PDA

Zobacz pełną wersję : Na co zwrocic uwagę, przy zakupie 40'tki

Dranix
07-03-2010, 10:54
Witam!
Przymierzam się do zakupu swojej pierwszej lustrzanki i celuje w 40'tke, (mam za sobą już 4 kompakty, ostatni to Lumix fz8) poczytałem, poszukałem porad na co zwracać uwagę, ale generalnie żadnych konkretów nie znalazłem. Dlatego też chciałbym zapytać się, na co zwrócić uwagę? z jakim przebiegiem oferty szukać? jakich dodatków oczekiwać? na samo body będę dysponował środkami w granicach 2000zl -+100zl (niewiele raczej, ale sposobności zarobienia większej kasy raczej nie ma dla licealisty). Zakup najprawdopodobniej w kwietniu, za względy na termin otrzymania potrzebnej kwoty do reki.

Szkła szczęśliwie już dobrane, kuzyn również Canonowiec do tego dbający o sprzęt jak mało kto, pozbywa się szkieł które zastąpił L'kami.

szuler
07-03-2010, 10:59
za tą kasę kupisz 40d w bardzo dobrym stanie
przebieg wiadomo szukaj jak najmniejszy i na pewno nie opieraj się na opinii sprzedającego, ale sprawdź programem EOS Info

Dranix
07-03-2010, 11:02
Odnośnie tego EOS Info, to czy on jest wiarygodny?

Krzychu
07-03-2010, 11:26
Odnośnie tego EOS Info, to czy on jest wiarygodny?

W 100% - sprawdzałem na dwóch fabrycznie nowych korpusach.

Dranix
07-03-2010, 11:34
dobrze, a co w takim razie rozumieć przez "mały przebieg", do ilu zdjęć można o takim mówić?

KMV10
07-03-2010, 11:49
EOS 40D? Jak dawno temu kupiony przez pierwszego właściciela?

Drogis
07-03-2010, 12:06
Najlepiej taki sprzęt obejrzeć osobiście przed zakupem.

Sprawdź wtedy przede wszystkim stan wizualny aparatu. Czy gumy nie są mocno powycierane, wyświetlacze nieporysowane, czy spust migawki działa poprawnie, nie ma żadnych uszczerbków, które mogłyby świadczyć o upadku.

Potem podepnij jakieś sprawdzone szkło i zrób kilka zdjęć testowych. Zwróć uwagę jak zachowuje się autofokus, sprawdź czy na zrobionych fotkach nie ma jakiegoś gigantycznego Front/Back Focusa. Na koniec pstryknij fotkę jednolitej powierzchni, np. białej kartce na f/22, żeby sprawdzić czy matryca jest czysta.

No i przebieg. Tu jest trochę loteria, u niektórych migawka pada przy 20tys. u innych przy 200tys. Za podaną przez Ciebie kwotę ~2000zł szukałbym body z przebiegiem max. klika/kilkanaście tysięcy. Aha, z tego co kojarzę, licznik EOS Info zeruje się przy zmianie migawki, także pamiętaj o moich wcześniejszych radach i nie opieraj się tylko na podanej przez program liczbie.

rostek andrzej
07-03-2010, 12:16
W 40d migawka wytrzymuje 100 000 kłapnięć, przynajmniej teoretycznie bo w praktyce różnie z tym bywa. Jak dla mnie przebieg do 10 000 tys, to niewiele.
Powyżej 20 000 już bym się zastanawiał czy brać taki sprzęt. Odradzam kupowanie na odległość, odbierając osobiście aparat będziesz przynajmniej od razu widział czy jest zadbany.

najeli
07-03-2010, 14:36
Ja mam aparat półtora roku, fotografuję amatorsko i mam ok 25tys klapnięć. Wszystko śmiga. Z body nie mam żadnych problemów.

PS. Ewentualne rysy na matrycy to wydatek ok 350zł (z transportem) na nowy filtr. Przerabiałam :]

Dranix
07-03-2010, 16:04
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, nie wiem czy słusznie, ale doszedłem do takich wniosków:
-szukać puszki z jak najmniejszym przebiegiem
-nigdy nie kupować bez uprzedniego sprawdzenia sprzętu osobiście
-sprawdzić dokładnie wszystkie ważniejsze części

_igi
07-03-2010, 21:41
Hmmm, to body może zrobić 150 tysięcy klapnięć, więc generalnie do 1/3 przebiegu warto brać.

Na co zwracać uwagę? Czy nie jest zbytnio porysowana i wszystko działa, więcej powiedzieć się nie da zbytnio.