas bede 23.450 osoba ktora sfoci napis manu albo wejscie do galerii ms2 :D

ps. zeby zrobic slubne - potrzeba zgody , bo to juz komercja

Canion
17-03-2010, 11:45
w Warszawie podobnież idzie domówić sie na zgodę w Złotych Tarasach. Inne Centra handlowe bez szans.

mate00sh
17-03-2010, 11:47
Ba, ostatnio był jakiś artykuł o zakazie robienia zdjęć z chodnika przed Domami Centrum i z pasażu Wiecha, bo to prywatny teren...

AMMarshall
17-03-2010, 11:57
(...)
ps. zeby zrobic slubne - potrzeba zgody , bo to juz komercja

Ciekaw jestem ile sobie za to liczą...
Dowiadywałeś się może?

aciek_l
17-03-2010, 12:00
Zgodę na komercyjne foty ciągle jednak można zrozumieć. Ale pozytywnie, że jakieś niekomercyjne projekty będzie można bezstresowo i bez utrudnień realizować.

AMMarshall
17-03-2010, 12:08
Zgodę na komercyjne foty ciągle jednak można zrozumieć. Ale pozytywnie, że jakieś niekomercyjne projekty będzie można bezstresowo i bez utrudnień realizować.

Hmm... Ja to widzę tak, że można się swobodnie szwędać po Manufakturze i pstrykać foty bez problemów.
Jeśli się natomiast pojawisz z blendą, parasolkami i będziesz trzaskał portrety koleżance niekomercyjnie nawet to myślę, że przyjdą sekurity-gaje :) i poproszą o pokazanie pozwolenia.
Nie sądzę też, żeby ratował napis na plecach: "sesja niekomercyjna"...

:) Business is business. Przyjdź z żoną, niech ona kupuje, a Ty sobie pofoć wnętrza i cegiełki. Lub - przyjdź do nas, zrób ładne foty Krystynie ale nam odpal kilka zł.

Myślę, że to normalne i zdrowe.

Canion
17-03-2010, 12:14
wszystko sie zgadza oprócz tych "kilku złotych", pewnie trzeba by przeliczyć x 1000

AMMarshall
17-03-2010, 12:31
wszystko sie zgadza oprócz tych "kilku złotych", pewnie trzeba by przeliczyć x 1000

Canion, przesadziłeś chyba o jedno zero... :)

Obstawiam że x100. Postaram się dowiedzieć, bo ciekaw jestem...

Canion
17-03-2010, 12:34
dowiedz sie koniecznie. z przelicznikiem tak tylko strzeliłem bo kiedyś dopytywalem sie w Warszawie w Centrum Olimpijskim. mają taki fajny kręcony chodnik zamiast schodów, Stawka 800 euro za dzień. Już dalej o szczegóły nie pytalem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak wogóle jeśłi znacie w Wawie fajne miejscówki w "rozsądnych" cenach za udostępnienie na potrzeby pleneru fotograficznego to może dajcie info.

micles
17-03-2010, 19:32
Dosłownie kilka sekund temu wysłałem maila z zapytaniem o zgodę na fotografowanie w Starym Browarze w Poznaniu. ;)Daj znać jak rozpatrzyli :D

aciek_l
18-03-2010, 08:46
Daj znać jak rozpatrzyli :D

Ok. :) Dzisiaj powinienem dostać odpowiedź z działu PR i Marketingu, bo tam skierowano mojego maila. W każdym razie ochroniarz i pani z informacji mówili, że nie będzie problemów i liczę na to, że faktycznie tak będzie. A na zdjęcia, które nie będą publikowane, nie trzeba ponoć nawet mieć papierka.

micles
18-03-2010, 09:19
No właśnie ostatnio kręciłem się tam ze sprzętem i pan ochroniarz powiedział, że wyglądam na pr0 i czy mam zgodę. Mówiłem, że niekomercyjnie, że tylko dziewczynę a nie wnętrza sklepów/kamery/kupujących. Pan był spoko i powiedział, że jak taki "duży" sprzęt się ma, to trzeba się pokazać u dyrekcji i zazwyczaj pozwolenie się dostaje.

mate00sh
18-03-2010, 09:30
Pan był spoko i powiedział, że jak taki "duży" sprzęt się ma, to trzeba się pokazać u dyrekcji i zazwyczaj pozwolenie się dostaje.

Leica M9 by pewnie uszła niezauważona:D

micles
18-03-2010, 11:26
Ale softbox 60x60, statyw i 20m kabla ettl już chyba nie :D

MM-architekci
21-03-2010, 21:50
Ciekaw jestem ile sobie za to liczą...
Dowiadywałeś się może?

nic w zasadzie , ale trzeba zalatwiac , co jest glupota no ale

fmagik
24-03-2010, 10:18
Ok. :) Dzisiaj powinienem dostać odpowiedź z działu PR i Marketingu, bo tam skierowano mojego maila. W każdym razie ochroniarz i pani z informacji mówili, że nie będzie problemów i liczę na to, że faktycznie tak będzie. A na zdjęcia, które nie będą publikowane, nie trzeba ponoć nawet mieć papierka.

Czyli dostałeś tę zgodę, czy musiałeś podać termin i zakres oraz konkretne miejsce?? Czy pozwolili używać lamp błyskowych?
Daj znać co odpowiedzieli też jestem zainteresowany.
pozdrawiam

aciek_l
25-03-2010, 21:32
Z powodów osobistych modelka mi odpadła, więc do sesji nie doszło, w każdym razie poprosili mnie o więcej konkretów (w jakiej części Starego Browaru foty, gdzie publikowane będą), odpisałem i... cisza. ;] W sumie tematu już nie drążyłem, bo nie mam aktualnie po co. Najwyżej od nowa zacznę.

madc0w
04-04-2010, 13:22
hm jakoś w okolicach września kręciłem się po browarze i robiłem zdjęcia bardziej części architektonicznej i gry światła w browarze i jakoś nikt z ochrony nie miał pretensji (poza robieniem zdjęć w blow-up tam dostałem info nofoto)

micles
04-04-2010, 14:27
Czym fociłeś? Ja tylko przeszedłem się z 50d + 70-200 2.8 i od razu podbijali :D

rOOmak
05-04-2010, 10:28
Jakie to głupie jest, że mimo zakazów nikt się nie przyczepia do kompaktów a jak wyciągniesz lustro to już jest problem. Raz robiłem zdjęcia w The Grove w LA z założoną 50/1.8 i ochroniarz cały czas za mną łaził. "Nie wolno, względy bezpieczeństwa." A że ludzie w kompaktach mogą mieć ekwiwalent do 400-500mm to już się głupki nie zastanowią.

fmagik
09-04-2010, 00:32
szkoda że st. browar nie poszedł w ślady za manufakturą, może trzeba do ich biura wysłac taką informację :)

jkl8
10-04-2010, 14:55
A pewnie, że możesz przesłać informacje do zarządcy centrum handlowego. Jednak centra handlowe są tak samodzielne jak odległe galaktyki i to co gdzieś się dzieje nijak może wpływać na zachowania w innych centrach. Wydaje się, że łódzka Manufaktura ma aspiracje być centrum nie tylko handlowym co pewnie spowodowało w końcu słuszną decyzję dotyczącą możliwości fotografowania. Jednak jak mogą się zachować inni zarządcy takich miejsc. Przecież nie konkurują ze sobą bezpośrednio o klienta wiec nie muszą obawiać się o to że jak ktoś daje coś więcej to u nas ludzi ubywa. Takie pozwolenie nie jest powszechne więc nie ma obaw o to że będą ostatnimi trwającymi w uporze. Podstawową działalnością centr handlowych jest zarabianie pieniędzy przez przyciągnięcie ludzi skorych do zostawienia u nich gotówki więc kim jest ktoś kto nic nie kupując chce sobie za friko fotografować?

micles
10-04-2010, 15:57
Stary Browar też aspiruje do bycia czymś więcej niż tylko sklepem.

jkl8
10-04-2010, 16:41
Stary Browar też aspiruje do bycia czymś więcej niż tylko sklepem.
A to nie wiedziałem, nie znam na tyle poznańskich relacji. W takim przypadku może faktycznie można im wskazać co robią inni. Manufaktura chce stworzyć legal galerię z fotkami zrobionymi na ich terenie. Czyli do St. Browaru można również podesłać link z komentarzem: a inni to wiedzą jak promować się za darmo.
Ogólnie ja wierzę, że w takich przypadkach jak jedna osoba występuje/pisze taka wypowiedź zostaje potraktowana jako niegroźny folklor. Natomiast jeśli co najmniej kilka osób się zwraca to u kogoś do kogo trafiają takie sprawy pojawia się myśl: "a może to rozważyć?"
A wracając do Manufaktury to właśnie przeczytałem na ich stronie że z powodu katastrofy prezydenckiego samolotu zamykają centrum na niedzielę. Centrum handlowe, które bez prawnego przymusu zamyka się w niedzielę. :shock: Dla mnie to niespotykana sprawa, może faktycznie to coś więcej niż centrum handlowe.