Zobacz pełną wersję : Rozmycie tła.
KasiaZ1994
01-03-2010, 18:53
Był podobny temat, ale nie dokładnie to samo. Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego mój aparat (Canon 450d) nie rozmywa tła robiąc zdjęcia w trybie portretu???
aligator16
01-03-2010, 19:01
To zależy od obiektywu, w minimalnym stopniu od aparatu. Najlepsze są w tym stałki o świetle min 2.0
sebcio80
01-03-2010, 19:02
oj, musisz poczytac jakies ksiazki
to nie aparat rozmywa tło ale obiektyw, Ty jaki masz? jak podstawowy kit to niewiele zdzialasz
sirgerwazy
01-03-2010, 19:07
Był podobny temat, ale nie dokładnie to samo. Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego mój aparat (Canon 450d) nie rozmywa tła robiąc zdjęcia w trybie portretu???
ogniskowa do nieskonczonosci
odleglosc od obiektu do zera
otwor przyslony do max
te 3 parametry pozwalaja uzyskac male GO czyli rozmyc tlo ;)
Najważniejsza jest długość ogniskowej, potem przesłona itd...
sebcio80
01-03-2010, 19:15
Najważniejsza jest długość ogniskowej, potem przesłona itd...
długość ogniskowej nie ma w zasadzie nic do rzeczy, istotna jest tylko i wyłącznie przyslona
liquidsound
01-03-2010, 19:19
długość ogniskowej nie ma w zasadzie nic do rzeczy, istotna jest tylko i wyłącznie przyslonaBrednie. Zasadniczo ogniskowa ma wiecej do rzeczy. Zrob zdjecie na 17mm i 2.8 i zrob na 200mm i 8.0
CEZAREUSZ
01-03-2010, 19:21
długość ogniskowej nie ma w zasadzie nic do rzeczy, istotna jest tylko i wyłącznie przyslona
Brednie. Zasadniczo ogniskowa ma wiecej do rzeczy. Zrob zdjecie na 17mm i 2.8 i zrob na 200mm i 8.0
dobre - uśmiałem się : ) geniusz dyrektor : )
odp: > http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_glebi_ostrosci/id/41
.
AMMarshall
01-03-2010, 19:22
Przeczytaj jakąś książkę o podstawach fotografii.
A tymczasem na szybko:
1. Ustaw fotografowany obiekt (np. modela) min. 3 metry od tła
2. Przy możliwie najdłuższej ogniskowej obiektywu (największe przybliżenie) ustaw w kadrze tylko głowę i ramiona modela
3. W trybie portretu pstryknij fotkę.
Rozmyje.
Prościej nie umiem. :)
Koniecznie książka albo poradnik!!
:)
W takim razie do czego jest tryb portretowy w aparacie?
sebcio80
01-03-2010, 19:24
Brednie. Zasadniczo ogniskowa ma wiecej do rzeczy. Zrob zdjecie na 17mm i 2.8 i zrob na 200mm i 8.0
oj panowie... sie nie znacie a dyskutujecie
oczywiste ze 17mm 2.8 bedzie przy takim samym kakdrze mialo znacznie miejsza go niz 200mm 8.0
liquidsound
Do tego zeby go nie uzywac. No on chyba max otwiera przyslone i dobiera do tego czas. Jednoczesnie chyba nie pozwala wlaczyc lampy. Nie wiem bo nie uzywam
sebcio80
dobre - uśmiałem się : ) geniusz dyrektor : )
ja sie z Was nie smieje, po prostu macie braki w wiedzy :)
liquidsound
01-03-2010, 19:25
Sebcio no wiec zasadniczo ogniskowa wplywa na wielkosc GO, a w drugiej kolejnosci przyslona ;-)
Nie moge :) az siade do ksiazek fotograficznych i zaczne wszystko od zera... :D
sebcio80
01-03-2010, 19:32
Sebcio no wiec zasadniczo ogniskowa wplywa na wielkosc GO, a w drugiej kolejnosci przyslona ;-)
Nie moge :) az siade do ksiazek fotograficznych i zaczne wszystko od zera... :D
bylo to przerabiane kilka razy, istotna jest tylko przyslona
przy 300mm 2.8 i 50mm 2.8 GO bedzie taka sama - przy takim samym kadrze,
wystarczy pomyslec logicznie dlaczego tak jest - zeby uzyskac taki sam kadr 50mm trzeba podejsc bardzio blisko obiektu, a jak wiadomo im blizej obiektu tym mniejsza GO
inny bedzie bokeh i inny kat widzenia, ale sama GO taka sama
sirgerwazy
01-03-2010, 19:33
ojj wiedzialem ze zacznie sie temat z niczego ;)
CEZAREUSZ
01-03-2010, 20:16
ja sie z Was nie smieje, po prostu macie braki w wiedzy :)
żle mnie zrozumiałeś :)
KasiaZ1994
01-03-2010, 21:16
Dzięki serdeczne. Ważne, że ja dowiedziałam się czego chciałam ;) Można na Was liczyć. Pozdrawiam.
Stara się ustawić odpowiedni otwór przysłony, z automatu korzysta z ustawień portretowych picture style - ostrość, korekta barw aby oddać właściwie odcień skóry itp.
Może to i ma sens przy korzystaniu z jpg.
Po to żeby aparat miał większą grupę klientów docelowych :)
Stara się ustawić odpowiedni otwór przysłony, z automatu korzysta z ustawień portretowych picture style - ostrość, korekta barw aby oddać właściwie odcień skóry itp.
Może to i ma sens przy korzystaniu z jpg.
Może też inaczej mierzyć światło, a raczej mierzyć tak samo, ale korzystać z innych macierzy w trybie macierzowym. Stare (analogowe) minolty tak ponoć miały. Nie wiem czy dziś ktoś to stosuje...
Ale tak, jak już inni napisali - ten tryb jest w zasadzie bezużyteczny. Byłoby fajnie, gdzyby dąło się go wykorzystać jako preset dla manualnego ;)
zdRAWki
hehhhhh ... :-D po prostu klasyka :) : proste pytanko = iskierka na beczce prochu i bicie piany :mrgreen:
Vitez !!! przybywaj !!! :D
hehhhhh ... :-D po prostu klasyka :) : proste pytanko = iskierka na beczce prochu i bicie piany :mrgreen:
Taki wykrzyknik jest przy postach, używasz go żeby raportować "bicie piany" itp. Ale ten wątek nie jest jakiś straszny, Wątkotwórczyni znajdzie tu właściwe odpowiedzi.
zdRAWki
Dzięki serdeczne. Ważne, że ja dowiedziałam się czego chciałam ;) Można na Was liczyć. Pozdrawiam.
o to mi właśnie chodzi :) a bicie piany to każdy kolejny post :-D
Bez jaj... po to jest to podforum :roll: , właśnie na tego typu pytania.