PDA

Zobacz pełną wersję : Osłona LCD

KasiaZ1994
06-03-2010, 22:41
Witam! Czy waszym zdaniem odpowiednia jest osłona LCD w postaci szkła hartowanego???

Bogdan56_Ch
07-03-2010, 00:50
Jak najbardziej, ja korzystam w C 50D i sprawdza się w 100%. Kiedyś, gdy stwierdze że jest be, wymienie na nową.

Sunders
07-03-2010, 10:43
Nie używam żadnej osłony na LCD i nie odczuwam takiej potrzeby.

oskardj92
07-03-2010, 14:54
Ja mam folie ochronną i nie narzekam :)

kuzi4
07-03-2010, 15:49
Zdecydowanie tak! A jeżeli fotografujesz w tzw. "trudnych" warunkach to koniecznie!!! Ja dzięki tej osłonie nie musiałem wymieniać wyświetlacza w 50D. Odkleiłem osłonę i przykleiłem nową, a uszkodziłem ją stukając LEKKO o drugie body...

Adamek13
07-03-2010, 16:08
Uważam że lepiej ją mieć niż nie. Tylko nie kupuj powyżej grubości 0,5 mm. Mi sprzedawca z alledrogo przez pomyłkę wysłał jakiś bubel grubości 1 mm, szybko ją wyrzuciłem, bo strasznie szpeciła aparat. Ale że sprzedawca był uczciwy, to szybko dostałem również tą dobrą, grubości 0,5 mm, firmy GGS. Może też chińszczyzna ale bardzo jestem z niej zadowolony, praktycznie nie widać że coś jest przyklejone na wyświetlacz.

kuzi4
07-03-2010, 19:24
Słuszna uwaga. Ja też mam GGS 0,5 mm. Cena ok 30 PLNów

Jasper
07-03-2010, 21:06
Ja najbardziej tak! Oprócz oczywistej ochrony przed przypadkowymi zarysowaniami o wiele lepiej "amortyzuje" tłuszczenie się ekranu np. przytulaniem noska. Zwłaszcza, że te, o które pytasz są banalnie łatwe w założeniu i nie pozostawiają żadnych możliwości ubocznych jak np. bąbelki powietrza przy folii.

wiktor2323
07-03-2010, 21:10
A ja mam takie pytanie.. Jak taką osłone oderwać?

mgtan
07-03-2010, 21:51
to osłony to folia? czy jakaś cieniutka warstwa szkła? jak wyglada sprawa z odklejeniem?

Krzychu
07-03-2010, 22:12
Ja najbardziej tak! Oprócz oczywistej ochrony przed przypadkowymi zarysowaniami o wiele lepiej "amortyzuje" tłuszczenie się ekranu np. przytulaniem noska. Zwłaszcza, że te, o które pytasz są banalnie łatwe w założeniu i nie pozostawiają żadnych możliwości ubocznych jak np. bąbelki powietrza przy folii.

A te tłuszczenie to co konkretnie złego zrobi aparatowi ?

marecky
07-03-2010, 22:32
to osłony to folia? czy jakaś cieniutka warstwa szkła? jak wyglada sprawa z odklejeniem?

Cieniutka warstwa szkła przyklejana za pomocą materiału samoprzylepnego. Ten "kleik" umieszczony jest tylko w koło ramki i nie ma problemu z przyklejeniem czy odklejeniem, ale po odklejeniu "kleik" czasami się odrywa i powtórne przyklejenie przysparza trochę problemu.

mgtan
07-03-2010, 23:57
a które rekomendujecie do 3 cali który bardzo dobrze wygląda i nie ogranicza kątów widzenia. cena jest drugorzadna, aczkolwiek bez przesady :-) nie jestem sprzętowym onanistą :-)

marecky
08-03-2010, 02:09
a które rekomendujecie do 3 cali który bardzo dobrze wygląda i nie ogranicza kątów widzenia. cena jest drugorzadna, aczkolwiek bez przesady :-) nie jestem sprzętowym onanistą :-)

Chyba najbardziej przetestowane osłony, które można spotkać na wielu puszkach to te - http://www.youtube.com/watch?v=wNian6sDRAg

Osobiście mam taką w K10d i spełnia swoją rolę, ale do C50D kupiłem twardą folię bezklejową i też jest dobrze.

shutter
08-03-2010, 02:26
wspomniane GGS 0.5mm - używane na 5D2, 7D, 50D - nie wprowadza żadnych przekłamań, montaż z jednej strony uproszczony do minimum, z drugiej zapewnia pewne trzymanie oraz całkowitą odwracalność procesu

HenrykG
08-03-2010, 10:08

Szkło. Bardzo trwałe. Polecam. Nie martwię się, że na zimnicy posmarkam ekran. Przykleja się jednym ruchem. Z odklejeniem nie ma problemu choć tej czynności nie przerabiałem... ;-)

bernard78
08-03-2010, 10:22
Szybka ochronna jak najbardziej!

GGS 0.5mm do 50D też posiadam i nie zauważam zadnych zniekształceń lub negatywnego wpływu na wyświetlany obraz...

a podczas "wycieczek" z aparatem na szyi zwłaszcza gdy ma sie kurtke z grubym metalowym ekspresem, wyświetlacz mamy zabezpieczony :-D

a np. folie z czasem odlepiają się na rogach... nie polecam!

andrewjohn
08-03-2010, 12:03
Ja również polecam szkło hartowane GGS-3 cale.Użytkuję 1,5 roku bez żadnych problemów, przylega ściśle,nic nie zniekształca.Co do odklejania to nie próbowałem.

m_o_b_y
29-08-2010, 20:27
Ja również polecam szkło hartowane GGS-3 cale.Użytkuję 1,5 roku bez żadnych problemów, przylega ściśle,nic nie zniekształca.Co do odklejania to nie próbowałem.

Od 6 lat powtarza się to samo pytanie: jak zabezpieczyć ekraniki ?
I od lat brak sensownej odpowiedzi.
Ci, którzy coś nakleili, mówią, że to fajne i można odkleić, chociaż nie próbowali.
:mrgreen:
Sam bym jakieś zabezpieczenie nakleił, jeśli w razie uszkodzenia dałoby się to odkleić bez problemu i założyć nowe.
Niestety kilku kolegów opisywało już próby odklejenia takich łatwo odklejalnych (rzekomo) osłon. Podobno łatwiej wyrwać z korzeniami cały ekranik, niż taką cholerną osłonę. :mrgreen:
W innych przypadkach po odklejeniu osłonki na ekranie zostaje paskudny klej.
I tak źle i tak niedobrze. :mrgreen:
Dlatego nic nie naklejam.
Pozdrówka

yakuza144
29-08-2010, 20:34
Ja równiez polecam tego typu ochrone. Kupilem ale na oba wyswietlacze i jestem zadowolony. Odklejac odkleja sie bardzo latwo - wiem bo przy przyklejaniu dostala mi sie drobinka kurzu pod szkielko i po paru dniach zaczelo irytowac. Polecam!

Plati
30-08-2010, 14:59
Założyłem podobny temat kilka dni temu - z pytaniem jak chronić wyświetlacz, nikt nie odpowiedział. Ale tutaj widzę że jednak się opłaca zainwestować te kilkadziesiąt złotych :)

Bolek02
30-08-2010, 15:50
Od 6 lat powtarza się to samo pytanie: jak zabezpieczyć ekraniki ?
I od lat brak sensownej odpowiedzi.
Ci, którzy coś nakleili, mówią, że to fajne i można odkleić, chociaż nie próbowali.
:mrgreen:
Sam bym jakieś zabezpieczenie nakleił, jeśli w razie uszkodzenia dałoby się to odkleić bez problemu i założyć nowe.
Niestety kilku kolegów opisywało już próby odklejenia takich łatwo odklejalnych (rzekomo) osłon. Podobno łatwiej wyrwać z korzeniami cały ekranik, niż taką cholerną osłonę. :mrgreen:
W innych przypadkach po odklejeniu osłonki na ekranie zostaje paskudny klej.
I tak źle i tak niedobrze. :mrgreen:
Dlatego nic nie naklejam.
Pozdrówka

Nieprawdą jest że nie da się odkleić osłony czy folii ochronnej. Ja w poprzednim body 450D miałem najpierw folię poliwęglan a następnie szklo hartowane. Pierwsze odklejałem przy wymianie a drugie przy sprzedaży body. Ekran za każdym razem wyglądał jak nowy :-P

Daniell
13-06-2011, 18:30
A czy ktoś miał juz może okazję przetestować nową osłone firmy GGS 3 generacji?? Jest to dobrze znana szybka tyle, że nie przyklejana a mocowana do szyny muszli ocznej. Pomysł wydaje się być interesujący.

tezmarek
13-06-2011, 18:45
A czy ktoś miał juz może okazję przetestować nową osłone firmy GGS 3 generacji?? Jest to dobrze znana szybka tyle, że nie przyklejana a mocowana do szyny muszli ocznej. Pomysł wydaje się być interesujący.

No ciekawe. Nie używałem, ale na pierwszy rzut oka odsuwa oko od wizjera - ciekawe co z widocznością całego obrazu...

Daniell
13-06-2011, 19:13
W środę powinienem dostać paczkę z tym wynalazkiem więc dam znać. Ale zakładam, że projektanci wymyślili to tak, żeby nie zasłaniało obrazu w wizjerze :)

OrzelPiotr
13-06-2011, 20:54
link .... (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1019&message=37463762&changemode=1)

Bolek02
14-06-2011, 12:08
Po namacalnym obejrzeniu tej nowej osłony uważam, ze jest to przerost formy nad treścia. Nie przylega toto do ekranu, wisi na wizjerze i wyglada tak sobie. W dodatku kosztuje ponad 40zł :( Sadzę że poprzednie osłony GGS przyklejane na obrzeżach taśmą 3M są zdecydowanie praktyczniejsze.

Daniell
14-06-2011, 12:22
Dlatego profilaktycznie właśnie domówiłem standardową przyklejaną szybkę GGS :)

gadget_zary
12-03-2012, 21:53
Odświeżając temat. Czy spotkał się ktoś z zestawem GGS do 7d na oba wyświetlacze ? Bo ja widziałem tylko na główny.

adawro
14-03-2012, 15:44
Odświeżając temat. Czy spotkał się ktoś z zestawem GGS do 7d na oba wyświetlacze ? Bo ja widziałem tylko na główny.

Szukałem długo do 50D i do 5dmk2 i nie było
w 50D zastosowałem komplet na oba ale plastikowy (nie ggs) - ramki mają zrebrzyste obwódki i trochę zalatuje jarmarkiem.
w 5dmk2 mam GGS tylko szybkę na duży wyświetlacz, na mały nakleiłem folię ochronną taką do telefonów smartfonów i aparatów itp