Zobacz pełną wersję : Pomóżcie-Jaki Obiektyw?
Witam.Jestem na kupnie obiektywu.Wymienię może na czym mi zależy:
1.Dobrze by było gdyby zakres był od szerokiego kąta do około 50-70mm.Tak więc 18-50,18-70 lub coś takiego.
2.Focenie w miejscach o słabszym oświetleniu...
3.Jego uniwersalność (zamieniam kita 18-55 z 350'ki)...tak więc-szeroki kąt do widoków i architektury,reszta niezbyt ważna.
Mam około 1800 zł.Nad czym się zastanawiałem? Sigma 18-50 2,8 i Canon 17-85 (mimo iż ciemniejszy,ma stablizacje..)Wiem,że są droższe ale może udałoby mi się dozbierać coś.
Z góry dzięki za radę.
Sigma 18-50 2,8 nic chyba innego.... chyba, ze cos szerszego jak Tokina 12-24.
Jeśli sigma to nie bierz w ciemno tylko potestuj przed kupnem. Mają fatalną QC i są duże różnice między egzemplarzami.
A tak się zastanawiam teraz,czy nie lepiej by było kupić ze dwie stałki...albo coś takiego: 50mm 1,8 i 24 2,8...wiem,że dużo spada komfort pracy itd,ale ( i ty pytanie do Was),czy zauważalna jest lepsza jakość zdjęć? No i czym różnią się dzisiejsze obiektywy stałoogniskowe Canona (poza tym,że są nowe i mają autofocus) od obiektywów pod M42?
Stałki canona (te tańsze) wcale nie są takie jasne.
Optycznie na pełnej dziurze też nie jest to rewelacja. Brak USM.
Też się na tym zastanawiałem (2 stałki zamiast zooma) i doszedłem do wniosku że jednak szeroki kąt się przyda a zestaw 28 i 50 da ci normalny i krótkie tele.
Chyba ta sigma jednak lepsza - pod warunkiem że wybierzesz dobry egzemplarz np.:
http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?p=435807#435807
Ok dzięki,zdecydowałem się na Sigmę :) A stałkami będę się bawił pod m42 :)
Mam około 1800 zł.Nad czym się zastanawiałem? Sigma 18-50 2,8 i Canon 17-85 (mimo iż ciemniejszy,ma stablizacje..)Wiem,że są droższe ale może udałoby mi się dozbierać coś.
Proponuje zatem abys dozbieral do 17-40L. Ups widze, ze sie spoznilem. Powodzenia z Sigma.
Co do sigmy bdb. obiektyw, ale dopiero 3 sztuka okazala sie bez wad.
Bez PS'a (z reki, f=38mm 1/40, f/2.8 ISO400, swiatlo odbite od sufitu)
http://snp.dcfnet.pl/domi/domi_f.jpg
Co do sigmy bdb. obiektyw, ale dopiero 3 sztuka okazala sie bez wad...
Też się przymierzam do zakupu tej Sigmy i chciałbym dobrze wybrać :-)
Proszę opisz, jak wybierałeś? Co po kolei sprawdzać? Czy u sprzedawcy trzeba zrzucać zdjęcia do kompa, czy też wystarczy sprawdzać na ekranie aparatu?
Będę wdzieczny za rady.
Pozdrowienia,
Tomek
Najlepiej przegladac foty odrazu u sprzedawcy jedyny sposob aby wylapac wady AF przy najszerszym kacie, celujesz w jakas np pulke z akcesoriami foto na najszerszym kacie jak nie zlapie ostrosci, a tak bylo w przypadku dwoch pzostalych obiektywow jakie mialem to jest skopany. Ja trafilem na uczciwego sprzedawce naszczescie.
Slonek nie spóźniłeś się i jakbyś był prorokiem,postanowiłem kupić 17-40 L...dużo osób mówi o nim bardzo dobrze...Jednego czego się obawiam to światło 4..czy to nie jest za ciemno do pomieszczeń ze słabszym oświetleniem.No i zakres mniejszy,ale ponoć im mniejszy zakres tym lepsza jakość zdjęć.Hej a powiedzcie mi,czy zauważę różnicę jakości między moim kitem 18-55 od Canona i 17-40 L? Tzn czy ta różnica jest duża?...
Hej a powiedzcie mi,czy zauważę różnicę jakości między moim kitem 18-55 od Canona i 17-40 L? Tzn czy ta różnica jest duża?...
Na pelnej dziurze jak najbardziej :) o jakosci wykonania juz nie bede wspominal...