Zobacz pełną wersję : Nowy D5 i już zepsuty? Pomocy
Witam
Jestem tu pierwszy raz i od razu mam spory kłopot.
Kupiłem dziś canona 5d w kicie. Przyjeżdżam do domu włączam testuję i kicha. Ma manualu w panelu ustawień lcd wszystkie cyfry wyświetlają się ok, ale jak tylko przekrecę pokretło na auto lub inne na lcd wszystkie parametry tracą się tak jakby aparat nagle zaczął pracować w -30 st. C. Żeby było smiesznie ten sam efekt występuje w wizjerze - tak, że nie wiem przy jakich parametrach pracuję. Co zrobić, może da się cos poradzić przed zawiezieniem do sklepu.
Pan był uprzejmy i szybko podbił mi gwarancję, tak że pewnie teraz będzie chciał mi wysłać aparat do serwisu. Wolę zamiane na nowy. Czy mam takie prawo, skoro jeszcze nie zdążyłem nacieszyć się nowym sprzetem choćby jeden dzień bez usterki?
Ryszard
Kupiłem w Chorzowskim Fotolandzie podobno to dobry sklep - też tak myślicie?
Co robić?
Zatroskany i zatrwożony Ryszard
rozladuj akumulator, naladuj do pelna i sprawdz.
jak nie to gwarancja.
No w tym przypadku ewidentnie wymiana na nowy. Takie praktyki i ja stosuję, jak ktoś zauważy wadę w sprzedawanym przeze mnie aparacie.
Witam
Kupiłem dziś canona 5d w kicie. Przyjeżdżam do domu włączam testuję i kicha.
Dziś dostałem info z firmy, gdzie na 29 września miałem zamówione 5D w kicie: Canon Polska (na świecie jest to samo) sprzedał kilka egzemplarzy kitów - wszystkie wycofują z rynku w celu naprawy. Starają się to zatuszować chyba - dlatego przeciągają terminy nowych dostaw. Będę czekał jeszcze sporo na kita :( Podobno jest jakaś wada obiektywu 24-105, ale do naprawienia. Wada nie dotyczy samych korpusów - w przyszłym tygodniu ma przyjechać kilkadziesiąt body - więc można śmiało kupować. Same obiektywy też są ściągane spowrotem w celu naprawy.
5D tak ponoc ma :) Juz przebąkuje sie o wadliwej partii.
Problem opisywany na dpreview i linki tez dawalem. Wiekszosc kolegow sie z tego smialo. Przykro mi ze na Ciebie trafilo....
Pomoga jakas inna bateria lub nowe wgranie firmware.
Witam
Jestem tu pierwszy raz i od razu mam spory kłopot.
Kupiłem dziś canona 5d w kicie. Przyjeżdżam do domu włączam testuję i kicha. Ma manualu w panelu ustawień lcd wszystkie cyfry wyświetlają się ok, ale jak tylko przekrecę pokretło na auto lub inne na lcd wszystkie parametry tracą się tak jakby aparat nagle zaczął pracować w -30 st. C. Żeby było smiesznie ten sam efekt występuje w wizjerze - tak, że nie wiem przy jakich parametrach pracuję. Co zrobić, może da się cos poradzić przed zawiezieniem do sklepu.
Pan był uprzejmy i szybko podbił mi gwarancję, tak że pewnie teraz będzie chciał mi wysłać aparat do serwisu. Wolę zamiane na nowy. Czy mam takie prawo, skoro jeszcze nie zdążyłem nacieszyć się nowym sprzetem choćby jeden dzień bez usterki?
Ryszard
Kupiłem w Chorzowskim Fotolandzie podobno to dobry sklep - też tak myślicie?
Co robić?
Zatroskany i zatrwożony Ryszard
Nie daj sie wrobic w naprawe gwarancyjna. Jest cos takiego jak rekojma i pros o wymiane na nowy. Radze tylko sie spieszyc, bo chyba masz na to 7 dni.
Nie daj sie wrobic w naprawe gwarancyjna. Jest cos takiego jak rekojma i pros o wymiane na nowy. Radze tylko sie spieszyc, bo chyba masz na to 7 dni.
o rany.. znowu sie zaczyna? :shock: nie ma czegos takiego o czym piszesz.. doksztalc sie, a potem wprowadzaj ludzi w blad bo wychodzi potem niezly burdel... jak to mialo miejsce w jednym z watkow na forum
http://canon-board.info/showthread.php?t=5678
o rany.. znowu sie zaczyna? :shock: nie ma czegos takiego o czym piszesz.. doksztalc sie, a potem wprowadzaj ludzi w blad bo wychodzi potem niezly burdel... jak to mialo miejsce w jednym z watkow na forum
http://canon-board.info/showthread.php?t=5678
Tzn. czego nie ma, bo nie bardzo rozumiem a Ty nie napisales? Jesli chodzi o rekojme to jak najbardziej jest! Pomylilem sie tylko w czasie zgloszenia. Jest na to 1 miesiac a nie 7 dni jak napisalem, przypuszczenie oparzajac slowem "chyba". Szczegoly pod http://www.um.oswiecim.pl/pl_chemik/19_2002/articles/konsument.html Nie zycze sobie ponad to abys zarzucal mi niedoksztalcenie i jesli powstaje tu burdel (ze uzyje Twojej nomenklatury) to na pewno nie przeze mnie.
nie chce mi sie zaczynac tego tematu od poczatku - link masz w poscie wyzej
Hehe Czacha nie badz mietki :) Zaraz wpadnie gregg i znowu sie bedzie dzialo :)
A Ty Slonek niestety nie masz racji a link ktory przytoczyles dotyczy nieistniejacego juz od 2 lat prawa.
I musze Cie zmartwic ... to ze sobie nie zyczysz zwracania uwagi na braki w wiedzy w necie nic nie znaczy ;)
Już wpadłem...:)
I potwierdzam że link który podał slonek jest o kant tyłka rozbić.:)
http://ww20.mediarun.pl/story.php?story=321
UFFF Podaję juz ostatni raz PRZYSIĘGAM!!!;)
Już wpadłem...:)
I potwierdzam że link który podał slonek jest o kant tyłka rozbić.:)
http://ww20.mediarun.pl/story.php?story=321
UFFF Podaję juz ostatni raz PRZYSIĘGAM!!!;)
OK. OK., posypuje glowe popiolem i mea culpa. Nie sadze jednak, aby to uprawnialo Czache do takiego traktowania kogokolwiek.