PDA

Zobacz pełną wersję : Tlelekonwerter i nastawianie ostrości

Calvin
07-03-2010, 18:37
To mój pierwszy post więc na poczatku chciałem sie przywitać. Pozdrawiam wszystkich.
A teraz do rzeczy. Czy w przypadku gdy z powodu użycia telekonwertera całkowita jaśność układu optycznego spada poniżej 1:5,6 co powoduje że nie ma możliwości ustawienia ostości za pomoca detekcji fazy (czyli standardowo) możemy ustawiać ostrość tylko ręcznie czy można użyć wtedy detekcji kontrasu? Czy może elektronika aparatu nie przewiduje takiej opcji? Mam 450D.

jotes25
07-03-2010, 18:42
Detekcji kontrastu możesz użyć nawet przy f/11 (używałem) i pewnie więcej.
Detekcji fazy też się od biedy da użyć dla np. f/8 i środkowego punktu AF, byle korpus nie otrzymał informacji o obecności telekonwertera. W tym celu trzeba użyć telekonwertera o 8 stykach albo zalepić odpowiednie 3 styki telekonwertera 11-stykowego.

Calvin
07-03-2010, 18:47
Czyli istnieje możliwośc użycia telekonwertera x2 z popularnym tele 55-250? Zdaje sobie sprawę z kiepskości tego rozwiazania chodzi o rozważania teoretyczne.

jotes25
07-03-2010, 18:57
Ten obiektyw nie ma styków do wykrywania telekonwertera, wiec tutaj pasowałby dowolny bez kombinacji z zalepianiem itp. Jest jeden szkopuł: bez modyfikacji mechanicznych telekonwertera lub obiektywu, nie da się tego ożenić i dotyczy to każdego obiektywu EF-S...