Zobacz pełną wersję : Osłona LCD
KasiaZ1994
06-03-2010, 22:41
Witam! Czy waszym zdaniem odpowiednia jest osłona LCD w postaci szkła hartowanego???
Bogdan56_Ch
07-03-2010, 00:50
Jak najbardziej, ja korzystam w C 50D i sprawdza się w 100%. Kiedyś, gdy stwierdze że jest be, wymienie na nową.
Nie używam żadnej osłony na LCD i nie odczuwam takiej potrzeby.
oskardj92
07-03-2010, 14:54
Ja mam folie ochronną i nie narzekam :)
Zdecydowanie tak! A jeżeli fotografujesz w tzw. "trudnych" warunkach to koniecznie!!! Ja dzięki tej osłonie nie musiałem wymieniać wyświetlacza w 50D. Odkleiłem osłonę i przykleiłem nową, a uszkodziłem ją stukając LEKKO o drugie body...
Adamek13
07-03-2010, 16:08
Uważam że lepiej ją mieć niż nie. Tylko nie kupuj powyżej grubości 0,5 mm. Mi sprzedawca z alledrogo przez pomyłkę wysłał jakiś bubel grubości 1 mm, szybko ją wyrzuciłem, bo strasznie szpeciła aparat. Ale że sprzedawca był uczciwy, to szybko dostałem również tą dobrą, grubości 0,5 mm, firmy GGS. Może też chińszczyzna ale bardzo jestem z niej zadowolony, praktycznie nie widać że coś jest przyklejone na wyświetlacz.
Słuszna uwaga. Ja też mam GGS 0,5 mm. Cena ok 30 PLNów
Ja najbardziej tak! Oprócz oczywistej ochrony przed przypadkowymi zarysowaniami o wiele lepiej "amortyzuje" tłuszczenie się ekranu np. przytulaniem noska. Zwłaszcza, że te, o które pytasz są banalnie łatwe w założeniu i nie pozostawiają żadnych możliwości ubocznych jak np. bąbelki powietrza przy folii.
wiktor2323
07-03-2010, 21:10
A ja mam takie pytanie.. Jak taką osłone oderwać?
to osłony to folia? czy jakaś cieniutka warstwa szkła? jak wyglada sprawa z odklejeniem?
Ja najbardziej tak! Oprócz oczywistej ochrony przed przypadkowymi zarysowaniami o wiele lepiej "amortyzuje" tłuszczenie się ekranu np. przytulaniem noska. Zwłaszcza, że te, o które pytasz są banalnie łatwe w założeniu i nie pozostawiają żadnych możliwości ubocznych jak np. bąbelki powietrza przy folii.
A te tłuszczenie to co konkretnie złego zrobi aparatowi ?
to osłony to folia? czy jakaś cieniutka warstwa szkła? jak wyglada sprawa z odklejeniem?
Cieniutka warstwa szkła przyklejana za pomocą materiału samoprzylepnego. Ten "kleik" umieszczony jest tylko w koło ramki i nie ma problemu z przyklejeniem czy odklejeniem, ale po odklejeniu "kleik" czasami się odrywa i powtórne przyklejenie przysparza trochę problemu.
a które rekomendujecie do 3 cali który bardzo dobrze wygląda i nie ogranicza kątów widzenia. cena jest drugorzadna, aczkolwiek bez przesady :-) nie jestem sprzętowym onanistą :-)
a które rekomendujecie do 3 cali który bardzo dobrze wygląda i nie ogranicza kątów widzenia. cena jest drugorzadna, aczkolwiek bez przesady :-) nie jestem sprzętowym onanistą :-)
Chyba najbardziej przetestowane osłony, które można spotkać na wielu puszkach to te - http://www.youtube.com/watch?v=wNian6sDRAg
Osobiście mam taką w K10d i spełnia swoją rolę, ale do C50D kupiłem twardą folię bezklejową i też jest dobrze.
wspomniane GGS 0.5mm - używane na 5D2, 7D, 50D - nie wprowadza żadnych przekłamań, montaż z jednej strony uproszczony do minimum, z drugiej zapewnia pewne trzymanie oraz całkowitą odwracalność procesu
Szkło. Bardzo trwałe. Polecam. Nie martwię się, że na zimnicy posmarkam ekran. Przykleja się jednym ruchem. Z odklejeniem nie ma problemu choć tej czynności nie przerabiałem... ;-)
bernard78
08-03-2010, 10:22
Szybka ochronna jak najbardziej!
GGS 0.5mm do 50D też posiadam i nie zauważam zadnych zniekształceń lub negatywnego wpływu na wyświetlany obraz...
a podczas "wycieczek" z aparatem na szyi zwłaszcza gdy ma sie kurtke z grubym metalowym ekspresem, wyświetlacz mamy zabezpieczony :-D
a np. folie z czasem odlepiają się na rogach... nie polecam!
andrewjohn
08-03-2010, 12:03
Ja również polecam szkło hartowane GGS-3 cale.Użytkuję 1,5 roku bez żadnych problemów, przylega ściśle,nic nie zniekształca.Co do odklejania to nie próbowałem.
Ja również polecam szkło hartowane GGS-3 cale.Użytkuję 1,5 roku bez żadnych problemów, przylega ściśle,nic nie zniekształca.Co do odklejania to nie próbowałem.
Od 6 lat powtarza się to samo pytanie: jak zabezpieczyć ekraniki ?
I od lat brak sensownej odpowiedzi.
Ci, którzy coś nakleili, mówią, że to fajne i można odkleić, chociaż nie próbowali.
:mrgreen:
Sam bym jakieś zabezpieczenie nakleił, jeśli w razie uszkodzenia dałoby się to odkleić bez problemu i założyć nowe.
Niestety kilku kolegów opisywało już próby odklejenia takich łatwo odklejalnych (rzekomo) osłon. Podobno łatwiej wyrwać z korzeniami cały ekranik, niż taką cholerną osłonę. :mrgreen:
W innych przypadkach po odklejeniu osłonki na ekranie zostaje paskudny klej.
I tak źle i tak niedobrze. :mrgreen:
Dlatego nic nie naklejam.
Pozdrówka
yakuza144
29-08-2010, 20:34
Ja równiez polecam tego typu ochrone. Kupilem ale na oba wyswietlacze i jestem zadowolony. Odklejac odkleja sie bardzo latwo - wiem bo przy przyklejaniu dostala mi sie drobinka kurzu pod szkielko i po paru dniach zaczelo irytowac. Polecam!
Założyłem podobny temat kilka dni temu - z pytaniem jak chronić wyświetlacz, nikt nie odpowiedział. Ale tutaj widzę że jednak się opłaca zainwestować te kilkadziesiąt złotych :)
Od 6 lat powtarza się to samo pytanie: jak zabezpieczyć ekraniki ?
I od lat brak sensownej odpowiedzi.
Ci, którzy coś nakleili, mówią, że to fajne i można odkleić, chociaż nie próbowali.
:mrgreen:
Sam bym jakieś zabezpieczenie nakleił, jeśli w razie uszkodzenia dałoby się to odkleić bez problemu i założyć nowe.
Niestety kilku kolegów opisywało już próby odklejenia takich łatwo odklejalnych (rzekomo) osłon. Podobno łatwiej wyrwać z korzeniami cały ekranik, niż taką cholerną osłonę. :mrgreen:
W innych przypadkach po odklejeniu osłonki na ekranie zostaje paskudny klej.
I tak źle i tak niedobrze. :mrgreen:
Dlatego nic nie naklejam.
Pozdrówka
Nieprawdą jest że nie da się odkleić osłony czy folii ochronnej. Ja w poprzednim body 450D miałem najpierw folię poliwęglan a następnie szklo hartowane. Pierwsze odklejałem przy wymianie a drugie przy sprzedaży body. Ekran za każdym razem wyglądał jak nowy :-P
A czy ktoś miał juz może okazję przetestować nową osłone firmy GGS 3 generacji?? Jest to dobrze znana szybka tyle, że nie przyklejana a mocowana do szyny muszli ocznej. Pomysł wydaje się być interesujący.
tezmarek
13-06-2011, 18:45
A czy ktoś miał juz może okazję przetestować nową osłone firmy GGS 3 generacji?? Jest to dobrze znana szybka tyle, że nie przyklejana a mocowana do szyny muszli ocznej. Pomysł wydaje się być interesujący.
No ciekawe. Nie używałem, ale na pierwszy rzut oka odsuwa oko od wizjera - ciekawe co z widocznością całego obrazu...
W środę powinienem dostać paczkę z tym wynalazkiem więc dam znać. Ale zakładam, że projektanci wymyślili to tak, żeby nie zasłaniało obrazu w wizjerze :)
OrzelPiotr
13-06-2011, 20:54
link .... (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1019&message=37463762&changemode=1)
Po namacalnym obejrzeniu tej nowej osłony uważam, ze jest to przerost formy nad treścia. Nie przylega toto do ekranu, wisi na wizjerze i wyglada tak sobie. W dodatku kosztuje ponad 40zł :( Sadzę że poprzednie osłony GGS przyklejane na obrzeżach taśmą 3M są zdecydowanie praktyczniejsze.
Dlatego profilaktycznie właśnie domówiłem standardową przyklejaną szybkę GGS :)
gadget_zary
12-03-2012, 21:53
Odświeżając temat. Czy spotkał się ktoś z zestawem GGS do 7d na oba wyświetlacze ? Bo ja widziałem tylko na główny.
Odświeżając temat. Czy spotkał się ktoś z zestawem GGS do 7d na oba wyświetlacze ? Bo ja widziałem tylko na główny.
Szukałem długo do 50D i do 5dmk2 i nie było
w 50D zastosowałem komplet na oba ale plastikowy (nie ggs) - ramki mają zrebrzyste obwódki i trochę zalatuje jarmarkiem.
w 5dmk2 mam GGS tylko szybkę na duży wyświetlacz, na mały nakleiłem folię ochronną taką do telefonów smartfonów i aparatów itp