Zobacz pełną wersję : Malediwy - jakie obiektywy
Justyna8202
04-03-2010, 21:14
Witajce,
lece na urlop na Malediwy i chcialam zapytac jakie obiektywy powinnam ze soba zabrac. Jako ze jestem bardzo ograniczona waga bagazu, musze sie nad tym bardzo zastanowic. Moze jestescie mi w stanie pomoc.
Nigdy tam nie bylam i nie wiem na co mam sie przygotowac.
Jakie proponowalibyscie abym zabrala obiektywy ze soba (szeroki kat, jakis zoom moze makro, ...)
Statyw?
PS
Fotografowac chce, wszystko co bedzie mozliwe ...
Dziekuje z gory i pozdrawiam
Skoro wszystko co będzie możliwe to jedynym rozsądnym wyborem jest 18-200.... Malediwy są rewelacyjnie oświetlone o tej porze roku więc to nawet i lepiej wziąć ciemniejszy obiektyw ;)
A jakie masz te obiektywy ?
Proponuję tani szerokokątny zoom i bez statywu.
lece na urlop na Malediwy i chcialam zapytac jakie obiektywy powinnam ze soba zabrac. Jako ze jestem bardzo ograniczona waga bagazu
Może podaj jaki masz aparat, jakie obiektywy i ile ew. zabierane obiektywy mogą max. ważyć :?: ;-)
Justyna8202
04-03-2010, 23:31
Może podaj jaki masz aparat, jakie obiektywy
5D + szklarnia elek (od szerokiego kata do super tele).
i ile ew. zabierane obiektywy mogą max. ważyć :?: ;-)
Jak najmniej ;)
Fotografowac chce, wszystko co bedzie mozliwe ...
Ale wiesz że na Malediwach to za dużo do fotografowania nie ma? :)
Tam się głównie jedzie leżeć na plaży, aktywnie leżeć na plaży albo nurkować :)
Więc ja bym sugerował lepiej kupić obudowę podwodną :)
Ogólnie w tym klimacie, to polecam zoom typu 24-70+70-200, światła jak już ktoś zauważył raczej nie będzie brakowało.
Stałki ok, ale rzadko ich i tak użyjesz, więc jeśli już, to jedna max. dwie.
Jak najmniej ;)
Jak najszybciej zmień na 1Ds IV.Z takim starociem jak 5D , na Malediwy nie wypada.
jak masz coś jak 17-40 albo podobne to ja bym takiego szkła nie odpinał. I lampa na wieczory, może z jakąś radiówką.
I lampa na wieczory, może z jakąś radiówką.
Lampa na wieczory???
I co - będą zdjęcia a`la kompakt?
Jak już to lampa w dzień, wieczorami to statyw, a nie lampa :)
sirgerwazy
05-03-2010, 00:09
Jak najmniej ;)
to chyba "lekka" prowokacja...
Jakiś nowy trol się pojawił.
A tak serio to ja bym zabrał wszystkie obiektywy.
Cichaj, pisz w temacie wątku, ja chętnie zobaczę to "fotografowanie wszystkiego" na Malediwach :)
ArekLodzPl
05-03-2010, 00:26
Polecam zabrać EF 1200 f/5,6L USM do fotografowania ptaszków i jakiegoś spacerzooma np. EF 28-300 f/3,5-5,6L.
No i koledzy mają rację zmień tego 5D na jakiegoś Ds-a przed wyjazdem bo z czymś takim to obciach się pokazywać na plaży
Obciach to się pokazywać z czymś pokroju 1Ds na plaży :)
MariuszJ
05-03-2010, 00:42
A 1ds ma program "MA" jak "Malediwy"?
ArekLodzPl
05-03-2010, 00:48
Obciach to się pokazywać z czymś pokroju 1Ds na plaży :)
eeee tam...obciach to by był jakbyś z Hasiem H3D-II łaził po plaży :mrgreen:
Matt_K-K
05-03-2010, 13:04
Jakby na plaze potrzeba bylo oswietlenia wieczorem, to takie cos polecam:
http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum7/_251_20.jpg
Nie zakopuje sie w piasku, ma miejsce na dodatkowe rzeczy do plazowania, reflektor na gorze ma zasieg paru kilometrow, wiec nie musi sie rzucac w oczy...
A tak serio, to jadac w takie miejsce zainwestowalbym w filtry - polowkowy szary, filtr szary i polarek. Nawet najlepszym obiektywem bez takiego wspomagania zdjecia moga wyjsc mdłe, nie przypominajac tych z folderow itp..
A tam obiektywy będziesz brała i aparat... mnie weź, mnie ;)
... :mrgreen: nie mogłem się powstrzymać... :mrgreen:
Jakby na plaze potrzeba bylo oswietlenia wieczorem, to takie cos polecam:
http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum7/_251_20.jpg
Nie zakopuje sie w piasku, ma miejsce na dodatkowe rzeczy do plazowania, reflektor na gorze ma zasieg paru kilometrow, wiec nie musi sie rzucac w oczy...
Ten reflektorek to chyba na podczerwień, więc niech Szanowna Podróżniczka jeszcze weźmie do kompletu Panterę z pasywnym celownikiem noktowizyjnym (albo dwie, na zapas...).
Pozdrawia zachwycony Leopold
Mariusz_C
08-03-2010, 21:57
W październiku 2009 miałem podobny problem, z tym że inne miejsce na wycieczkę wybrałem:
http://canon-board.info/showthread.php?t=53749
Polecam uniwersalny spacerzoom czyli 24-70 albo 105is. Długiego zooma nie brałem i nie żałuję. Oprócz uniwersalnego zooma miałem jeszcze 17-40 z polarem prawie non stop założonym i ulubioną stałkę czyli 50/1,4. Poza tym miałem 430ex i 32GB w 3 kartach no i 3 baterie. To wszystko wrzuciłem do małego plecaka jako bagaż podręczny, którego nikt mi nie ważył i bez problemów mogłem wziąć większy. Żałuje, że nie wziąłem laptopa bo fajnie byłoby obejrzeć foty na większym ekranie.
Dziwi mnie troche jak ktoś robi zdjęcia od jakiegoś czasu, ma piątke z elkami i nie wie co mu potrzebne na wakacje :D
No chyba, że zasobność portfela pozwala na zakup takiego sprzętu z przeznaczeniem takim, jak przeciętny, nieświadomy człowiek kupuje kompakta.
Mariusz_C
08-03-2010, 22:19
Dziwi mnie troche jak ktoś robi zdjęcia od jakiegoś czasu, ma piątke z elkami i nie wie co mu potrzebne na wakacje :D
No chyba, że zasobność portfela pozwala na zakup takiego sprzętu z przeznaczeniem takim, jak przeciętny, nieświadomy człowiek kupuje kompakta.
Piątka z elkami o niczym nie świadczy :) A zapytać i poradzić się kogoś zawsze lepiej niż się nadźwigać niepotrzebnie.
Kompakta żony (olek mju cośtam) też miałem pod ręką i się przydawał.
Matt_K-K
08-03-2010, 23:45
Ten reflektorek to chyba na podczerwień, więc niech Szanowna Podróżniczka jeszcze weźmie do kompletu Panterę z pasywnym celownikiem noktowizyjnym (albo dwie, na zapas...).
Pozdrawia zachwycony Leopold
Byly rozne Scheinwerfery, m.in. Infrarot- a także Flak- wiec do wyboru do koloru. Ten ze zdjecia to ten drugi, ten z podczerwienia mial nieco mniejsza czasze reflektora :)
Aaa, no i kart pamieci nie zapomniec zabrac w ilosciach wystarczajacych, lub o wystarczajacej pojemnosci :)
liquidsound
08-03-2010, 23:51
Jestescie naiwni jak 16sto latki na sWeEt BrOkAcIkU :D
nie karmic trolla
pan.kolega
09-03-2010, 05:12
To moze ja sie dopisze przy okazji z moimi pytaniami:
Lebanon - Nikon czy Canon?
Bangladesz - ktory flesz?
i Dzakarta - jaka karta?
clark_kent
09-03-2010, 09:43
Proponuje stanąć z aparatem przed lustrem i zobacyć z którym obiektywem będzie najładniej wyglądał na plaży :D
plaucjusz
09-03-2010, 10:25
Jestescie naiwni jak 16sto latki na sWeEt BrOkAcIkU :D
nie karmic trolla
Wreszcie ktoś podsumował prawidłowo ten wątek.....
MacGyver
09-03-2010, 10:28
Będzie tego !