Zobacz pełną wersję : Zwiększenie rozdzielczości LOGO/HERBU
fastwitcher
04-03-2010, 18:38
Witam! Problem: Mam herb w niskiej rozdzielczości (100x100) i chciałbym go powiększyć do ok 1500x1500. Wiem, że zwykła zmiana rozdzielczości nic tu nie da. Problem w tym, jakiego programu, filtra, techniki użyć, by wygładzić,wyostrzyć krawędzie i detale - by logo nie było stertą pixeli. Nie wiem nawet jak sformułować pytanie do googli.
Jeśli herb jest zapisany jako jpg, gif, png lub bmp to nie licz na cuda.
IMHO nic się nie da zrobić.
fastwitcher
04-03-2010, 18:48
Jeśli herb jest zapisany jako jpg, gif, png lub bmp to nie licz na cuda.
IMHO nic się nie da zrobić.
Niestety JPG.
by logo nie było stertą pixeli. Nie wiem nawet jak sformułować pytanie do googli.
i tak będzie - Photoshop nie umie wszystkiego, serio
ew. możesz te piksele rozmyć, ale też będzie to marnie wyglądać
trzeba to powiększyć interpolacją fraktalną, np. Genuine Fractals itp.
illustrator albo corel draw i obrysowanie w wektorach. potem je możesz powiększać dowolnie
trzeba to powiększyć interpolacją fraktalną, np. Genuine Fractals itp.
Jakość po tych operacjach będzie podobna do kupki pixeli.
Logo w 100x100, zakladajac ze jest w sensownej jakosci i niezbyt skomplikowane, powinno dac sie jakos tam zwektoryzowac. Potem poprawki tu i owdzie i mozna powiekszac do oporu.
fastwitcher
04-03-2010, 19:41
illustrator albo corel draw i obrysowanie w wektorach.
Czyli ten sposób byłby najefektywniejszy?
Prościej będziej zrobić od zera. Ja mogę spróbować zrobić.
Jakość po tych operacjach będzie podobna do kupki pixeli.
Z gówna bata nie ukręci, natomiast w zależności od tego, co jest na herbie można uzyskać zupełnie znośny rezultat - i nie będzie to kupka pikseli, bo ta wychodzi przy standardowej interpolacji bikubicznej w PS.
Ręczna wektoryzacja herbu to dobre kilka minut roboty (dla kogoś, kto umie to zrobić).
O ile logo nie znajduje się już tutaj: http://www.brandsoftheworld.com/
...to można sobie pomóc tutaj: http://vectormagic.com/
Pytanie zasadnicze: co to za herb? Należy zakładać, że "właściciel" w celach np. promocyjnych kiedyś zlecił wydruk folderów, reklamówek, kubków itd. więc jest gdzieś wersja wektorowa i na zasadzie "za moment panu prześlę corela" dostaniesz ten plik w normalnej wersji.
tataniny
05-03-2010, 15:56
Przyłączam się do postów powyżej.
Też miałem kiedyś problem z logo. Miało być większe, ale nikt w firmie nie posiadał wersji elektonicznej nadającej się do powięszenia. Znalazl się jednak druk firmowy, więc go zeskanowałem, wczytałem do Corela, narysowałem w krzywych i wtedy mogłem juz powiększać do woli :-)
fastwitcher
07-03-2010, 12:17
dzięki za rady, na pewno skorzystam!