PDA

Zobacz pełną wersję : Szkła długie -prośba o radę [350D]

Lutek
17-10-2005, 09:14
Prosiłbym o radę w sprawie długiego szkła:

1) 75-300/4.0-5.6 III USM - tego mam (nie jest tragiczny ale nie rewelacja]

a może

2) 100-300/4.0-5.6 USM - tego nie mam

a może

3) Sigma 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro - tego nie mam ale podobno to nowość i zoptymalizowany dla cyfrówek (x1,5-1,7) /znalazłem opis na http://www.e-oko.pl/PK4qQNWpP5yguXMk ..... moze jest gdzieś test?

Który najlepszy do 350D?

Prosze o radę czy warto zamienić 1) na 2).... a może 3) a moze coś innego w podobnej cenie i zakresie ogniskowych
Niestety na L-ke mnie nie stać :-(

Pozdrawiam

PS) wg moich obserwacji ten 1) pod wzgledem jakosci obrazu jest słabszy od innego mojego szkła 28-105/3.5-4.5 USM i słabszy też od kita.... szukam czegoś porównywalnego jakościa z tym 28-105/3.5-4.5 USM

mirhon
17-10-2005, 09:37
Z tego co wiem to ta sigma ma żałośnie wolny AF. Optycznie po przymknięciu do f8 jest całkiem ok - tak przynajmniej twierdzą ci co ją mają...
Ja ostrzę zęby na nowego canona 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Z tych szkieł które wymieniłeś brałbym chyba 100-300/4.0-5.6 USM ze wględu na USM i zbliżoną jakość optyczną (tak ludzie gadają) do sigmy.
W każdym bądź razie nie bierz w ciemno(!) tylko idź do sklepu podepnij i trzaśnij jakieś fotki...

Lutek
17-10-2005, 09:45
Z tego co wiem to ta sigma ma żałośnie wolny AF. Optycznie po przymknięciu do f8 jest całkiem ok - tak przynajmniej twierdzą ci co ją mają...
Ja ostrzę zęby na nowego canona 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Z tych szkieł które wymieniłeś brałbym chyba 100-300/4.0-5.6 USM ze wględu na USM i zbliżoną jakość optyczną (tak ludzie gadają) do sigmy.
W każdym bądź razie nie bierz w ciemno(!) tylko idź do sklepu podepnij i trzaśnij jakieś fotki...

Tem IS mma te same szkła co ten co wymieniłem 1) .... prawde mowiąc liczyłem na wiecej... zwłaszcza przy 300mm.....
Co do sigmy to wiem ze podobne oznaczenia ma wiele ich modeli a ten to podobno absolutna nowość.... czukam jakiś testów i sampli...

Pozdr

akustyk
17-10-2005, 09:55
mam od niedawna Sigme 70-300 APO DG. jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. znakomity kontrast, piekne kolory, bardzo dobra ostrosc w calym zakresie - nawet w dlugim koncu (przy samych 300mm troche gorzej, ale tak 200~250mm jest nadal bardzo porzadnie).

przy pelnej dziurze jest OK. jesli swiatla starcza to warto przymknac do f/8, ale i bez tego jest akceptowalnie.

tryb makro, wbrew moim obawom, jest zupelnie uzyteczny i optycznie w porzadku. zaleta obiektywu jest dosc przyjemny (jak na tej klasy zoom) bokeh. to mnie akurat bardzo na plus zaskoczylo, bo nie spodziewalem sie.

z wad to dosc wolny AF - jak u Sigmy. mnie to az tak bardzo nie przeszkadza, bo zdjec akcji robie wzglednie malo. mozna tez sie przyczepic do kontrastu pod swiatlo - zauwazalnie spada :(

generalnie, to Sonnar moze z tej Sigmy nie jest, ale jak potrzeba na szybko cos robic to bez zadnego zazenowania siegam i fotografuje. musze wykombinowac jakis home-mage extender na oslonke przeciwsloneczna, zeby przy zdjeciach pod swiatlo lepiej odseparowac promienie rysujace...

za te pieniadze (u nas 900zl, ja kupilem za jakies 680zl) to znakomity zakup

mirhon
17-10-2005, 09:57
Ta sigma to żadna nowość. Sample masz np. tutaj:
http://www.pbase.com/cameras/sigma/70-300_4_apo_macro_super_ii

Co do tego canona (nowego) to IS ma możliwość przełączania trybu pracy (2 tryby 1 lub 2 osie) i możesz wyłączyć oś poziomą i robić panning, poza tym to jest nowszy i znacznie lepszy IS niż w starszym modelu.

akustyk
17-10-2005, 10:00
Ta sigma to żadna nowość. Sample masz np. tutaj:
http://www.pbase.com/cameras/sigma/70-300_4_apo_macro_super_ii

wersji 70-300 Sigma wyprodukowala z piec. ta strona na pbase obejmuje wersje APO Macro Super II

APO Macro Super II to przedostatnia wersja 70-300 Sigmy. najnowsza jest APO DG Macro, ktore pojawilo sie na rynku moze pol roku temu. to ze zdjecia z niej trafiaja na te sama strone to logiczne. ale to nie sa te same modele.

mirhon
17-10-2005, 10:02
Wracając do sigmy to prawdę mówiąc też o niej myślałem ale zniechęciła mnie trochę lektura forum na dpreview. Jeden gostek napisał że kręciła mu kiedyś ze 2 sekundy ustawiając AF (z nieskończoności). Ja focę dzieciaka który jest dość ruchliwy i czasem mam zamiar robić zdjęcia na nartach zatem wolny AF raczej nie wchodzi w grę. Jeśli robisz np. hipopotamy w zoo lub jakieś statyczne portrety to bierz tą sigme za tą kasę nie kupisz nic lepszego.

mirhon
17-10-2005, 10:05
wersji 70-300 Sigma wyprodukowala z piec. ta strona na pbase obejmuje wersje APO Macro Super II

APO Macro Super II to przedostatnia wersja 70-300 Sigmy. najnowsza jest APO DG Macro, ktore pojawilo sie na rynku moze pol roku temu. to ze zdjecia z niej trafiaja na te sama strone to logiczne. ale to nie sa te same modele.

Nie podejrzewam żeby te wersje APO jakoś radykalnie różniły się optycznie...

akustyk
17-10-2005, 10:08
zgadza sie - AF w Sigmie jest za wolny, zeby ten obiektyw powaznie rozwazac do zdjec akcji. w Zoo akurat sprawdzalem (z tym, ze nie na hipkach) i jest OK, ale z dzieckiem spodziewam sie niezlej przeprawy jak juz zacznie petac sie u nog (moze do tego czasu kupie jakiegos spacer-zooma z szybkim AF).

natomiast czytajac opinie na forum typu dpreview wez pod uwage, ze ich stac na drozsze klocki i producenci trzeci zawsze sa gorsza alternatywa. dlatego Sigma (czy Tamron, czy Tokina) zawsze beda na starcie gorzej oceniane za sama etykietke :(

2 sekundy ustawiania AF w 70-300 DG sa mozliwe. w dlugim koncu, przy bardzo niskokontrastowym motywie. a w czasie ponizej 2s to ja moge zrzucic AF i samemu ruszyc pierscieniem :-) i jeszcze mam pewnosc, ze jest OK

Nie podejrzewam żeby te wersje APO jakoś radykalnie różniły się optycznie...
rowniez sie tego nie spodziewam. choc nie wykluczam np. doboru nieco lepszych soczewek...
natomiast powloki zoptymalizowane pod cyfre moga miec wplyw na kolory i aberracje. a przyznam, ze to akurat mnie w 70-300 autentycznie zachwyca - absolutnie znikome aberracje (trzeba starannie poszukac na rozmiarze 1:1) i bardzo dobre kolory. czy wersja starsza jest pod tym wzgledem gorsza - nie wiem. de facto, srednio mnie to obchodzi, gdy w sklepach sa dostepne wersje nowsze, ktore mozna w ciemno brac :-)

mirhon
17-10-2005, 10:13
... a w czasie ponizej 2s to ja moge zrzucic AF i samemu ruszyc pierscieniem :-) i jeszcze mam pewnosc, ze jest OK

A to mnie bardzo ciekawi. Przy długim tele DOF jest zwykle dość wąskie i jak się mają ruchy pierścienia do ustawienia ostrego kadru? Czy przez trochę badziewny wizjer DSLR widać że łapie ostrość?

Lutek
17-10-2005, 10:16
zgadza sie - AF w Sigmie jest za wolny, zeby ten obiektyw powaznie rozwazac do zdjec akcji. w Zoo akurat sprawdzalem (z tym, ze nie na hipkach) i jest OK, ale z dzieckiem spodziewam sie niezlej przeprawy jak juz zacznie petac sie u nog (moze do tego czasu kupie jakiegos spacer-zooma z szybkim AF).

natomiast czytajac opinie na forum typu dpreview wez pod uwage, ze ich stac na drozsze klocki i producenci trzeci zawsze sa gorsza alternatywa. dlatego Sigma (czy Tamron, czy Tokina) zawsze beda na starcie gorzej oceniane za sama etykietke :(

2 sekundy ustawiania AF w 70-300 DG sa mozliwe. w dlugim koncu, przy bardzo niskokontrastowym motywie. a w czasie ponizej 2s to ja moge zrzucic AF i samemu ruszyc pierscieniem :-) i jeszcze mam pewnosc, ze jest OK
2 sekundy to ja miałem nawet na tym canonie USM 1) .... latał z jednego konca do drugiego....
Czy mogłbyś przysłać mi kilka sampli (w pełnej rozdzielczosci) z tej Sigmy 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro na najkrótszym(moze 1-2) i nadłuższym końcu (kilka)- moze na adres; piotr.lutynski@wp.pl

Pozdr

akustyk
17-10-2005, 10:17
A to mnie bardzo ciekawi. Przy długim tele DOF jest zwykle dość wąskie i jak się mają ruchy pierścienia do ustawienia ostrego kadru? Czy przez trochę badziewny wizjer DSLR widać że łapie ostrość?
przy f/5.6 nie jest az tak zle jesli chodzi o GO. a w wizjerze 10D, dziekuje, jakos sobie radze. na tyle, ze mam wiecej zaufania do wlasnego oka, niz do AF aparatu/obiektywu, ktore musza sobie poradzic z bardzo niskim kontrastem.

jestem generalnie nawykly do zagladania w Sigme 18-125 z nakreconym polarem. w najszerszym kacie (gdzie najczesciej robie zdjecia) daje to efektywnie swiatlo na poziomie f/8. oczy, bogu dzieki, jeszcze sluza

akustyk
17-10-2005, 10:18
Czy mogłbyś przysłać mi kilka sampli (w pełnej rozdzielczosci) z tej Sigmy 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro na najkrótszym(moze 1-2) i nadłuższym końcu

OK, cos wybiore i podesle.

JPEG-i?

mirhon
17-10-2005, 10:23

JPEG-i?

Wrzuć jakies RAW'y (lub JPG bez obróbki parametry na 0) np na http://www.rapidshare.de/ i zapodaj link. Za friko na tym serwerze masz ok. 25MB

Lutek
17-10-2005, 10:24

JPEG-i?
Tak i moga być nawet 80%...
Mi chodzi o ostrość, mydło i aberacje...

Pozdr

Lutek
17-10-2005, 10:30
Tak i moga być nawet 80%...
Mi chodzi o ostrość, mydło i aberacje...

Pozdr
jednak prosze o JPG bo w robocie nie moge zainstalować zadnego konwertera RAW wiec prosze o JPG...

Pozdr

GrzegorzS
17-10-2005, 10:31
jednak prosze o JPG bo w robocie nie moge zainstalować rzadnego konwertera RAW wiec prosze o JPG...

Pozdr

Lutek - a pocztę swoją czytasz? ;-)
Posłałem Ci temat ;-)

Lutek
17-10-2005, 10:35
Lutek - a pocztę swoją czytasz? ;-)
Posłałem Ci temat ;-)
Grzesiu... przeczytałem i odpowiedziałem...

Pozdr

Lutek
17-10-2005, 10:42
Nie ma ktoś sampli z Canon 100-300/4.0-5.6 USM dla porównania?

Pozdr

minek
17-10-2005, 10:43
Prosiłbym o radę w sprawie długiego szkła:
(...)
PS) wg moich obserwacji ten 1) pod wzgledem jakosci obrazu jest słabszy od innego mojego szkła 28-105/3.5-4.5 USM i słabszy też od kita.... szukam czegoś porównywalnego jakościa z tym 28-105/3.5-4.5 USM

EF 100-300 4.5-5.6 Canona jest akurat przedłużeniem ogniskowych 28-105. I mechanicznie jest bardzo podobnie skonstrułowany. Tak samo: back focus, prawdziwy ring USM z FTM. Szybciutki, cichutki i MZ przyzwoity optycznie (jak na obiektyw z tej półki oczywiście)

akustyk
17-10-2005, 10:47
przyklady z Sigmy 70-300 APO DG wrzucilem tutaj:
http://akustyk.magma-net.pl/temp/sigma

JPEGi, wiec w EXIF-ie wszystkie informacje. rozne ogniskowe, zdjecia ze swiatlem i pod swiatlo - dla porownania.

Lutek
17-10-2005, 10:50
EF 100-300 4.5-5.6 Canona jest akurat przedłużeniem ogniskowych 28-105. I mechanicznie jest bardzo podobnie skonstrułowany. Tak samo: back focus, prawdziwy ring USM z FTM. Szybciutki, cichutki i MZ przyzwoity optycznie (jak na obiektyw z tej półki oczywiście)
A mozna by prosic o jakies samle przy 300mm?
[ piotr.lutynski@wp.pl ]

Lutek
17-10-2005, 11:30
przyklady z Sigmy 70-300 APO DG wrzucilem tutaj:
http://akustyk.magma-net.pl/temp/sigma

JPEGi, wiec w EXIF-ie wszystkie informacje. rozne ogniskowe, zdjecia ze swiatlem i pod swiatlo - dla porownania.dzieki... ściągam :-)

Pozdr

mirhon
17-10-2005, 12:58
Tak trochę OT przykład na to że z b.tanim tele też można i to z b.dobrym skutkiem

http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=21381&highlight=90300

Lutek
17-10-2005, 13:14
dzieki za pomoc.... ponieważ te przesyłane przez kolegów były fajne to już zamieniłem i mam już tą sigme... teraz czas na testy :-)

Pozdrawiam

GrzegorzS
17-10-2005, 13:18
dzieki za pomoc.... ponieważ te przesyłane przez kolegów były fajne to już zamieniłem i mam już tą sigme... teraz czas na testy :-)

Pozdrawiam
No szybki jesteś ;-)
4 godziny i już...

Lutek
17-10-2005, 13:54
No szybki jesteś ;-)
4 godziny i już...
:-)

Pozdr

iczek
17-10-2005, 14:17
Powtorze po raz setny. Nie bierz zadnego z tych szkiel! Poczekaj, odłóż, zainwestuj i kup szklo profesjonalne. 70-200L. Plus TCx1,4

Jac
17-10-2005, 21:12
a ktore 70-200L? bo sa trzy i zdaje sie ze ostatnio jechales po nich rowno (po tych 2.8 ) czyli co f/4.0 zostaje... dobry stosunek jakosci szkla do ceny

Vitez
18-10-2005, 01:00
a ktore 70-200L? bo sa trzy i zdaje sie ze ostatnio jechales po nich rowno (po tych 2.8 ) czyli co f/4.0 zostaje... dobry stosunek jakosci szkla do ceny

Wez te ktore ci pasuje. A tekst iczka potraktuj jako opinie a nie wyrocznie ;) .

Jac
18-10-2005, 06:55
ja tylko pytania pomocnicze zadaje... dla Lutka... bo sam chce jeszcze kupic tylko jednego spacer zooma... reszta to beda/sa stalki

Pikczer
18-10-2005, 17:17
zoomiasty zdrajca :)

Jac
18-10-2005, 18:02
nie zdrajca tylko musze zrzucic pare kilo i zoma z reki do nogi przekladam...

Arkan
18-10-2005, 18:12
nie zdrajca tylko musze zrzucic pare kilo i zoma z reki do nogi przekladam...
zapisz się na aerobik - taniej będzie :lol:

Jac
18-10-2005, 18:15
i znowu offtop sie robi :-)

aerobik tanszy ale bym wagarowal... wiec stalki beda skuteczniejsze

Lutek
18-10-2005, 18:35
ja tylko pytania pomocnicze zadaje... dla Lutka... bo sam chce jeszcze kupic tylko jednego spacer zooma... reszta to beda/sa stalki
Ja już wczoraj kupiłem ta o ktorej pisałem... wg pierwszych wrazen jest lepsza... ale na dokladniejsze testy musze poczekać do weekendu bo teraz dni krotkie :-)

Pozdrawiam