PDA

Zobacz pełną wersję : mam pytanie do użytkowników 45mm TS-E

slajd
15-03-2010, 00:24
Mam pytanie do użytkowników 45mm ts-e, kupiłem takie szkło na ebay-u, niby wszystko ok, daje doskonałe obrazy, ale przy obrocie o 90 stopni i ustawieniu pokłonu góra-dół mam wrażenie,że przy ruchach pierścieniem ostrości obraz przeskakuje około 1mm. Soczewka wewnętrzna przy zmianie ruchu- łapania ostrości lekko przesówa się na boki. Pytam, czy tp normalne, czy reklamować szkło.
dzięki za info

_igi
15-03-2010, 00:30
Posiadam 24 tilt-shift i nic takiego nie zauważyłem. Nie sądzę, żeby to był normalny ficzer, raczej coś musi być nie tak.

slajd
16-03-2010, 13:55
miałęm 24mm, faktycznie nie miała takiego problemu, ale najchętniej to zapytałbym użytkowników 45mm, tak aby mieć pewność.

rauf
16-03-2010, 20:56
Przy okazji pisania tekstu miałem w rękach większość obecnych szkieł TS pod Canona i Nikona - żadne nie miało opisanych rewelacji. Czy szkło jest "ustawiane" tzn. płaszczyzna regulacji tiltu i shiftu znajdują się równolegle? - to popularny mod, ale nie zawsze bezpieczny.

slajd
17-03-2010, 11:45
hmm, przekręcam szkło , tak , aby pokon regulować dół i góra, wtedy obserwuję lekki luz przy ostrzeniu <- i -> w obie strony. Luz ten nie występuje na pierścieniu ostrości, tylko na tubusie soczewkowym wewnątrz szkła, takie jakby milimetrowe drgnięcie w bok. W wizjerze objawia się to lekkim drgnięciem obrazu przy przeostrzaniu , przy ruszaniu przeostrzania.
pozdr

_igi
17-03-2010, 17:29
U siebie nic takiego nie zauważyłem. Pewnie soczewki w środku nie są jakoś przymocowane mega-solidnie. Jak ci się chce, wymieniaj, jak nie - potraktuj to tak samo jak "szarpnięcie" obrazu przy załączaniu stabilizacji w niektórych szkłach.

slajd
17-03-2010, 22:23
przyzwyczajony do jakości jasnych elek, stałem się zmanierowany chyba, podejrzewam,że ten typ tak ma,ale skoczę na żytnią sprawdzić u fachowców.

noname
07-04-2010, 11:34
Mam to szkło i nic takiego nie zaobserwowałem.

slajd
08-04-2010, 16:48
w sumie, ja też nie, przewrażliwiony jestem :-)